Hjem Thailand På opdagelse i Phang Nga-bugten

På opdagelse i Phang Nga-bugten

+ praktisk information til dit besøg i Phang Nga-bugten nederst på siden

Det smukke og næsten overjordiske landskab i Phang Nga-bugten ligger mellem de populære ferieområder Phuket og Krabi.

De fleste turister oplever bugten på en dagsudflugt, hvor de kommer forbi grottetemplet Wat Suwan Khuha, den muslimske pæleby Panyi og berømte James Bond Island kendt fra filmen Manden med den gyldne pistol.

Men der er meget mere at komme efter i Phang Nga-bugten, der er en del af Phang Nga Nationalpark. Fra jungle i den lille Raman Waterfall Park og de mageløse solopgange ved Sametnangshe til tæt mangrove i nord og fantastiske paradisstrande mod syd.

Læg dertil imponerende kalkstensklipper, der skyder op af havet og et rigt dyreliv, som bl.a. tæller forskellige abearter (inkl. gibbonaber), gedeantiloper, søkøer, marsvin, varaner og slanger samt næsten 100 fuglearter. Grotter og bugter kommer og går med tidevandet, og det siges, at nogle områder først lige er blevet opdaget.

Fantastisk udsigt fra Sametnangshe

Fastlandet – Sametnangshe og Raman Waterfall Forest Park

Et af de absolut smukkeste steder at opleve Phang Nga-bugten er ved Sametnangshe Viewpoint. “Opdaget” af den thailandske fotograf Theerasak Saksritawee, der lagde billeder herfra ud på internettet, er Sametnangshe blevet et populært sted at se solen stå op.

Turismen ved Sametnangshe er kun lige begyndt, og du har ikke kun mulighed for at opleve smukke udsigter og solopgange, men også små autentiske fiskerbyer, der synes at ligge gemt i den tætte mangrove.

Få kilometer fra grottetemplet Wat Suwan Khuha, der er fast stop på de fleste udflugter fra Krabi og Phuket til Phang Nga, ligger den lille Raman Waterfall Forest Park. Her er der kun få turister, og medmindre du besøger parken med en turgruppe, så vil du højst sandsynligt være helt alene på den gode vandresti gennem parken.

Umiddelbart efter p-pladsen ligger det første vandfald, der har en lille pool, hvor man kan bade. Lige bortset fra en lille afstikker på den første del af vandreruten, så følger man en lille bæk, der har adskillige mindre vandfald. På vores tur gennem parken så vi bl.a. et par store edderkopper og fandt et meterlangt slangeham.

Slangeham på stien i Raman Waterfall Forest Park

Den nordlige del af Phang Nga-bugten – Koh Panyi og James Bond Island

Turistet, men alligevel helt sig selv. Den lille pæleby Panyi, der ligger i den nordlige del af Phang Nga-bugten har jeg besøgt flere gange. Selvom Panyi er et populært frokoststop for turgrupper, så er det forbavsende få, der ser andet end de store restauranter i udkanten af “byen”.

Det kan stærkt anbefales at tage en tur rundt i Panyi, der siges at være beboet af efterkommere af malaysiske fiskere, som slog sig ned her i slutningen af 1700-tallet. Oprindelig sejlede de fra sted til sted i den tørre sæson, men når monsunen kom slog de sig ned et halv års tid i ly for vind og vejr.

Dengang var det kun muligt for thai’er at købe land, så fiskerne opførte derfor en pæleby ud for kysten. I dag bor der ca. 1700 mennesker i Panyi, der har egen skole, et lille lægehus og endda en fodboldbane.

En af Phang Nga-bugten største attraktioner er James Bond Island. Officielt hedder den lille ø Koh Khao Phing Kan, der i 1974 opnåede verdensberømmelse da den blev brugt som lokation i filmen Manden med den gyldne pistol.

Det fik turister til at strømme til øen, der i dag er proppet med souvenirboder og et fast stop på den såkaldte James Bond Island Tour, som kan købes i bl.a. Krabi og på Phuket.

I filmen Manden Med Den Gyldne Pistol bor skurken Scaramanga på Koh Khao Phing Kan, og herfra er der blot et par hundrede meter til den ikoniske klippeø Koh Ta Pu, der også spiller en rolle i James Bond-filmen.

Pælebyen Panyi i den nordlige del af bugten

Den sydlige del af Phang Nga-bugten – paradisstrande og autentiske øer

Mens langt de fleste øer i Phang Nga-bugten er små og ubeboede, så er der masser af liv på Koh Yao-øerne, der både har strande, hoteller og et gæstfrit lokalsamfund. Øerne er forholdsvis store og et glimrende udgangspunkt for at tage på opdagelse i bugten.

På Koh Yao-øerne, der består af Koh Yao Noi (den mindste og nordligste) og Koh Yao Yai kan du komme lidt væk fra de gængse turistruter og alligevel have alle faciliteter inden for rækkevidde.

Det er lidt af et mirakel, at de to øer, der ligger mellem travle Krabi og Phuket, har undgået den helt store turistinvasion – måske pga. strandene, der fås væsentlig bedre andre steder. Til gengæld kan du her få en autentisk oplevelse med masser af fred og ro.

Longtailbåd ved en af Koh Yao Nois strande

I den sydlige del af Phang Nga-bugten begynder de fantastiske strande at dukke op. De er selvfølgelig opdaget af turisterne, og flere steder er der trængsel som f.eks. på den ganske lille ø Koh Lading. Det er sådan et sted man bare gerne ville være helt alene for at nyde øen og den smukke strand i fred og ro.

Koh Ladings strand er blot 50 meter bred og knap halvdelen af den er optaget af turbåde. Turisterne vader hinanden over tæerne, og den spektakulære ø kommer slet ikke til sin ret. Det er på en ø som Koh Lading, jeg igen bliver mindet om, hvor vigtigt det er at booke sin egen båd for at styre udenom alle de andre turister.

Næst efter James Bond Island er Koh Hong den mest kendte ø i Phang Nga-bugten. På Koh Hong handler det om strandliv i de to halvmåneformede bugter, der har kridhvidt sand og krystalklart smaragdgrønt vand. Heller ikke her er du alene, men der er god plads, selvom den ene turistbåd efter den anden ankommer til øen.

Koh Hong er i den grad en spektakulær ø. De to strande ligger ved foden af en høj klippevæg, og bag ved den kan man gennem en smal sprække besøge en fantastisk lagune med smaragdgrønt vand.

Har du fået lyst til selv at besøge Phang Nga-bugten, så kan du finde praktisk information under billedet.
En af Koh Hongs fantastiske bugter

Praktisk information til dit besøg i Phang Nga-bugten

Du kan som nævnt besøge Phang Nga-bugten på en dagsudflugt fra Krabi, Phuket og Khao Lak. Programmet varierer, men indeholder med stor sandsynlighed grottetemplet Wat Suwan Khuha, pælebyen Panyi og selvfølgelig James Bond Island.

Vil du have et dybere indblik i Phang Nga og er lidt af et friluftsmenneske, kan du tage med John Gray Sea Canoe ud i bugten. Der er flere udbydere af kajakture, men John Gray var den første, og mange prøver at efterligne hans ture, der er af flere dages varighed. Se mere om John Gray Sea Canoe.

Overnatning

En anden mulighed for at have flere dage i Phang Nga-bugten er at booke et hotel på f.eks. Koh Yao Noi og tage ud herfra. Du kan også bo flere steder på fastlandet – f.eks. ved Sametnangshe, hvor du både kan bo i telt og basic hytte ved udsigtspunktet eller på hotel på Sametnangshe Boutique.

Husk

Inden din rejse er det en god idé at tjekke Udenrigsministeriets seneste rejsevejledning til Thailand – den finder du her.

Mangler du noget til ferien? Find ud af det på rejsegear.dk, der har et stort udvalg af rejseudstyr. Måske skal du have vaccinationer inden rejsen til Thailand – se aktuelle anbefalinger her.

Svar på indlæg

Please enter your comment!
Skriv venligst dit navn her