Finanscentrum, transporthub og en gigantisk havn. Singapore forstår at gøre opmærksom på sig selv, og hvad østaten ikke har af størrelse har den i betydning.

Den gamle engelske koloni er en pudsig blanding af Europa og Østen, og det er her vi tilbringer en håndfuld dage for at blive klogere på byen, der er et populært stop for rejser videre ud i Asien.

“Er I fra Danmark? Michael Learns to Rock”, udbryder chaufføren begejstret. Jo, det danske band er populært i Asien, og vores nye ven har netop været til jubilæumskoncert med popdrengene, fortæller han begejstret.

Vi har lagt Changi-lufthavnen bag os, og på vej til vores hotel har vi allerede bemærket Singapores ordnede forhold. Østaten skiller sig markant ud fra kæmpebyerne i nabolandene ved at være ren og pæn. Nåh ja, den slår også de fleste europæiske byer i den disciplin, og det er som om, at det at passe på byen er en selvfølgelighed.

singapore
Fort Canning

Fort Canning og en lille historie om Singapore

Det er ikke kun den rene by, der gør Singapore så meget anderledes end Asiens øvrige storbyer. Det er tidlig formiddag, og byen er som blæst for mennesker. Enhver, der har besøgt andre af Sydøstasiens metropoler vil vide, at der er liv døgnet rundt, og at der altid er mennesker i gaderne.

Sådan er det bare ikke i Singapore. Med mere end 5,5 millioner indbyggere og et areal på knap 720 km², skulle man tro, at her er tæt af mennesker. Men på vej til Fort Canning er det som om, at vi har gaderne for os selv. Helt fint, så kan vi i ro og mag udforske den moderne bystat, der endnu ikke er vågnet.

Det var under kongeriget Singaputras sidste sultan, Iskander Shah, Singapore første gang udviklede sig til at blive en betydningsfuld havn. Riget måtte dog se sig invaderet af Majapahitterne, der i en periode på ca. 230 år regerede en stor del af Sydøstasien. Senere overtog sultanatet i Malacca magten, og portugiserne sørgede for at ødelægge resterne af den gamle by.

Den perfekte beliggenhed på vejen mellem Europa og Kina var også i fokus, da englænderen Stamford Raffles i 1819 etablerede en havn, hvor britiske skibe kunne lægge til. I mere end 100 år var Singapore en del af det britiske rige, og især kolonidistriktet bærer præg af europæisk indflydelse.

Men lige nu står vi ved Fort Canning. En grønklædt bakketop midt i byen, hvor flere perioder af Singapores historie synes at være samlet. Fra Iskander Shahs helligdom, hvor lokale sidder og beder til smukke javanesiske porte og gamle bunkere.

Fort Canning har karakter af park med stier og bænke og sky egern, der følger med på afstand. Her er også en krydderihave, hvor du kan lære mere om de ingredienser, der giver det asiatiske køkken smag. Omtrent midt i parken ligger det såkaldte Battle Box Museum, der oprindelig var en underjordisk bunker konstrueret af briterne.

singapore
Kolonidistriktet. øverst det katolske konvent Chilmes og Fullerton Hotel. Nedenunder brandstationen og det legendariske Raffles Hotel

Kolonidistriktet

Hill Street, High Street og North Bridge Road. Navnene siger alt. Nok har englænderne forladt Singapore, men de sætter stadig deres præg på gadenavnene. I kolonidistriktet umiddelbart nord for floden mellem Fort Canning og Marina Bay emmer det af historie.

Det var her englænderne byggede deres overdådige huse. Mest berømt er måske Raffles Hotel, der kridhvidt og majestætisk ligger som et symbol på det britiske imperium. Det er næsten ikke til at tro, at da palæet blev opført i 1887, lå det med frit udsyn til havet.

I dag har Raffles Hotel udvidet markant, og selvom du måske ikke har råd til at bo her, så er du altid velkommen til at besøge den flotte bar, hvor du kan smage en Singapore Sling på det sted, hvor den berømte drink blev opfundet.

På Hill Street ser vi den fine brandstation, der lige så godt kunne ligge et sted i England. I kolonidistriktet ligger også flere kristne kirker, og vi går indenfor i det gamle katolske konvent Chijmes, der er fra starten af 1900-tallet. Oprindelig opført af nonner omkring 1850 er stedet i dag udvidet til et forlystelsescentrum med butikker og restauranter.

Ned ad High Street ligger flere palæer fra kolonitiden. Vi kommer også forbi Asian Civilasations Museum, der ligger smukt i et mindre parklignende område på den anden side af Boat Quay.

Vi er efterhånden nået til udmundingen af Singapore River og passerer Cavanagh Bridge, som er den eneste originale bro tilbage fra kolonitiden. Fullerton hotel, der engang var Singapores hovedpostkontor, fuldender billedet af en tid, der var engang. Her er det ikke svært at forestille sig smokingklædte engelske gentlemen vimse rundt og se vigtige ud.

singapore
Finansdistriktet og nederst til højre Boat Quay

Finansdistriktet og Chinatown

Singapore er forbavsende nem at gå rundt i. På begge sider af floden går vi ad promenaderne, og det er sådan vi kommer til Finansdistriktet ved Boat Quay. Vi ankommer præcis ved frokosttid, hvor tusinder af mennesker som i en myretue suser rundt mellem hinanden for at købe mad ved deres yndlingssted.

Skyskraberne i Finansdistriktet kaster lange skygger over byen, og vi ser mennesker fra hele verden iført jakkesæt og fine nederdele. Næst efter den enorme havn er finanssektoren Singapores største indtægtskilde. Det er en verden af glasfacader og underjordiske indkøbscentre, der lige så godt kunne ligge i Tokyo, London eller New York.

Vi følger menneskestrømmen mod syd og står pludselig i en kæmpe food court. Snakken går og tallerkenerne klirrer, mens wok’ene syder og sender fantastiske dufte ud i den store hal. Lige om lidt skal de mange mennesker tilbage foran computerskærmene, men vi går videre og træder lige ind Chinatown.

Bydelen er en stor kontrast til finansdistriktets højhuse. Også trafikken er væk, og de lave huse gør det behageligt at gå rundt. Hovedattraktionen er det fem etager høje tempel, der siges at have et buddharelikvie i form af en tand.

Templet er naturligvis berømt og den hellige tand har fået ærespladsen i en over 400 kg tung stupa af guld. Men der er flere andre ting at imponeres over i templet, der bogstaveligt talt er proppet med buddhafigurer.

Templet ligger klods op ad markedshallen (kom om morgenen, hvor der er mest gang i handlen) og en stribe indkøbsgader, der ligger på kryds og tværs af hinanden.

Det er mest turistting, der er til salg, men vi ser også forretninger med traditionel kinesisk medicin. Her er også det flotte hindutempel Sri Mariamman, der har et farvestrålende indgangsparti med figurer af forskellige hinduguder.

Begge templer ligger ud til Hovedgaden South Bridge Road, der fører os til den noget smallere Tanjong Pagar Road, hvor Chinatown bliver til Koreatown. Her ligger barer og restauranter på stribe, og det ser ud som om, at her er live og glade dage om aftenen.

singapore
Det kinesiske tempel, shoppinggaden og de charmerende huse i Chinatown

Mad og drikke …

“90 dollars?”, spørger jeg igen og ser måske en anelse forundret ud. Tjeneren bekræfter og afventer utålmodigt mit valg.

Faktisk havde jeg forventet, at det var en fejl i menukortet, men man forlanger 450 kr. for min grillede fisk, der alle andre steder i Asien ikke ville koste mere end 50-60 kr. Men det her er ikke alle andre steder i Asien, det er Boat Quay i Singapore, og her er prisniveauet skyhøjt.

Det er sjældent vi forlader en restaurant, vi allerede har sat os på uden at have spist, men med de vanvittige priser og en tjener, der blot ruller med øjnene over vores forundring, er valget ikke så svært.

Heldigvis er der ikke langt til næste restaurant i Singapore. Fra Boat Quay krydser vi floden til Clarke Quay, der er lidt af et forlystelsescentrum. Havde det ikke lige været for den tropiske varme og en fugtighed, der får tøjet til at klistre på kroppen, så kunne man godt tro vi var et sted i USA eller Europa.

På en irsk pub er der live musik, og mens technomusikken dunker på klubberne, serverer unge lokale skønheder øl og burger på Hooters.

Men det er spisesteder, der flest af ved The Quays. Vi sætter os på en hyggelig restaurant, hvor vi fra vores plads helt ud til floden kan se Singapores imponerende lyshav. Min mixede seafood er velsmagende, men brændende stærk og kalder i den grad på en Tiger mere.

singapore
Clarke Quay og Orchard Road

Orchard Road

22 shoppingcentre på to kilometer. Orchard Road er ikke overraskende Singapores førende forretningsområde, og på begge sider af vejen bugner det med butikker, varehuse og gode tilbud.

Faktisk kunne du lige så godt gå på strøget i København eller trave op og ned ad New Yorks bedste shoppinggader, for det er primært mærkevarebutikkerne, der ligger i gaden.

Egentlig er det temmelig uinteressant. Det er muligt, at der gemmer sig nogle små specialbutikker i de enorme centre, men det er som om vi har set det hele før. Vi besøger hellere de mange food courts, der holder overordentlig god standard. Her kommer du hele Asien rundt og kan vælge og vrage blandt mere eller mindre kendte retter.

Singapore – Europa i Asien i Europa

Asien under velordnede forhold. Det er nogenlunde den tanke, der strejfer mig, da jeg hjemme i Danmark bliver spurgt om, hvad jeg synes om Singapore.

Jo, jeg synes godt om, men selvom man skulle tro at bystaten er det bedste af to verdener, så mangler jeg lidt den uforudsigelighed, jeg ofte oplever andre steder i Østen. Det kaotiske, det uventede, det fremmedartede.

Men Singapore er bestemt en god oplevelse. Vi tager gerne nogle dage i den spændende by igen, for på trods af størrelsen, så er her masser at opleve. Og så er der jo lige det med maden. Fremragende og grund nok til at pakke kufferten for at komme af sted til den spændende by, der bliver ved med at vise nye sider af sig selv.


Nyttige links til din rejse til Singapore

• Hotel i Singapore – Book med prisgaranti
• Flybilletter til Singapore – Sammenlign priser her
• Transfer – Kom nemt fra lufthavn til hotel med Hoppa
• Vaccinationer til Singapore – Se anbefalinger her
• Vær forberedt på rejsen – Alt til rejseapoteket
• Bøger og rejseguides – Køb dem online her
• Husk rejseforsikring – Få tilbud her
• Udenrigsministeriets rejsevejledning – Find den her

Se også mere i indlægget At rejse i Singapore

Transport

Ind og ud

Singapores Changi-lufthavn er gigantisk og har ruter til alle verdenshjørner. Fra København kan du tage den direkte rute til Singapore med Singapore Airlines, men både fra hovedstaden og provinsen er det muligt at flyve via f.eks. London, Amsterdam, Istanbul og Frankfurt.

Singapore er også et rigtig godt udgangspunkt for oplevelser i Sydøstasien og Australien. Changi-lufthavnen er en af regionens vigtigste hubs og har ruter til et utal af mere eller mindre kendte steder.

At komme rundt

Det er nemt at komme rundt i Singapore. Bor du langs The Quays er du faktisk i gåafstand til langt de fleste attraktioner og forlystelsesområder.

Vil du ikke gå eller skal længere væk, så har byen en rigtig god metro, der er nem at bruge. Skal du bruge metroen meget, så kan du med fordel købe et ez-link kort, der gælder til både metro og bus.

Taxi er også en mulighed for at komme rundt. De kører efter taxameter og er efter asiatiske forhold dyre.

Overnatning

Fra hostels til vanvittig luksus. Singapores udvalg af overnatning er enormt, men uanset hvad du vælger, så ligger prisniveauet i den dyre ende. Det er ikke unormalt at give over 100 kr pr. nat for et hostel med sovesal, en pris, der ligger væsentlig over det, du skal give i mange andre asiatiske storbyer.

Singapore har et utal af mellemklassehoteller, der umiddelbart synes ens. Det er som regel større hoteller henvendt til pakketuristerne og businessfolket. De har ikke megen charme, men til gengæld alt i faciliteter og de fleste har deres styrke i den centrale beliggenhed langs floden eller Orchard Road.

Skal dit overnatningssted være mere end bare en base for oplevelser i bystaten, så kan du bo noget mere charmerende i en af de mange kolonihuse, der nu tilbyder overnatning.

Gode valg til hotel/guesthouse i Singapore

Budget
Wink Capsule Hostel
Beary Best! Chinatown
Tribe Theory

Mellemklasse
Four Points by Sheraton
Mercure Singapore Bugis
M Social Singapore

Luksus
The Fullerton Hotel
Raffles Singapore
Fairmont Singapore

Mad og drikke

Singapore har alt, hvad hjertet begærer af spisesteder og vandhuller, hvor du kan få stillet både sult og tørst. Byen er især kendt for sit høje gastronomiske niveau, og selvom du naturligvis kan finde fancy og dyre michelinrestauranter, så spiser du ofte lige så godt i de såkaldte food courts og ved de enkle madboder.

Prisniveauet et højt i Singapore, og langs The Quays er der god grund til lige at tjekke prisen en ekstra gang inden du bestiller noget. Du kan se mere om maden i Singapore og læse om tre anbefalelsesværdige restauranter i byen i indlægget Tre gode spisesteder i Singapore.

Oplevelser og aktiviteter

Selvom langt de fleste turister kun er i Singapore få dage, så har byen faktisk oplevelser til mange uger. Udover topseværdighederne omkring The Quays, kolonidistriktet og Chinatown i centrum, så er der mange andre ting at foretage sig. Af populære aktiviteter kan nævnes:

Singapore Zoo – Kendt som en af verdens bedste og smukkeste zoologiske haver
Gardens by The Bay – En meget anderledes haveoplevelse ved Marina Bay
Singapore Flyer – Få et mageløst kig udover Singapore fra verdens højeste observationshjul
Den Botaniske Have – Umiddelbart vest for Orchard Road ligger et område med skov, jungle, blomster og vandfald.
Genklang Servi Markedet – Det malaysiske marked er friske råvarer og spændende spisesteder.
Sentosa Island – Singapores Florida med shows, forlystelser, golfbane og hippe beach clubs.
River Cruise – En populær måde at se byen på. Flere operatører ved Clarke Quay.

Kort over Singapore

3 Kommentarer

  1. Tak for en god og informativ artikel om Singapore. Nu glæder vi os endnu mere til at besøge byen her til sommer.

  2. Der er rigtig meget at se i Singapore. Vi har været der 8 gange nu, hvor vi tager et stop på vej til Bali. Marina Bay er lækkert og den zoologiske have imponerende. Vi kommer også tit på Sentosa. Restauranttip: Restaurant Labyrinth i Esplanadecentret ved Raffles Avenue er helt fantastisk. Jeg kan også anbefale bydelen Joo Chiat hvor malaykineserne bor

Svar på indlæg

Please enter your comment!
Skriv venligst dit navn her