“Jeg har venner i Danmark og prøver at lære dansk ved at høre Medina”, fortæller chaufføren, der kører os fra Lomboks lufthavn til Sengiggi. Forgæves forsøger han at  sætte sin telefon til bilens højttalere, så vi kan høre musik hjemmefra, men vi må nøjes med indonesisk heavyrock, mens Lomboks øde og flade landskab passerer forbi.

Halvanden time efter vi har forladt lufthavnen befinder vi os nu ved Sengiggis strande på den nordvestlige del af Lombok. Undervejs har øen i den grad skiftet karakter; fra de grønne rismarker mod syd passerer vi hovedbyen Mataram og når snart en stribe pragtfulde bugter med jungleklædte bjerge i baggrunden.

Sengiggi kan ved første øjekast synes lidt trist. Det er som om, at de fleste turister kører gennem byen for at fange en af bådene, der sejler til Giliøerne fra strandene, som ligger længere mod nord. Fest og farver tiltrækker tilsyneladende mere end natur, kultur og autencitet.

Sengiggi er spredt ud over en strækning på ca. 10 km og består af en række afskærmede bugter, der er overraskende forskellige. Vi ser strande med mørkt sand og store bølger til storslåede brede hvide sandstrande, hvor de høje svajende palmer passer perfekt til det turkisblå hav.

Selvom der ligger resorts på hele den lange strækning, så er bylivet koncentreret ud for selve Senggigi Beach. Her ligger tourbureauer, minimarkeder og stribevis af spisesteder af forskellig standard, hvor du både kan spise med de lokale eller flotte dig på en af de fancy restauranter, der ligger ud til stranden.

Hovedgaden
Hovedgaden i Senggigi er bestemt ikke det kønneste syn langs kysten. Umiddelbart virker turistområdet lidt forladt, men da vi har været her nogle dage lærer vi at forstå byens rytme og finder hurtigt ud af, at Senggigi liver lidt op om aftenen.

senggigi

Sengiggi Beach
Sådan omtaler man som regel hele den ca. 10 km lange kyststrækning, hvor hver strand har sit eget navn. Men selve Senggigi Beach ligger i en bugt med Hotellet Kila Senggigi i den ene ende (og ved kystens bedste badestrand) og Sheraton i den anden. I midten udspiller lokallivet sig i form af fiskerbåde og hyggelige sammenkomster på helligdage.

senggigi

Fiskerbåde
Føromtalte fiskerbåde på Senggigi Beach. Bådene er typiske for indbyggerne på Bali og Lombok. Tag ned til stranden om morgenen, hvor der er mest liv, og hvor du kan se fiskerne vedligeholde bådene og komme ind med deres fangst.

senggigi

Fisk
Lidt af den fangst som fiskerne kommer ind med. Store er de ikke, men udgør størstedelen af de lokales morgenmad. Fiskeren fortalte os, at det er tun, men om det er rigtigt ved jeg ikke. Jeg husker tun som en temmelig stor fisk.

senggigi

Hindutempel
På Lombok er indbyggerne muslimer, men islam bliver blandet med animisme og gamle sasak-traditioner. Det giver en meget moderat udgave af religionen, og selvom det kan være svært at købe alkohol i Senggigi (ikke på restauranterne), så drikker indbyggerne faktisk hjemmelavet palmevin. På Lombok lever også få hinduer, og det mest kendte tempel hedder Pura Batu Bolong, der ligger ud til havet langs hovedvejen.

senggigi

Pragtfulde strande og bugter
Så smuk er et par af strandene nord for Senggigi. Køer holder græsset nede, og man kan undre sig over, at der endnu ikke ligger et hotel eller to på denne vidunderligt smukke strand, hvor de høje palmer knejser smukt i den lette brise.

senggigi

Rijsttafel
Maden er typisk for Bali og Lombok, men idéen er hollandsk. Oprindelig er rijsttafel fra det vestlige Sumatra, men i dag kan du få retten de fleste steder i Indonesien. Rijsttafel består typisk af 5-7 småretter, der serveres sammen med ris, og det er en rigtig god måde at blive introduceret til det indonesiske køkken. Læs mere om maden på Lombok og få tips til gode spisesteder i Senggigi.

senggigi

Smuk jungle i baglandet
Området omkring Senggigi er i den grad kuperet. Her er frodig jungle og masser af små landsbyer, der er beboet af Sasak-folket, som menes at komme fra Sulawesi. I junglen lever bl.a. aber, og dem er der garanti for at se ved Pusus Pass, som også kaldes Monkey Forest.

senggigi

Teluk Nare – afgang til Giliøerne
Nord for Senggigi ligger et par strande, hvor bådene fra Lombok til Giliøerne afgår. En af dem er Teluk Nare, hvorfra de privatbookede speedbåde sejler. I baggrunden kan man ane Gili Air. De offentlige både til Giliøerne afgår i øvrigt fra Bangsal.

senggigi

Rismarker
Vi ser masser af rismarker på turen fra lufthavnen til Senggigi. Som nævnt er det meget kuperet omkring Senggigi, men få kilometer mod nord er der igen rismarker mellem de små landsbyer.

senggigi


Nyttige links til din rejse til Lombok

• Hotel på Lombok – Book med prisgaranti
• Flybilletter til Lombok – Sammenlign priser her
• Skræddersyede rejser til Lombok – Få et uforpligtende tilbud
• Pakkerejser til Lombok – Book fly og hotel sammen
• Transfer – Kom nemt fra lufthavn til hotel med Hoppa
• Vaccinationer til Lombok – Se anbefalinger her
• Vær forberedt på rejsen – Alt til rejseapoteket
• Bøger og rejseguides – Køb dem online her
• Husk rejseforsikring – Få tilbud her

Transport

Ind og ud
Lomboks nye lufthavn (Praya) ligger på en sydlige del af øen halvanden times kørsel fra Senggigi. Fra Lomboks lufthavn er der ruter til bl.a. Denpasar (Bali), Surabaya, Jakarta og Singapore.

Fra lufthavnen kan du tage en taxi til hovedbyen Mataram eller Senggigi. Du kan selvfølgelig også booke transport på forhånd, hvor en chauffør så vil vente på dig.

At komme rundt
Bor du ved selve Senggigi Beach kan du nemt gå rundt til de fleste butikker og restauranter. Ellers tager du en bemo, som er små ladvogne, der kører op og ned ad kystvejen for at kapre kunder. Bemoerne dytter og skal nok gøre opmærksom på sig selv. Husk at aftale en pris inden du kører.

I byen ligger adskillige tourbureauer/agenter, der står klar til at sælge dig udflugter. Snorkelture til Giliøerne er mest populært, men du kan også tage på tur til vandfald eller besøge hovedbyen Mataram. Tourbureauerne kan selvfølgelig også arrangere en transfer til lufthavnen eller til Bali/Giliøerne.

Mad og drikke

På trods af Senggigis beskedne størrelse, så har byen faktisk et stort udvalg af spisesteder. De enkle warungs (der betyder restaurant) ligger omtrent for hver 100 meter, men Senggigi har også en stribe fancy restauranter i den dyre ende. Heldigvis er dyrt i Indonesien billigt for os danskere. Lombok er absolut et sted, hvor du kan tillade dig at flotte dig og spise flere retter uden at det kommer til at koste en formue.

Maden er primært med ris og nudler og retter som Nasi Goreng og Mie Goreng er næsten at betragte som lokale nationalretter. Som mange andre steder i Asien, så er man også i Indonesien og især på Lombok glade for chili (Lombok betyder faktisk chili), men vi fandt ikke maden specielt stærk.

Vil du spise med de lokale eller er på lavbudget, så ligger der langs Hovedgaden i Senggigi et lille hawkercenter, der åbner op hver aften. De dyrere restauranter inkluderer bl.a. Spice og Lotus Bay View ud til stranden og Square på Hovedgaden.

På netop Hovedgaden finder du langt de fleste spisesteder, og her må du forvente et vist støjniveau fra den evige strøm af biler, busser og scootere. Du kan læse mere i indlægget Mad og spisesteder i Senggigi.

Nattelivet i Senggigi er ret begrænset. Som på de fleste restauranter, så er der også forholdsvis tomt på barerne. Et sted er der dog liv og glade dage; på Happy Café på hjørnet af Hovedgaden og Pondok Square.

Naboen reklamerer med sexy dancers, men selvom det ser ud som om der er åbent, så passer go go barer ikke rigtig ind i Senggigis bybillede.

Skal det være et lidt pænere sted end Happy Café, der har livemusik hver aften, så kan du besøge Spice Lounge Club, der ligger midt på stranden. Det er et lækkert gennemført sted med bl.a. gode cocktails.

Overnatning

Fra homestays og guesthouses til vild luksus. Som med spisestederne overrasker Senggigi også i det alsidige udvalg af overnatningssteder. Groft sagt kan man sige, at du ved Senggigi Beach og mod syd finder mellemklassehotellerne og diverse guesthouses og homestays.

Nord for Senggigi Beach omkring Mangsit ligger luksushotellerne ud til havet. Det er dog værd at bemærke, at kysten ikke alle steder er badevenlig, da der nogle steder er koralbund.

Overnatningssteder, der får gode anmeldelser:

Sasak Garden Homestays
Enkel, men god indkvartering. Rigeligt for os, der ikke behøver den store luksus, men det er ikke stedet, hvis du vil have pool og et væld af faciliteter. Til gengæld en dejlig have og personlig service. Se mere om Sasak Garden Homestay

Mama Bella Retreat
Rigtig dejligt sted, der er trukket lidt væk fra hovedgadens trafikstøj i grønne omgivelser, men alligevel kun er 10 min. gang fra shopping og restauranter. Pool, god morgenmad og topservice af det venlige personale, der er behjælpelige med alt fra udflugter til bordbestilling på byens restauranter. Se mere om Mama Bella Retreat

Kila Senggigi Beach Resort
Et godt turist/mellemklassehotel, der ligger perfekt ved Senggigis bedste badestrand og kun 300 meter fra centrum. Resortet er enormt og har lidt mørke værelser. Til gengæld rigtig god service og et væld af faciliteter som f.eks. spa og tennis. Se mere om Kila Senggigi Beach Resort

Sheraton Senggigi Beach Resort
Luksus på den nordlige del af Senggigi Beach (Kila ligger på den sydlige del). Lidt slidt hotel, men omgivelser og service er helt i top. Skøn pool, dejlig have og så kan du spise på stranden om aftenen. Se mere om Sheraton Senggigi Beach Resort

Øvrigt

Måske skal du have vaccination til din rejse til Lombok – se anbefalinger her.

Kort over Senggigi

2 Kommentarer

  1. Tak for god info. Det er virkelig svært at finde noget brugbar information om Lombok på danske hjemmesider. Det her er super.

Svar på indlæg

Please enter your comment!
Skriv venligst dit navn her