Hjem Sri Lanka Kandy – Sri Lankas kulturelle hovedstad

Kandy – Sri Lankas kulturelle hovedstad

+ masser af nyttig rejseinformation nederst på siden

Kandy
Der gøres klar til ceremoni i Templet For Buddhas Hellige Tand

Strømmen af mennesker bliver ved og ved. Fra den smalle indgang går de op ad trappen til det allerhelligste. Vi følger med og træder ind i en stor forsamling, der sidder på gulvet og beder.

Ingen synes at bemærke os – alle har blikket rettet mod det lille alter med skrinet. Det skrin, som indeholder Buddhas Tand, der er selve symbolet på Sri Lankas frihed og buddhistiske tilhørsforhold.

Templet for Buddhas Hellige Tand

“I skal ikke besøge templet nu, vent til der er ceremoni”, siger en velmenende mand til os. Vi står foran den lille sikkerhedskontrol, der giver os adgang til det hellige område, hvor Templet for Buddhas Hellige Tand ligger.

I 1998, under borgerkrigen, sprængte de tamilske tigre indgangspartiet i luften, og det har givet øget kontrol af de besøgende, der ved selvsyn vil se det lille pagodeformede skrin, hvor tanden skulle ligge.

For selve tanden ser man ikke, og i årevis har der været sået tvivl om dens eksistens. Historien om Buddhas tand er lige så spændende som at besøge templet, der er fra det 17. århundrede.

Det siges, at tanden blev reddet ud af Buddhas ligbål og via en prinsesse, der gemte tanden i håret, kom den til Sri Lanka. Tanden endte her i Kandy, men blev bortført til Indien i 1283 og bragt tilbage af Kong Parakramabahu III. Det var på dette tidspunkt, man mente, at den, der havde tanden i sin besiddelse også havde magten over Sri Lanka.

Den fine malede indgang til templet

Da portugiserne kom til Sri Lanka stjal de tanden og sendte den til Goa, hvor den blev brændt. Det troede de i hvert fald, men historien siger, at det var en kopi de tog med sig. I dag skulle tanden officielt befinde sig i templet, hvor vi står nu, men mange mener, at den er gemt væk på et hemmeligt sted.

Uanset hvad, så er Templet for Buddhas Hellige Tand Sri Lankas absolut vigtigste religiøse sted. Sammen med lange rækker af buddhister, der mindst én gang i livet skal besøge dette tempel, sidder vi foran det lille alter med det pagodeformede skrin.

Templet er lidt atypisk opført i flere niveauer og med den pragtfulde bygning, der huser det helligste i midten. Vi nærstuderer flotte træudskæringer og træder pludselig ind i en stor hal med adskillige billeder, der illustrerer livet i gamle dages Sri Lanka.

For enden af bygningen sidder en stor Buddha, og mens de lokale beder, fylder lyden af munkenes messen det store rum.

kandy
Templet for Buddha’s Hellige Tand er set udefra forholdsvis beskedent

Kandysøen og det livlige marked

Templet for Buddhas Hellige Tand ligger lige ud til Kandysøen, der er byens åndehul. Ved bredden kan man se munkenes gamle badehus, der i dag synes forladt. Kandy var hjem for det sidste sinhalesiske kongerige, der i 1815 blev besejret af englænderne.

Den forholdsvis store sø er kunstigt anlagt, og det siges, at kongen havde sit harem på den lille ø midt i søen, der senere blev brugt som ammunitionslager af englænderne.

Det tager os en times tid at gå rundt om søen, og undervejs ser vi varaner på bredden, skildpadder i vandet og aber i træerne. Kandy ligger i 500 meters højde i et smukt kuperet landskab med adskillige huse drysset ud over de grønklædte bjerge.

Det lyder idyllisk, men byen har over 100.000 indbyggere og betydelig trafik omkring søen, hvor biler, dyttende tuk-tuks og osende busser kæmper om pladsen.

Kandysøen og den lille ø, hvor det siges, at kongen havde sit harem

Kandys størrelse betyder også masser af lokalliv. Som noget af det første besøger vi det farverige marked, der ligger umiddelbart vest for søen. I en labyrint af gange går vi på opdagelse blandt de mange handlende, hvor tonsvis af farvestrålende tropiske frugter er til salg.

Her er bananer i alle størrelser, ananas, mango, jackfruit og selvfølgelig king coconut, den velsmagende kokosnød, der fås overalt, og som er Sri Lankas nationalfrugt. Men der er mere at komme efter på markedet. Vi kigger på fiske- og kødafdelingen og shopper krydderier, der er væsentlig billigere end i butikkerne og i de mange krydderiplantager.

Livet på markedet er hektisk og autentisk, der bliver snakket, vejet, vurderet og købt og solgt. Selvom alle synes at have travlt, så bliver vi mere end en gang stoppet af de lokale, der gerne vil vide, hvor vi kommer fra.

kandy
Markedet i Kandy

Krydderier og gamle bygninger nord for Kandy

“Pakke 1 er god for søvnløshed, pakke 2 er god for blodtrykket”. Den ihærdige sælger får hurtigt overstået rundvisningen i krydderiplantagen og er nu i gang med at præsenterer de forskellige pakker, der består af cremer, salver og krydderier, der kan kurere alverdens lidelser.

Vi er taget nord for Kandy til en af krydderiplantagerne på den berømte Spice Road. Det er en ægte turistfælde, og sælgeren finder hurtigt ud af, at vi ikke er det mindste interesserede i mirakelkure og krydderier til overpris.

Spice Road er et af de få steder i Sri Lanka, der sagtens kan springes over uden at gå glip af noget. Det er egentligt lidt ærgerligt, at man prøver at slå plat på turisterne med skyhøje priser og hurtigsnakkende sælgere, for produkterne er i verdensklasse og kan sagtens stå alene.

Sri Lanka har i årevis været kendt for sine krydderier og det med god grund. Overalt kan du købe den bedste peber, spidskommen, kanel, gurkemeje og kardemomme, der får krydderierne hjemme i supermarkedet til at blegne.

På krydderiplantage

Naturligvis skal du have krydderihylden fyldt op, når du besøger Sri Lanka, men køb dem på markedet, hvor det er billigst. En rundtur på en krydderiplantage kan bestemt også være lærerigt og et godt råd er at undgå de steder, hvor turistbusserne holder i kø.

Den lange hovedvej, der fører fra Kandy mod nord bringer os til Nalanda Gedige, som er et af Sri Lankas ældste stenhuse. Vi har allerede passeret den større by Matale, der virker travl og støvet.

Byen har en del tamiler og især muslimer boende, og sine steder minder den mere om Mellemøsten end om Asien. Nalanda Gedige er en stor kontrast til Matale. Her, ned ad smalle veje og ud til en idyllisk sø, ligger det lille stenhus, der har fungeret som tempel.

Vi er de eneste turister, men den opmærksomme opsynsmand smider kosten og viser os husets fine udskæringer. Ikke alle er lige tydelige, især ikke de, der forestiller erotiske scener. Udskæringerne er de eneste af sin slags i Sri Lanka.

Nalinda Gedige er forholdsvis hurtigt overset og udover de mange flotte stenudskæringer, så er det mest bemærkelsesværdige, at det er gratis at besøge. Alt koster penge i Sri Lanka, selv det mindste vejsidetempel, men denne eftermiddag kan vi beholde tegnebogen i lommen.

Nalanda Gedige, det lille tempel skulle være Sri Lankas ældste stenhus

Elefanter og templer mod syd

Folk går med hastige skridt ned til den store åbne pavillon, hvor der allerede er fyldt med mennesker. Klokken er ni om morgenen, og det er fodringstid for de yngste beboere på elefantbørnehjemmet i Pinnawala. Det er for de fleste besøgende dagens højdepunkt, når de op til fem år gamle elefanter bliver fodret med sutteflasker.

Det statsejede elefantbørnehjem er et godt sted at komme i nærkontakt med de charmerende dyr, men det er også et sted, hvor man hurtigt får en fornemmelse af, at elefanterne er der for vores skyld, og ikke omvendt.

Entréprisen er langt over hundrede kroner, og det koster turisterne 30 kr. at give de små elefanter en sutteflaske. Her er masser af mennesker, og jeg spærrer øjnene op, da jeg får at vide, at det faktisk er en stille dag. Jo, elefanterne er pragtfulde, både de store og de små, men jeg giver hellere 100 kr. for at se dem i deres rette miljø.

Oplevelsen bliver ikke meget bedre, da vi kommer ned til floden for at se de mange elefanter bade. De ansatte platter penge af turisterne, der i hundredvis kæmper om at få det bedste billede af de store kæmper i vandet.

Det er med blandede følelser, at vi forlader elefantbørnehjemmet, og med vores besøg er vi indirekte med til at støtte dette tvivlsomme foretagende.

Syd for Kandy er landskabet smukt og bjergrigt. Her er også frodigt, og flere steder har vi de smukkeste udsigter over høje bjerge, der ligger i det fjerne gemt bag varmedisen. Langs vejen ser vi flere krydderiplantager, og det er måske et bedre sted at lære mere om peberplanter og muskatnødder end på den overturistede Spice Road.

Lidt udenfor Kandy besøger vi Gadaladeniya Templet, der er et af flere lignende steder i området. Her er både et buddhist- og et hindutempel, men det er lidt bemærkelsesværdigt, at hindutemplet indeholder en stor Buddha.

Den hjælpsomme medarbejder ved templet viser os rundt, men deler ikke vores undren over de blandede religioner. Jo, vi ved godt at buddhismen udspringer af hinduismen, men at se en stor Buddha dominere et hindutempel er alligevel nyt for os.

Elefanter i Pinnawela

Haver, byliv og dans i Kandy

Hverken Spice Road eller Pinnawala Elefantbørnehjem lever op til vores forventninger. Det gør Kandy til gengæld. Vi er tilbage i den gamle og livlige by, hvor vi atter har indlogeret os på det historiske Queens Hotel, der er fra 1844.

Hotellet er i typisk kolonistil, og at bo her er en rejse tilbage i tiden. Lobbyen er stor og de gamle trægulve synes at være fra sidste århundrede. Men vi bor godt, værelserne er moderne og den store pool er aldeles indbydende.

Vi besøger byens marked mere end en gang. Det er et pragtfuldt sted at gå rundt for at mærke sjælen og kigge på de fremmedartede varer. Kandy er en travl by og nordvest for søen, mellem Queens Hotel og markedet, ligger handelsgaderne på stribe.

Her er også små mørke gyder, og da vi en aften gå rundt her, træder vi ind i en verden med småbutikker og lokale primitive spisesteder, hvor man kan få samosaer for et par kroner. Der bliver kigget langt efter os, og det er næppe et sted som enlige turister vil synes om at gå rundt.

Mere liv er der på de to parallelgader Peradeniya Road og William Gopallawa, hvor morgentimerne byder på en hektisk atmosfære med trafikkaos, travle forretningsdrivende og hundreder af skolebørn i uniform på vej til skole. Det tager tid at komme gennem gaden, der bringer os til den botaniske have, som helt forståeligt er et tilløbsstykke blandt de lokale.

Typisk gade i Kandy

Den botaniske have var tidligere forbeholdt den kongelige familie, men i dag er der åbent for alle. Den 60 hektar store have er lidt af et fristed, og i weekends og på helligdage er her fyldt med mennesker, der her er langt fra larmen og støjen i centrum.

Vi besøger orkidéhuset, der har flere end 200 forskellige orkidéer, går gennem blomster- og rosenhaven, som sikkert er smuk i løbet af sommeren, og ser et utal af forskellige træer fra det meste af verden.

En aften tager vi hen i Røde Kors’ gamle lagerhal, der ligger klods op af byens kulturcenter. Begge steder arrangeres der såkaldt Kandydans, som har opnået en vis berømmelse.

Dansen er dog et mix af forskellige stilarter og fra forskellige steder i Sri Lanka, men vi ser flotte kostumer, lytter til trommedans og finalen er naturligvis ildslugerne, der også går på glødende kul.

Det er en varm fornøjelse at sidde i den store hal, og det bliver ikke bedre da strømmen går. Loftsvifterne stopper og det bliver helt mørkt, men danserne fortsætter showet som om intet er hændt.

En oplevelse rigere går vi langs søen tilbage til vores hotel. I højttalerne, der sidder overalt i byens centrum, kan vi høre lyden af ceremonien, der lige nu foregår i Templet for Buddhas Hellige Tand få hundrede meter fra os.

Solen er på vej ned, og mens dagens sidste stråler giver et smukt orange genskin i den spejlblanke sø, er tiden kommet, hvor vi skal sige farvel til Kandy, som bestemt ikke skuffer. Her er oplevelser til flere ugers ferie, men det må blive en anden gang, for vi skal videre op i bjergene, hvor nye eventyr venter.

Det historiske Queens Hotel

Nyttige links til din rejse til Sri Lanka

• Hotel i Sri Lanka – Book med prisgaranti
• Flybilletter til Sri Lanka – Sammenlign priser her
• Skræddersyede rejser til Sri Lanka – Få et uforpligtende tilbud
• Pakkerejser til Sri Lanka – Book fly og hotel sammen
• Transfer – Kom nemt fra lufthavn til hotel med Hoppa
• Vaccinationer til Sri Lanka – Se anbefalinger her
• Vær forberedt på rejsen – Alt til rejseapoteket
• Bøger og rejseguides – Køb dem online her
• Husk rejseforsikring – Få tilbud her
• Udenrigsministeriets rejsevejledning – Find den her

Transport

Ind og ud

Se mere om indrejse i Sri Lanka i indlægget At rejse på Sri Lanka – tips og gode råd.

At komme rundt

Bor du i centrum kan du gå til de mest spændende områder som markedet, Templet for Buddhas Hellige Tand og selvfølgelig søen. Lokalbusser findes, men de er ofte overfyldte og svære at finde ud af for turister.

Bor du udenfor centrum kan du få dit hotel eller guesthouse til at arrangere transport. Nemmest kommer du rundt med tuk tuk, husk at aftale pris på forhånd.

Langdistancebusser kører fra den såkaldte Goods Shed Bus Station, der ligger ved togstationen på Station Road. Herfra kan du køre til de fleste større byer i Sri Lanka.

Lokalbusser holder primært ved markedet omkring klokketårnet. Som altid på disse kanter, så er der lidt af et kaos på busstationerne. Det gælder også byens togstation, hvor du kan hoppe på Colombo-Dambulla-linjen.

Overnatning

Kandy er et must-see på enhver Sri Lanka rejse, og byen har derfor masser af overnatningsmuligheder. Fra guesthouses og ældre hoteller i bymidten til større og dyrere resorts i det bakkede landskab udenfor byen.

Den største koncentration af overnatningssteder i centrum finder man omkring Saranakara Road syd for søen og langs Anagarika Dharmapala Road, umiddelbart øst for Hellige Tand Templet nord for søen.

Mad og drikke

Det vrimler ikke ligefrem med restauranter som vi kender dem hjemmefra. Du kan altid få noget at spise på hotellerne, men vil du ud i byen for at prøve kræfter med det lokale køkken, så skal der ledes godt og grundigt.

I hvert fald, hvis du vil spise andre steder end på de små lokale spisesteder, der blot består af et mørkt rum, et primitivt køkken og tilfældige borde og stole, der ser ud til at være kastet ind. Her kan du få rotti, samosaer og dosaer.

På Cross Street i centrum kan du spise lidt pænere på Green Park Restaurant. Der er buffet til frokost, og á la carte om aftenen. Eller rettere, du kan få det som man nu har i køkkenet.

Der er kun få turister, hvis nogen, de fleste ser ud til at være lokale, der bruger stedet som take away. Devon Restaurant på gaden Dalada Vidiya ved markedet minder mere om et caféteria, men det lader til at være stedet turisterne spiser. Maden er enkel, men billig.

Aktiviteter

Der er flere aktiviteter i Kandy. Først og fremmest er det populært at trekke i de omkringliggende bjerge. Spørg på dit hotel eller guesthouse om udbydere.

Vil du se Kandydans, så mød op en halv times tid før start. Langt de fleste pladser til forestillingerne er reserveret til turgrupper, og kommer du i sidste øjeblik, risikerer du, at der er udsolgt.

Værd at vide

Vær opmærksom på, at entrépriser og udflugter er utrolig dyre i Sri Lanka. Mens de lokale ofte kommer gratis ind i templer og museer, så kan det nemt koste turisterne over 100 kr. pr. person. Rejser du rundt i Sri Lanka et par uger eller mere og gerne vil have alle attraktionerne med, så kræver det godt med lommepenge.

Kontantautomater findes i de større byer, og her er også engelsk menu. Der kræves visum for at rejse ind i Sri Lanka. Det søger man online og er ganske nemt – se mere her.

Svar på indlæg

Please enter your comment!
Skriv venligst dit navn her