Welcome to another world står der på det hvide banner, da vi går i land på Gili Trawangan. Og jo, den lille bilfri ø ud for Lomboks nordvestkyst er en helt anden verden.

Tænk horder af backpackere, skabshippier, eksperimenterende unge og wannabees, der fester på den lange række af barer, hvor svampe og happy Hour synes at være det mest populære tidsfordriv.

“150.000”, siger manden, mens han læner sig op af sin cidomo. En vanvittig høj pris efter indonesiske forhold, men vil du have transporteret dig selv eller din bagage i hestevogn, så er det bare om at betale, hvad det koster.

Et øjeblik efter er vi i rask tempo på vej mod nord ad den lille sti, der går hele vejen rundt om øen. Vi bemærker hurtigt det meget blandede klientel og ikke mindst det gigantiske udvalg af især barer, der fortsætter så langt øjet rækker.

Det lille turistcentrum på den vestlige side af Gili Trawangan er hektisk og klaustrofobisk. Udover barerne, så er der proppet med bl.a. dykkercentre, restauranter, hoteller og beach clubs.

Og så er der de lokale, som på forunderlig vis lever midt i det hele. Vi kommer forbi en mand, der ihærdigt er ved at færdiggøre sin nye båd, mens børnene suser om benene på ham. På begge sider af hans værksted dunker musikken ud af højttalerne fra de interimistiske barer. Techno til den ene side og Nirvana til den anden.

gili trawangan
En af de interimistiske strandbarer

Gili Trawangan – fra fiskersamfund til partycentrum

Det var først engang i 1960’erne Gili Trawangan blev beboet. Fiskere fra Sulawesi slog sig ned på den tørre ø, hvor de et par årtier efter fik selskab af de første rygsækrejsende. Snart efter blev Gili T, som øen kaldes, et lovløst sted, der var præget af stoffer, spontane fester og alternativ livsstil.

Med tiden er der kommet mere styr på øens udvikling. Det er stadig et sted med vilde fester, men det er som om, at boheme- og hippieatmosfæren er skiftet ud med mainstreamdruk og en tilbagelænet reggaekultur med rastafari, dreadlocks og Bob Marley på stereoen.

Gili Ts nyeste besøgende er familier og high-end turister, der har fået deres egne lækre overnatningssteder, som primært ligger på øens nord- og vestkyst. Her kan de boltre sig i store villaer med egen pool langt væk fra støjhelvedet i det lille turistcentrum.

gili trawangan
Sækkestole på stranden

Gili Trawangans turistcentrum og The Village

Cidomokuskene trutter i hornet, mens gående og cyklister venter utålmodigt. Godt nok er der hverken biler eller scootere på Gili Trawangan, men i øens turistcentrum er der så mange mennesker, at der ofte er trafikprop.

Fra nord til syd langs østkysten er der dagen lang hektisk. Nogle er på vej på snorkeltur eller et øhop til de mindre naboøer Gili Meno og Gili Air, der er mere paradisiske og fremfor alt væsentlig roligere, men langt de fleste tilbringer dagen på Gili Trawangans strande og barer.

Kun få gider at dække sig til, når de forlader stranden, og det betyder masser af unge mennesker i bikinier og badeshorts på den smalle sti. En stor kontrast til gaderne i The Village et stenkast derfra, hvor mange af de lokale bor. Her bliver turisterne bedt om at respektere den lokale kultur og dække sig til.

Den lille sti har et væld af tilbud til turisterne

I The Village går livet sin stille gang. Godt nok ligger her en del billige overnatningssteder, men de smalle gader af grus er præget af lokale. Et sted er en mand ved at vaske sine børn, og længere henne laver en ældre kvinde satay på sin meget lille grill, som hun transporterer i en trillebør.

Mens den nordlige del af stien stadig har lang række af de interimistiske barer, der blot består af et kreativt udsmykket skur, så kommer vi helt mod syd forbi en stribe fancy beach clubs, der fortæller os, at Gili T også bliver besøgt af et mere modent og pengestærkt klientel.

Et sted som Pearl Beach Lounge kunne i princippet lige så godt ligge ved et af verdens mere fashionable badesteder. Sækkestole og solsenge i loungestil står på række, mens en hær af tjenere er klar til at servicere gæsterne.

gili trawangan
Solnedgang med Mount Agung i baggrunden

Strandene og en tur rundt på Gili Trawangan

Spændingen stiger efterhånden som jeg kommer længere væk fra kysten. Jeg har allerede passeret stimer af farvestrålende fisk, men det er ikke dem, jeg er hoppet i havet for at opleve.

Gili Trawangan er berømt for sine havskildpadder, der kan ses tæt på land. Bare ikke i dag. Selvom jeg plasker rundt i en halv times tid ved øens nordøstkyst, der skulle være det bedste sted at se de smukke dyr, så må jeg have oplevelsen til gode til en anden gang.

Den kølende dukkert gør godt. Denne morgen er vi taget en tur rundt om øen ad den lille sti, og det kan gøres på et par timer alt efter tempo og hvor mange stop man vil have undervejs. Solen skinner fra en skyfri himmel og flere gange holder vi pause et skyggegivende træ eller hopper i havet.

Strandliv på Gili Trawangan

Ved nordkysten, hvor vi bor, er der godt nok hvidt koralsand og turkisblåt vand, men havbunden består af døde koraller og badesko er helt nødvendige. Sådan er det faktisk hele vejen rundt om øen, men den barske og skarpe havbund er mest udbredt på nord – og vestkysten, hvor en svømmetur synes umulig ved lavvande.

Omtrent midt på vestkysten går vi gennem et meget lille turistcentrum med en håndfuld barer, hoteller og restauranter, der virker lidt mondæne. Til gengæld er de to strandbarer Malibu Beach Club og Exile et par hundrede meter mod syd helt nede på jorden.

Lige nu er der stille, men ved solnedgang er her stuvende fuldt af mennesker, der snupper en drink eller to, mens de ser den røde kugle forsvinde i horisonten. Som en bonus kan man i samme retning som regel skimte Mount Agung på Bali. Et mageløst syn.

Det er ikke helt ufarligt at gå ad den smalle sti. Cidomoerne skal nok gøre opmærksom på sig selv, men der er også en pæn trafik af cykler. De kan lejes overalt og synes at være et populært transportmiddel.

Det ser dog ud som om at mange aldrig har prøvet at cykle, og vi er mere end en gang ved at blive kørt ned af en febrilsk turist, der ikke har kontrol over den tohjulede.

Strand på sydkysten

Aften på Gili Trawangan

Ved molen i det travle turistcentrum er stemningen på kogepunktet. Røgen fra de mange grille ligger som en dyne over den lille plads, hvor budgetrejsende kan få et godt og billigt måltid. Mens dagen tilbringes langs østkystens strande, så er madmarkedet Pasar Alam centrum om aftenen.

Ved lange borde sidder forventningsfulde unge og spiser grillspyd med kød, grøntsager og frisk seafood inden turen går ud i natten. For nogle er festen dog allerede gået i gang. Selvom klokken kun er 19 kommer en flok fulde englændere råbende ned ad stien som var de på pubcrawl et sted i Sydeuropa.

Gili Trawangan har et utal af barer og nattelivet er hektisk. Her sen aften har de sidste gæster endnu ikke forladt strandbarerne, og der skal nok være nogle, der lige når at vende deres hotelværelse for at smide bikini og badebukser inden de hopper i festtøjet. Jo, Gili Trawangan er en stor fest og bestemt en helt anden verden.

Herunder finder du min guide til Gili Trawangan, hvor du bl.a. kan læse om transport og overnatning. Du finder også nyttige links til rejsen og en stribe gode råd.
Fristende tilbud

Nyttige links til din rejse til Gili Trawangan

• Hotel på Gili-øerne – Book med prisgaranti
• Flybilletter til Bali eller Lombok – Sammenlign priser her
• Skræddersyede rejser til Gili-øerne – Få et uforpligtende tilbud
• Pakkerejser til Gili-øerne – Book fly og hotel sammen
• Transfer – Kom nemt fra lufthavn til hotel med Hoppa
• Vaccinationer til Gili Trawangan – Se anbefalinger her
• Vær forberedt på rejsen – Alt til rejseapoteket
• Bøger og rejseguides – Køb dem online her
• Husk rejseforsikring – Få tilbud her

Transport

At komme dertil

Det kan være lidt af en jungle at finde den rigtige transport til Gili Trawangan eller Gili Meno og Gili Air. Kommer du fra Bali, så kan du sejle til Giliøerne. Hjemmesiden Gili Bookings er et godt sted at danne sig et overblik over mulighederne. Her tilbydes fast boat fra Bali, men inden du booker, er det værd at tjekke følgende:

Hvordan er ruten?
Sejles der til Gili direkte eller via Lombok og/eller de øvrige giliøer.

Hvad er inkluderet i prisen?
Bliver du hentet på dit hotel eller skal du selv finde vej til havnen.

Hvor sejler båden fra?
Den korteste rejsetid for du fra havnene i Amed og Padangbai.

Hvordan er sikkerheden?
Bådene har et notorisk dårligt ry, tjek evt. anmeldelser på nettet.

Hvor stor er båden?
Kan du have din bagage med.

Vær desuden opmærksom på, at rigtig mange bliver søsyge af turen over Lombokstrædet, især i de våde måneder.

En anden mulighed fra Bali er at flyve til Lombok og fra lufthavnen tage til enten Bangsal for at tage de offentlige både til Gili eller at booke en samlet pakke med transport fra lufthavnen til Teluk Nare, hvor en privat speedbåd venter på dig. Denne mulighed kan f.eks. Island Promotion arrangere.

Er du allerede på Lombok og skal til Gili T, så kan du naturligvis også bruge ovenstående muligheder; enten en bemo eller taxi til Bangsal eller tage en privat speedbåd fra Teluk Nare.

I Bangsal, der kan være lidt af et Wild West med masser af ihærdige og påtrængende mennesker, skal du KUN købe billetter til båden i billetkontoret.

Slowboat koster ca. 20.000-25.000 rp, mens fast boat koster ca. 85.000 rp. pr. person. Ønsker du en privat speedbåd kan du eventuelt få dit hotel til at hjælpe med transporten.

Fra Gili til Bali kan du benytte Gili Bookings til at bestille billetter. Skal du fra Gili til Lombok eller en af de andre giliøer, er der fra morgen til aften adskillige muligheder. Slow boat eller fast boat, der som minimum sejler hver time. Pris for slow boat er ca 20.000 rp og for fast boat ca. 85.000 rp.

Du ankommer til Bangsal på Lombok, hvor du hurtigt skal være over din bagage, der ligger på taget. Kufferbærer tager den for at slæbe den ind på land, men vær bestemt, hvis du ikke ønsker at få hjælp.

Selvom du forlanger, at de slipper din bagage, så vil du sandsynligvis tale for døve øren. Kuffertbærerne forlanger selvfølgelig penge for deres service, som regel 20.000 rp.

Bangsal har også chauffører ventende på bådende fra Gili T, og de skal nok gøre opmærksom på sig selv. En tur til Senggigi Beach koster mellem 150.000 og 200.000 rp, men du kan snuppe en billigere taxa, hvis du går et par hundrede meter ned ad gaden.

Først kommer de hvide taxier og derefter de blå (Bluebird). Prisen til Senggigi med disse taxier er ca. 100.000 rp.

At komme rundt

På Gili T bruger du benene til at komme rundt. Enten ved at gå eller ved at cykle. Skal du længere væk eller er du bare doven, så er tager du en cidomo (hestevogn). Vær dog opmærksom på, at der er stor fokus på kuskenes behandling af hestene. Organisationen Gili Eco Trust arbejder på at forbedre forholdene for hestene.

Overnatning på Gili Trawangan

På trods af øens beskedne størrelse, så har Gili T et overvældende antal overnatningssteder. Her finder du alt fra beskedne hostels til lækker luksus.

I højsæsonen juli og august er det en god idé at booke hotel god tid i forvejen. Øens første hoteller skød op i det, der i dag er turistcentrum og her skal man hverken forvente ro eller privatliv.

Det finder du til gengæld flere steder ved nord- og vestkysten, hvor der er lidt længere mellem hotellerne. Nedenstående er et lille, men godt udvalg af overnatningssteder på Gili T.

Broken Compass

Et rigtigt godt valg til budgetrejsende. Her er både hostel og private værelser. Pool, fester og beliggenheden i The Village tæt på stranden er perfekt. Får rigtig gode anmeldelser.

Se pris på Broken Compass >
Trawangan Dive

En klassiker på Gili T. Stedet har udviklet sig fra at være et et dykkercenter med sovesal til også at tilbyde værelser. Pool ud til stien, hvor der både undervises i dykning og drikkes cocktails. Også beach club ved en af Gilis bedste strandområder.

Se pris på Trawangan Dive >
Gili Eco Villas

Her får du al det privatliv, som Gilis turistcentrum er blottet for. Dejlige rustikke bungalows/huse i genbrugsmaterialer. Eco Villas ligger på den nordlige del af øen og har en skøn pool og meget venligt personale.

Se pris på Gili Eco Villas >
Pondok Santi Estate

Endnu et af få hoteller på Gili T, hvor du kan finde lidt privatliv. Perfekt beliggenhed ved en god strand på sydkysten. Skønne bungalows i en stor have. Får rigtig gode anmeldelser.

Se pris på Pondok Santi Estate >

Mad og drikke

Ingen behøver at sulte på Gili Trawangan. Øen har et væld af spisesteder, flest langs stien i turistcenteret. Er du til enkel og smagfuld gademad, så skal du selvfølgelig forbi Pasar Alam, madmarkedet, der er fuld af stemning.

Flere steder er det muligt at spise på stranden, og det er som altid hyggeligt at sidde med fødderne i sand og nyde sin mad. De fleste hoteller har også en restaurant, nogle med internationale retter.

Nattelivet er som nævnt hektisk, og flere af de mere etablerede barer/pubs er gået sammen om at samle festerne ét sted. Det går på skift blandt de deltagende barer, hvor festen holdes. Forhør dig på stedet om de aktuelle tilbud.

Værd at vide

Der ligger flere kontantautomater på øen, og du skal nok få brugt dine rupiah. Alt er lidt dyrere på Gili, så kommer du fra Bali eller Lombok, vil du af og til se at priserne er mangedoblet.

Gili T flyder med magic mushrooms, hallucinerende svampe, methamfetamin og det, der er værre. Husk at passe på dig selv og dine rejsekammerater. Pas også på hjemmebryg kalder Arak, der af og til tilbydes på barerne. I værste fald kan det føre til dødsfald.

Hestevogn (cidomo) er en nem måde at komme rundt på Gili T. Hestene har dog ikke de bedste forhold, og der her i årevis været massiv kritik af kuskenes behandling af dyrene. Den private organisation Gili Eco Trust har taget kampen op og prøver at samle penge ind, så dyrlæger fra Bali kan behandle hestene og give råd og vejledning til hesteejerne.

Måske skal du have vaccination til din rejse til Gili – se anbefalinger her.

7 Kommentarer

  1. Det er bare RIGTIG god information mht. transport. Har prøvet at finde lidt på nettet om det og så fandt vi en side på dansk 🙂 . TAK fra os der tager 4 måneder til Asien den 2. december.

    • Hej Ann-Sofie og Jeppe. Super at I kan bruge informationen. Det kan virkelig være svært at hitte rundt i transporten mellem øerne. God rejse, bare det var mig 🙂

  2. Som de andre synes jeg også det er fedt at få noget info om det her på dansk. Jeg tænker på turen fra bali til gili. Thumbs up ?

Svar på indlæg

Please enter your comment!
Skriv venligst dit navn her