Hjem Phuket rejseguide

Phuket rejseguide

Hvide sandstrande, vildt natteliv og aktiviteter for hele familien. Phuket har det hele og mere til. Uanset om du er til gourmet og luksusresort eller gadekøkken og guesthouse, så har Thailands mest populære feriested alle muligheder for en skøn tropeferie.

I højsæsonen er Phuket hektisk, nogle vil nok sige overrendt, men på Thailands største ø er det stadig muligt at finde små rolige pletter, hvor du ikke behøver at gå i hælene på øens øvrige turister. Med andre ord: Du bestemmer selv, hvordan din ferie på Phuket skal være. Velkommen til denne gratis Phuket rejseguide.

Phuket guide – indholdsfortegnelse

Listen er opdateret – de bedste hoteller på Phuket 2019. Se hvilke hoteller andre rejsende taler godt om lige nufind listen her.

 

overst
Kata Beach

Byerne – orientering og seværdigheder

Patong Beach

Patong er Phukets største ferieby og et skræmmende eksempel på en by, der har fået lov at udvikle sig uden tanke på konsekvenserne. Trafikkaos, larm og tusindvis af blinkende neonskilte med alverdens tilbud vælter turisterne i møde. De sidste par år er bylivet efter min mening blevet lidt af et mareridt, og det er umuligt at gå en tur i byen uden konstant at blive kontaktet af sælgere, der har alverdens tilbud til dig.

Værst er de utålelige burmesiske skræddere, men du vil uden tvivl også få masser af tilbud fra taxa- og tuk-tukchauffører, massagepiger og de irriterende timesharesælgere, der suser rundt på scooter og generer turisterne. Og så er der gadesælgerne; var det noget med en taske eller hængekøje? Jeg frygter virkelig for Patongs fremtid som ferieby, hvis denne udvikling ikke stopper, så vil turisterne uden tvivl fravælge byen.

Centrum ligger omkring Bangla Road, der ligger midt i Patong. Gaden fungerer som prostitutionsgade, hvor engelske, irske, tyske og lokale barer ligger på stribe. Musikken drøner ud af højttalerne, og de mange barpiger sidde og venter på kunder. Bangla Road bliver lukket af om aftenen, hvor gadens natteliv er virkelig intenst. Ved det store barområde omkring Soi Crocodile midt på gaden vælter europæiske mænd, prostituerede og transvestitter rundt i et stort kødmarked omkring midnatstid.

For enden af gaden finder du både Tiger Entertainment, der har en række barer, og Rock Hard a go-go. Mellem alle disse barer ligger et væld af forretninger, men også McDonalds, Starbucks og KFC foruden en del restauranter i sidegaderne.

Danmarks bedste rejser til Thailand: På min side thailandrundt.dk laver vi Danmarks bedste rejser til Thailand med udgangspunkt i jeres ønsker og budget. Vi er medlem af Rejsegarantifonden og har en score på Trustpilot på 9,6 – kontakt mig her for et gratis og uforpligtende tilbud eller se mere om rejserne her.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Bangla Road om dagen – om natten er der liv og glade dage

Bangla Road løber op til Rat U-thit Road. Her ligger byens nyeste shoppingcenter, Junceylon, der byder på restauranter og moderne butikker med mærketøj, men også en del boder med f.eks. brugskunst. Ved indgangen finder du Burger King, Starbucks og et par gode isbutikker. På Rat U-thit Road, der løber parallelt med strandvejen, ligger flere gode shoppingområder. Om aftenen er der et lille marked med boder og her er også et område, hvor der ligger en stribe seafoodrestauranter, der har en noget påtrængende markedsføring.

Patong strandvej, Thaweewang Road, er et mylder af mennesker døgnet rundt. Her kommer turisterne først og fremmest for at shoppe i den endeløse række af forretninger. Byen er faktisk lidt af et shoppingparadis, men forvent ikke at du kan gå og kigge på varerne i fred. På strandvejen finder du også en del pænere restauranter, heriblandt flere med frisk seafood, men både McDonalds og Burger King har også forretninger på den lange gade.

Strandvejen har i øvrigt flere små blinde sidegader, der ikke er mindre kedelige. Patong har et bredt udvalg at restauranter, hvor du kan bl.a. spises italiensk, kinesisk, japansk, egyptisk, og danske restauranter findes faktisk også i byen.

Patong strand har skønt, næsten hvidt sand, men vandet er ikke så klart, og den hører ikke til de bedste på Phuket. Stranden var tidligere tætpakket med solstole, men efter militærets oprydning fremstår den langt mere indbydende. Omkring centrum er der stadig mange mennesker, og duskal faktisk et godt stykke væk, før der er lidt mere luft. Frugt- og issælgere går rundt mellem solstolene for at tilbyde deres varer, og lokale har set et helt nyt marked ved at sælge strandudstyr til turisterne.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
En af Phukets strandrestauranter
Karon Beach

Karon ligger ca. fem km syd for Patong og er Phukets andenstørste ferieby. Den kan dog ikke sammenlignes med Patong, selvom stranden næsten er lige så lang, ca. tre km. Karon har ikke noget centrum, men tre områder med forretninger og restauranter ligger på den lange strækning. Et ved rundkørslen op mod Patong, et ca. midt på, og det sidste er det område, der i dag er smeltet sammen med Kata.

Området mod Patong er den ældre del af Karon. Ved rundkørslen deler vejen sig i Patak West (strandvejen) og Patak Øst, der skærer gennem den gamle del af Karon og væk fra strandområdet. Omkring rundkørslen er der butikker, restauranter og hoteller som f.eks. Centara Karon Resort og Mövenpick Resort & Spa.

Midt på Karon Beach er det de store hoteller som Hilton Arcadia og Thavorn Palm Beach Resort, der ligger side om side, som fylder det meste. Dette område er mere stille, men i hvert fald fra sidstnævnte hotel er der ikke langt til byzonen op mod Kata, der nok er det livligste område langs Karon Beach. Små sidegader løber her op fra strandvejen med alverdens tilbud til turisterne.

Alle tre byområder er fuldt udviklede – her findes adskillige restauranter, forretninger og tourbureauer. Karon Strand er med lyst sand og klart vand, det bliver dog hurtigt dybt. Stranden er mest besøgt op mod Kata, men du kan finde lidt mere plads ved rundkørslen op mod Patong. Der er ofte badeforbud ved Karon Beach i sommermånederne pga. stærke understrømme. Karon har et fint natteliv, men selvom en del af prostitutionsmiljøet er rykket hertil fra Patong, er det langtfra så vildt. I Karon kan jeg anbefale Woraburi Resort, god beliggenhed og super serviceminded personale.

Kata Beach

Kata Beach ligger et par km syd for Karon, men reelt er de to byer vokset sammen. Selvom Kata er den mindste af de tre store turistområder på Phuket, så mangler byen ikke noget. Her er alt hvad der skal til for en god ferie, men nattelivet er forholdsvis begrænset, så er du til fest og farver må du tage til Karon eller Partong. Naturligvis finder du barer og små listige steder, men når det gælder diskoteker og fest til langt ud på natten er Patong at foretrække.

Katas strand er lækker med fint hvidt sand og klart vand. Den ligger i en lille bugt og er dejlig lavvandet. På den anden side af den lille smalle strandvej ligger Club Med Hotel, der faktisk er lige så langt som stranden. Strandområdet er således meget lidt trafikeret, hvilket er medvirkende til den rolige og afslappede atmosfære.

På standen kan der lejes jetski, og longtailbåde sejler ud til øen Koh Pu, som du kan se fra stranden. Kata Beach har udmærkede snorklemuligheder i begge ender af stranden.

Byen har ikke noget egentligt centrum, men hvor Karon Road (Karon strandvej) løber ud i Kata Road ligger mange forretninger og restauranter samlet. Det samme gør sig gældende i den anden ende af Kata Road omkring bus- og taxistationen.

surin-beach
Surin Beach
Surin Beach

Surin Beach ligger lige nord for Laem Singh og Kamala Beach. Mens militærets oprydning på f.eks. Patong Beach har pyntet, så kan man ikke sige det samme om Surin Beach. Her har bulldozerne været på overarbejde, og den engang så mondæne strand er efterladt uden solstole og uden en eneste bar, restaurant eller beach club. Flere af Surin Beachs populære steder som Catch Beach Club og Pla Seafood er nu rykket til Bang Tao Beach få kilometer mod nord.

Surin Beach hører dog stadig til en af Phukets dejligste strande med fint lyst sand og krystalklart vand. I modsætning til flere af øens andre feriebyer, så er der hverken vej eller hoteller direkte ud til stranden, men til gengæld skyggefulde træer. Langs stranden popper gadekøkkener op, og lokale sælger forfriskninger. Surins eksklusive hoteller som f.eks. Twin Palms, The Surin og Ayara Hilltops Boutique Resort gør, at strandområdet stadig bliver betragtet som mondænt.

Selvom der er sket meget i Surin, så ligner byen dog sig selv. Dvs., at du i Surin kan finde et roligt alternativ til Phukets større ferieområder og samtidig nyde godt af en stribe rigtig gode restauranter. Du finder også det såkaldte Plaza, en to-etagers bygning med eksklusive butikker og spisesteder.

Bang Tao Beach

Bang Tao har en af Phukets længste strande. Det er også et af øens mest bemærkelsesværdige ferieområder med mellemklassehoteller og det sædvanlige udvalg af barer og restauranter mod syd, luksusresorts i det enorme Lagunakompleks i midten og næsten øde strand mod nord.

Afstandene er forholdsvis store i Bang Tao, så start med at finde ud af hvor i byen du vil bo. I den sydlige del ligger turistcentrum omkring Hotel Best Western og ved den midterste del af stranden omkring indgangen til Lagunakomplekset, er der barer, butikker og primært dyrere spisesteder ved gaden Thanon Laguna og Tinlay Place.

Umiddelbart syd for Lagunakomplekset og ikke langt fra Sunwing Resort ligger The Promenade, der er en samling barer og restauranter langs stranden. Det er et sted, hvor der kun sker noget om aftenen og sammen med en stribe barer i den sydlige del af Bang Tao fungerer stedet som byens meget lille red light district.

Bang Tao Beachs sydlige del er tætpakket med solstole og tilhørende barer og restauranter. Det kan synes underligt, at Surin Beach skulle ryddes, når Bang Tao næsten ligner sig selv. Længere mod nord kommer du forbi Lagunakompleksets syv luksusresorts, der dækker et enormt område omkring en række kunstige laguner.

Her er der væsentlig mere plads på stranden, og det bliver kun bedre, jo længere du går mod nord. Her kan der ligefrem være langt mellem strandgæsterne. Se mere om Bang Tao Beach her.

tm-6
Bang Tao Beach kan sine steder være helt eksotisk
Mai Khao Beach

Nord for lufthavnen finder du den lille turistby Mai Khao. Byen, der faktisk ligger i Sirinat Nationalpark, har Phukets længste strand. Her er kun få mennesker, dog ikke i weekends og på helligdage, hvor thai’erne selv benytter stranden til familiesammenkomster.

Ved Mai Khao Beach ligger en stribe luksusresorts som Anantara og JW Mariott, og byen er de senere år blevet et ret mondænt sted. Mai Khao by er kun ganske lille – her ligger bl.a. et lille torv med pænere forretninger henvendt til de mere velstillede gæster på hotellerne langs kysten.

Rawai Beach

Rawai Beach på Phukets sydkyst var faktisk det første sted som backpackerne i sin tid opdagede. Byen har efterhånden fået en lang række overnatningsmuligheder, men er meget lidt turistet i forhold til hvad man ellers ser på øen. Rawai bliver også brugt som udgangspunkt for udflugter til de sydlige øer Koh Hee og Koh Racha.

Ved aftentide fyldes de mange restauranter langs vandet med lokale, og atmosfæren er vidunderlig. Rawai kan lyde kedelig, men jeg tilbragte en uge her, og det var kun få gange jeg mærkede, at jeg var på en af Asiens mest besøgte øer.

thara-patong
Phuket har mange rigtig gode resorts – her Thara Patong

Overnatning på Phuket

Som så mange andre steder i Thailand, så er der også på Phuket overnatningssteder af enhver slags. Du finder både billige guesthouses og store resorts med alverdens faciliteter. I Thailand er hotelniveauet højt sammenlignet med andre steder, selv på mellemklassehoteller vil du som regel opleve at få rigtig meget for pengene. Phuket er dog et af de dyreste rejsemål i Thailand, men set med danske øjne stadig meget billigt.

Det er nemt selv at arrangere sin rejse til Thailand. Selv bruger jeg hotels.com når jeg booker hotel. De giver prisgaranti og har et kæmpe udvalg af overnatningssteder i alle prisklasser.

Vil I have en rejse med alt inkluderet – f.eks. fly, hotel og transport, så er I velkommen til at kontakte mig på webmaster@gaths-rejseside.dk for et uforpligtende tilbud – jeg samarbejder med et dansk rejsebureau (Medlem af Rejsegarantifonden og en score på Trustpilot på 9,6), der laver Danmarks bedste rejser til Thailand. Se mere om rejserne på min side thailandrundt.dk.

De mest populære hoteller på Phuket 2019
HotelBeliggenhedStjerner
Navatara Phuket ResortRawai Beach***Se pris
BYD Lofts by X2Patong Beach****Se pris
Baan Malinee B&BBang Tao***Se pris
The Cove PhuketAo Yon Beach****Se pris
Kantary Bay HotelCape Panwa****Se pris
Amari PhuketPatong Beach*****Se pris
CC's HideawayKaron***Se pris
JW Marriott Phuket ResortMai Khao Beach*****Se pris
Naka ResortKamala***Se pris
At Kamala HotelKamala***Se pris
Lub dPatong Beach***Se pris
Bamboo Heaven HomeRawai***Se pris

Phuket
Bang Tao Beach

Transport

Ind og Ud

Lufthavnen på Phuket har de senere år gennemgået en tiltrængt udvidelse. Fra at være lidt slidt og alt for lille ser Phukets lufthavn i dag helt moderne ud og har sine lighedspunkter med Suvarnabhumi i Bangkok. Med udvidelsen har lufthavnen også oplevet en kraftig vækst i antallet af internationale flyruter.

Der er forbindelse til bl.a. Singapore, Kuala Lumpur og selvfølgelig Bangkok flere gange dagligt. Fra Danmark kan du i vintermånederne tage den direkte rute fra København til Phuket, alternativt med et stop undervejs i Bangkok. Både Qatar Airways og Emirates har gode forbindelse fra København til Phuket med et stop i henholdsvis Doha og Dubai. Søg flybilletter her.

Fra Phuket lufthavn tager det 20-30 minutter i taxi til de nærmeste ferieområder, mens du skal regne med en køretur på 45 minutter til 1 time til f.eks. Patong, Karon og Kata.

Umiddelbart udenfor toldområdet går du til venstre (der er fint skiltet) for at finde en taxi. Når du er kommet ud af ankomstterminalen, vil der sandsynligvis stå adskillige mennesker, som vil køre dig til dit bestemmelsessted, og det kan af og til være lidt kaotisk.

Taxierne på Phuket har ry for at være urimeligt dyre, men spørg eventuelt efter en taxa, der kører efter taxameter i en af taxistandene som du hurtigt vil få øje på. Forhør dig om prisen og prøv eventuelt at prutte lidt. Vejledende taxipriser fra Phuket Lufthavn til: Mai Khao-500 baht, Bang Tao/Surin 700 baht, Kamala 800 baht, Patong 800-900 baht, Karon og Kata 900 baht.

At komme rundt

Du kommer nemmest rundt med tuk-tuk. De er ikke trehjulede som i Bangkok, men små firehjulede vogne, hvor du sidder på ladet. Komforten er ikke høj, så skal du længere væk må taxi anbefales. Langt de fleste tuk-tuk’er er røde, og der er masser af dem. Det er forholdsvis dyrt at køre taxi og tuk-tuk på Phuket. I sommeren 2010 blev man enige om at lave maksimumpriser på turene, men det nåede aldrig at træde i kraft. Der forhandles fortsat med taxiorganisationen om at sænke priserne på tuk-tuk kørsel.

Vejledende priser: Fra Patong til Karon koster det 400 baht og fra Patong til Phuket By 700 baht. Aftal altid pris inden du kører. Taxi kan lejes for et par timer eller en hel dag. Også her må du aftale en pris inden start. Fra Phuket By kører lokalbus til Patong (ca. 15 baht), og til Karon og Kata (ca. 30 baht). Longtailbåde sejler fra de store feriebyer til de mindre besøgte strande som f.eks Laem Singh Beach.

Der er tourbureauer på næsten hvert gadehjørne i turistområderne. Der er masser af muligheder, og du kan sammenligne pris og indhold i de mange farvestrålende brochurer. Fælles for stort set alle udflugter er, at du bliver hentet på dit hotel og sat af samme sted når dagen er omme, meget bekvemt. De fleste hoteller har en tour-desk som kan være behjælpelig med udflugter.

Danmarks bedste rejser til Thailand: På min side thailandrundt.dk laver vi Danmarks bedste rejser til Thailand med udgangspunkt i jeres ønsker og budget. Vi er medlem af Rejsegarantifonden og har en score på Trustpilot på 9,6 – kontakt mig her for et gratis og uforpligtende tilbud eller se mere om rejserne her.

 

mad-phuket
Frisk fisk på en af Phukets mange restauranter

Mad og drikke

Der findes restauranter af enhver slags på Phuket. Fra gadekøkkener til den berømte restaurant Mom Tri’s Boathouse i Kata, der serverer thailandsk gourmetmad. Der er ikke langt til nærmeste restaurant, ofte er det bare et lokale, der er simpelt indrettet med lysstofrør i loftet, og hvor mor står i køkkenet. Mange gange er det disse steder, du finder den bedste mad. Prisniveauet er generelt lavt i Thailand, og selvom man siger, at Phuket et dyrt sted, så er det stadig meget billigt at gå ud og spise. Den lokale thaimad fås fra ca. 20 kr. pr. ret.

Thailandsk mad er helt i top og efterhånden kendt af de fleste danskere. Nogle retter kan være (meget) stærke, men maden er generelt utrolig lækker og veltilberedt.

Europæisk mad er ofte meget dyrere, men mange steder, især på hotellerne, er det muligt af få pizza eller steak. Vin er ikke noget thai’erne drikker, oh langt det meste vin er importeret og som regel dyrt. Som nævnt er der mange gode steder at spise på Phuket, vi kan anbefale følgende steder:

Papaya Restaurant

Rigtig god og pæn restaurant med bredt spisekort, gode thailandske retter, men der er noget for enhver. Ligger på Patong strandvej ca. 200 meter syd for Bangla Road. Her er ofte underholdning i form af liveband

Kampong Kata Hill Restaurant

Skøn restaurant med lækker mad (thai) og god betjening. Ligger i Kata på Patak Road. Mange trapper til restauranten, men til gengæld fin udsigt over byen

Sabai Beach Restaurant

God restaurant på stranden i Patong, lige ud for Sawatdirak Road. Her er især fisk og skaldyr på menuen, og der betales efter vægt. Du kan selv vælge din fisk. Også almindelige thairetter fås her. God og opmærksom betjening, her bliver der endda spurgt om man vil have maden samtidig!

Silk Restaurant

Rigtig god og lidt dyrere restaurant i Kamala. Tidligere lå Silk i The Plaza i Surin, men er nu flyttet til Andara Resort i Kamala. God thailandsk gourmetmad og fin betjening. Silk bliver besøgt af mange fastboende udlændinge når det skal være lidt fint

Red Onion

Meget populær restaurant i Karon. Ikke verdens hyggeligste sted, til gengæld får du her rigtig god og ikke mindst billig thaimad. Her er ofte kø. Køkkenet kan diske op med lidt af hvert, men kom for den gode thaimad, vestlig mad laves bedre andre steder.

phuket
Fristende frugter

Phuket mangler som nævnt ikke natteliv eller steder hvor du kan få slukket tørsten, men det er især på Bangla Road i Patong løjerne foregår. Her ligger de såkaldte beer bars på stribe, og natten igennem er der fest og farver. Gaden henvender sig i den grad til den enlige herre, der her kan finde selskab hos en af de mange thaipiger.

Bangla Road har en del små sidegader (soi), der er proppet med barer. Mest populære er Soi Crocodile, Soi Eric og Soi Seadragon, men der tilbydes stort set det samme i alle gader. Patong har en håndfuld go go barer og almindelige diskoteker findes også.

Der er ingen grund til at fortvivle, hvid du er til en anden type barer end ovenstående. Phukets status som internationalt feriested gør, at du heldigvis kan finde mange andre barer, klubber og musiksteder.

Flere bedre hoteller og resorts kan byde på cocktailbarer eller jazzklubber, men øen har også et par fremragende barer og beach clubs. Den ene er Catch Beach Club, der er flyttet fra Surin Beach til Bang Tao Beach, og den anden er Baba Nest, som er en del af Sri Panwa-komplekset. Et mondænt sted med overnatning og fremragende mad. Baba Nest ligger helt fantastisk og skal opleves.

Prøv også Xena Beach Club på Angsana Phuket Resort i Bang Tao. Ska Bar i Kata er et reggaessted med afslappet atmosfære og livemusik. Et andet rigtig godt sted i Kata er After Beach Bar, der ligger ved Kata Hill. Baren ser næsten ud som om den hænger ud over klippen, det er et supersted at slappe lidt af og nyde den fantastiske solnedgang.

Du kan tjekke de engelsksprogede aviser Phuket Gazette og Phuket Wan for at finde aktuelle arrangementer på øen.

phuket
Skønne ingredienser i det thailandske køkken

Aktiviteter og forlystelser

Phuket har aktiviteter og forlystelser til flere ugers ferie. Det er som om, at der hele tiden kommer nye ting til, og vi har herunder kun nævnt en stribe af de mest populære, men der er ganske givet endnu flere aktiviteter at underholde sig med.

FantaSea er en enorm temapark ved Kamala. Her er shows, restauranter, butikker osv. der har Thailand som tema. Åbent alle ugens dage, undtagen torsdag, fra 17.30-23.30. Thai Village er et lille område nord for Phuket By med opvisning i traditionelle thai-danse, sværdkamp osv. Området virker lidt slidt. Entré 200 baht. Åbent alle ugens dage fra klokken 11.00.

Områdets mange fisk kan man se i et flot aquarium i Phuket Aquarium. Ligger ved Cape Panwa og har åbent fra 10.00-16.00. Udendørs go-cart bane ligger ca. 5 km fra Patong i retning mod Phuket By. Bungy Jump findes ved Kathu vandfaldet, ikke langt fra Patong. Åbent fra 9.00-18.00.

Plaster, solcreme, hånddesinfektion, støttestrømper og meget meget mere – få styr på rejseapoteket her.

 

En af Phukets nyere attraktioner er Phuket Elephant Sanctuary. Der er stor fokus på elefanternes trivsel, og herfra skal jeg kun opfordre til, at undlade at ride på elefanter. Støt i stedet for det nye fristed, der prøver at hjælpe syge og gamle elefanter.

Minigolf og restaurant med dinosaurer og tjenere klædt som Flintstones finder du i Dino Park. Et par elefanter der kan fodres med bananer bidrager til underholdningen om aftenen. Phuket Simon Cabaret er et berømt transvestitishow lige syd for Patong, der er shows klokken 19.30 og 21.30. Cabareten er meget populær og det anbefales at bestille plads i forvejen.

Thai Boxing stadion ligger bla. i Patong, på hjørnet af Bangla Road og Rat U-thit Road. Se de farvestrålende fisk uden at blive våd i Undervandsbåden der sejler fra molen i Chalong. Det såkaldte Party Cruise er Phukets festbåd, der er to afgange, en 1 time før solnedgang og en klokken 21.00. Et antal drinks er inkluderet i prisen på 1500 baht. Xtremeadventures er et nyt aktivitetsområde i Chalong hvor man kan flyve og svinge sig i line fra træ til træ.

Vandparken Splash Jungle siges at være den største af sin slags i Thailand. Parken ligger faktisk på Centara Resort, men hvad gør det når børn i alle aldre kan plaske rundt i store pools og prøve udfordrende rutschebaner. Parken ligger lige nord for lufthavnen, ikke langt fra Mai Khao.

phuket
Phra Taew Nationalpark

Strande

Få øer har så mange gode strande som Phuket. De ligger stort set allesammen på øens vestkyst, mens østkysten er klippefyldt med store mangroveområder. Af de nævnte strande i de store feriebyer er Kata Beach absolut bedst, men generelt er standarden høj på Phuket.

Syd for Kata ligger Nai Harn Beach, en skøn strand uden så megen larm, da der ikke ligger nogen by med generende trafik. Også nordpå findes skønne strande, f.eks. Kamala, der efterhånden må betragtes som en fuldt udbygget turistby, Surin Beach og en af Phukets bedste strande, Laem Singh Beach.

Mange af strandene nås med longtail-båd fra Patong. Helt mod nord findes Nai Yang- og Mai Khao Beach, begge meget populære hos de lokale. Der kan camperes på begge strande. Når det gælder strand, må du ikke snyde dig selv for de fantastiske øer syd og øst for Phuket. Coral Island og Raya Island mod syd kan nås med båd fra Rawai eller Chalong, mens der sejler båd fra Phuket By til Phi Phi-øerne.

Måske skal du have vaccinationer inden din rejse til Thailand – se anbefalinger her.

 

phuket
Wat Chalong

Udflugter

Øens seværdigheder

Phuket har meget at byde på, både når det gælder natur og kulturelle oplevelser. Først og fremmest må nævnes øens nationalparker, hvor man har forsøgt at bevare noget af den oprindelige natur, der er gået tabt i takt med den store turistinvasion. Mest populær er Phra Taew-parken med Phukets eneste tilbageværende regnskov.

Der er indgang til parken flere steder, men de fleste besøger et af de to vandfald Tonsai og Bang Phae. Entréen er 200 baht. Det er muligt at går fra det ene vandfald til det andet, men det er en hård tur, der tager flere timer. Ved begge vandfald er der souvenirboder og mulighed for køb af forfriskninger.

Vælger du at besøge vandfaldet Bang Phae kan du også besøge gibbon rehabiliteringscentret, der ligger umiddelbart ved siden af. Her prøver man at give gibbonaber, der bl.a. er brugt til fotos med turister, en ny tilværelse. Centret er meget lille, og det er ikke altid, det er muligt at se aberne. Langt de fleste gibboner bliver sat ud i naturen igen, de fleste på en ø i Phang Nga bugten, men der er også sat eksemplarer ud i nationalparken.

Lige nord for lufthavnen ligger Sirinat Nationalpark, der er et mindre besøgt område med bla. mangrove og lange sandstrande. Midt på øen, ved rundkørslen i byen Thalang, der fungerer som trafikknudpunkt, finder man heltindemonumentet, der viser to søstre som førte an i kampen mod burmeserne. Her findes også et nationalmuseum om Phukets historie og havsigøjnerne.

Havsigøjnerne kan i dag opleves i Sea Gypsy Village, ca. 5 km øst for Phuket By. Faktisk bor de på øen Koh Sireh, men den ligger så tæt på Phuket, at de næsten er smeltet sammen. Havsigøjnerne er muslimer og en tur rundt i den lille by er en god oplevelse. Deres dagligdag er meget primitiv og helt forskellig fra øens øvrige beboere.

Ca. 10 km syd for Phuket By finder du øens helligste tempel Wat Chalong. Faktisk består området af flere templer, og det er muligt at komme indenfor i hovedtemplet, som er i flere etager og det mest imponerende. Husk at tage skoene af ved besøg i templerne. Helt ned på øens sydspids ligger Kap Prom Thep, et velbesøgt sted ved aftentide, hvor både lokale og turister nyder den smukke solnedgang.

phuket
Det flotte kinesiske tempel Chui Tui i Phuket By
Phuket By

Phuket By er øens hovedby, og herfra udgår den meste trafik. Byen ligger på vestkysten, og kun få turister vælger at bo her. Til gengæld bliver byen hver dag invaderet af turister fra badebyerne, der kommer for at shoppe i de to store shoppingcentre på Thanon Tilok Uthit 1, Ocean Plaza og et par hundrede meter derfra Robinson.

Begge åbner ca. 10.30 og her kan købes alt mellem himmel og jord til nogenlunde faste priser. Er man ved Robinson shoppingcenter, så kan du besøge det herlige marked på Thanon Ong Sim Ohai et par hundrede meter derfra. Bemærk at tuk-tuk chaufførerne i Phuket By og i særdeleshed omkring shoppingcentrene er meget påtrængende. De render rundt med et kort over byen og vil meget gerne bestemme, hvor du skal shoppe.

Weekendmarkedet finder ikke overraskende sted lørdag og søndag. Det ligger omkring Wai Rat Hong Yuk Road, og har åbent fra sent på eftermiddagen til sen aften. Her er ofte temmelig mange mennesker, kom så tidligt som muligt. Expo Marked er de lokales foretrukne sted at handle. Her kan du være heldig at gøre nogle gode køb, i hvert fald er markedet noget billigere end butikkerne i turistbyerne. Expo ligger på Tilok Uthit 2 Road.

Husk rejseforsikringen! Måske har du allerede tegnet en rejseforsikring eller har den inkluderet i din indbo-forsikring – hvis ikke, kan du finde tilbud på rejseforsikringer her.

 

Byens mest spændende gader er Thanon Ratsida og Thanon Ranong, der ligger i forlængelse af hinanden. Begge er fyldt med forretninger, og på Thanon Ratsida kan du smutte indenfor på Hotel Thavorn, hvor der er et lille museum om Phuket. På Thanon Ranong ligger mange kinesiske butikker, en arv fra 1800-tallet, da kineserne strømmede til Phuket for at udvinde tin. Også portugiserne var forbi øen, og flotte huse og villaer i kinesisk og portugisisk stil kan stadig ses i byen.

På Thanon Ranong ligger desuden ferskvaremarkedet, der er en rigtig god oplevelse. Kom så tidligt som muligt for at opleve den travle handel. På markedet sælges kød, fisk, frugter, grøntsager, blomster osv. Tidligere var markedet lidt af en prøvelse for syns- og lugtesansen, hvor rotterne pilede om fødderne på en, men i september 2010 åbnede markedet igen efter en gennemgribende renovering

Går du et par hundrede meter videre ad Thanon Ranong støder du ind i det flotte kinesiske tempel, Chui Tui, der er centrum ved den store vegetarfestival, som finder sted i begyndelsen af den 9. kinesiske måned. Deltagerne gennemgår en række ritualer for et rense sig, og åndemanernes optog gennem byen med bl.a. gennemborede kinder er højdepunktet.

Der er gratis adgang til det smukt dekorerde tempel. På Thanon Ranong, ved markedet, finder du bus- og Tuk-Tuk holdepladsen. Bus fra Phuket By til Patong koster ca. 15 baht og til Karon og Kata ca. 30 baht. Med Tuk-Tuk koster det ca. 300 baht til alle tre byer.

phi-phi
Koh Phi Phi har mange lækre strande
Phi Phi øerne

At besøge Phi Phi øerne, ca. 50 km øst for Phuket, er næsten et must. Der er i alt 4 øer, men normalt omtaler man kun de to største, Phi Phi Ley og Phi Phi Don. Phi Phi Ley er den mindste af de to og ret ufremkommelig med de stejle klippesider, der dramatisk rejser sig op af havet. Alligevel er øen et populært og i dag også overrendt udflugtsmål, udelukkende pga. den guddommeligt smukke strand Maya Bay. Stranden ligger i en næsten skjult bugt, og det var her filmen The Beach med Leonardo de Caprio blev indspillet.

Maya Bay har fint hvidt sand og krystalklart turkist vand, og det ville være et godt sted at snorkle, hvis det ikke lige var for de mange både, der konstant sejler ind og ud af bugten. Et område ved stranden er afmærket og herfra kan der snorkles. Sejler man rundt om øen, kommer man til vikingegrotten med vægmalerier fra 1600-tallet. Her bor øens 22 indbyggere, der i generationer har samlet svalereder til brug på det kinesiske marked, hvor det er en delikatesse. Ved siden af Vikingegrotten ligger “Lagunen”, en dyb bugt med krystalklart vand. Modsat Maya Bay ligger Lo Samah Bay, her er ikke strand, men der kan snorkles fra båden.

Nord for Phi Phi Ley ligger Phi Phi Don, den største og mest populære af øerne. Da de første turister kom hertil må de have troet de havde fundet paradis. Samme dramatiske natur som på Phi Phi Ley, svajende palmer og strande med krystalklart vand og pudderhvidt sand. I dag er hovedbyen Tonsai overendt og fuldt udbygget som enhver anden turistby.

Alligevel har byen sin helt egen atmosfære. Her er ingen biler, og selv om den smalle flisebelagte “hovedgade”, der løber langs stranden er overklistret med butikker, så er du ikke i tvivl om, at du befinder sig på en lille ø. Stranden er smuk, men det er småt med badende pga. de mange opankrede både med endagsturister fra Phuket og Krabi. Tonsai har restauranter, barer, tourbureauer, dykkercentre, internetcaféer, minimarkeder, vekslebureauer og kontantautomater.

Fra stranden sejler longtailbåde til øens andre strande, f.eks den fremragende Hat Yao (Long Beach), ca. 10 min i båd fra Tonsai (ca. 100 baht pr. person). Herfra er der fantastiske snorklemuligheder. Det siges, at det er et af de eneste steder i verden, hvor man kan gå ud fra stranden og se hajer, her den sorttippede revhaj. Tonsai ligger på en smal tange, der forbinder øens to store dele. Den ene del mod øst er stor og flad og tilgængelig ad små stier.

Mod vest rejser de enorme klipper sig med ufremkommelig skov. Her lever vilde aber, og dem er der næsten 100% chance for at se på den såkaldte Monkey Beach. Her lokker turisterne med bananer for at komme tæt på de herlige dyr. Det er muligt at bade fra Monkey Beach ved lavvande, men vær indstillet på, at en sværm af udflugtsbåde kommer forbi for at få et glimt af aberne.

Den lille tange Tonsai ligger på er ca. 300 meter bred, og på den anden side finder du Ao Lo Dalam, en skøn lavvandet strand, hvor der kan lejes solstole og parasoller. Lidt længere ude, rundt om pynten, ligger Ao Youn Kasem Beach, som er en lækker sandstrand med rigtig gode snorklemuligheder. Flotte koraller, zanklider, kravefanefisk og papegøjefisk var bl.a. noget af det jeg så her.

Langt de fleste besøger Phi Phi på en endagstur fra Phuket, men jeg kan absolut anbefale at tage et par overnatninger. For at komme til Phi Phi tager du færgen fra Rassada Pier i Phuket By, overfartstiden er 90 min. og prisen 500 baht. Der er afgang flere gange om dagen. Vil du bare opleve øerne på en endagsudflugt, så kan du henvende sig i nærmeste tourbureau, der alle sælger ture til Phi Phi. Du kan læse mere om Phi Phi-øerne her.

james-bond-island
Phang Nga bugten og et kig fra James Bond Island
Phang Nga Bugten

Umiddelbart nordøst for Phuket ligger Phang Nga bugten, der er et af de smukkeste og mest spektakulære naturområder i Asien. Høje kalkstensklipper, delvis beklædt med skov, skyder op af havet. Det er et ejendommeligt syn, og bugten er naturligvis et meget populært udflugtsmål fra Phuket.

Alle tourbureauer i feriebyerne kan arragere den klassiske tur, der starter i byen Phang Nga, ca. 65 km fra Phuket By. Her sejler man ud i bugten i longtailbåde, og målet er den berømte ø Koh Khao Ping Gun, bedre kendt som James Bond Island, der blev brugt som location i filmen Manden med Den Gyldne Pistol.

Fra James Bond Island kan man kigge over på Koh Tapoo, søm-øen, eller neglen, som de fleste også vil genkende fra filmen. På vej tilbage fra James Bond Island besøger man som regel den muslimske pæleby Panyi, hvis hovederhverv tidligere var fiskeri, men i dag lever man i lige så høj grad af at bespise de mange turister. Byen har ca. 1500 indbyggere og har bl.a. egen skole og moské. Velstanden er øget i takt med den stigende turisme, og selv om det hele stadig ser lidt primitivt ud, så har mange indbyggere både tv, radio og køleskab.

Tilbage på fastlandet, ved byen Phang Nga, er det populært at besøge grottetemplet Tham Suwan Ku Ha for at se den liggende Buddha og måske blive velsignet af de lokale munke. Udenfor templet lever mange aber som efterhånden har vænnet sig så meget til mennesker, at de kommer ned og tigger mad.

For at besøge Phang Nga behøver du ikke følge turiststrømmen, faktisk er der store oplevelser i vente, hvis du bruger et par dage her. Mange af de store kalkstensformationer har grotter, som man kun kan sejle ind i ved lavvande. Nogle steder kan du sejle helt ind i midten af disse formationer, hvis flora og fauna først blev opdaget for få år siden. Sea Canoe har ture af 1-6 dages varighed, se mere her.

phuket
Pælebyen Panyi
Dykning, snorkling og udflugter til øerne

Phuket er et fremragende udgangspunkt når det gælder dykning og snorkling. Dykkerudflugter af en eller flere dages varighed kan arrangeres af dykkerbutikker/centre i turistområderne. Øst for Phuket findes et par af de bedre områder, nemlig Hin Musang (Shark Point), hvor der skulle være rigtig gode muligheder for at se zebrahajer, Anemone Reef og sydøst herfor vragdyk på skibet King Cruiser, der for en del år siden sejlede ind i nogle klipper på vej fra Phuket til Phi Phi-øerne.

Netop Phi Phi-øerne er meget populære for både dykkere og snorklere. Den fantastisk smukke Maya Bay på Phi Phi Ley er dog temmelig overrendt, og her skal du passe på ikke at blive sejlet ned af de utallige speed- og longtailbåde, der sejler ind og ud af den lille bugt. Synd, for her er gode snorkleforhold. Mindre besøgt er Koh Bida Nok og Hin Bida (Phi Phi Shark Point) sydøst for Phi Phi Ley.

På Phi Phi Don, den største af Phi Phi øerne, skal først og fremmest nævnes stranden Hat Yao, der er et helt unikt sted for snorklere. Her er der mulighed for at gå ud fra stranden og se hajer, her den sorttippede revhaj, der kan blive næsten 2 meter lang. Jeg sprang i fra båden, men så desværre ingen hajer! Dykke- og snorklestederne ved Phi Phi-øerne er meget populære, så pas på ikke at blive sejlet ned af dykker- eller speedbåde, her er en livlig trafik.

Nordvest for Phi Phi, ikke langt fra Phuket, ligger den meget populære Khai Nok. Her er ikke noget at komme efter for dykkere, men mange snorklere tager en halv- eller heldagsudflugt hertil fra Phuket. Khai Nok er stærkt overrendt, og Phuket- og Krabibaserede tourselskaber har lagt beslag på store dele af den lille ø, især på vestsiden.

Sjovt nok er der langt bedre snorkling på østsiden i det store afmærkede område. Her er bl.a. flotte koraller, zanklider, trompetfisk, kravefanefisk og papegøjefisk. Khai Nok har masser af solstole og boder med forfriskninger. Et par hundrede meter fra Khai Nok ligger den mindre Khai Nok Nui, hvor der kan snorkles fra båden.

phuket
Koh Khai Nok mellem Phuket og Koh Phi Phi

Kombinationen af strand og snorkling fås bedre syd for Phuket på øerne Koh Hee (Coral Island) og Koh Racha. Begge er forholdsvis store og med gode strandafsnit. Koh Hees hovedstrand er mest populær, men det er også her man har størst chance for at blive sejlet ned af både og diverse vandsportsaktiviteter. Koh Hee er et paradis og her er det også muligt at overnatte i enkle bungalows.

Syd for Koh Hee ligger Koh Racha Yai, der er et lækkert bountyparadis med god snorkling. Både Koh Hee og Koh Racha Yai nås bedst med båd fra Rawai eller Chalong. Også Phukets mange tourudbydere arrangerer halv- eller heldagsudflugter til øerne. Priserne varierer, men en heldagsudflugt til Koh Hee koster ca. 2500-3000 baht.

Har du flere dage til rådighed, er der også mulighed for liveaboards, hvor du bor på dykkerbåden. Et af de popuæreste steder at tilbringe flere dage er Similanøerne ca. 90 km nordvest for Phuket. Øgruppen er nationalpark og bliver betragtet som et af de bedste dykkersteder i verden. Der er rigtig mange dykkercentre på Phuket, og det kan være en god idé at tjekke pris, kvalitet, forsikringer, antal dyk og hensyntagen til miljøet, når man skal vælge.

Skal du tage certifikat, kan du finde instruktører på mange sprog, af og til også på dansk. Er du snorkler uden udstyr, kan det ofte lånes af selskabet, hvis man tager en guidet udflugt. Husk at tage hensyn til det skrøbelige havmiljø, rør eller stå ikke på korallerne og lad konkylier og muslinger ligge.

phuket
Khao Sok Nationalpark er smuk natur
Khao Sok Nationalpark

Denne smukke nationalpark ligger på fastlandet ca. 300 km nord for Phuket By. Khao Sok, der regnes for en af verdens ældste regnskove, dækker et areal på 738 km². Fra Phuket er det muligt at tage på en lang, men god dagsudflugt til parken for at sejle på floderne i kano eller gummibåd. Området som endagsturisterne besøger ligger i parkens udkant, og du skal ikke forvente at se det store udvalg af dyr som Khao Sok faktisk byder på.

Her lever elefanter, bjørne, træleoparder, forskellige abearter og ca. 10 tigre. På en tur ned ad floderne møder man ofte slanger, frøer, aber, ederkopper og sandsynligvis også et par af parkens i alt 188 fuglearter.

Endagsturisterne ser kun en lille del af parken, men her er også 1 km høje bjerge beklædt med skov, vandfald og dybe, næsten ufremkommelige dale. Har du lyst til at overnatte er der flere muligheder. På Tree Top River Hotel kan du bo i en hytte oppe i træerne, og det populære Elephant Hills ligger skønt for foden af et enorm skovklædt klippe. Det er også muligt at overnatte i parkens egne bungalows, book i god tid her. Der er flere andre overnatningssteder langs hovedvejen ved parkens hovedindgang.

Vejret i Khao Sok er meget utilregneligt, det kan pludselig blæse op, og faktisk regner det ca. 10 måneder om året. Udover de mange dyr findes også et fantastisk planteliv, først og fremmest verdens største blomst, Rafflesia Kerri, der kan blive op til 80 cm i diameter. Men regnskoven i sig selv er også et fantastisk skue, hvor bregner, palmer, lianer og kæmpetræer vokser mellem hinanden.

På de populære dagsudflugter fra Phuket er der som regel også en tur gennem junglen på elefantryg inkluderet, men prøv at benytte de selskaber, der har fravalgt elefanttrekking, men i stedet for tilbyder at opleve dyrene i deres naturlige miljø.

Så godt som alle tourudbydere kan arrangere en tur til Khao Sok af en eller flere dages varighed.

Vejret på Phuket

Phuket er et helårsrejsemål, men perioden fra november til april er den absolutte højsæson. Her er flest soltimer, mens man i sommerperioden må forvente en del byger. Det regner mest i september og oktober. Temperaturen i højsæsonen ligger på 30 -35 °C, men omkring april/maj, lige inden regntiden, kan temperaturen nemt snige sig op på 40 °C. Dertil kommer, at det er meget fugtigt i Thailand. Se vejret i Thailand lige nu.

Værd at vide og gode rejseråd

EL

I Thailand bruger man langt overvejende samme stik som i Danmark – der er dog undtagelser – nogle steder benytter type A-stik (120 V) på toilettet.

Penge

Den thailandske møntfod hedder baht. Dem kan du hæve i kontantautomater, der findes i stort antal overalt i Thailand. Skal du på trekking eller til afsidesliggende områder – f.eks. til nogle af de mindre øer, er det en god idé at medbringe godt med kontanter.

Kontantautomaterne i Thailand har også engelsk menu og er nemme at bruge. Der er som nævnt rigtig mange af dem, men har du alligevel svært ved at finde en, så kig efter den nærmeste 7eleven, der ofte har en automat tilknyttet.

Visakort er udbredt i Thailand og mange steder kan du bruge Mastercard. Skal du handle på markederne eller spise i gadekøkkenerne er kontanter dog nødvendige.

Wifi

Ethvert hotel eller guesthouse med respekt for sig selv tilbyder gratis wifi til deres gæster. Nåh ja, pudsigt nok opkræver flere luksushoteller stadig uhyrlige beløb for netforbindelse – bor du sådan et sted, kan du finde gratis wifi i bl.a. shoppingcentre og på mange cafeer.

En anden og populær mulighed er at købe et simkort med data ved ankomst til Thailand. Det er rigtig billigt.

Forsikring og sundhed

Husk at tegne en rejseforsikring (måske har du allerede en i din indbo-forsikring) – hospitalsindlæggelse og et besøg ved lægen kan være dyrt. Tjek også om du skal have vaccinationer inden du rejser. Læs mere om sundhed på rejsen her.

Øvrigt

Patong, Karon og Kata har masser af shoppingmuligheder. Forretninger med kopitøj, souvenirs, kunsthåndværk og smykker ligger på stribe. Og så er der alle skrædderne, der stort set alle sammen er ejet af burmesere, indere eller nepalesere. Desværre har de medbragt en påtrængende adfærd over for turisterne, noget som Thailand ellers er så dejlig fri for.

Det frarådes at prøve jetski på Phuket, da der foregår en omfattende svindel mod turisterne.

Du kan hente Udenrigsministeriets app “Rejseklar”, hvor du kan få tips og gode råd til rejsen. Du kan også skrive dig på Danskerlisten. Hent app’en her

Nyttige links til din rejse til Phuket

• Hotel på Phuket – Book med prisgaranti
• Flybilletter til Thailand – Sammenlign priser her
• Skræddersyede rejser til Thailand – Få et uforpligtende tilbud
• Pakkerejser til Thailand – Book fly og hotel sammen
• Vaccinationer til Thailand – Se anbefalinger her
• Vær forberedt på rejsen – Alt til rejseapoteket
• Bøger og rejseguides – Køb dem online her
• Husk rejseforsikring – Få tilbud her
• Vejret i Thailand – se temperaturen lige nu
• Udenrigsministeriets rejsevejledning – se den her

Kort over Phuket

Svar på indlæg

Please enter your comment!
Skriv venligst dit navn her