Hjem Island Reykjavik – verdens nordligste hovedstad

Reykjavik – verdens nordligste hovedstad

+ masser af nyttig rejseinformation nederst på siden

Det er skyfrit og temperaturen har netop rundet 17 °C. Foran husene sidder de lokale og spejder op mod den varmende sol, der synes at være en sjælden gæst.

Det er højsommer i Reykjavik, og på byens hovedstrøg Laugevagur er der flere turister end islændinge. Jo, Island er i den grad blevet in, og vi behøver kun at være her i kort tid før vi forstår begejstringen over den smukke natur og den afslappede atmosfære.

“Det må være her”, siger jeg til Connie. Klokken er knap tre om natten og netop ankommet til Island og Reykjavik er vi ved at finde vores guesthouse.

Med Flybus er vi blevet sat af ved Hallgrimskirkja og er nu på vej ned ad Lokastigur til Konrads Guesthouse, der viser sig at være et perfekt udgangspunkt for oplevelser i den islandske hovedstad.

Kære Carsten, døren står åben, nøglerne til dit værelse ligger i glasskålen på bordet, står der på sedlen på døren til vores guesthouse. I Reykjavik kan man tilsyneladende stadig gå trygt i seng med ulåst hoveddør. Var det ikke sådan Danmark var engang – trygt og sikkert?

Hygge på gaden i Reykjavik

Reykjavik er verdens nordligste hovedstad og sandsynligvis også en af de mindste. Det var den norske viking Ingolfur Arnarson, der grundlagde byen, som dengang i 800-tallet blot var en bygd.

Han kaldte stedet for Reykjavik, der betyder Smokey Bay, eller den rygende bugt, der refererer til den varme undergrund, som også dengang sendte damp ud over landskabet.

I århundreder var Reykjavik ikke andet end en samling huse, og selvom Island blev underlagt den danske krone i 1380, var det først i starten af 1600-tallet byen begyndte at udvikle sig.

Som modsvar til det handelsmonopol den danske konge indførte, grundlagde den lokale landfoged Skúli Magnússon fabrikker, der behandlede primært uld. Det skabte grundlag for en egentlig by, og da den danske krone afskaffede monopolet på handel i 1786, gav man Reykjavik særstatus.

2. verdenskrig var dog det store vendepunkt for Island. Både englænderne og amerikanerne havde militærbaser på øen og det fik Reykjavik til at vokse markant. I 1944 fik Island endelig sin selvstændighed, og siden har hovedstaden vokset sig større.

I international sammenhæng er Reykjavik dog stadig ganske lille, men på en eller anden måde fornemmer vi tydeligt, at byen har et internationalt udsyn, og vi imponeres over det store udvalg af butikker og restauranter.

Centrum af Reykjavik

Hallgrimskirkja

Vi bor blot få hundrede meter fra Hallgrimskirkja, der med sine knap 75 meter er Reykjaviks højeste bygning. Kirken er opført i beton og udløste både før, under og efter byggeriet en heftig debat omkring dens udformning.

Arkitekten Gudjon Samuelson havde til hensigt at skabe en unik islandsk arkitektur, men i stedet for anerkendelse fik han talrige ukvemsord med på vejen. De fleste andre steder i verden ville man næppe løfte et øjenbryn over Hallgrimskirkja, men i Reykjavik blev den anset som kontroversiel.

Hallgrimskirkja har åbent for besøgende, og indenfor betragter vi det fine organ, der er 15 meter højt og har hele 5275 piber. Mens en håndfuld turister kører med elevatoren op i klokketårnet, går vi en tur rundt om kirken og støder ind i statuen af Leifur Eiriksson, den norske viking, der opdagede Amerika.

reykjavik
Hallgrimskirkja

Laugavegur og det gamle Reykjavik

Det tager ikke lang tid at gå igennem Reykjaviks centrum. Efter et par dage i den islandske hovedstad traver vi op og ned ad de samme gader igen og igen. Især gågaden Laugavegur, der synes at være turisternes yndlingsstrøg er ikke til at undgå. Det er her, vi hører mere engelsk end islandsk, og det er her de lokale er i undertal.

Mens folk nyder den varmende sol udenfor caféerne og et jazzorkester underholder, sætter vi kurs vi mod det gamle Reykjavik, der ligger et stenkast fra Laugavegur. Den lille plads Austurvöllur udgør hjertet af den gamle bydel, og det siges, at stedet engang var en del af byens grundlægger Ingolfur Arnarssons marker.

På Austurvöllur venter en række historiske bygninger. Vi ser først altinget og domkirken, der ligger overfor hinanden. Altinget (alping) blev opført i 1881 da man efter øget selvbestemmelse flyttede forsamlingen fra Tingvellir til Reykjavik.

 

Bygningen er beskeden, og det samme kan man roligt sige om domkirken. Den nuværende er fra 1700-tallet, men der har ligget kirke på stedet siden det 13. århundrede.

Hvad altinget og domkirken ikke har i størrelse, har de til gengæld i spændende historie. Altinget var i sin oprindelige form i Tingvellir verdens første demokratiske parlament, hvor vikinger huserede og overgangen til kristendommen blev bekendtgjort.

Domkirken var senere en vigtig brik i konverteringen fra den katolske til den lutherske kirke, og det var her Islands nationalsang blev sunget første gang i 1874.

Den gamle bydel ligger ud til søen Tjörnin, der både tiltrækker fugle og mennesker. Flere end 40 fuglearter er observeret her, og mens de bruger hele søen, så samles turisterne ved det smukke gamle teater et stenkast fra domkirken.

Hus og café i Reykjavik

Reykjaviks havn

Fiskerbådene fylder stadig det meste af Reykjaviks havn, men der er også blevet plads til krydstogtskibe og tourbåde, der sender turisterne ud på havet for at se Islands rige dyreliv.

Hvad der engang udelukkende var en fiskeri- og transporthavn, er i dag et levende sted med tourbureauer og restauranter. Skibe ankommer et efter et med turister, der har være ude for at se fugle og hvaler, mens andre har prøvet lykken på en fisketur.

Som det meste af Reykjavik er byens havn også præget af de mangefarvede træhuse, man så ofte ser på disse breddegrader. Men der er ved at ske noget, og desværre ikke til det bedre.

Det er tydeligt, at Reykjavik har hentet inspiration til byudvikling i de skandinaviske hovedstæder, og det betyder masser af byggeri langs havnefronten, der helt afskærer midtbyen fra havet.

Jeg undrer mig mere end en gang over hvorfor man bare har valgt at kopiere andre i stedet for at være original. Det er trods alt det turisterne kommer for at se.

Den triste udvikling topper lige nu med koncerthuset Harpa, der som et misfoster tager udsigten over havneområdet. Hvor er det synd, at den ellers fine bygning, tegnet af bl.a. Henning Larsen og Olafur Eliasson skal ligge lige præcis der.

reykjavik
Hvalsafari er populært på Island

Konrads Guesthouse

“Jeg skovler fisk på havnen og kender ikke mine arbejdstider”, fortæller Styrmir, mens han er ved at iføre sig varmt tøj. Lige bortset fra sedlen på døren og en kort hilsen den første morgen, så har vi ikke set noget til vores værtspar.

Faktisk er vi på vej til lufthavnen og har endnu ikke betalt for opholdet, da Styrmir dukker op bærende på sit arbejdstøj.

Konrads Guesthouse er ejet af hans mor og bror, men det er ham, der sammen med kæresten bestyrer det. Selv studerer han, men på Island er skolernes sommerferie lang, og det forventes, at de unge tager et job i ferien som led i deres uddannelse.

Styrmir arbejder når trawlerne kommer ind til havn, og det er helt afhængigt af fangsten, fortæller han. Han kan blive ringet op midt om natten og arbejder ofte 16 timer i træk i trawlernes kølerum.

Det gode guesthouse på den stille gade Lokastigur har fem værelser til udlejning. Der er fælles bad og toilet, og både stue og køkken er til fri afbenyttelse. Vi ser kun lidt husets øvrige gæster, men der er heller ingen grund til at opholde sig her, når Island har så meget at byde på.

Fra Konrads Guesthouse har vi kun fem minutters gang til Laugavegur, og til den anden side troner Hallgrimskirkja som en grå kolos over en ellers farverig by. Afstandene er korte, og alt synes at være småt i Reykjavik. Men byen er en fremragende base for oplevelser på den naturskønne ø.

Og oplevelser er der nok af. Skal det være Ishuler, gletsjere, gejsere, trekking eller en tur ud på havet for at se hvaler? Mulighederne er mange, men skinner solen og er der varme i luften, så kan du også bare gøre som de lokale; sætte dig på en af byens caféer og nyde en islandsk øl eller en god kop kaffe og lade indtrykkene sætte sig.

Når solen skinner strømmer Reykjaviks indbyggere ud på gaden

Nyttige links til din rejse til Reykjavik

• Hotel i Reykjavik – Book med prisgaranti
• Flybilletter til Reykjavik – Sammenlign priser her
• Pakkerejser til Reykjavik – Sammensæt din rejse her
• Lej en bil – Sammenlign priser her
• Ture og udflugter på Island – Se det store udvalg her
• Transfer – Kom nemt fra lufthavn til hotel med Hoppa
• Vær forberedt på rejsen – Alt til rejseapoteket
• Bøger og rejseguides – Køb dem online her
• Husk rejseforsikring – Få tilbud her
• Udenrigsministeriets rejsevejledning – Find den her

Transport

Ind og ud

Du lander i Keflavik lufthavn (der ligger ca. 45 km fra Reykjavik) som du kan flyve til fra både Billund og København med Icelandair. Taxi til hovedstaden er rasende dyrt og af samme grund tager langt de fleste en af tourselskabernes busser.

Mest benyttet er Reykjavik Excursion, der servicerer samtlige ankomster til Keflavik. Du kan booke din transfer online og du behøver ikke bekymre dig om forsinkelser, da der er afgang hver halve time.

Gå ud i ankomsthallen og du vil se Reykjavik Excursions busser til højre. Du bliver sat af ved busselskabets terminal i Reykjavik og herfra kørt videre til dit bestemmelsessted med minibus.

At komme rundt

Medmindre du bor udenfor Reykjavik, så kan du med lethed gå rundt i byen. Den islandske hovedstad er lille, og det kan kun anbefales at bo med gåafstand til eksempelvis Laugavegur. Vil du se mere af Island, så kan du leje en bil.

Overnatning

Overnatning i Reykjavik er dyrt. Meget dyrt. Den islandske hovedstad er bestemt ikke et sted, hvor man får meget for pengene, og måske er det derfor, at der er så mange guesthouses i byen.

Når man går i gaderne kan man se adskillige private hjem, der tilbyder overnatning, og det er faktisk et glimrende valg. Prisen er selvfølgelig attraktiv, men det er også muligt at komme tæt på islændingene og måske på husets øvrige gæster.

Guesthouse Andrea

Lille guesthouse få skridt fra Hallgrimskirka. Værelserne har gratis wifi og fælles badeværelse. Morgenmad er inkluderet.

Se aktuel pris >

Guesthouse Sunna

Større guesthouse ved Hallgrimskirka. Værelser med eller uden privat badeværelse – alle har gratis wifi. Morgenmad kan tilkøbes.

Se aktuel pris >

Exeter Hotel by Keahotels

Nyere hotel centralt beliggende ved havnen i Reykjavik. Vælg mellem flere værelsestyper, der alle har bl.a. tv, minibar, espressomaskine og gratis wifi. Morgenmad kan tilkøbes.

Se aktuel pris >

Kvosin Downtown Hotel

Populært 4-stjernet hotel, der som navnet antyder ligger centralt i Reykjavik. Der er et mindre hotel, hvor I har mulighed for at booke værelser med plads til fire personer. Hotellet har bl.a. bar og gratis wifi. Morgenmad kan tilkøbes.

Se aktuel pris >

Alfred’s Studios

Lejlighedshotel med moderne indrettede værelser, der bl.a. har tv, gratis wifi og køkken med elkedel, køleskab, mikrobølgeovn og køkkengrej. Alfred’s Studios tilbyder også lufthavnstransport.

Se aktuel pris >

Mad og drikke

I forhold til Reykjaviks størrelse, så er udvalget caféer, barer og restauranter imponerende. Især sidstnævnte bringer dig verden rundt, og du kan både spise thai, fransk, italiensk og kinesisk blandt meget andet.

Overalt kan du få fisk, og det er bestemt at godt valg. Det er lige hevet op af havet og tilberedt på mange måder. Også lam og hval er almindeligt at se på menukortene.

Reykjavik har et fint udvalg af caféer og barer, hvor du både kan sippe cocktails og islandsk øl, der er glimrende. Byen har også fået en lang række coffeeshops som lader til at være lidt in. Se mere i indlægget Tre gode restauranter i Reykjavik.

Aktiviteter og forlystelser

Reykjavik og Island bugner af oplevelser og aktiviteter. I byen kan du opleve et overvældende antal museer, der uden tvivl vil glæde de kultur- og historieinteresserede.

Af vigtige museer skal nævnes Saga Museet, der afdækker Islands historie, Nationalmuseet, der har effekter fra de første bosættelser til i dag og flere kunstmuseer og gallerier.

Du kan også tage på gå- eller cykeltur i Reykjavik. Især sidstnævnte kan bringe dig til steder i byen, hvor du normalt ikke ville komme.

Fra Reykjavik kan du tage en tur på Atlanterhavet for at fiske, se hvaler eller måske fugle. Tag blot ned på havnen for at se de aktuelle muligheder, tourbureauerne ligger på stribe.

Island har året rundt adskillige festivals, der kan være værd at rejse efter. Vikingernes midvinterfejring, der finder sted i januar/februar er et stort festmåltid med nationalretter på stribe. Den første torsdag efter 18. april fejres den første sommerdag med fest og parader i gaderne.

I juni er Islands nationaldag højdepunktet og samme måned er der midsommerfester. Både juli og november byder på musikfestivaler ved Brædskan og Iceland Airwaves.

Selvom Reykjavik er hyggelig, så kan det kun anbefales at leje en bil og tage på opdagelse i det smukke land. Alternativt kan du booke en tur hos et tourbureau, og det er at anbefale, hvis du vil ud og prøve kræfter med eksempelvis trekking, hvor udstyr og sikkerhed skal være i orden.

Herunder kommer et par forslag til, hvad du kan opleve på Island:
Den Blå Lagune eller andre varme kilder
• Se nordlys. Bedst mellem oktober og april
• Vandre på gletsjere
• Opleve The Golden Circle (Geysir, Gullfoss-vandfaldet og Tingvellir Nationalpark)
• Tage på hvalsafari
• Køre ringruten rundt langs Islands kyst
• Se dramatisk natur i vestfjorden
• Besøge Europas største nationalpark Vatnajökull

Svar på indlæg

Please enter your comment!
Skriv venligst dit navn her