Skyskrabere, kinesiske templer og tætpakkede indiske markeder. Kuala Lumpur er en farverig by med en smeltedigel af kulturer, der alle er med til at forme Malaysias spændende hovedstad.

Heldigvis har vi sat god tid af, og vi glæder os til at gå på opdagelse i storbyen, der på trods af størrelsen er imødekommende og nem at finde rundt i. Det og meget mere kan du læse mere om i denne rejsebeskrivelse og Kuala Lumpur guide.

Historie

For lige over 150 år siden var Kuala Lumpur (der betyder mudret flod) et stort set øde og malariabefængt område. Kinesiske arbejdere kom hertil for at udvinde tin, og de opførte en samling huse, hvor de smalle floder Klang og Gombat mødes. Det var her Kuala Lumpur blev grundlagt, men ingen ved, hvem der har fundet på byens navn.

Selvom mange kinesiske arbejdere døde at tropesygdomme, så blev der ved med at strømme landsmænd til området. Man havde nemlig stor succes med at udvinde tin, og det skabte grundlag for handel og et egentligt marked, der lå ved nutidens Old Market Square.

Kuala Lumpur var dengang en slags wild west, hvor forskellige grupper af minearbejdere kæmpede mod hinanden. Lovløsheden fik den lokale sultan til at udnævne en såkaldt Kapitan – en leder af det kinesiske samfund.

Oprindelig var det sultanerne selv, der havde inviteret kinesiske minearbejdere til området hjulpet på vej af opfordringer og donationer fra indflydelsesrige forretningsmænd fra Malacca.

kuala lumpur
Sultan Abdul Samad-bygningen set fra Merdeka Square

Den måske mest berømte Kapitan, Yap Ah Loy, var en brutal mand, der skulle få stor indflydelse på Kuala Lumpurs fremtid. Det var ikke kun kineserne, der kæmpede indbyrdes – det gjorde sultanerne også. Omkring 1870 kom det til voldsomme kampe med det resultat, at Kuala Lumpur i 1872 brændte ned til grunden.

Yap Ah Loy, der havde deltaget aktivt i sultanernes krig, fik året efter kontrol over Kuala Lumpur. Trængslerne var dog ikke forbi. Prisen på tin faldt drastisk, og sammen med et koleraudbrud fik det mange indbyggere til at forlade byen.

Da tinpriserne steg, søgte folk igen til Kuala Lumpur, men glæde var kort. En oversvømmelse og endnu en voldsom brand lagde næsten byen død, men igen var det Yap, der genopbyggede Kuala Lumpur.

Yap fik dog hjælp af Frank Swettenham, der var en højtstående officer i det britiske imperium. Swettenham fik bl.a. gennemført, at husene skulle laves af mursten og vejene være bredere for at modstå nye brande. I slutningen af det 19. århundrede voksede Kuala Lumpur markant hjulpet på vej af det umage par Yap og Swettenham.

Masjid Jamek

Kuala Lumpur i dag

Kuala Lumpur er dengang som nu et multikulturelt samfund med forskellige religioner. Indiske tamiler kom med hinduismen, kineserne med buddhismen og bl.a. arabiske og indske købmænd med islam. Senere introducerede europæerne kristendommen.

I begyndelsen var det kun en lille elite i malaysamfundet, der var muslimer, men religionen bredte sig til den almindelige befolkning. Malayerne var dog bange for at blive en minoritet i deres eget land, hvor briterne sad på den politiske magt og kineserne på den økonomiske.

Det lagde grund for et opgør med indflydelsen udefra, og i samme ombæring blev der sat fokus på at fremme islam som malayernes religion. I 1938 stiftede Ibrahim Yacoob organisationen KMM, der var de første til at tale om at samle alle malayer uanset oprindelse og religion i et forenet land.

2. verdenskrig skulle vise sig at komme malayerne til gode. Før krigen havde briterne ingen intensioner om at give malayerne selvstændighed, men da Hitler gjorde fremmarch i Europa mistede de gradvist interessen for besiddelserne i Asien.

Godt nok kom briterne tilbage efter 2. verdenskrigs afslutning, men det stod klart, at malayernes selvstændighedstrang var større end nogensinde, og at det kun var et spørgsmål om, hvordan den nye stat skulle se ud.

kuala lumpur
Chinatown har mange større og mindre templer

I 1946 så et forenet Malay dagens lys. To år senere blev det en egentlig føderation, der opnåede selvstændighed i 1957. 16. september 1963 blev bl.a. Singapore og delstaterne Sarawak og Sabah på Borneo indlemmet i det nye land, der fik navnet Malaysia.

Uoverensstemmelser mellem lokale ledere i Singapore og styret i Kuala Lumpur resulterede i, at Singapore blev ekskluderet fra føderationen.

Malaysia er i dag et konstitutionelt monarki og i princippet et demokratisk land. Magtfordelingen er dog kompliceret – f.eks. har flere delstater stadig sultaner – og især religion spiller en stor rolle mht. rettigheder og forskelsbehandling.

Selvom islam bliver betragtet som statsreligion, så tilhørte mange malayer (som skal være muslimer for at blive betragtet som malay) en slags underklasse i forhold til de mange velhavende kinesere og vesterlændinge.

Det fik regeringen til at give muslimer en række fordele – bl.a. kan kun de få økonomisk hjælp og har førsteret til uddannelse og job i staten.

Det er bl.a. de udfordringer Malaysia og Kuala Lumpur står over for i dag. Mange mener, at Malaysia bevæger sig i en islamistisk retning, mens FN har advaret om, at muslimernes fordele er et brud på menneskerettighederne. Det har skabt stor vrede i Malaysia, der i årtier er blevet betragtet som et mønstereksempel på et multikulturelt land.

kuala lumpur
Sri Mahamariamman er Malaysias ældste hindutempel

Kuala Lumpurs historiske centrum

Kuala Lumpurs historiske centrum ligger omkring Merdeka Square, hvor malayerne erklærede deres selvstændighed i 1957.

Da englænderne havde magten brugt de pladsen som cricketbane, og måske er det den, vi står og kigger på nu. I hvert fald består Merdeka Sqaure af en stor plæne, og ved siden af imponeres vi over den høje flagstang, hvor det malaysiske flag blafrer let i vinden.

Merdeka Square kommer ikke rigtig til sin ret. En bred og trafikeret boulevard skærer lige gennem pladsen og det ødelægger en del af oplevelsen. Det er sådan et sted, der kalder på at blive lukket af for trafik – ikke mindst for at skåne Sultan Abdul Samad-bygningen.

Heldigvis er det muligt at gå langs floden bag den fine bygning, der er fra sent i 1800-tallet og blev brugt som administration af briterne.

I en årrække lå landets højesteret her, men i dag er flere ministerier rykket ind i bygningen, som fik sit nuværende navn i 1974, hvor den blev opkaldt efter Sultan Abdul Samad, der var regent i delstaten Selangor i slutningen af det 19. århundrede.

Her bag den smukke paladslignende bygning tegnet af A.C. Norman kan vi se over på Masjid Jamek – moskéen, der ligger præcis, hvor de to smalle floder Klang og Gombat mødes.

kuala lumpur
Indgangen til Petaling Street Market

Netop Masjid Jamek er næste stop. Det var den første større moské i Kuala Lumpur og tegnet af Arthur Hubback i nordindisk mogulstil. De første sten til moskéen blev lagt af Alaeddin Suleiman Shah, der dengang i 1908 var sultan af Selangor.

Moskéen er ikke særlig stor, men absolut smuk. Det er yderst sjældent, at ikke-muslimer har adgang til moskéer, men her er der åbent for alle. Ved indgangen låner vi tøj, og reglementeret påklædt tager vi en tur rundt på moské-området, der bl.a. består af en ganske lille have.

Et stenkast fra både Masjid Jamek og Sultan Abdul Samad-bygningen ligger Medan Pasar (Old Market Square), der var centrum for handel dengang Kuala Lumpur var en mineby. I dag er den lille plads flankeret af fine kolonihuse, men mon ikke, der var væsentlig mere liv på pladsen end i dag.

Vi finder Central Market langt mere interessant. Den gamle bygning fra 1928 indeholder en lang række mindre butikker og stande med varer som bl.a. tin, tøj, batik og kunsthåndværk. Souvenirboderne er selvfølgelig også rykket ind, og det er værd at se sig godt for, inden man køber.

kuala lumpur
Jalan Sultan i Chinatown

Chinatown og Little India

De tusindvis af immigranter fra bl.a. Kina og Indien grundlagde med årene deres egne bydele. De eksisterer stort set endnu, men overlapper her og der hinanden. Det er uden tvivl Kuala Lumpurs mest spændende og farverige bydele, der ligger klods op ad det historiske centrum.

Vi bor i Little India et stenkast fra Old Market Square og Chinatown. Her er masser af gode restauranter, og en dag farer vi vild og ender på et langt gademarked med enkle spisesteder og et hav af varer.

Vi ser kun få andre turister, der ligesom os måske ikke aner, hvor i storbyen vi befinder os, men markedet er væsentlig mere spændende end Petaling Street Market i Chinatown.

Det berømte gademarked er reelt en turistfælde og et rædselsfuldt sted med påtrængende sælgere, der sælger ure, tasker og alt i kopitøj fra små boder.

Her er også almindelige forretninger, men selve Petaling Street Market åbner sen formiddag, og det er ved aftentide man får det bedste (eller dårligste) indtryk af markedet.

Chinatown er mange gange synonymt med Petaling Street Market, og det er synd. Prøv i stedet for at gå ned ad parallelgaderne, der er væsentlig mere spændende. I de smalle gyder ligger bydelens lille marked med frugt, grønt og kød samt en række meget interimistiske spisesteder. Her er ikke en turist i sigte.

Kuala Lumpur er også lækker mad

Det er der til gengæld på gaden Jalan Sultan, der om aftenen forvandles til et langt madmekka med både caféer, restauranter og gadekøkkener. Det er også her vi ser en række fine gamle huse i europæisk stil, og det siges, at lige præcis denne gade var et af de første steder kineserne slog sig ned i Kuala Lumpur.

Chinatown har selvfølgelig også en stribe flotte taoisttempler, der er velbesøgte og hvor luften er tyk af røgelse. Pudsigt nok ligger et af hinduernes vigtigste templer i Chinatown. Sri Mahamariamman er grundlagt i 1873 og Malaysias ældste hindutempel tilegnet Parvati, der er hustru til Shiva.

Vi går under den flotte shikara, et farverigt tårn med figurer, der næsten altid ses ved hindutempler, for at besøge tempelområdet. Også her er der fine udsmykninger, hvor alle hinduismens guder synes at være repræsenteret. Selvom det primært er Parvati man tilbeder, så er der også helligdomme for Muruga og Ganesh (der er Parvatis søn).

Muruga har en særlig plads hos hinduerne i Kuala Lumpur. Det er ham, man tilbeder ved den berømte Batu Cave uden for byen, hvor den enorme statue af guden kan ses på lang afstand.

Området ved Bukit Bintang

Petronas Towers og Kuala Lumpurs grønne områder

Selvom Kuala Lumpur er en storby, så er der kun få minutters gang fra centrum til et af byens mange grønne områder. Først besøger vi KL Forest Eco Park, hvor vi går i trætoppene ad den forholdsvis nye hængebro (Canopy Walk), der er i flere sektioner.

Det er imponerende at se den grønne jungle med byens højhuse i baggrunden. Faktisk lever der også aber i parken, og dem er der størst chance for at se ved åbningstid klokken 7 om morgenen. KL Forest Eco Park har også en række vandrestier, der er fint afmærkede.

Kuala Lumpurs vartegn er de enorme 452 meter høje skyskrabere Petronas Towers, der ligger i bydelen KLCC. Det er muligt at komme op i højhusene, men det er om at være hurtig – omkring halvdelen af billetterne er reserveret på forhånd.

Arbejdet med at opføre Petronas Towers begyndte i 1993, og seks år senere blev de to ens skyskrabere indviet af premierminister Mahathir bin Mohamad.

Petronas Towers

Bygningerne har 86 etager, hvor øverste etage med observationsdækket ligger i 375 meters højde. På 41. etage forbinder den såkaldte SkyBridge de to skyskrabere.

Det bedste kig til Petronas Towers, der indtil 2004 var verdens højeste bygninger, får vi fra KLCC Park lige bagved. Det er endnu et af byens grønne områder med plæner, legeplads og en lille sø.

Vi besøger også KL Bird Park. Grønt område eller ej, så er parken imponerende med det, der må være en af verdens største voliere. Fuglene kan flyve frit og flere gange glemmer vi helt, at vi går under et enormt net. Vi ser bl.a. storke, påfugle, flamingoer og næsehornsfugle. I alt har KL Bird Park flere end 200 arter fordelt på 21 hektar.

Kuala Lumpur – en god oplevelse

Kuala Lumpur er en moderne metropol med en spændende historie. Byen minder mig lidt om Singapore, hvor gamle traditioner går hånd i hånd med fashionable shoppingcentre og enorme skyskrabere, der lige så godt kunne ligge i London eller New York.

Vi føler os rigtig godt tilpas i Malaysias hovedstad, som vi gerne besøger igen. Det skal der nok blive mulighed for – Kuala Lumpur er nemlig et perfekt udgangspunkt for en stribe oplevelser på min ønskeliste: Malacca, Cameron Highlands og Taman Negara Nationalpark. Jo, vi skal nok komme tilbage.

Herunder finder du min Kuala Lumpur guide. Læs om bl.a. transport, overnatning og shopping. Du kan også finde nyttige links til din rejse og et kort over Kuala Lumpur.
Canopy Walk

Nyttige links til din rejse til Kuala Lumpur

• Hotel i Kuala Lumpur – Book med prisgaranti
• Flybilletter til Kuala Lumpur – Sammenlign priser her
• Skræddersyede rejser til Malaysia – Få et uforpligtende tilbud
• Pakkerejser til Kuala Lumpur – Book fly og hotel sammen
• Transport i Malaysia – Få et tilbud fra dansk rejsebureau
• Vaccinationer til Malaysia – Se anbefalinger her
• Vær forberedt på rejsen – Alt til rejseapoteket
• Bøger og rejseguides – Køb dem online her
• Husk rejseforsikring – Få tilbud her
• Udenrigsministeriets rejsevejledning – Find den her

Transport

Ind og ud

Kuala Lumpurs lufthavn (KUL) er en mellemstor lufthavn, der synes at være udvidet af flere omgange.

Ikke alt virker logisk – bl.a. er skiltningen mangelfuld og ved ankomst undrede vi os over, hvorfor man ikke gør det lidt nemmere for turisterne at hæve ringgit. De fleste af Kontantautomaterne var ude af drift, og det er ikke muligt at veksle penge med sit kreditkort.

Fra både Billund, Aalborg og København kan man flyve end ét stop til Kuala Lumpur med f.eks. KLM. Fra København er det også muligt med Emirates, Thai Airways, Qatar Airways, Turkish Airlines og Singapore Airlines.

Befinder du dig allerede i et sted i Asien, så er det ikke svært at finde transport til Kuala Lumpur. AirAsia har sin hovedhub her, og fra snart sagt hver en flække i Asien kan du finde en rute til Malaysias hovedstad. Bemærk, at byen har to lufthavne!

Der er flere muligheder for at komme fra lufthavnen ind til centrum, hvis du da ikke allerede har fået dit hotel eller rejsebureau til at sørge for transport. Taxierne holder helt nede i stueetagen – se efter skiltene med “Metered Taxi”.

I stueetagen henvender du dig i den lille skranke for at få anvist en taxi. Det koster af en eller anden grund 2 ringgit.

Selve turen, der koster fra ca. 90-150 ringgit alt efter hvor i Kuala Lumpur du skal bo, betaler du til chaufføren. Der bliver lagt motorvejsafgift oven i taxameterbeløbet. Det Tager fra 45 minutter til halvanden time til centrum afhængig af trafikken.

Det er også muligt at tage toget fra lufthavnen ind til centrum. Den såkaldte KLIA Express (KLIA er blot forkortelsen af Kuala Lumpur International Airport) er hurtigst og kører hvert kvarter fra tidlig morgen til efter midnat. Både KLIA Express og det såkaldte transittog har endestation ved KL Sentral Station. Prisen er 35 ringgit for begge linjer.

Et rigtig godt alternativ til taxi og tog er busserne, der er nemme at finde. Kig efter skiltene når du kommer ud af ankomstområdet i lufthavnen. Her kan du køre til en række steder i Malaysia inklusive SL Sentral – prisen ligger på 10-15 ringgit alt efter selskab.

Har du behov for lufthavnstransfer eller anden transport i Malaysia, så kan vi hjælpe – se mere her.

At komme rundt

Bor du i f.eks. Chinatown eller Little India, kan du gå rundt til de forskellige seværdigheder og bydele.

Alternativt har Kuala Lumpur et glimrende offentligt transportsystem, der består af både busser, højbane og letbane. Det er sidstnævnte, der er absolut nemmest at bruge, men de forskellige linjer er opført af flere omgange og hænger ikke sammen. Til gengæld er der lavet tydelig skiltning mellem de forskellige stationer.

Taxier og Grab er andre måder at komme rundt. I Asien er taxitjenesten Grab (der blev grundlagt i Malaysia) superpopulær. Det er en tjeneste som Uber, der opererer med billigere priser end taxierne.

Det er helt op til dig, om du vil bruge Grab, men får du dit hotel eller en restaurant til at booke transport for dig, så vil Grab stort set altid være førstevalg. Du kan downloade Grab-appen og selv booke transport i Kuala Lumpur.

Overnatning i Kuala Lumpur

En by af Kuala Lumpurs størrelse har selvfølgelig overnatning for enhver pengepung. Det er vel ikke helt forkert, at området omkring Bukit Bintang har udviklet sig til byens mest populære turistområde.

Det er i hvert fald her, du finder det største udvalg af forretninger og shoppingcentre, ligesom du bor tæt på Kuala Lumpurs livlige barområde langs Changkat Bukit Bintang. Mange turister betyder desværre også flere påtrængende sælgere, og lige bortset fra Jalan Alors gadekøkkener er det ikke her, du finder byens bedste restauranter.

En mere autentisk oplevelse er området i Kuala Lumpurs gamle bydel omkring Chinatown og Little India. Her har du stribevis af gode restauranter lige udenfor døren, og de historiske bygninger og seværdigheder ligger i gåafstand.

Er du til gengæld til natteliv og fancy shoppingcentre, så er dette område ikke stedet. Chinatown og Little India er absolut mit favoritsted i Kuala Lumpur.

KLCC dækker området omkring Petronas Towers. Et område med en lang række luksushoteller og store shoppingcentre. Det er småt med restauranter udenfor hotellerne og KLCC er efter min mening lidt trist og kønsløst. Også nattelivet er begrænset – dog er der en stribe barer på gaden Jalan P. Ramlee.

For rejsende på lavbudget er den stærkt trafikerede gade Jalan Pudu i centrum et populært valg. Her ligger adskillige billigere overnatningssteder og spisesteder. Det er absolut ikke byens mest charmerende sted, men her er du tæt på og i nem gåafstand af både det historiske centrum og Bukit Bintang.

Husk, at vi på min side thailandrundt.dk laver unikke og skræddersyede rejser til bl.a. Malaysia med håndplukkede hoteller og oplevelser. Få et gratis og uforpligtende tilbud – se mere her.

Mad og drikke

Som mange andre steder i Asien er også Kuala Lumpur et sandt madmekka. Tænk masser af spændende spisesteder, der serverer alt fra indisk og kinesisk til nyonya-køkkenet, der mixer forskellige ingredienser og tilberedningsmetoder fra de folkeslag, der gennem årene er indvandret til den malaysiske halvø.

Kuala Lumpurs mest berømte madgade er Jalan Alor, der ligger ved Bukit Bintang. Her kan du smage dig frem i det lokale køkken – mest behageligt er det at slå sig ned med en øl på en af de traditionelle restauranter, men ifølge Ramesh, den lokale guide på vores food tour i Kuala Lumpur, får du den bedste mad i gadekøkkenerne, der ligger på stribe langs den anden side af gaden.

Læs mere om vores food tour i Kuala Lumpur her og få forslag til gode spisesteder her, hvor du også kan blive klogere på den lokale mad.

Kuala Lumpur er ikke særlig stor, men det er alligevel en verdensby, hvor du gastronomisk kan komme kloden rundt. Mange større hoteller har selvfølgelig en restaurant og det behøver ikke kun være med asiatisk mad.

Rejser du efter lækker gourmetmad kan Kuala Lumpur også være en by for dig – her ligger en lang række michelinrestauranter, hvor kvalitet og kreativitet går op i en højere enhed.

Heller ikke når det gælder natteliv mangler Kuala Lumpur muligheder. Selvom mange er muslimer og der adskillige steder ikke bliver serveret alkohol, så er der her og der små enklaver med fest og farver.

Først og fremmest langs gaden Changkat Bukit Bintang, hvor der ligger stribevis af barer, natklubber og restauranter. Her er der masser af fadøl, cocktails og happy hour. Et livligt område, der i princippet kunne ligge hvor som helst i verden.

Også langs gaden Jalan P. Ramlee ved Petronas Towers er der en stribe barer, der skiller sig markant ud fra resten af den sterile bydel, der er Kuala Lumpurs forretningsdistrikt.

Shopping

Prisniveauet i Malaysia er lavt, og i Kuala Lumpur finder du mange spændende butikker. I centrum er Central Market – den gamle markedshal – lavet om til turistmarked med mulighed for at købe bl.a. kunsthåndværk kreeret af lokale designere. Her er også souvenirshops med varer af tvivlsom kvalitet, så det er værd at se sig for.

Lige uden for Central Market løber den såkaldte Katsuri Walk, der er en gågade med bl.a. tasker, t-shirts og badesandaler. Ser du varer fra et af de kendte mærker, så er det uden tvivl ikke ægte. Både i Central Market og på Katsuri Walk skal du prutte om prisen, hvis der ikke er faste priser på varerne.

Store moderne shoppingcentre finder du primært i områderne Bukit Bintang og KLCC. Det er her, du møder den modebevidste ungdom, der med den nyeste smartphone i hånden shopper mærkevarer. I shoppingcentrene er der faste priser på varerne.

Som nævnt længere oppe, så kan du roligt springe Petaling Street Market over. Det er en ægte turistfælde, der er et mareridt at gå igennem.

Værd at vide

Malaysia og Kuala Lumpur er generelt sikre og trygge steder, men du kan altid tjekke Udenrigsministeriets rejsevejledning for at være up to date inden din rejse. Læs mere om indrejse til Malaysia her.

Måske skal du have vaccinationer inden rejsen til Malaysia. Du kan tjekke aktuelle anbefalinger på sikkervaccination.dk.

Overalt i Kuala Lumpur finder du kontantautomater, der også har engelsk menu.

Kort over Kuala Lumpur

I min Kuala Lumpur guide finder du selvfølgelig også et kort over byen, hvor jeg har markeret alle nævnte steder som seværdigheder, hoteller og spisesteder.

Svar på indlæg

Please enter your comment!
Skriv venligst dit navn her