Singapore er ikke bare en fremragende hub til videre rejse i Sydøstasien, Australien og New Zealand, men er et rejsemål i sig selv. På trods af størrelsen har østaten masser af tilbyde turisterne – shopping, forlystelser, fremragende mad og historiske seværdigheder.
Generelt er det utrolig nemt at rejse i Singapore, der er et velfungerende land med en hjælpsom og gæstfri befolkning.
Indholdsfortegnelse
Vejret og bedste rejsetidspunkt
Singapore ligger ikke langt fra Ækvator og har ikke en decideret tør- og regntid. Mindst regn får man dog fra februar til september, men også her må du forvente en del nedbør. Året rundt er det varmt i Singapore – temperaturen ligger på 29-33 °C med forholdsvis høj luftfugtighed.
Indrejse og transport
Ind og ud
Singapores Changi-lufthavn er enorm og flere gange kåret til verdens bedste. Fra København kan du flyve direkte med Singapore Airlines, mens du med adskillige andre flyselskaber kan tage ét stop undervejs.
F.eks. med KLM, Lufthansa, Emirates, Turkish Airlines, Thai Airways og Qatar Airways. Fra Billund kan du med ét skift flyve med f.eks. KLM, Lufthansa og Turkish Airlines.
Lufthavnen ligger ca. 20-30 minutters kørsel fra centrum alt efter trafik og hvor i byen du skal hen. Du kan selvfølgelig tage en taxi – prisen er ca. 25-45 S$ (Singapore-dollars) alt efter destination. Billigere er lufthavnens shuttlebus, der kører døgnet rundt minimum hver halve time. Prisen er ca. 10 S$.
Du kan også tage toget ind til centrum fra terminal 2 og 3. Prisen er ca. 3 S$, og toget kører fra tidlig morgen til sen aften. Du kan finde de billigste flybilletter her og læse mere om indrejsekrav på Udenrigsministeriets hjemmeside.
At komme rundt
Bor du centralt i Singapore – f.eks. i en af bydelene omtalt herunder – så kan du gå til langt de fleste seværdigheder i området. Alternativt har Singapore et omfattende kollektivt transportsystem, der er rent og forholdsvis nemt at bruge. Det gælder især metroen (MRT), der kører fra tidlig morgen til sen aften.
Der er fem forskellige linjer, der hver er markeret med en farve. Skal du bruge metroen meget, kan du købe et såkaldt ez-link card, der giver ret til ubegrænsede ture i 1, 2 eller 3 dage. Kortet kan dog kun købes på udvalgte stationer – bl.a. i lufthavnen, i Chinatown og ved Orchard Road.
Taxi er en anden, men selvfølgelig dyrere måde at komme rundt. De kan prajes på gaden, men det er en god idé at gøre det ved en af de officielle taxiholdepladser. Der køres efter taximeter og de fleste taxier tager både mod kontanter og kreditkort. Sidstnævnte dog mod gebyr.
Som andre steder i verden findes der også i Singapore en lang række touroperatører, der byder på et bredt udvalg af udflugtsmuligheder. Enten som gruppeture med andre rejsende eller som private ture. Få evt. hjælp på dit hotel eller guesthouse.
Alternativt kan du booke udflugter og aktiviteter hjemmefra hos Viator. Du kan få inspiration til oplevelser i indlægget Singapore – Asiens moderne metropol.
Overnatning – områder i Singapore
Fra hostels og guesthouses til overdådig luksus. Singapore har det hele, men uanset budget, så er overnatning i østaten forholdsvis dyr sammenlignet med andre steder i Sydøstasien.
Singapore har en lang række bydele, der er meget forskellige når det gælder f.eks. liv og seværdigheder, men så sandelig også når det gælder overnatning.
Generelt finder du den billigste overnatning i Chinatown og Little India, mens det er dyrest ved Marina Bay, finansdistriktet og langs floden inklusive det gamle kolonidistrikt.
Little India
Et af de steder hvor du kan finde billig overnatning. Området langs Serangoon Road og de små sidegader er livlige og minder ikke så lidt om det ægte Indien. Her kan du også finde billig mad og møde andre rejsende i hostels og på guesthouses. Little India ligger i gåafstand af Marina Bay.
Chinatown
Også i Chinatown kan du finde billig overnatning. Bydelen ligger klods op af finansdistriktet (men er helt helt anderledes) og The Quays. Her er masser af liv og shopping såvel som gode spisesteder.
The Quays
Langs floden ved Boat Quay, Clarke Quay og Robertson Quay ligger adskillige større hoteller i kategorien fra mellemklasse til absolut luksus. Det er dyrt, men til gengæld så centralt det kan blive – her er du i gåafstand til alle seværdigheder i downtown.
Orchard Road
Hvis formålet med rejsen er shopping, så er Orchard Road stedet at bo. Til gengæld er gaden i mine øjne lidt steril og kønsløs. Der er ca. 20-25 minutters gang til The Quays og Marina Bay. Orchard Road er et af de dyreste steder i Singapore at booke overnatning.
I Singapore behøver man ikke være bange for at booke hotel lidt uden for centrum – den offentlige transport er effektiv, og du kan på kort tid nå f.eks. The Quays, Marina Bay eller Orchard Road.
Gode valg til hotel/guesthouse i Singapore
Budget
Wink Capsule Hostel
Beary Best! Chinatown
Tribe Theory
Mellemklasse
Four Points by Sheraton
Mercure Singapore Bugis
M Social Singapore
Luksus
The Fullerton Hotel
Raffles Singapore
Fairmont Singapore
Mad og drikke
Som andre steder i Asien er mad noget man tager meget alvorligt i Singapore. Østaten er berømt for sin gastronomi og det uanset om du spiser i gadekøkkenerne eller på en af byens michelinrestauranter.
Som med alt andet i Singapore, så er det også forholdsvis dyrt at spise, og der er al mulig grund til at holde sig fra turistfælderne ved f.eks. Boat Quay. Her er priserne helt afsindige – nu er du advaret!
Priserne er mere rimelige ved Clarke Quay og Robertson Quay, men billigst er Little India, Arab Street og til dels Chinatown. I Singapore kan du også spise godt og billigt i en af de mange food courts, der primært ligger i shoppingcentrene. Det lyder ikke umiddelbart tiltalende, men horder af lokale vidner om, at maden er god.
I byens food courts kan du ofte vælge mellem 15-10 boder, der serverer et bredt udvalg af asiatisk mad. Nogle steder betaler du i boden, mens du i nogle food courts sætter penge ind på et kort, som du kan bruge løs af. Hvis du ikke når at bruge alle pengene på kortet, så får du dem selvfølgelig tilbage igen.
Maden i Singapore er naturligvis påvirket af de mange forskellige mennesker, der bor i østaten. Inderne kommer med deres alsidige køkken, mens kineserne kan diske op med mad fra stort set hver en krog af det enorme land.
Hertil kommer det lokale malaykøkken, der mixet med det kinesiske bliver til peranakankøkkenet. Her blander man kinesiske ingredienser med krydderier og madlavningsteknikker fra det malay-indonesiske køkken. Jo, der er virkelig noget at komme efter i Singapore, når det gælder gastronomi.
Natteliv
Singapore har barer og natteliv, der matcher enhver anden storby i verden. Med tanke på det multikulturelle samfund med bl.a. rigtig mange fastboende fra vesten, kan du selvfølgelig også finde traditionelle barer med live musik, irske og engelske pubs såvel som velassorterede biergartens.
Et godt sted at snuppe en cocktail eller tiger beer (Singapores lokale og rigtig gode øl) er ved Clarke Quay, hvor du finder et bredt udvalg af pubs, barer, klubber og diskoteker.
Også i Chinatown – f.eks. ved Duxton Hills og langs Club Street er der fuld fart på. Orchard Road har sit eget lille barområde ved Emerald Hill, mens ethvert større hotel naturligvis også har minimum én bar.
Det gælder selvfølgelig også det legendariske Raffles Hotel, hvor den berømte drink Singapore Sling blev opfundet. Hotellet er luksuriøst og vanvittigt dyrt, men baren har åbent for alle, hvis du skulle få lyst til en cocktail.
Andre steder du kan prøve er verdens højst beliggende mikrobryggeri på toppen af Level 33, en af Sentosa Islands strandbarer/beach clubs – f.eks. Tanjong – eller legendariske Zouk, som nok er Singapores hotteste natklub, der af og til har gæsteoptræden af verdens førende dj’s.
Mange barer i Singapore har i øvrigt happy hour i tidsrummet 15-18, og går du på klub eller diskotek er der ofte en drink inkluderet i entrébilletten.
Shopping
Singapore er et shoppingparadis, men ved første øjekast er det de mange og ofte store shoppingcentre, der fylder. Der er meget andet at komme efter, men igen: Singapore er ikke billig.
Når man taler om shopping og Singapore, så tænker de fleste med god grund på Orchard Road. Den lange gade, der bare er proppet med shoppingcentre og kædebutikker med tidens mode. Orchard Road har også tøj og accessories fra lokale designere, men de synes at drukne i det enorme udvalg.
Spredt rundt i byen er der et hav af andre muligheder. Generelt ligger de store shoppingcentre i Singapores mere mondæne områder som Marina Bay og kolonikvarteret, mens du i Chinatown, Little India og langs Arab Street finder alt fra bøger, kunst, tekstiler og accessories. Kort sagt alt det, der ikke finder vej til de store varehuse og shoppingcentre.
Praktisk information
EL
Stikkontakterne i Singapore har tre ben, men danske stik kan som regel godt bruges. Vil du være på den sikre side, så medbring en adapter. Den kan du købe hos f.eks. Rejsegear.
Penge
Møntfoden i Singapore hedder Singapore Dollars, der bruger tegnet S$. Spredt over hele byen ligger kontantautomater, der selvfølgelig også har engelsk menu. Bemærk, at der kan være diverse gebyrer pålagt ved hævning i automaterne.
Kreditkort er vidt udbredt i butikker og på hoteller og restauranter, men på markeder og i gadekøkkener er det nødvendigt med kontanter.
Wifi
Singapore har for det meste et hurtigt net. På langt de fleste hoteller er gratis wifi inkluderet, men du kan også finde net i shoppingcentre og på barer, cafeer og restauranter. Du kan evt. downloade en app, der kan vise vej til nærmeste gratis wifi – se mere om mulighederne her.
Drikkepenge
Drikkepenge er ikke så udbredt i Singapore. På restauranter bliver der automatisk lagt 10 % service på regningen, men naturligvis kan du give kuffertbærer og rengøringspersonale en skilling.
Forsikring og sundhed
Husk at tegne en rejseforsikring (måske har du allerede en i din indbo-forsikring) – hospitalsindlæggelse og et besøg ved lægen kan være dyrt. Tjek også om du skal have vaccinationer inden du rejser. Læs mere om sundhed på rejsen her.
Øvrigt
Mange har nok hørt om Singapores utallige love og regulativer, der primært skal holde byen ren, men som også er en måde at adfærdsregulere befolkningen. Man kan naturligvis trække på smilebåndet over, at det ikke er tilladt at indføre hverken tobak eller tyggegummi, men tag det seriøst – politi og myndigheder uddeler gerne bøder.
Du kan hente Udenrigsministeriets app “Rejseklar”, hvor du kan få tips og gode råd til rejsen. Du kan også skrive dig på Danskerlisten. Hent app’en her.