Hjem Sri Lanka Polonnaruwa – Sri Lankas gamle hovedstad

Polonnaruwa – Sri Lankas gamle hovedstad

+ praktisk information til dit besøg i Polonnaruwa nederst på siden

Den smukke hvide pagode er Polonnaruwas mest velbevarede bygning. Da man fældede junglen, der fuldstændig omsluttede det religiøse monument, stod pagoden så blændende hvid, som var den lige blevet opført.

Ruinområdet vidner om et magtfuldt rige, der var engang, og at gå på opdagelse her, er som at gå i fodsporene på Indiana Jones.

Det var det sydindiske Chola-dynasti, der grundlagde Polonnaruwa. I det 10. århundrede besejrede de Anuradhapura, en anden af Sri Lankas berømte kongebyer, men valgte at opføre en ny hovedstad i Polonnaruwa.

Da den sydsinhalesiske konge Vijayabahu I senere sendte Chola-dynastiet på flugt, valgte han at beholde Polonnaruwa som hovedstad.

Kong Parakramabahu I udbyggede byen, og han var arkitekten bag de fleste af de imponerende bygninger, der i dag blot er ruiner.

Som i Sigiriya er der kun fundamenterne tilbage, men spredt rundt på det store område er der her og der velbevarede pagoder og bygninger med intakte mure.

På opdagelse i Polonnaruwa

En tur rundt i Polonnaruwa

I modsætning til i Sigiriya, så har man i Polonnaruwa gjort noget ud af museet. Det er her vi begynder vores besøg i byen, og det er her vi lærer mere om historien og betragter de tusinder af fund, der er gjort på det store område.

Fra museet, der ligger ved den kunstige sø, hvor eksotiske fugle flyver lystigt rundt, besøger vi det gamle kongepalads. Også her har bygningerne set bedre tider, men selve paladset er et af de steder, hvor man kan få et indtryk af arkitekturen.

Arkæologer mener, at paladset engang har været i syv etager. Det er ikke til at se i dag, men de næsten 10 meter høje mure fortæller, at her har ligget en bygning, der var lidt ud over det sædvanlige. De tykke mure og 30 søjler skulle holde vægten fra de to næste etager.

Har der, som arkæologerne mener, været syv etager, så har de sidste fire været af træ. Overfor paladset betragter vi de mange små søjler i audienshallen. Det er så langt fra den største bygning i Polonnaruwa, men til gengæld har både mur og søjler flotte udskæringer, der forestiller løver og elefanter.

polonnaruwa
Flotte udskæringer på resterne af audienshallen

Templer, helligdomme og kridhvide pagoder

Vi har stadig det bedste til gode. Den såkaldte kvadrat lige nord for kongepaladset er det bedst bevarede område og naturligvis Polonnaruwas største attraktion. Kvadraten indeholder ruinerne af templer, pagoder og helligdomme, og det er her man kan se den gamle hovedstads eneste bygning, der stadig har sit originale tag.

Thuparama Gedige har engang været et betydningsfuldt tempel og indeholder en håndfuld buddhafigurer, der er skåret ud i sten. Mere imponerende er den såkaldte Vatadage, der er bygget i flere niveauer med en pagode i midten.

Pagoden er væk i dag, men ved den runde bygnings fire indgange sidder velbevarede stenbuddhaer, og lige præcis denne bygning giver en idé om, hvad arkitekter og bygherrer var i stand til for 1500 år siden.

Mens de fleste af Polonnaruwas almindelige bygninger blot er ruiner, så er flere af områdets pagoder anderledes imponerende. F.eks den 54 meter høje Rankot Vihara, der er Sri Lankas fjerde største og opført af Kong Nisanka Malla.

Det er få kilometer herfra, vi står foran Kiri Vihara, den blændende hvide pagode, der ikke er det eneste imponerende her. Bagved ligger et tempel, hvis høje mure gemmer på en kæmpe buddhastatue, der skuer ud over den ældgamle bygning og ser lige så mystisk og gådefuld ud som Polonnaruwa.

Den flotte hvide pagode i Polonnaruwa

Gal Vihara – Klippetemplet

Lidt nord for det store ruinområde besøger vi Gal Vihara, der er et andet historisk sted i Polonnaruwa opført af Parakramabahu I. Det såkaldte klippetempel er fra det 12. århundrede og ifølge flere eksperter, var det her den buddhistiske menighed holdt til.

Fronten består af fire buddhafigurer hugget og skåret ud af granitklippen. Det er en fantastisk bedrift, og Gal Vihara bliver af samme grund kaldt for et af de fineste eksempler på ældre sinhalesisk håndværksarbejde.

Den liggende Buddha er hele 14 meter lang, mens den mindste – en siddende Buddha – er 1,2 meter høj. Alle fire figurer er utrolig velbevarede og endnu en grund til, at Polonnaruwa er på UNESCOs verdensarvliste.

Den gamle hovedstad skuffer ikke, og vi undrer os over, at man ikke høre mere om de ældgamle sinhalesiske kongeriger end tilfældet er. De er helt sikkert et besøg værd, og i hvert fald en af dem bør indgå i din rejse til Sri Lanka.

Har du fået lyst til selv at besøge Polonnaruwa, så kan du finde praktisk information under billedet.
Del af den flotte liggende Buddha skåret i sten ved Gal Vihara

Praktisk information til dit besøg i Polonnaruwa

De fleste turister på rundrejse i Sri Lanka besøger Polonnaruwa fra Sigiriya. Den gamle hovedstad er ofte med i rejseplanen, hvis ikke, så kan du få dit hotel til at hjælpe med transport og eventuel guide.

Hos f.eks. Viator kan du booke udflugter fra Sigiriya til Polonnaruwa – her bliver du hentet på dit hotel og sat af samme sted, når dagen er omme. Udflugterne kan også kombineres med Minneriya Nationalpark.

Der går dog lokalbusser mellem Sigiriya og Polonnaruwa, men det er nok kun for eventyrer og de, der har tid nok. Der er også busruter til Anuradhapura, Colombo og Kandy.

Du kan selvfølgelig også vælge at bo i Polonnaruwa, der er en by med omkring 120.000 indbyggere. Den er ikke superspændende, men at møde de lokale væk fra de gængse turistruter er altid en god oplevelse.

Ruinområdet i Polonnaruwa er enormt og kræver en eller anden form for transport at komme fra sted til sted. En guide kan også være en god idé.

Vil du hellere besøge Polonnaruwa på egen hånd, så er det et must at sætte sig ind i historien og de forskellige bygninger. Entré 25 USD for voksne. Billetten inkluderer også museet.

Overnatning

Du kan booke hotel, lejlighed eller guesthouse på f.eks. hotels.com eller booking.com, der har de billigste priser og det største udvalg.

Husk

Tjek udenrigsministeriet rejsevejledning til Sri Lanka inden du tager afsted – den finder du her. Mangler du noget til ferien? Find ud af det på rejsegear.dk, der har et stort udvalg af rejseudstyr.

Tjek også om du skal have vaccinationer inden rejsen – se aktuelle anbefalinger her. Husk også en rejseforsikring – måske har du allerede en, hvis ikke kan du få et tilbud her.

Svar på indlæg

Please enter your comment!
Skriv venligst dit navn her