Hjem Sri Lanka De fem bedste oplevelser på Sri Lanka

De fem bedste oplevelser på Sri Lanka

Mit bud på de bedste oplevelser på Sri Lanka

Det gamle Ceylon mangler bestemt ikke spændende attraktioner og seværdigheder. Det har derfor været svært at vælge de fem, der skal med på min liste over de bedste oplevelser på Sri Lanka, som bliver ved med at overraske.

Det mest enestående er vel, at der er så meget at se og opleve på så lille en ø. Jo, jeg ved godt, at Sri Lanka er en halv gang så stor som Danmark, men både naturen og kulturen er utrolig varieret.

Og så er det stadig kun en lille del af landet, der normalt besøges af turister. Kun få finder vej til det nordlige Sri Lanka, og hvem ved, om der ikke også her findes store rejseoplevelser.

1  Nationalparkerne

Sri Lanka har et utroligt rigt dyreliv, som du bl.a. kan spotte i en af øens nationalparker. Selv har jeg besøgt Yala og Minneriya Nationalpark, der begge var fantastiske oplevelser. Mens landets mest berømte park Yala primært byder på et tørt savannelandskab, så var Minneriya på den centrale del af Sri Lanka langt mere frodig.

Begge steder var jeg så heldig at se en lang række dyr. I Minneriya især flokke af elefanter og i Yala kunne jeg sætte kryds ved leoparden uden dog at komme helt tæt på det smukke dyr. Jeg spottede også elefanter, bøfler, hjorte, desmerdyr, krokodiller og et stort antal fugle.

Der er flere andre nationalparker på Sri Lanka, hvor du kan tage på safari som var du i Afrika. Det er en stor og intens oplevelse at møde dyrene i deres rette element – en oplevelse, jeg aldrig bliver træt af, og som du absolut skal have med i dit rejseprogram.

Elefanter i Minneriya Nationalpark

2  Sri Lankas historie og de arkæologiske områder

Sri Lankas historie er helt enestående. Du har sikkert ikke hørt om den (det havde jeg heller ikke før jeg besøgte landet), men her huserede for 1500 år siden flere kongeriger, der ivrigt opførte templer, monumenter og helligdomme.

To af de mest kendte kongeriger er Anuradhapura og Polonnaruwa, der ligger tæt på hinanden omtrent midt på Sri Lanka. Begge arkæologiske områder er enorme, og her kan du lege Indiana Jones for at gå på opdagelse blandt ældgamle stupaer og buddhafigurer, hvor du ofte vil være helt alene – en fantastisk oplevelse.

Også englænderne, portugiserne og hollænderne har sat deres præg på Sri Lankas historie. De opførte bl.a. huse, kirker og forsvarsværker, der lignede dem i hjemlandet. Her og der kan du se spor efter den europæiske tilstedeværelse, men især Galle på sydkysten har en velbevaret bydel fra kolonitiden.

Buddha i Polonnaruwa på Sri Lanka

3  Den ikoniske togtur

Selvfølgelig skal den ikoniske togtur fra Kandy eller Nuwara Eliya til Ella være en del af rejseprogrammet. Faktisk kan du tage turen fra hovedstaden Colombo til endestationen Badulla, der ligger nord for Ella, men langt de fleste turister køre kun en del af strækningen.

Oprindelig blev jernbanen bygget af englænderne i 1864 for at transportere primært te fra højlandet til kysten. På togturen kommer du gennem et frodigt og bjergrigt landskab med småbyer og masser af teplantager. Her og der kan man skimte et vandfald, men for mange er højdepunktet mødet med de lokale.

En af jernbanens mest spektakulære attraktioner er Nine Arch Bridge, der ligger tæt på Ella. Det er populært at besøge broen når toget kommer for forbi, men her er også flere caféer med en flot udsigt over den legendariske bro med de karakteristiske buer. Dette er absolut en af de oplevelser på Sri Lanka, du ikke må gå glip af.

Toget til Ella

4  Strandene

Sri Lankas strande er eksotiske og storslåede. Med få undtagelser er det ikke klassiske bountystrande, men lange kyststrækninger med gyldent sand og vajende palmer.

Som så meget andet på Sri Lanka er også udvalget af strande utrolig varieret. Fra de intime og paradisiske strandområder ved bl.a. Mirissa til de lange og til tider lidt barske af slagsen omkring surfermekkaet Arugam Bay.

Som en bonus kan du have mange strande helt for dig selv. Det er ikke her, du finder tætpakkede rækker af solstole og lige bortset fra de klassiske turistområder ved Bentota og Hikkaduwa, er der heller ingen kæmperesorts.

Den skønne Jungle Beach

5  Løveklippen – Sigiriya Rock

Løveklippen i Sigiriya på det centrale Sri Lanka er i sig selv et særsyn, men lige så interessant og bemærkelsesværdig er ruinerne af de ældgamle bygninger på toppen. Det er ganske enkelt en enestående bedrift, at man for 1500 år siden har kunnet transportere tunge byggematerialer op ad klippen.

I dag er det noget nemmere af bestige klippen, hvor man undervejs kan se flotte malerier og ikke mindst resterne af den enorme løvestatue (som har givet Sigiriya Rock sit navn), der engang har vogtet over indgangen til det øverste af klippen.

Området omkring Sigiriya Rock var Kong Kashyapas hovedstad, men blev senere brugt som buddhistisk kloster. Løveklippen er i dag på UNESCOs verdensarvliste – helt fortjent!

Sigiriya Rock

Svar på indlæg

Please enter your comment!
Skriv venligst dit navn her