Farverige Sri Lanka er et alsidigt rejsemål, der bl.a. byder på smuk natur, spændende historie og selvfølgelig lange eksotiske strande med vajende palmer.
I 1980’erne var Sri Lanka et charterrejsemål, men en lang og brutal borgerkrig isolerede det asiatiske land i mere end 25 år. I 2009, efter borgerkrigens afslutning, kom det gamle Ceylon tilbage på rejselandkortet.
Flere gange har forskellige rejseeksperter haft Sri Lanka på listen over lande, der skulle besøges. Nu er et fremragende tidspunkt, hvis du vil være med til at hjælpe landet på vej igen efter terrorangrebet i foråret 2019.
Indholdsfortegnelse
Vejret og bedste rejsetidspunkt
Langt de fleste turister besøger den sydlige og centrale del af Sri Lanka. Her er vejret nogenlunde ens, og bedste rejsetidspunkt er fra november til marts. Her kan du forvente masser af sol og temperaturer på 28-32 °C.
Østkysten ved f.eks. Arugam Bay har et lidt andet klima, og der kan også være forskydninger i sæsonerne på den nordlige del af Sri Lanka i forhold til sydkysten.
Tager du den klassiske rundrejse fra det centrale Sri Lanka mod syd til de populære strandområder, vil du komme op i højderne, hvor nattemperaturen i vintermånederne nemt kan komme ned på 10-12 °C.
Indrejse og transport
Ind og ud
Sri Lankas internationale lufthavn ligger nord for hovedstaden Colombo. Fra København kan du flyve med ét stop med f.eks. LOT, Emirates, Aeroflot, Qatar Airways og Turkish Airlines. Sidstnævnte kan du også benytte fra Billund.
Det er også muligt at flyve med ét stop med de flyselskaber, der samarbejder med Srilankan Airways mht. bagage. Srilankan flyver bl.a. fra London til Colombo.
Taxier findes i lufthavnen, hvor du kan henvende dig ved skranken i ankomstterminalen. Prisen til Colombo er ca. 15 USD (der er faste priser). Langt de fleste turister, der ankommer til Colombo har booket en rundrejse hjemmefra med transfer inkluderet i prisen. Her vil chaufføren vente på dig i ankomstterminalen med et skilt med dit navn.
Du kan finde billige flybilletter her og søge visum online her. Læs mere om indrejse til Sri Lanka på Udenrigsministeriets hjemmeside.
At komme rundt
Sri Lanka har både bus, tog og taxi, der kan benyttes for at komme rundt. De offentlige busser kræver god tid og kan være svære at hitte ud af. Taxierne skal officielt køre efter taximeter, men kun få chauffører slår det til. Her er det nødvendigt at forhandle en pris på forhånd.
Sri Lanka har masser af trehjulede tuk-tuks, der fungerer som taxier, men brug dem kun til kortere distancer i byområderne. De er ikke særlig hurtige og komforten er lav.
Der er også tourbureauer, der kan arrangere transfers og udflugter. Her kan dit hotel højst sandsynligt også være behjælpelige.
Som nævnt kommer mange til Sri Lanka som en del af en rundrejse, og her er al transport selvfølgelig inkluderet. Det gælder også de rundrejser, vi laver på min side thailandrundt.dk – se mere her.
Du kan finde inspiration til din rejse til Sri Lanka i disse indlæg:
Kultur og natur i det centrale Sri Lanka
Kandy Guide: Sri Lankas kulturelle hovedstad
Unawatuna – ubekymret strandliv på Sri Lanka
Safari i Yala Nationalpark
Til Poya i Tissamaharama
Fra Nuwara Eliya til charmerende Ella
De fem bedste oplevelser på Sri Lanka
Overnatning – områder i Sri Lanka
Fra hostels og guesthouses til boutiquehoteller og overdådig luksus. Sri Lanka har det hele, men efter min mening holder hotellerne ikke helt samme standard som i f.eks. Thailand. Især billigere overnatningssteder kan virke ret slidte og snuskede.
Der er dog ved at komme mere fokus på f.eks. backpackernes behov – et guesthouse er ikke bare et værelse til at sove i, men skal også tilbyde lækre omgivelser og mulighed for at møde andre rejsende.
Herunder kan du læse om de mest kendte byer og ferieområder til strandferien.
Negombo
Tæt på lufthavnen ligger Negombo, der ofte bruges til en enkelt overnatning efter ankomst til Sri Lanka for derefter hurtigt at køre videre på en rundrejse. Stranden i Negombo er ikke specielt god (nogle siger forurenet), men byen har en interessant historie med fine bygninger fra den europæiske periode.
Kan du se bort fra stranden, så er Negombo med sin alsidighed et glimrende sted at besøge. Ikke mindst for at indsnuse lidt lokalatmosfære på et af byens markeder.
Bentota
Bentota er et af Sri Lankas klassiske rejsemål, men alligevel overraskende roligt. Kysten her har adskillige større resorts henvendt til pakketurister, men der er masser af plads på de lange strande.
Beliggenheden syd for Colombo tæt på hovedvejen giver mulighed for både at besøge hovedstaden og kører videre mod syd til f.eks. Galle og strandene mod øst. Bentota er ikke kun turisme – besøg Aluthgama, der har herligt lokalliv og et spændende fiskemarked.
Hikkaduwa
Sammen med Bentota er Hikkaduwa et af de strandområder, der blev populært i 1980’erne. Her blander bedre resorts sig med et hav at guesthouses/billige overnatningssteder, der ligger faretruende tæt på kysten. Det har medført erosion af stranden, der flere steder er helt væk
Andre steder er man generet af den trafikerede hovedvej, der ikke efterlader megen ro. Alligevel er Hikkaduwa stadig et populært ferieområde med masser af liv. Den bedste strand (og roligste) får du nord og syd for Narigama.
Unawatuna
På sydkysten – få kilometer fra spænende Galle – ligger den lille badeby Unawatuna, der har en dejlig halvmåneformet strand. Byen har ingen store resorts, men en god blanding af guesthouses og små familieejede overnatningssteder.
Unawatuna er en rolig by, der ikke er generet af hovedvejen, som det er tilfældet flere andre steder på Sri Lanka. I byen finder du i øvrigt et fint udvalg af spisesteder.
Weligama
25 km længere mod øst får du herligt lokalliv og overnatningssteder for enhver pengepung langs de eksotiske strande, der dog kan være barske med høje bølger. Det tiltrækker selvfølgelig surferne, mens vandhunde nok ikke vil føle sig hjemme på Weligamas strande.
Det bedste strandområde er ved den meget lille ø Taprobane, der ligger få meter fra kysten. Her er havet ofte roligt, men stranden fyldes hurtigt af fiskernes katamaraner.
Mirissa
Absolut Sri Lankas mest paradisiske strandområde. Her får du lækkert klart vand og en meget rolig by, hvor udviklingen kun lige er gået i gang. Store dele af stranden er flankeret af palmer, og i Mirissa er atmosfæren skøn tilbagelænet.
Til gengæld er der ikke de store muligheder, når det gælder spisesteder og indkøb – her bliver du nødt til at køre til Matara, der dog kun ligger få kilometer væk. Mirissa er i øvrigt centrum for hvalsafari og ligger ca. fire kilometer fra Weligama.
Tangalle
Tangalle er drømmen om et eksotisk tropeparadis. Her kan du boltre dig på næsten øde sandstrande, der snor sig langs kysten ca. 35 km øst for Matara. Selvom stranden i Tangalle er smuk, er den ikke så badevenlig. Til gengæld ligger der flere mindre bugter som en del/forlængelse af Tangalle Beach.
Andre strande har eget navn som f.eks. Goyambokka, der nok er den mest badevenlige strand i området. Flest overnatningsmuligheder finder du på Marakolliya Beach.
Mad og drikke
Det srilankanske køkken minder meget om det indiske. Dvs. flittig brug af krydderier som f.eks. kanel, kardemomme og spidskommen, der ristes til varme og smagfulde krydderiblandinger. Friske krydderurter er også en stor del af køkkenet ligesom årstidens grøntsager – i Sri Lanka vil veganere og vegetarer uden tvivl føle sig som i himlen.
Som så meget andet i Sri Lanka, så er maden også utrolig varieret. Ved kysten spiser man ikke overraskende meget fisk og skaldyr, men frugt og grønt er også mere eksotisk end i højlandet, hvor fårekød og f.eks. tomater og gulerødder er en del af køkkenet.
En af de vigtigste ingredienser i det srilankanske køkken er ris, der serveres til stort set alle måltider. Rismel bliver også brugt til dosa – en slags madpandekage, der også er kendt i det indiske køkken.
Det kan lyde som en kliché, men i Sri Lanka er rice & curry en stor ting. En ret, der spises overalt og især til frokost, men tager tid at lave. Ofte er den servet med chutney og sambalblandinger med chili.
Som nævnt har maden i Sri Lanka masser af ligheder med det indiske køkken. En anden ting de to lande har til fælles er udvalget af spisesteder. Vi danskere vælger ofte pæne og hyggelige restauranter, men i Sri Lanka er det som regel lig med steder, der laver mad tilpasset turisternes smag.
De lokale selv spiser ofte på mere interimistiske steder, og det skal du også gøre, hvis du vil have autentisk mad. Der er selvfølgelig undtagelser, men generelt er maden på hoteller og i større turistområder lavet til turisterne.
Praktisk information
Religion
70 % af indbyggerne på Sri Lanka er buddhister. Groft sagt kan man sige, at jo længere sydpå man kommer i landet, jo mere buddhistisk bliver det. 13 % er hinduer, 10 % er muslimer, mens der er syv procent kristne.
Sprog
Singalesisk er sammen med tamil Sri Lankas to hovedsprog. Mange taler dog et udmærket engelsk – især i byerne og af folk, der arbejder i turistbranchen.
EL
Sri Lanka er et af de steder, hvor det er en god idé at medbringe en adapter. Vi oplevede flere forskellige slags stik på vores rejse. Du kan købe en adapter og andet rejseudstyr hos f.eks. Rejsegear.
Penge
I byerne er kontantautomater udbredte. Langt de fleste er af den slags, hvor du får kortet igen inden du begynder at taste dig frem i menuen, der også findes på engelsk. Bemærk, at der kan være gebyrer ved hævning i automaterne.
Kommer du ikke i nærheden af en by i et stykke tid, kan det være en god idé at forsyne sig med kontanter – f.eks. hvis du skal tilbringe nogle dage ved en af nationalparkerne.
Wifi
Wifi bliver mere og mere udbredt i Sri Lanka. Mange hoteller og guesthouses tilbyder gratis wifi.
Drikkepenge
I Sri Lanka er drikkepenge udbredt. Guider, chauffører og kuffertbærer forventer alle en skilling. På restauranter er det kutyme at lægge 10 % oven i regningen.
Forsikring og sundhed
Husk at tegne en rejseforsikring (måske har du allerede en i din indbo-forsikring) – hospitalsindlæggelse og et besøg ved lægen kan være dyrt. Tjek også om du skal have vaccinationer inden du rejser. Læs mere om sundhed på rejsen her.
Øvrigt
Se Udenrigsministeriets rejsevejledning til Si Lanka. Her kan du også hente ministeriets app “Rejseklar”, hvor du kan få tips og gode råd til rejsen. Du kan også skrive dig på Danskerlisten. Hent app’en her.