“Jeg har venner i Danmark og prøver at lære dansk ved at høre Medina”, fortæller chaufføren, der kører os fra Lomboks lufthavn til Senggigi.

Forgæves forsøger han at sætte sin telefon til bilens højttalere, så vi kan høre musik hjemmefra, men vi må nøjes med indonesisk heavyrock, mens Lomboks øde og flade landskab passerer forbi. Læs mere i min Senggigi guide herunder.

Senggigi – en introduktion

Halvanden time efter vi har forladt lufthavnen befinder vi os nu ved Senggigis strande på den nordvestlige del af Lombok. Undervejs har øen i den grad skiftet karakter; fra de grønne rismarker mod syd passerer vi hovedbyen Mataram og når snart en stribe pragtfulde bugter med jungleklædte bjerge i baggrunden.

Senggigi kan ved første øjekast synes lidt trist. Det er som om, at de fleste turister kører gennem byen for at fange en af bådene, der sejler til Giliøerne fra strandene, som ligger længere mod nord. Fest og farver tiltrækker tilsyneladende mere end natur, kultur og autencitet.

Senggigi er spredt ud over en strækning på ca. 10 km og består af en række afskærmede bugter, der er overraskende forskellige. Vi ser både strande med mørkt sand og store bølger til storslåede brede hvide sandstrande, hvor de høje svajende palmer passer perfekt til det turkisblå hav.

senggigi guide
Hovedgaden i Senggigi

Selvom der ligger resorts på hele den lange strækning, så er bylivet koncentreret ud for selve Senggigi Beach. Her ligger tourbureauer, minimarkeder og stribevis af spisesteder, hvor du både kan spise med de lokale eller flotte dig på en af de dyrere restauranter, der ligger ud til stranden.

På Lombok er indbyggerne muslimer, men islam bliver blandet med animisme og gamle sasak-traditioner. Det giver en meget moderat udgave af religionen, og selvom det kan være svært at købe alkohol på Lombok (ikke på restauranterne), så drikker indbyggerne faktisk hjemmelavet palmevin.

Nu til min Senggigi guide, hvor du først kan læse om byens oplevelser. I indholdsfortegnelsen øverst, kan du gå direkte til det afsnit, du vil vide mere om – f.eks transport eller mine forslag til overnatningssteder.

Senggigi Centrum – orientering og oplevelser

Hovedgaden i Senggigi er bestemt ikke det kønneste syn langs kysten. Umiddelbart virker turistområdet lidt forladt, men da vi har været her nogle dage lærer vi at forstå byens rytme og finder hurtigt ud af, at Senggigi liver lidt op om aftenen.

Noget af se bedste ved Senggigi er faktisk det forholdsvis store udvalg af spisesteder. Her kan du både finde billige warungs og mere fancy restauranter med hvid dug på bordet.

Et must at prøver er selvfølgelig rijstaffel, der består af 5-7 småretter, som serveres med ris. Egentlig er idéen hollandsk, men maden er typisk for Bali og Lombok – en god måde at blive introduceret til det indonesiske køkken.

senggigi guide
Den mest eksotiske del af stranden i centrum af Senggigi

Strandene

Som nævnt omtales den ca. 10 km lange kyststrækning som Senggigi Beach, men hver strand har sit eget navn.

Selve Senggigi Beach ligger i en bugt med Hotellet Kila Senggigi i den ene ende (og ved kystens bedste badestrand) og Sheraton i den anden. I midten udspiller lokallivet sig i form af fiskerbåde og hyggelige sammenkomster på helligdage.

Vi går flere ture på stranden i Senggigi og hver gang møder vi venlige fiskere. Især om morgenen, hvor vi ser dem komme ind med deres fangst eller vedligeholde deres karakteristiske både. Over små bål griller de deres morgenmad – små fisk kombineret med lidt ris.

Både bord og syd for Senggigis turistcentrum ligger strandene på stribe. vi kommer bl.a. forbi flere smukke sandstrande, hvor de høje palmer knejser smukt i den lette brise. Vi undrer os over, at der endnu ikke ligger et hotel eller to. Lige nu spiller lokale unge fodbold på de brede strande, mens køerne i deres eget tempo holder græsset nede.

Pura Batu Bolong

Som nævnt er indbyggerne på Lombok primært muslimer, men der lever også en del hinduer på øen.

Det største hindutempel ligger i Mataram, men ud til havet langs hovedvejen i den sydlige del af Senggigi, kan du besøge det noget mindre Pura Batu Bolong. Har du ikke oplevet et hindutempel på Bali så kig indenfor – måske er du heldig at overvære en ceremoni.

Fiskerbåde ved stranden i Senggigi

Oplevelser andre steder

Senggigi har stort set ingen seværdigheder, men til gengæld kan du opleve flot natur i omegnen.

Pusuk Pass

I det kuperede bagland er der frodig jungle og masser af små landsbyer, der er beboet af Sasak-folket, som menes at stamme fra Sulawesi. I junglen her lever bl.a. aber, og dem er der garanti for at se ved Pusuk Pass, der meget passende kaldes Monkey Forest.

Det er heroppe i højderne, vi tager med lokale på softtrekking gennem skoven til sasak-huse og forbi spændende træer og planter som lokalbefolkningen i århundreder har brugt til medicin, madlavning og byggematerialer.

Vi ser også afgrøder som f.eks. majs og tomat, der ellers ikke er så normale på disse breddegrader, men her er afgrøderne forskellige fra de, der dyrkes ved kysten. Her er ikke en turist i sigte og det er et godt sted tæt på Senggigi at få nogle gode lokale oplevelser.

Giliøerne

Giliøerne ligger ikke længere væk end at de kan nås på en dagsudflugt, men det kan absolut anbefales at snuppe nogle dage på paradisøerne. Tættest på ligger lille Gili Air med de lækre kridhvide sandstrande, mens den noget større Gili Trawangan har et stort udvalg af barer og restauranter.

Senggigis bagland er kuperet med smuk natur

Mataram

Lomboks hovedby Mataram er en autentisk oplevelse. Her bemærker vi især de usædvanligt farvestrålende moskeer, men byen har også en stribe finde hindutempler – f.eks. Pura Meru og Mayura Water Palace. Pasar Mandalika er Matarams originale marked, men byen har også moderne shoppingcentre.

Senaru og det nordlige Lombok

Nord for Senggigi ligger kilometer efter kilometer med smukke skriggrønne rismarker mellem de små landsbyer, hvor skolebørn i nystrøgede uniformer leger i vejkanten. På den nordligste del af øen kører man langs kysten for foden af vulkanen Mount Rinjani.

Allerede inden man når Senaru, der er centrum for trekking på Lombok begynder landskabet at blive kuperet. Du behøver ikke at trekke for at besøge Senaru – det er også muligt at tage på en fantastisk smuk tur gennem junglen til de smukkeste vandfald. Læs mere i indlægget Senaru – ved foden af Mount Rinjani.

Senggigi – et godt udgangspunkt for udflugter

Lombok har masser af gode oplevelser, men bor du i Senggigi skal du køre efter dem. Til gengæld har du mulighed for at bestige Mount Rinjani, se betagende vandfald, møde Sasak-folket og boltre dig på skønne strande langs øens sydkyst.

Senggigi er ikke den mest spændende by, men et udmærket udgangspunkt for at tage på opdagelse på alsidige Lombok som vi gerne tager tilbage til.

Herunder finder du min Senggigi guide, hvor du kan læse mere om bl.a. transport, mad og drikke og få forslag til overnatning.
senggigi
Det lille hindutempel Pura Batu Bolong

Transport

Ind og ud

Lomboks nye lufthavn (Praya) ligger på en sydlige del af øen halvanden times kørsel fra Senggigi. Fra Lomboks lufthavn er der ruter til bl.a. Denpasar (Bali), Surabaya, Jakarta og Singapore.

Fra lufthavnen kan du tage en taxi til hovedbyen Mataram eller Senggigi. Du kan selvfølgelig også booke transport på forhånd, hvor en chauffør så vil vente på dig.

At komme rundt

Bor du ved selve Senggigi Beach, kan du nemt gå rundt til de fleste butikker og restauranter. Ellers tager du en bemo, som er små ladvogne, der kører op og ned ad kystvejen for at kapre kunder. Bemoerne dytter og skal nok gøre opmærksom på sig selv. Husk at aftale en pris inden du kører.

I byen ligger adskillige tourbureauer/agenter, der står klar til at sælge dig udflugter. Snorkelture til Giliøerne er mest populært, men du kan også tage på tur til vandfald eller besøge hovedbyen Mataram. Tourbureauerne kan selvfølgelig også arrangere en transfer til lufthavnen eller til Bali/Giliøerne.

Nord for Senggigi ligger et par strande, hvor bådene fra Lombok til Giliøerne afgår. En af dem er Teluk Nare, hvorfra de privatbookede speedbåde sejler – de offentlige både til Giliøerne afgår fra Bangsal.

Overnatning – forslag til hoteller

Fra homestays og guesthouses til vild luksus. Som med spisestederne overrasker Senggigi også i det alsidige udvalg af overnatningssteder. Groft sagt kan man sige, at du ved Senggigi Beach og mod syd finder mellemklassehotellerne og diverse guesthouses og homestays.

Nord for Senggigi Beach omkring Mangsit ligger luksushotellerne ud til havet. Det er dog værd at bemærke, at kysten her og der har koralbund og ikke alle steder er lige badevenlig.

I min Senggigi guide anbefaler jeg følgende overnatningssteder, der alle får rigtig gode anmeldelser af tidligere gæster. Læs mere herunder eller se det fulde udvalg på f.eks. hotels.com.

Sasak Garden

Enkel, men god indkvartering. Rigeligt for os, der ikke behøver den store luksus, men det er ikke stedet, hvis du vil have pool og et væld af faciliteter. Til gengæld en dejlig have og personlig service. Se billeder og priser på Sasak Garden Homestay.

Mama Bella Retreat

Rigtig dejligt sted, der er trukket lidt væk fra hovedgadens trafikstøj i grønne omgivelser, men alligevel kun er 10 min. gang fra shopping og restauranter. Pool, god morgenmad og topservice af det venlige personale, der er behjælpelige med alt fra udflugter til bordbestilling på byens restauranter. Se billeder og priser på Mama Bella Retreat.

Merumatta Senggigi Lombok

Et godt turist/mellemklassehotel, der ligger perfekt ved Senggigis bedste badestrand og kun 300 meter fra centrum. Resortet er enormt og har lidt mørke værelser. Til gengæld rigtig god service og et væld af faciliteter som f.eks. spa og tennis. Se billeder og priser på Merumatta Senggigi Lombok.

Sheraton Senggigi Beach Resort

Luksus på den nordlige del af Senggigi Beach (Kila ligger på den sydlige del). Lidt slidt hotel, men omgivelser og service er helt i top. Skøn pool, dejlig have og så kan du spise på stranden om aftenen. Se billeder og priser på Sheraton Senggigi Beach Resort.

Mad og drikke i Senggigi

På trods af Senggigis beskedne størrelse, så har byen faktisk et stort udvalg af spisesteder. De enkle warungs (der betyder restaurant) ligger omtrent for hver 100 meter, men Senggigi har også en stribe fancy restauranter i den dyre ende.

Heldigvis er dyrt i Indonesien billigt for os danskere. Lombok er absolut et sted, hvor du kan tillade dig at flotte dig og spise flere retter uden at det kommer til at koste en formue.

Maden er primært med ris og nudler og retter som nasi goreng og mie goreng er næsten at betragte som lokale nationalretter. Som mange andre steder i Asien, så er man også i Indonesien og især på Lombok glade for chili (Lombok betyder faktisk chili), men vi fandt ikke maden specielt stærk.

Vil du spise med de lokale eller er på lavbudget, så ligger der langs hovedgaden i Senggigi et lille hawkercenter, der åbner op hver aften. De dyrere restauranter inkluderer bl.a. Spice og Lotus Bay View ud til stranden og Square på Hovedgaden.

På netop Hovedgaden finder du langt de fleste spisesteder, og her må du forvente et vist støjniveau fra den evige strøm af biler, busser og scootere. Du kan læse mere i indlægget Mad og spisesteder i Senggigi.

Natteliv

Nattelivet i Senggigi er ret begrænset. Som på de fleste restauranter, så er der også forholdsvis tomt på barerne. Et sted er der dog liv og glade dage; på Happy Café på hjørnet af Hovedgaden og Pondok Square.

Naboen reklamerer med sexy dancers, men selvom det ser ud som om der er åbent, så passer go go barer ikke rigtig ind i Senggigis bybillede.

Skal det være et lidt pænere sted end Happy Café, der har livemusik hver aften, så kan du besøge Spice Lounge Club, som ligger midt på stranden. Det er et lækkert gennemført sted med bl.a. gode cocktails.

Praktisk information til din rejse

Godt at have styr på

Inden din rejse er det en god idé at tjekke Udenrigsministeriets seneste rejsevejledning til Indonesien – den finder du her.

Husk også forsikringen – måske har du allerede en rejseforsikring inkluderet i dine øvrige forsikringer – hvis ikke, så kan du få et tilbud her.

Måske skal du have vaccinationer inden rejsen til Lombok – se aktuelle anbefalinger her.

Øvrigt

Mangler du noget til ferien? Find ud af det på rejsegear.dk, der har et stort udvalg af rejseudstyr.

Hos f.eks. Saxo kan du udover almindelige bøger også finde et stort udvalg af e- og lydbøger og rejseguides.

Kort over Senggigi

I min Senggigi guide finder du selvfølgelig også et kort over byen, hvor jeg har markeret alle nævnte steder som seværdigheder, hoteller og spisesteder.

2 Kommentarer

  1. Tak for god info. Det er virkelig svært at finde noget brugbar information om Lombok på danske hjemmesider. Det her er super.

Svar på indlæg

Please enter your comment!
Skriv venligst dit navn her