Hjem Sri Lanka Rejsebeskrivelse fra Unawatuna – ubekymret strandliv på Sri Lanka

Rejsebeskrivelse fra Unawatuna – ubekymret strandliv på Sri Lanka

+ praktisk information til dit besøg i Unawatuna nederst på siden

Jeg lukker øjnene og forestiller mig den lille bugt uden mennesker og bebyggelse. Med endnu flere af de høje slanke palmer, der engang har omkranset den pragtfulde hvide sandstrand med det krystalklare vand.

Jeg står på Unawatuna Beach, hvor fred og idyl er skiftet ud med strandbarer, småhoteller og solstole på række.

Unawatuna Beach

Jo, stranden havde uden tvivl været en af verdens smukkeste, hvis det ikke lige havde været for bebyggelsen, de mange mennesker og larmen fra endnu en jetski, der er på vej ud i Det Indiske Ocean. Men Unawatuna Beach har stadig sin charme i behold.

Sandet er perfekt, og det krystalklare turkisblå hav står som en smuk kontrast til de grønne palmer, der knejser majestætisk bag stranden. Og så har Unawatuna endnu en fordel i forhold til de fleste af sydkystens øvrige badebyer; den ligger ikke ud til den befærdede hovedvej som i Mirissa, Weligama og Tangalla.

Nogle vil nok synes, at der er rigelig trafik på Wella Dewala Road, der løber langs Unawatuna Beach, men biler og tuk-tuks kører langsomt ad den ca. 500 meter lange smalle og snoede gade, der forbinder stranden med hovedvejen. Her ligger butikker, restauranter og hoteller på stribe, klar til at servicerer de mange turister.

Netop ankommet sætter vi os ved et af de små spisesteder og nyder lidt mad, mens vi følger livet på den hvide sandstrand. Et forelsket par nyder Sri Lankas sol, mens de holder i hånden. Midt på stranden spiller en gruppe hippier afdæmpet chilloutmusik, og længere henne er der proppet med lokale fra nabobyen Galle, der nyder en fridag i Unawatuna.

Hjertet af Unawatuna Beach

En skøn vegetarrestaurant

“Jeg gider ikke lave dårlig mad, så I må have lidt tålmodighed”, siger kokken på Jina’s vegetar- og veganrestaurant. Jo, vi har ventet et stykke tid, men restauranten på Wella Dewala Road er yderst populær.

Det lader til, at kokken er ene mand i køkkenet, og det ikke er første gang, at han bliver nødt til at ringe med klokken for at fortælle, at maden bliver forsinket.

Til gengæld er den værd at vente på. Restauranten kører med faste menuer på bestemte dage, og vi imponeres over, at han kan fremtrylle lækker lasagne og mexicanske tortillaer, der smager så fantastisk. Og så skal vi ikke glemme de velsmagende smoothies med bl.a. ingefær, ananas, appelsin og gulerødder.

Der er langt mellem de gode restauranter i Unawatuna. Som andre steder i Sri Lanka, så gør man ikke så meget ud af den lokale mad. Jo, curries i alle variationer er faste retter på menukortene, men ellers er det primært indisk og kinesisk mad, der bliver serveret.

Vi spiser mest på stranden, hvor restauranterne dækker op med levende lys, og det bliver ikke meget hyggeligere end at sidde med fødderne i sand op spise sin mad. Fisk og skaldyr er forholdsvis dyrt, så også her er det de samme curryretter, der serveres flest af.

Mange restauranter i Sri Lanka serverer ikke alkohol. Flere gange får vi besked på, at man godt kan skaffe det, men at vi må skjule flasken under bordet. Vi finder ingen købmænd, der sælger øl, og vi undrer os mere end én gang over, hvor backpackerne får deres forsyninger fra.

I Unawatuna findes en stribe barer – det er ingen festby, men alligevel fornemmer vi, at der under overfladen er masser af liv.

Den smalle Wella Dawela Road

Jungle Beach og en tur ud i det lokale Unawatuna

“Følg efter mig”, siger den smilende dreng, der taler forbløffende godt engelsk. Det gør vi så, og bliver ledt gennem en labyrint af huse og små haver.

Det er endnu en solrig dag, og op ad formiddagen sætter vi kurs mod Jungle Beach, der ligger i en lille bugt et par kilometer fra Unawatuna. Det er ingen sag at finde stranden, for i Unawatuna spotter vi hurtigt de flotte træskilte, der fører os til den pragtfulde strand, som lever fint op til sit navn.

Fra den lille grusvej går vi ned ad trapperne og bliver mødt af det klare turkisgrønne vand og det dejlige bløde sand. Vi er så langt fra de første, der ankommer denne formiddag.

Faktisk er her allerede ved at være fyldt op, og personalet i den lille bar har svært ved at skaffe solstole til badegæsterne. Et par både vugger i det rolige hav og i baggrunden kan vi se byen Galle, der har masser af kolonihistorie .

Det er på vej tilbage til Unawatuna, at vi pludselig farer vild. Nysgerrige og for at opleve noget nyt vil vi følge hovedvejen tilbage til byen. Men et eller andet sted går vi forkert, og det ender med at vejen i stedet for bliver mindre og mindre. Til sidst traver vi ad en lille grussti, hvor vi møder drengen og hans lillesøster, der ikke tøver med at følge os på vej.

unawatuna
Den skønne Jungle Beach

Han fortæller om sig selv, sin familie og deres liv. Mor gør rent inde i byen, far er arbejdsløs, og da vi kommer forbi huset, hvor familien bor, fortæller han om sin elskede cykel han fik til sin fødselsdag. Nu er bagdækket fladt, men der er ingen penge til reparation.

Vi går gennem skov og forbi adskillige småhuse. Vi passerer mindre marker og værksteder i det kuperede terræn, der mere end én gang minder os om, at vi ikke er helt unge længere.

Ved en lille rismark stopper drengen op og peger på en lille grusvej, der fører op over en bakke. Den skal vi følge, og så skal vi nok komme tilbage til byen, siger han.

Vi stikker ham lidt penge, så der er rigeligt til en lapning af cykeldækket og lidt sjov til søsteren. Det er med besvær vi finder hjem, og selvom det er stegende hedt, så er det en oplevelse vi ikke vil være foruden. Det er lige præcis det, der gør det sjovt at rejse. Eventyret. Det uventede.

Frugtsælger i Unawatuna

Når man står på Unawatuna Beach kan man ikke undgå at se den hvide pagode, der troner på det lille forbjerg, som ligger på den vestlige del af stranden. Det siges, at den hinduistiske abegud Hanuman dryssede frø fra medicinske urter hentet i Himalaya lige præcis her, og det gør naturligvis urter fra dette område særligt berømte.

Fra pagoden har vi en skøn udsigt over Unawatunas strand, og til den anden side kan vi se den endnu større Fredspagode, der ligger et stenkast fra Jungle Beach.

Tilbage på stranden er solen ved at gå ned og de sidste strandgæster er på vej hjem. Bag de høje palmer, der virker som en levende silhuet, kan vi se solen farve himlen i de smukkeste røde nuancer. Det er sidste aften i Unawatuna, og hvor skal vi ellers slutte vores rejse i Sri Lanka end på den dejlige strand?

Har du fået lyst til selv at besøge Unawatuna, så kan du finde praktisk information under billedet.
Unawatuna Beach

Praktisk information til dit besøg i Unawatuna

Transport

Ind og ud

Du kan læse mere om indrejse til Sri Lanka i indlæget At rejse i Sri Lanka – tips og gode råd.

At komme rundt

Unawatuna ligger et par timers kørsel fra lufthavnen i Colombo. Har du ikke en chauffør, der venter på dig her, så kan du tage bussen ind til Colombo og herfra videre til Galle, der ligger fire kilometer fra Unawatuna.

Fra Galle gå der lokalbus til Unawatuna, men du kan selvfølgelig også tage en tuk-tuk det sidste stykke vej. Man kan med lethed gå rundt i Unawatuna – større er byen ikke.

Overnatning

Som turistby har Unawatuna selvfølgelig adskillige overnatningsmuligheder. Der findes ingen store resorts – her bor man på mindre hoteller og guesthouses. De fleste af dem ligger langs Wella Dewala Road og i de små smalle sideveje. Book hotel med prisgaranti her.

Mad og drikke

Som nævnt vrimler det ikke ligefrem med gode restauranter. Ingen behøver dog at sulte – Unawatuna har adskillige spisesteder henvendt til turisterne.

Af bedre steder er der den italienske restaurant Dream House og den mere lokale Hot Rock, der begge ligger ved stranden. Prøv også vegetar- og veganrestauranten Jinas, der ligger midt på Wella Dewala Road.

Aktiviteter

Der er flere ting at tage sig til, hvis du en dag vil prøve noget andet end at ligge på stranden. Du kan prøve kokkeskole, yogakurser og naturligvis få ayurvedabehandlinger. Ud for kysten findes gode dykkersteder – forhør dig i dykkershopsene i byen.

En populær aktivitet er hvalsafari. Der er flere udbydere i Unawatuna, der tager dig med ud på havet for at spotte blåhvaler. Den berømte by Galle ligger kun fire kilometer fra Unawatuna. Galle er en gammel by med masser af kolonihistorie, der inkluderer farvestrålende huse og et stort fort.

Husk

Der kræves visum for at rejse ind i Sri Lanka. Det søger man online og er nemt – se mere her.

Tjek udenrigsministeriet rejsevejledning til Sri Lanka inden du tager afsted – den finder du her. Mangler du noget til ferien? Find ud af det på rejsegear.dk, der har et stort udvalg af rejseudstyr.

Tjek også om du skal have vaccinationer inden rejsen – se aktuelle anbefalinger her. Husk også en rejseforsikring – måske har du allerede en, hvis ikke kan du få et tilbud her.

Svar på indlæg

Please enter your comment!
Skriv venligst dit navn her