Det er daggry, og den halvkølige morgenluft får os til at vågne. Det gør den elendige vej også. Vores jeep hopper op og ned, og chaufføren prøver konstant at finde det bedste spor. I horisonten kan jeg se solen stå op over et smukt og øde landskab. Yala Nationalpark.
Jagten på en leopard
Køen synes uendelig. Bil efter bil holder på den smalle grusvej med forventningsfulde passagerer. Længere fremme har man spottet en leopard, og det rygtes hurtigt blandt chaufførerne.
I 45 minutter venter vi på at komme frem til det sted, hvor det smukke kattedyr skulle ligge. Folk peger og tager kameraerne frem. Er jeg virkelig den eneste, der ikke kan se leoparden?
Vores guide giver mig en kikkert og peger op på en stor klippe et par hundrede meter fra jeepen. Jo, der er den, men det var nu ikke lige det jeg havde regnet med. Nationalparkerne på Sri Lanka er forholdsvis små, og selvom der kan være mange safarivogne på den afrikansk savanne, så bliver det aldrig så trængt som her.
Måske skulle vi bare have gjort som den ældre erfarne gut vi kom i snak med et par dage senere i Unawatuna. Køre efter fuglene.
“Ingen interesserer sig for fugle, så vi sagde til vores chauffør, at han skulle køre efter de bedste fugleområder. Og hvad fik vi? En leopard i et træ få meter fra os. Der var ingen andre biler i nærheden, det var helt fantastisk”, fortæller han med tydelig glæde i stemmen.
Det er lige præcis sådan en oplevelse, vi drømmer om, da vi kører ind i Yala Nationalpark, der med sine knap 1000 km² er Sri Lankas absolut største og mest berømte. Men selvom Yala Nationalpark siges at have den højeste koncentration af leoparder, så er der ingen garanti for at se dem.
Der er heldigvis meget andet at se på. Dyrelivet i nationalparken er fantastisk; fra elefantflokkene og verdens største leoparder til det rige fugleliv, der fylder parkens mange søer og vandhuller. Der er registreret 215 fuglearter, heraf seks endemiske, og 44 forskellige pattedyr.
Masser af dyr og den tragiske tsunami
En safari varer ca. fire timer, og vi kommer godt rundt i parken. Dog kun den vestligste del, da store dele af Yala er lukket af for besøgende. Men vi får heldigvis set mange forskellige dyr. De majestætiske elefanter, hjorte i store flokke, frække aber og en del bøfler, der kæmper om hunnerne, mens støvskyerne står om ørerne på dem.
Vi når ud til kysten og Patanangala Beach, der er et obligatorisk stop på en safari. Bortset fra de mange jeeps med forventningsfulde turister, så er her øde. Den lange sandstrand vi står og kigger på nu ville være et perfekt sted at opføre et lille ecoresort eller måske bare slå et telt op.
Den smukke kyst med det imponerende landskab af klipper, hvor eksotiske træer og en stor sø fuldender idyllen, var hårdt ramt af den altødelæggende tsunami i 2004.
Her døde 47 rangere, står der på en mindeplade, der er opført ved stranden. Jo, tsunamien nåede helt til den srilankanske sydkyst, hvor den dræbte ca. 30.000 mennesker og gjorde mange flere hjemløse og mærkede for livet.
Solen står højt på himlen og med vinden i håret kører vi tilbage mod nationalparkens indgang. Men safarien er ikke slut. Vi tager ikke den direkte vej, men prøver at spotte flere dyr.
Vi er i det, der hedder blok 1 – et stort område, som mest består af græssletter med høj vegetation, men også åben savanne og adskillige større og mindre vandhuller og søer. Blok 1 var engang jagtreservat, men blev heldigvis beskyttet område i 1938.
Med det høje græs, træerne og den megen vegetation, der er rigtig meget af i Yala, så er det ikke altid lige nemt at spotte dyrene.
Men vi er ikke skuffede, og ser også desmerdyr, der er kendte for at tage kampen op med slangerne og som regel vinde, krokodiller på lur og masser af påfugle, der synes at være overalt. Vi er endda heldige at se en han med udslåede fjer, der er ved at gøre kur til et par hunner, der sidder i et nærliggende træ.
Vi må have leoparden til gode til en anden gang, og det behøver ikke at være i Yala Nationalpark vi ser det smukke kattedyr. Med støvet hvirvlende om ørerne fra de forankørende biler, er vi på vej ud af den store nationalpark, der på trods af trængslen af safaribiler er en god oplevelse. Men husk blot at køre efter fuglene.
Har du fået lyst til selv at besøge Yala Nationalpark, så kan du finde praktisk information under billedet.
Praktisk information til dit besøg i Yala Nationalpark
Yala Nationalpark ligger i det sydlige Sri Lanka. Den nærmeste større by er Tissamaharama, der som regel bare bliver kaldt Tissa. Kun få hoteller ligger i byen, men til gengæld i det store grønne område, der består af en stor sø, smalle kanaler og grønne rismarker.
Alle hoteller kan være behjælpelige med en safari i Yala – du kan vælge mellem morgen- og aftensafari. Regn med at betale mindst 500 kr. pr. person pr. safari.
Læs mere om Sri Lanka i indlægget At rejse i Sri Lanka – tips og gode råd.
Overnatning
Du kan booke hotel, lejlighed eller guesthouse på f.eks. hotels.com eller booking.com, der har de billigste priser og det største udvalg.
Husk
Tjek udenrigsministeriet rejsevejledning til Sri Lanka inden du tager afsted – den finder du her. Mangler du noget til ferien? Find ud af det på rejsegear.dk, der har et stort udvalg af rejseudstyr.
Tjek også om du skal have vaccinationer inden rejsen – se aktuelle anbefalinger her. Husk også en rejseforsikring – måske har du allerede en, hvis ikke kan du få et tilbud her.