Hjem Asien Her får du den bedste mad i Sydøstasien

Her får du den bedste mad i Sydøstasien

Spis dig gennem Asien - otte steder, hvor du får mad i verdensklasse

Få steder i verden går man så meget op i mad som i Sydøstasien. Umiddelbart synes landene at tilbyde nogenlunde de samme ris- og nudelretter, men prøv at gå opdagelse i menukortene og spis, hvor de lokale selv kommer. Du vil hurtigt finde ud af, at der er meget meget mere at komme efter.

Hvert land og hver region har deres specialiteter – fra rygende varm pho i Vietnam og dim sum i Hong Kong til khao soi i Chiang Mai og krabbeklør i Singapore. Det er lige præcis det alsidige køkken, der gør det så spændende at rejse rundt i Sydøstasien, hvor der er så meget god mad, at tænderne løber i vand.

For få år siden var mad noget man indtog i en fart tre gange om dagen, men der er heldigvis kommet et helt andet fokus på, hvad vi putter i munden.

Michelinguiden var måske nogle af de første til at opfordre folk til at rejse efter den gode mad – i dag er den slags helt normalt. Foodies kalder man det segment, der sætter mere pris på mad end på noget andet, når de rejser ud i verden.

Herunder kan du læse mere om mine favoritsteder i Sydøstasien, når det gælder lækker mad.

1  Bangkok – Thailand

Thailands hovedstad er verdensberømt for sine fremragende spisesteder, der tæller alt fra enkle gadekøkkener til overdådige og eksklusive restauranter. Bangkok er en by, hvor du for 10-15 kr. kan få et lækkert måltid mad, og det er sjældent, at det er de restauranter, som gør mest ud af hygge og indretning, der er bedst.

Mange gange er et spisested bare et hul i væggen eller et simpelt gadekøkken, der har specialiseret sig i en enkelt ret. Vil du hellere have et kæmpeudvalg af mad, så skal du besøge en af byens mange food courts, der ofte ligger i et af de enorme shoppingcentre. Det lyder trist, men horder af lokale vidner om, at maden er i orden.

I Bangkok kan du selvfølgelig få alle Thailands klassiske retter, men du vil også finde et innovativt fusionskøkken og nyfortolkninger af gamle kendinge. Thailands hovedstad fik i øvrigt sin helt egen Michelinguide i 2017, og det er måske et af de billigste steder i verden at spise gourmetmad.

Prøv: I Bangkok vil jeg anbefale både at prøve gadekøkkenerne og de nye innovative restauranter, der mixer lokale smage, ingredienser og teknikker med andre køkkener. Er du ny ud i det thailandske køkken, så kan et besøg i en food court være et spændende bekendtskab. Her er der et stort udvalg, og det er billigt at prøve sig frem.

Læs mere om Bangkok i min Rejseguide til Bangkok og i indlægget 12 gode spisesteder i Bangkok.

2  Chiang Mai og Nordthailand

Der er knap 700 km fra Bangkok til Chiang Mai, hvor du finder et helt andet køkken. Mens du i hovedstaden kan få alt, hvad Thailand byder på af lækker gastronomi, så har Chiang Mai egentlige egnsretter – tænk blot på pølserne sai oua og den afsindigt lækre suppe khao soi.

Netop khao soi er en af mine yndlingsretter overhovedet – en nudelsuppe med bl.a. kylling, fiskesauce og kokosmælk. På toppen er der friterede nudler.

En anden af mine favoritretter i Thailand er laab – kødsalat med bl.a. mynte og koriander, der kan være afsindig stærk. Egentlig kommer laab fra Isan-provinsen, men i Nordthailand er maden stærkt påvirket af de omkringliggende lande og regioner.

En særlig tradition i Chiang Mai og Nordthailand er khantoke, der er en slags bakke på en fod, hvor maden bliver sat, når den er færdig. Det er en tradition, som man kan se i både Laos, Isan og det gamle Lanna-rige, hvor man sidder på gulvet og spiser. Foran står khantoke med småretter som alle omkring kan tage af.

Prøv: Khao Soi er et must at prøve i Chiang Mai, men også pølserne sai oua, der er fyldt med friske krydderurter er lækre. Er du glad for kød, så er laab et godt valg, men vær klar til en smagseksplosion!

Chiang Mai kom i øvrigt med i den nye udgave af Michelinguiden over Thailand, der blev udgivet i slutningen af 2019 – måske er det værd at tage et kig på, hvad de anbefaler.

Læs mere om Chiang Mai i indlægget Charmerende Chiang Mai og få forslag til spisesteder i indlægget 5 gode spisesteder i Chiang Mai.

3  Hong Kong

Hong Kong er en kæmpe metropol med mad fra hele verden. Først og fremmest er det oplagt at gå ombord i det kinesiske køkken, hvor alle egne af det enorme land synes at være repræsenteret.

Du kan spise gademad i skyggen af højhusene eller nyde et overdådigt måltid på en af de mange luksuriøse restauranter, der ofte ligger i forbindelse med et af byens tophoteller.

Hong Kongs hovedkøkken er det kantonesiske, og det siges, at maden her er bedre end i Guangzhou (det gamle Canton). Under kulturrevolutionen i 1949 flygtede tusindvis af mennesker til Hong Kong inklusive en lang række af Kinas bedste kokke – blandt dem mange fra Canton.

Det kantonesiske køkken er alsidigt og lige bortset fra dampede, dybstegte og lynstegte retter, så består det af teknikker, ingredienser og tilberedningsmetoder, der er lysår fra den typiske kineserrestaurant i Danmark. Tænk f.eks. konserveret kød og kraftige stuvninger med kylling eller svinekød.

Prøv: Det kantonesiske køkken er selvfølgelig oplagt at prøve, men du vil finde masser af spændende og anderledes mad fra hele Kina. Især er dim sum værd at anbefale – Hong Kong har en lang række rigtig gode spisesteder med de små hapsere, der ofte spises til morgenmad eller frokost.

Hong Hong har også masser af store food courts – et godt og billigt valg, hvor du kan komme rundt i det lokale køkken. Og husk så, at der er masser af andre muligheder for at spise lækker mad i byen!

Læs mere i indlæggene Hong Kong Island og Kowloon – den anden side af Hong Kong.

4  Hanoi – Vietnam

Vietnams hovedstad byder på masser af lækker mad til næsten ingen penge. Det mest autentiske køkken får du som regel på de enkle familieejede spisesteder med plasticstole og campingborde. Det er steder, der ofte kun serverer en enkelt ret som man har specialiseret sig i gennem flere generationer.

En af de retter kan være nationalretten pho, der ikke fås bedre end i Hanoi. Den lækre suppe består af risnudler i en kraftig oksebouillon med bl.a. anis, kanel og frisk grønt på toppen – en ret, der koster få kroner og som er mættende og superlækker.

Netop det lave prisniveau gør, at man i Hanoi kan prøve sig frem i det vietnamesiske køkken uden at det koster en formue.

Selvom maden i Vietnam på mange måder er typisk asiatisk, så har brødet, som franskmændene introducerede, vundet indpas. Rundt om i byen ligger flere små boder, hvor du kan få sandwiches – mest kendt er nok banh mi, der er et hurtigt måltid og et sikkert hit, hvis du skulle savne maden hjemmefra.

Hanoi er selvfølgelig andet end enkel gademad – du finder også nyfortolkninger af de klassiske retter såvel som finere fransk gastronomi.

Prøv: Du skal selvfølgelig smage suppen pho. En anden ret som jeg selv er helt vild med er pho kho, hvor kylling, peanuts, koriander, bønnespirer og grøn papaya mixes og spises sammen med en suppe.

Og så er der de afsindigt lækre friske grøntsagsruller banh cuon, der består af ultratyndt rispapir med fyld af f.eks. kål, agurk, rejer, gulerod og koriander. Nåh ja – koriander. Krydderurten som mange ikke kan lide, men som er en stor del af det vietnamesiske køkken.

Læs mere i indlæggene Hanoi – et besøg i Vietnams hovedstad, 7 gode spisesteder i Hanoi og Food Tour i Hanoi.

5  Hué – Vietnam

Noget af den absolut bedste mad i Vietnam får du i Hué i den centrale del af landet. Det var her kejserne boede og blandt dem var den madglade Tu Doc, der hentede Vietnams bedste kokke til byen, hvor de nyudviklede og forfinede gamle retter. Det var sådan, at det berømte kejserkøkken opstod.

I dag prøver flere restauranter at gå i fodsporene på datidens kokke for at genskabe de retter, der dengang kun blev serveret for kejseren. Men Hué er også lækker gademad. Tag blot forbi det store Dong Ba-marked, hvor der er masser af boder med billig og autentisk mad.

Et godt valg er f.eks. banh khoai, der både bliver kaldt riskage (den er bl.a. lavet med rismel), omelet og pandekage. Fyldet består af rejer, forårsløg og bønnespirer. Bun Bo Hué – en lækker nudelsuppe med bl.a. oksekød, løg, hvidløg, citrongræs og annattofrø er bestemt også værd at anbefale.

Prøv: Generelt har Hué masser af gode spisesteder. Som i Hanoi er det bare om at prøve sig frem og f.eks. vælge et af de steder, hvor der sidder mange lokale. Banh Khoai som nævnt ovenfor er næsten et must at prøve.

Man kan heller ikke komme udenom de mange dumplings, der er en stor del af Hués køkken. De bliver primært spist som en hurtig snack og fås i adskillige udgaver – f.eks. banh nam, der er dampede med fyld af peber, svinekød og rejepasta. Banh Loc er kogte dumplings med tapioca, rejer og svinekød.

Læs mere i indlægget Et døgn i kejserbyen Hué.

6  George Town – Malaysia

Som mange andre steder i Malaysia er maden i George Town på Penang også påvirket af de mange immigranter, der i århundreder strømmede til den lille ø i den nordlige del af Malaccastrædet.

Her kan du bl.a. få indisk og kinesisk mad, men også prøve kræfter med det særlige nyonya-køkken, der mixer f.eks. ingredienser fra Indien og tilberedningsmetoder fra Kina.

George Town er en venlig by i lav bebyggelse, og bor du i den historiske bydel, er du kun få meter fra de mange gadekøkkener, der hver eftermiddag popper op i gaderne. Her kan du primært få lækker kinesisk streetfood til næsten ingen penge.

George Town har selvfølgelig også rigtige restauranter, og det er sjældent, at man går skuffet fra bords. Det er en by, hvor man går utrolig meget op i mad, og prisniveauet gør, at det heller ikke her koster en formue at gå på opdagelse i det spændende køkken.

Prøv: Du skal prøve den afsindigt gode alam laksa – en fiskebaseret suppe, der er fuld af smag. Det er en stærkt vanedannende suppe, der vil være helt perfekt en kold vinteraften i Danmark.

De brede nudler kway teow (der mange steder er hjemmelavede) bliver brugt i flere forskellige retter, og så skal du også bestille loh bak – en friturestegt svinepølse som du kan spise i farten. Dim sum og nybagte naanbrød er andre lækkerier, du skal prøve.

Læs mere i indlæggene George Town – på opdagelse i den multikulturelle by og Mad og tre gode spisesteder i George Town.

7  Kuala Lumpur – Malaysia

I Kuala Lumpur minder maden meget om den på Penang. Også i Malaysias hovedstad har immigranter fra især Kina og Indien sat deres præg på køkkenet. Her og der ligger områder med gadekøkkener, men den mest berømte madgade er Jalan Alor.

Tidlig aften åbner både restauranter og gadekøkkener på den lange gade ved Bukit Bintang, og det er som om, at alt det Kuala Lumpur kan byde på af lækkerier fås her. F.eks. nasi lemak og satay med peanutsauce samt masser af frisk fisk og skaldyr.

I både Little India og Chinatown finder du fremragende spisesteder med god og autentisk mad. Og så kan du som i andre asiatiske byer finde en lang række food courts i primært shoppingcentrene, hvor udvalget som regel er stort.

Prøv: Nasi Lemak bliver betragtet som Malaysias nationalret. Den spises dagen lang, men er især populær som morgenmad. Også satay, grillspyd med forskellig slags kød, er typisk for Kuala Lumpur, hvor du som på Penang selvfølgelig også finder fusionskøkkenet kaldet nyonya.

De indiske restauranter sørger for f.eks. thali – et fad med en række småretter, der kan serveres med nybagt naanbrød, mens du på de kinesiske spisesteder bl.a. kan få lækre nudelsupper og lynstegte retter.

Læs mere i indlæggene 7 gode spisesteder i Kuala Lumpur og Food Tour i Kuala Lumpur.

8  Singapore

Singapore har madmæssigt en hel del til fælles med Kuala Lumpur. Også her er køkkenet alsidigt og påvirket af de mange folkeslag, der gennem årene har lagt vejen forbi den lille østat.

Hvis man ikke ser sig for, er der dog en væsentlig forskel: prisniveauet. Nogle steder i Singapore som f.eks. Boat Quay er det dyrt at spise, så det er en god idé at holde sig til gadekøkkenerne eller en af de mange food courts.

God mad finder du overalt i Singapore, der med rette er berømt blandt foodies som et sted, man bare skal besøge. Find kinesiske lækkerier i Chinatown, varme krydderier i Littie India og humus og tabouleh i området omkring Arab Street.

Og så skal du selvfølgelig smage det lokale nyonya/peranakan-køkken, der som på Penang og i Kuala Lumpur mixer ingredienser og tilberedningsmetoder.

Som finanscentrum og verdensby er Singapore også fine dining og michelinrestauranter, men som andre steder i Asien, så behøver det ikke være dyrt for at være godt.

Prøv: Singapore har masser af gode spisesteder, og selvom du kan få mad fra hele verden, så er der en stribe retter, der typiske for byen. Først og fremmest krabber med chili eller sort peber. En ret du vil se på mange menukort overalt i byen.

Også en variation af nudelsuppen laksa – her med kokosmælk – er en del af køkkenet. Laksa er en kompleks ret med masser af smag, der lavet rigtigt er en af mine favoritter. Den specielle fiskehovedkarry siges at stamme fra Singapore, og så er der ris med bl.a. kylling, hvidløg og en lækker sauce medbragt af hainankineserne.

Læs mere i indlæggene Singapore – Asiens moderne metropol og Tre gode restauranter i Singapore.

Svar på indlæg

Please enter your comment!
Skriv venligst dit navn her