Det strømmer ind med mennesker. Fra den smalle indgang går de op ad trappen til det allerhelligste. Vi følger med og træder ind i en stor forsamling, der sidder på gulvet og beder.

Ingen synes at bemærke os – alle har blikket rettet mod det lille alter med skrinet. Det skrin, som indeholder Buddhas Tand, der er selve symbolet på Sri Lankas frihed og buddhistiske tilhørsforhold.

Vi er i Kandy, der betragtes som Sri Lankas kulturelle hovedstad. En by, som du kan læse meget mere om i min Kandy guide herunder.

Kandy – en introduktion

Kandy var hovedstad i det sidste uafhængige singalesiske kongerige. Byen holdt stand på trods af de europæiske kolonimagters forsøg på at indlemme Sri Lanka i deres imperium. Først var det portugiserne, så hollænderne og til sidst englænderne.

I 1815 var de singalesiske konger endegyldigt færdige med at regere landet. Englænderne havde overtaget kystområderne fra hollænderne og invaderede efterfølgende Kandy, hvor interne stridigheder bidrog til magtovertagelsen. Sri Lanka var nu en del af det britiske imperium.

Kandy blev en vigtig brik i de allieredes krigsstrategi under 2. verdenskrig. Det var herfra den øverstbefalende for tropperne i Sydøstasien, Lord Mountbatten, styrede slagets gang fra basen i byens botaniske have.

Kort efter krigens afslutning blev Sri Lanka (dengang Ceylon) et selvstyrende område i det britiske imperium. Først i 1972 udnævnes republikken, og det er på samme tidspunkt landet skifter navn. Colombo er hovedstad, mens Kandy bliver betragtet som Sri Lankas kulturelle centrum.

Nu til min Kandy guide, hvor du først kan læse om byens områder og oplevelser. I indholdsfortegnelsen øverst, kan du gå direkte til det afsnit, du vil vide mere om – f.eks transport eller mine forslag til overnatningssteder.

kandy guide
Der gøres klar til ceremoni i Templet For Buddhas Hellige Tand

Kandy Centrum – orientering og oplevelser

Kandy er Sri Lankas andenstørste by og byder på lige dele kultur, hektisk byliv og i omegnen smuk natur. Det er en alsidig by, der rundt om søen kan synes hyggelig, men generelt er der voldsom trafik og travle gader.

Det betyder selvfølgelig masser af spændende lokalliv. Især markedet er en oplevelse, men også området lige ved siden af (på den anden side af gaden Sri Dalada Veediya) kaldet Kandy Old Town er et must at besøge.

Her er finder du bl.a. smalle gyder med småbutikker og lokale primitive spisesteder, hvor du kan få samosaer for et par kroner.

Mere liv er der på de to parallelgader Peradeniya Road og William Gopallawa, der begynder ved klokketårnet. Her byder morgentimerne på en hektisk atmosfære med trafikkaos, travle forretningsdrivende og hundreder af skolebørn i uniform på vej til skole.

Templet for Buddhas Hellige Tand

“I skal ikke besøge templet nu, vent til der er ceremoni”, siger en velmenende mand til os. Vi står foran den lille sikkerhedskontrol, der giver os adgang til det hellige område, hvor Templet for Buddhas Hellige Tand ligger.

I 1998, under borgerkrigen, sprængte de tamilske tigre indgangspartiet i luften, og det har givet øget kontrol af de besøgende, der ved selvsyn vil se det lille pagodeformede skrin, hvor tanden skulle ligge.

Den fine malede indgang til templet

Eller gør den? For selve tanden ser man ikke, og i årevis har der været tvivl om dens eksistens. Historien om Buddhas tand er lige så spændende som at besøge templet, der er fra det 17. århundrede.

Det siges, at tanden blev reddet ud af Buddhas ligbål og via en prinsesse, der gemte tanden i håret, kom den til Sri Lanka. Tanden endte her i Kandy, men blev bortført til Indien i 1283 og bragt tilbage af Kong Parakramabahu III. Det var på dette tidspunkt, man mente, at den, der havde tanden i sin besiddelse også havde magten over Sri Lanka.

Da portugiserne kom til Sri Lanka stjal de tanden og sendte den til Goa, hvor den blev brændt. Det troede de i hvert fald, men historien siger, at det var en kopi de tog med sig. I dag skulle tanden officielt befinde sig i templet, hvor vi står nu, men mange mener, at den er gemt væk på et hemmeligt sted.

Uanset hvad, så er Templet for Buddhas Hellige Tand Sri Lankas absolut vigtigste religiøse sted. Sammen med lange rækker af buddhister, der mindst én gang i livet skal besøge  templet, sidder vi foran det lille alter med det pagodeformede skrin.

Templet er lidt atypisk opført i flere niveauer og med den pragtfulde bygning, der huser det helligste i midten. Vi nærstuderer flotte træudskæringer og træder pludselig ind i en stor hal med adskillige billeder, der illustrerer livet i gamle dages Sri Lanka.

For enden af bygningen sidder en stor Buddha, og mens de lokale beder, fylder lyden af munkenes messen det store rum. Templet for Buddhas Hellige Tand er på UNESCOs verdensarvliste et must at besøge – det er et godt sted at komme tæt på srilankanerne og ikke mindst deres forhold til buddhismen.

Der er entré til templet og husk meget konservativ påklædning.

kandy guide
Templet for Buddha’s Hellige Tand er set udefra forholdsvis beskedent

Kandysøen

Templet for Buddhas Hellige Tand ligger lige ud til Kandysøen, der er byens åndehul. Ved bredden kan man se munkenes gamle badehus, som i dag synes forladt. Kandy var som nævnt hjem for det sidste singalesiske kongerige, der i 1815 blev besejret af englænderne.

Den forholdsvis store sø er kunstigt anlagt, og det siges, at kongen havde sit harem på den lille ø midt i søen, der senere blev brugt som ammunitionslager af englænderne.

Det tager os en times tid at gå rundt om søen. Undervejs ser vi aber i træerne, varaner på bredden og skildpadder i vandet. Kandy ligger i 500 meters højde, og fra søen kan vi se op på et smukt kuperet landskab med adskillige huse drysset ud over de grønklædte bjerge.

Det lyder idyllisk, men byen har over 100.000 indbyggere og betydelig trafik omkring søen, hvor biler, dyttende tuk-tuks og osende busser kæmper om pladsen.

Bahiravakanda Vihara Buddha

Højt oppe over byen kan du besøge den store hvide Buddhastatue Bahiravakanda Vihara. Statuen blev opført i 1972 og er 27 meter høj. Heroppefra er der selvfølgelig en smuk udsigt over Kandy – især er det populært at se solnedgangen fra Buddhaen.

Fra centrum af Kandy ved markedet er der ca. to km til Buddhaen. Flere steder det stejlt, men du kan også tage en tuk-tuk derop. Husk at aftale pris på forhånd.

Kandysøen og den lille ø, hvor det siges, at kongen havde sit harem

Lokalmarkedet

Kandys størrelse betyder også masser af lokalliv. Som noget af det første besøger vi det farverige marked, der ligger umiddelbart vest for søen. I en labyrint af gange går vi på opdagelse blandt de mange handlende, hvor tonsvis af farvestrålende tropiske frugter er til salg.

Her er ananas, mango, jackfruit, bananer i alle størrelser og selvfølgelig king coconut – den velsmagende kokosnød, der fås overalt og som er Sri Lankas nationalfrugt. Men der er mere at komme efter på markedet. Vi ser fiske- og kødafdelingen og shopper krydderier, der er væsentlig billigere end i butikkerne og i de mange krydderiplantager.

Livet på markedet er hektisk og autentisk – der bliver snakket, vejet, vurderet og købt og solgt. Selvom alle synes at have travlt, så bliver vi flere gange stoppet af de lokale, der gerne vil vide, hvor vi kommer fra. Vi besøger markedet mere end én gang. Det er et pragtfuldt sted at gå rundt for at mærke sjælen og kigge på de fremmedartede varer.

Nordvest for søen, i Old Town mellem Queens Hotel og markedet, ligger handelsgaderne som nævnt på stribe, og her kan du fortsætte din tur rundt i byen.

Den Botaniske Have

Den Botaniske Have var tidligere forbeholdt den kongelige familie, men i dag er den åben for alle. Den 60 hektar store have er lidt af et fristed, og i weekends og på helligdage er her fyldt med mennesker, der er flygtet fra larmen og støjen i centrum.

Haven blev grundlagt i 1371 og er kendt for Kong George og Dronning Mary’s besøg i 1901. De plantede et såkaldt kanonkugletræ, der stadig giver masser af frugter.

Vi besøger orkidéhuset, der har flere end 200 forskellige orkidéer, går gennem blomster- og rosenhaven og ser et utal af forskellige træer fra det meste af verden. Den Botaniske Have ligger ca. seks km fra centrum.

kandy guide
Markedet i Kandy

Oplevelser udenfor Kandy

Der er mange muligheder for udflugter fra Kandy. Især syd for byen er landskabet frodigt og bjergrigt. Flere steder har vi de smukkeste udsigter over bjergene, der ligger i det fjerne gemt bag varmedisen.

Langs vejen ser vi flere krydderiplantager, og det er måske et bedre sted at lære mere om peberplanter og muskatnødder end på den overturistede Spice Road.

Spice Road

“Pakke 1 er god for søvnløshed, pakke 2 er god for blodtrykket”. Den ihærdige sælger får hurtigt overstået rundvisningen i krydderiplantagen og er nu i gang med at præsenterer de forskellige pakker, der består af cremer, salver og krydderier, der kan kurere alverdens lidelser.

Lige nord for Kandy besøger vi en af krydderiplantagerne på den berømte Spice Road. Det er en ægte turistfælde, og sælgeren finder hurtigt ud af, at vi ikke er det mindste interesserede i mirakelkure og krydderier til overpris.

Spice Road er et af de få steder i Sri Lanka, der sagtens kan springes over uden at gå glip af noget. Det er egentligt lidt ærgerligt, at man prøver at slå plat på turisterne med skyhøje priser og hurtigsnakkende sælgere, for produkterne er i verdensklasse og kan sagtens stå alene.

Sri Lanka har i årevis været kendt for sine krydderier og det med god grund. Overalt kan du købe den bedste peber, kanel, gurkemeje, spidskommen og kardemomme, der får krydderierne hjemme i supermarkedet til at blegne.

Naturligvis skal du have krydderihylden fyldt op, når du besøger Sri Lanka, men køb dem på markedet, hvor det er billigst. En rundtur på en krydderiplantage kan bestemt også være lærerigt, men et godt råd er at undgå de steder, hvor turistbusserne holder i kø.

På krydderiplantage

Nalanda Gedige

Den lange hovedvej, der fører fra Kandy mod nord bringer os til Nalanda Gedige, som er et af Sri Lankas ældste stenhuse. Vi har allerede passeret den større by Matale, der virker travl og støvet.

Byen har en del tamiler og især muslimer boende og minder sine steder mere om Mellemøsten end om Asien. Nalanda Gedige er en stor kontrast til Matale. Her, ned ad smalle veje og ud til en idyllisk sø, ligger det lille stenhus, der har fungeret som tempel.

Vi er de eneste turister, men den opmærksomme opsynsmand smider kosten og viser os husets fine udskæringer. Ikke alle er lige tydelige – især ikke de, der forestiller erotiske scener. Udskæringerne er de eneste af sin slags i Sri Lanka.

Nalinda Gedige er forholdsvis hurtigt overset. Udover de mange flotte stenudskæringer, så er det mest bemærkelsesværdige, at det er gratis at besøge. Alt koster penge i Sri Lanka, selv det mindste vejsidetempel, men her kan vi beholde tegnebogen i lommen.

Nalanda Gedige ligger ca. 60 km nord for Kandy. Det lille tempel kan godt springes over, hvis du har et sammenpresset program, men kommer du alligevel forbi på din rejse fra Sigiriya til Kandy, så gør et stop.

Nalanda Gedige, det lille tempel skulle være Sri Lankas ældste stenhus

Pinnawala Elefantbørnehjem

Folk går med hastige skridt ned til den store åbne pavillon, hvor der allerede er fyldt med mennesker. Klokken er ni om morgenen, og det er fodringstid for de yngste beboere på elefantbørnehjemmet i Pinnawala. Det er for de fleste besøgende dagens højdepunkt, når de op til fem år gamle elefanter bliver fodret med sutteflasker.

Det statsejede elefantbørnehjem er et godt sted at komme i nærkontakt med de charmerende dyr, men det er også et sted, hvor man hurtigt får en fornemmelse af, at elefanterne er der for vores skyld og ikke omvendt.

Entréprisen er langt over hundrede kroner, og det koster 30 kr. at give de små elefanter en sutteflaske. Her er masser af mennesker, og jeg spærrer øjnene op, da jeg får at vide, at det faktisk er en stille dag. Jo, elefanterne er pragtfulde, både de store og de små, men jeg giver hellere 100 kr. for at se dem i deres rette miljø.

Oplevelsen bliver ikke meget bedre, da vi kommer ned til floden for at se de mange elefanter bade. De ansatte platter penge af turisterne, der i hundredvis kæmper om at få det bedste billede af de store kæmper i vandet.

Det er med blandede følelser, at vi forlader elefantbørnehjemmet, og med vores besøg er vi indirekte med til at støtte dette tvivlsomme foretagende.

Gadaladeniya Templet

Lidt udenfor Kandy besøger vi Gadaladeniya Templet, der er et af flere lignende steder i området. Her er både et buddhist- og et hindutempel, men det er bemærkelsesværdigt, at hindutemplet indeholder en stor Buddha.

Den hjælpsomme medarbejder ved templet viser os rundt, men deler ikke vores undren over de blandede religioner. Jo, vi ved godt at buddhismen udspringer af hinduismen, men at se en stor Buddha dominere et hindutempel er ikke noget, man ser hver dag.

Elefanter i Pinnawela

Farvel til hektiske Kandy

Mange oplevelser rigere går vi for sidste gang langs søen tilbage til vores hotel. I højttalerne, der sidder overalt i byens centrum, kan vi høre lyden af ceremonien, som lige nu foregår i Templet for Buddhas Hellige Tand få hundrede meter fra os.

Solen er på vej ned, og mens dagens sidste stråler giver et smukt orange genskin i den spejlblanke sø, er tiden kommet, hvor vi skal sige farvel til Kandy, som bestemt ikke skuffer.

Selvom vi har tilbragt et stykke tid i byen, så er det som om, at vi kun har kradset lidt i overfladen på Sri Lankas kulturelle hovedstad. Her er oplevelser til flere ugers ferie, men det må blive en anden gang – vi skal videre op i bjergene, hvor nye eventyr venter.

Herunder finder du min Kandy guide – læs om bl.a. transport, overnatning og mad og drikke. Du kan også finde nyttige links til din rejse.
Kandy Old Town

Transport

Ind og ud

Se mere om indrejse i Sri Lanka i indlægget At rejse på Sri Lanka – tips og gode råd.

Jeg vil dog lige minde om, at deer kræves visum for at rejse ind i Sri Lanka. Det søger man online og er ganske nemt – se mere her.

At komme rundt

Bor du i centrum kan du gå til de mest spændende områder som markedet, Templet for Buddhas Hellige Tand og selvfølgelig søen. Lokalbusser findes, men de er ofte overfyldte og svære at finde ud af for turister.

Bor du udenfor centrum kan du få dit hotel eller guesthouse til at arrangere transport. Nemmest kommer du rundt med tuk-tuk – husk at aftale pris på forhånd.

Langdistancebusser kører fra den såkaldte Goods Shed Bus Station, der ligger ved togstationen på Station Road. Herfra kan du køre til de fleste større byer i Sri Lanka.

Lokalbusser holder primært ved markedet omkring klokketårnet. Som altid på disse kanter, så er der lidt af et kaos på busstationerne. Det gælder også byens togstation, hvor du kan hoppe på Colombo-Dambulla-linjen.

Overnatning – forslag til hoteller

Kandy er et must-see på enhver Sri Lanka rejse, og byen har derfor masser af overnatningsmuligheder. Fra guesthouses og ældre hoteller i bymidten til større og dyrere resorts i det bakkede landskab udenfor byen.

Den største koncentration af overnatningssteder i centrum finder du omkring Saranakara Road syd for søen og langs Anagarika Dharmapala Road umiddelbart øst for Templet for Buddhas Hellige Tand nord for søen.

I min Kandy guide anbefaler jeg følgende overnatningssteder, der alle får rigtig gode anmeldelser af tidligere gæster. Læs mere herunder eller se det fulde udvalg på f.eks. booking.com, der tilbyder prisgaranti og har det største udvalg i byen.

Selyna Sky Terrace

Superpopulært sted med en fantastisk udsigt over byen. Der er ca. 1,5 km til området omkring søen, hvor du finder masser af spisesteder. Selyna Sky Terrace er et mindre sted, hvor det er en god idé at booke i god til. Se billeder og priser på Selyna Sky Terrace.

Queens Hotel

Legendarisk og historisk hotel centralt i Kandy ved søen og Templet for den hellige tand. Her nød vi den rigtig skønne swimmingpool og den perfekt beliggenhed med seværdigheder og spisesteder lige udenfor døren. Se billeder og priser på Queens Hotel.

The Radh Hotel

Et alternativ til Queens Hotel, hvis du vil bo centralt. The Radh Hotel er dog mere moderne og har også værelser med lille privat pool. Hotellet er smagfuldt indrettet og tilbyder flere forskellige værelsestyper. Se billeder og priser på The Radh Hotel.

Mad og drikke i Kandy

Det vrimler ikke ligefrem med restauranter som vi kender dem hjemmefra. Du kan altid få noget at spise på hotellerne, men vil du ud i byen for at prøve kræfter med det lokale køkken, så skal der ledes godt og grundigt.

I hvert fald, hvis du vil spise andre steder end på de små lokale spisesteder, der blot består af et mørkt rum, et primitivt køkken og tilfældige borde og stole, der ser ud til at være kastet ind. Her kan du bl.a. få rotti, samosaer og dosaer.

Anbefaling af spisesteder i Kandy

Balaji Dosai serverer vegetarisk mad fra Sri Lanka og Sydindien – bl.a. lækre dosaer. Stedet ligger lige om hjørnet fra Queens Hotel.

The Empire Café finder du et alsidigt menukort med både lokale og vestlige retter. Prøv rice & curry – nationalretten, der minder om den indiske thali. Dvs. en række småretter (curries) med brød og forskellige chutnyes. Ligger på Olde Empire Hotel.

Devon Restaurant på gaden Dalada Vidiya ved markedet minder mere om et caféteria, men det lader til at være stedet mange turister spiser. Maden er enkel, men billig.

Aktiviteter og forlystelser

Der er flere aktiviteter i Kandy. Først og fremmest er det populært at trekke i de omkringliggende bjerge. Spørg på dit hotel eller guesthouse om udbydere.

Vil du se Kandydans, så mød op en halv times tid før start. Langt de fleste pladser til forestillingerne er reserveret til turgrupper, og kommer du i sidste øjeblik, risikerer du, at der er udsolgt.

Kandydans har opnået en vis berømmelse, men dansen er dog et mix af forskellige stilarter fra forskellige steder i Sri Lanka. Vi var til dans i Røde Kors’ gamle lagerhal, der ligger klods op af byens kulturcenter. Showet består bl.a. trommedans, flotte kostumer og en hæsblæsende finale med ildslugere, der går på glødende kul.

Museer i Kandy

Kandy har også en lang række museer – du kan bl.a. besøge disse steder:

• World Buddhist Museum
• Ceylon Tea Museum
• National Museum Kandy

Praktisk information til din rejse

Godt at have styr på

Inden din rejse er det en god idé at tjekke Udenrigsministeriets seneste rejsevejledning til Sri Lanka – den finder du her.

Husk også forsikringen – måske har du allerede en rejseforsikring inkluderet i dine øvrige forsikringer – hvis ikke, så kan du få et tilbud her.

Måske skal du have vaccinationer inden rejsen til Sri Lanka – se aktuelle anbefalinger her.

Om at rejse på Sri Lanka generelt kan du læse meget mere i indlægget At rejse på Sri Lanka – tips og gode råd.

Penge

Kontantautomater findes i de større byer – også med engelsk menu. De er nemme at bruge, men der kan være loft på, hvor mange penge, du kan hæve alt efter hvilken bank automaten tilhører.

Vær opmærksom på, at entrépriser og udflugter er utrolig dyre i Sri Lanka. Mens de lokale ofte kommer gratis ind i templer og museer, så kan det nemt koste turisterne over 100 kr. pr. person. Rejser du rundt i Sri Lanka et par uger eller mere og gerne vil have alle attraktionerne med, så kræver det godt med lommepenge.

Øvrigt

Mangler du noget til ferien? Find ud af det på rejsegear.dk, der har et stort udvalg af rejseudstyr.

Hos f.eks. Saxo kan du udover almindelige bøger også finde et stort udvalg af e- og lydbøger og rejseguides.

Kort over Kandy

I min Kandy guide finder du selvfølgelig også et kort over byen, hvor jeg har markeret alle nævnte steder som seværdigheder, hoteller og spisesteder.

Svar på indlæg

Please enter your comment!
Skriv venligst dit navn her