Hjem Koh Phi Phi rejseguide

Koh Phi Phi rejseguide

De første turister, der ankom til Phi Phi øerne må have troet, de havde fundet paradis. Dramatisk natur, svajende palmer og strande med pudderhvidt sand. Øerne var dengang, som nu, beboet af chao ley, muslimske havsigøjnere, hvis eneste kontakt med omverdenen var en bådafgang om ugen til fastlandet.

Det var dengang. I dag er øerne næsten ikke til at kende igen. De sidste 20-25 år har budt på utallige byggerier og en voldsom invasion af turister, der har medført problemer med bl.a. affald og drikkevand.

Tsunamien i 2004 var hård ved Phi Phi, men det, der var en stor menneskelig tragedie skulle vise sig at være gunstig for øerne. Oprydningen efter flodbølgen fjernede affaldsbunker, et nyt vandrensningsanlæg blev etableret og private har nu opstillet skraldespande belært at fortidens synder.

Umiddelbart efter tsunamien forbød den thailandske regering nye byggerier. Der løb rygter om, at øerne skulle omdannes til naturpark, men stille og roligt er Phi Phi vendt tilbage til sit gamle jeg med uhæmmet vækst af overnatningssteder, butikker og restauranter. Velkommen til denne gratis rejseguide til Koh Phi Phi.

koh phi phi
Long Beach

Øerne er stadig smukke og et must at besøge for enhver backpacker, der rejser rundt i Asien. Phi Phi-øerne er i dag for alle – de primitive bambushytter findes endnu enkelte steder, men der er også luksushoteller og bedre restauranter.

Phi Phi øerne består af i alt seks øer, men normalt omtaler man kun de to største, Phi Phi Leh og Phi Phi Don, der som nævnt begge er beriget med smukke strande og dramatisk natur.

I denne beskrivelse vil jeg primært koncentrere mig om Phi Phi Don, hvis største turistområde ligger på en lang smal tange, der forbinder øens to store dele. Den østlige del er kuperet med spredte hoteller og tilgængelig ad små stier, mens den vestlige del består af enorme klipper med ufremkommelig skov, hvor der lever vilde aber.

Strande på Koh Phi Phi

Tonsai

Tonsai er Phi Phi Dons hovedby. Det er her bådene fra Phuket og Krabi lægger til, og det er til højre for molen at butikker, restauranter, barer, tourbureauer og dykkercentre ligger på stribe.

Enhver backpacker med respekt for sig selv kommer på et eller andet tidspunkt forbi Phi Phi på deres tur i Østen, og det bærer klientellet tydeligt præg af. Her er fyldt med unge mennesker, der nyder strandene om dagen og fester om natten.

Tonsai minder mest af alt om en af Sydeuropas partyøer. De unge finder deres bedste tøj frem, når de går natten i møde på en af Tonsai’s barer, der arrangerer temaaftener og ildshows. Udover hovedgaden består Tonsai af en række sidegader, der løber på kryds og tværs, og det er her du skal søge hen for at finde billig overnatning og billig mad.

Uanset hvor du vælger at bo i byen, så må du regne med et voldsomt støjniveau fra især barerne, der først slutter festen ud på natten.

For år tilbage har Tonsai Beach sikkert været fremragende, men i dag er den plastret til med opankrede longtailbåde, men også området omkring molen tager sin del af stranden. Søg ud til Phi Phi Hospital på strandens vestlige del – ved de små strandhytter findes de bedste muligheder for at bade på Tonsai Beach.

Den lille by er ganske enkelt proppet med forretninger, og i gaderne er der et mylder af mennesker. Pas på, at du ikke bliver kørt ned af de brede bagagevogne og lokale på cykel.

Tonsai Beachs vestlige del – her er mere stille

Ao Loh Dalam

På den lange tanges modsatte side, ca. 300-400 meter fra Tonsai, ligger stranden Ao Lo Dalam.

Ved molen, hvor bådene fra Phuket og Krabi ankommer, kan du i stedet for at gå ned ad Tonsais hovedgade gå lige ud og følge den næsten snorlige gade, der fører til Ao Lo Dalam Beach. Står du for enden af gaden, vil du have turistinformationen på din højre side. Du vil straks opdage, at denne strand er langt roligere end Tonsai.

Ao Lo Dalam har fint sand og skønt krystalklart vand. Der er store tidevandsforskelle, men stranden er altid meget lavvandet – fint til børn. Ao Lo Dalam har både strandbarer og en række overnatningssteder i forskellige prisklasser. Også her må du forvente en del larm og nattestøj.

Hat Hin Khom Beach

Ved Don Chukit Resort slutter Tonsai Beach og Hat Hin Khom Beach starter. Faktisk er den blot en forlængelse af af Tonsai Beach mod øst. Stranden er udmærket, men faktisk ubrugelig ved lavvande.

Støjniveauet på denne strand er ikke mindre end i Tonsai. Dyrere resorts som f.eks. Andaman Resort, Andaman Legacy og til dels Phi Phi Villa Resort ligger faktisk lige ved siden af en øens populæreste barer – Hippies Bar. Yderst finder du Bay View Resort, der nok er det roligste overnatningssted på Hat Hin Khom Beach.

Fra samtlige hoteller kan du gå ind til Tonsai på ca. 10-15 minutter.

koh phi phi
Longtailbåde på Ao Lo Dalam Beach

Hat Yao (Long Beach)

Fortsætter du forbi Hat Hin Khom kommer du til Hat Yao Beach, der ligger længst ude i Tonsai Bugten. Fra Tonsai er det absolut nemmest at tage en taxibåd til stranden – det koster ca. 150 baht pr. person. Men det er muligt at gå derud – fra Bay View Resort bliver turen dog ret besværlig – flere steder skal du klatre over store sten.

Hat Yao er nok en af Phi Phis bedste strande. Den er ca. 300-400 meter lang med kridhvidt fint sand og krystalklart vand.

Der er desværre også en del trafik af longtailbåde, der dagen igennem fragter badegæster til stranden, men heldigvis har man lavet flere afmærkede områder til de badende. I disse områder er der forholdsvis god snorkling – jeg talte 20-25 forskellige arter, deriblandt papegøjefisk og zanklider.

Er du en habil svømmer eller kan lide at dykke, så er der rigtig gode koralrev ud for stranden. Lige præcis ved denne strand skulle det være muligt, som et af de eneste steder i verden, at gå ud fra kysten og se hajer – her den sorttippede revhaj.

Ao Lo Dalam er temmelig lavvandet

På Long Beach ligger 5-6 resorts. Et par af dem, f.eks. P.P. Blue Sky Resort, har tydeligvis backpackere som målgruppe, men i begge ender af stranden ligger pænere overnatningssteder – bl.a. Phi Phi The Beach Resort. Nattelivet er yderst begrænset – der ligger dog flere barer tilhørende hotellerne.

Mellem Hat Hin Khom og Long Beach er der en mindre strand, hvor du kan bo på det meget populære Viking Natures Resort.

Øvrige strande

Udover de nævnte strande ligger der primært på øens østkyst en del strande. Det er her, du skal søge hen, hvis du vil have fred og ro. Nordligst finder du Laem Tong Beach, hvor en håndfuld resorts deler den lækre sandstrand.

I den ene ende af stranden er der en lille havsigøjnerlandsby. Længere mod syd kommer Ao Lo Bakao Beach, der kun har ét resort – det meget lækre SAii Phi Phi Island Village Resort. Også denne strand er fremragende!

Næste strand mod syd er Phak Nam Bay, hvor du finder det populære Phi Phi Relax Resort, der er et af de sidste steder på Phi Phi, hvor du kan føle dig som Robinson Crusoe.

Generelt er der store tidevandsforskelle på Phi Phi. En strand som f.eks. Hat Hin Khom er ikke særlig indbydende ved lavvande, og på Ao Lo Dalam Beach skal du gå rigtig langt ud før du har vand over knæene.

koh phi phi
Fristende hængekøje i eftermiddagssolen på Long Beach

Hotel på Koh Phi Phi

Engang var Phi Phi fyldt med små enkle bambushytter primært henvendt til backpackerne, men i årenes løb og især efter tsunamien er der kommet hoteller og resorts i alle prisklasser.

Dog er Phi Phi nok et af de dyreste steder at bo i Thailand – priserne er skudt kraftigt i vejret. Den billigste overnatning findes i Tonsais gader midt på øen.

Du kan booke hotel på Koh Phi Phi på f.eks. hotels.com eller booking.com – de to sider har det største udvalg og som regel også de laveste priser.

Husk at tjekke værelsestype, afbestillingsbetingelser og hvad der er inkluderet (f.eks. morgenmad), når du sammenligner priser på hoteller.

Transport til Koh Phi Phi

Ind og ud

For at komme til Phi Phi Don kan du tage færgen fra Phuket eller Krabi. Fra Phuket afgår færgen bl.a. fra Rassada Pier i udkanten af Phuket By. Her skal du først købe billet og lige bagved checker du ind. Prisen er ca. 500 baht, og du kan samtidig købe en returbillet. Overfarten tager ca. 90 minutter.

Fra Krabi kan du tage færgen fra Krabi By eller den lille havn i Hat Nopparat Thara. Alternativt kan man altid chartre sin egen speedbåd, men det er naturligvis dyreste løsning. Fra Krabi er prisen 550 baht med færgen og overfartstiden er 1 time og 45 minutter.

Der er flere selskaber, der sejler ruterne, men klik ind på phuketferry.com for at få et overblik og aktuelle priser og præcise afgange. Øerne i Andamanhavet er forbundet af et stort netværk af både/færger, og det er nemt at øhoppe eller komme til fastlandet.

Bemærk, at nogle færger ikke sejler i højsæsonen. Husk også, at dit hotel eller guesthouse kan hjælpe dig med transport. Det er også muligt at købe kombinationsbilletter med minivan og færge inkluderet til/fra bl.a. Bangkok og Koh Samui.

Vil du have et tilbud på transport, så kan du på min side thailandrundt.dk få et tilbud fra et dansk rejsebureau i Thailand – se mere her.

Indvendigt minder færgerne om et fly – man sidder på række, men det er også muligt at opholde sig på soldækket. Al bagage bliver stablet i en kæmpe bunke, og ved ankomst til Phi Phi er der selvfølgelig rent kaos.

De turister, hvis kuffert ligger nederst, kan selvfølgelig ikke vente med at komme af, så der bliver hevet, flået og kastet med bagagen.

At komme rundt

På molen i Tonsai står der repræsentanter fra de større hoteller og venter. De sørger for at din bagage bliver transporteret og selv går eller sejler du til dit hotel.

Bor du i Tonsai, Ao Lo Dalam eller Hat Hin Khom kan du nemt gå til sit bestemmelsessted. Der er i øvrigt heller ikke mange andre muligheder, da der er ingen biler er på øen (hvilket faktisk ikke er helt sandt – et par resorts kører deres gæster rundt i tuk-tuk).

Skal du fra en strand til en anden, så tager du en taxibåd. De kan også lejes for en hel eller halv dag, hvis du f.eks. vil snorkle – bådejerne kender naturligvis alle de goder steder.

Bruger du båden som taxi betales en pris pr. person. En halv dags leje koster ca. 2000 baht og en hel dag ca. 3000 baht. Der er masser af taxibåde på øen, og bådejerne skal nok gøre opmærksom på sig selv.

Tourbureauer findes også på Phi Phi. Du kan tage med på forskellige bådudflugter – f.eks. snorkelture eller sunset cruises.

Typisk gade i Tonsai

Mad og drikke på Koh Phi Phi – forslag til spisesteder

Heller ikke på Phi Phi-øerne behøver du at sulte. Der er kun få gadekøkkener, men der er kommet et lille madmarked i Tonsais gader ikke langt fra Adventure Club.

Enhver bar, guesthouse eller hotel kan sørge for et måltid mad. Det er ikke fordi det vrimler med gastronomiske perler på Phi Phi, men fisk og skaldyr fås mange steder og er ofte et godt valg.

Almindelig thaimad går man heller ikke fejl af, men det er de færreste, der kan lave en anstændig bøf, pizza eller pastaret. Alligevel er der adskillige spisesteder, som tilbyder take-away af især pizza – noget som backpackerne virkelig har taget til sig. Vi prøvede bl.a. følgende restauranter, der kan findes på kortet nederst:

Khun Va Thai Cuisine

Her er glimrende mad. Thairetterne er super og selv pizzaen er til at spise. Khun Va er ikke særlig stor og ventetid kan forekomme. Restauranten har åbent til frokost og aften. Khun Va finder du på den sidegade til Tonsai hovedgade, hvor der er et skilt til apoteket.

Pum Thai Restaurant

Pum er mest kendt for sin kokkeskole, men har også en lille restaurant. Maden er glimrende, og det er selvfølgelig thailandsk mad der serveres. Her er venlig betjening og salg af egne kogebøger.

Restaurant Chao Koh

Denne store restaurant ligger ud til vandet i Tonsai. Her kan du selv vælge din fisk – min grillede søtunge var glimrende. Menukortet er omfattende og betjeningen venlig, men som så mange andre steder i Thailand kniber det med servere maden samtidig til alle omkring bordet.

Restaurant Tom Yam

Her laver man dejlig mad i form af gode hjemmelavede forårsruller og interessante specialiteter. Tom Yam er også et godt sted for vegetarer. Der er tale om en mindre restaurant, som ligger i backpackerkvarteret ved banken og 7-eleven. Åben til frokost og aften.

Restaurant Jasmine

Skøn mad på stranden foran havsigøjnerlandsbyen på Laem Tong Beach. Meget familiær atmosfære og god mad. Her sidder man med fødderne i sand og nyder sin gode thaimad og seafood. Ligger mellem hotellerne Phi Phi Holiday Resort og Erawan Palms.

Nattelivet på Phi Phi er heftigt – der er mange barer og konkurrencen er hård. Unge står og deler løbesedler ud med information om events på barerne, der laver temaaftener som f.eks. beach party, ladys night, 90’er fest eller gratis bucket (en bucket er en spand med f.eks. vodka og red bull, der drikkes med sugerør).

Du kan få slukket tørsten mange steder, men en håndfuld større barer som Reggae Bar, Carlitos Bar, Hippies, Carpe Diem, Apache Beach Club og Ibiza Beach Club er de mest populære.

Reggae Bar har sit helt eget koncept; her står en boksering, hvor man kan kæmpe thaiboxing mod hinanden, og vinderen får en gratis bucket. Et hyggeligt sted og noget roligere er Sunflower Bar, hvor der er afslapning og chillout.

Udsigt fra Viewpoint

Udflugter fra Koh Phi Phi

Viewpoint

Udover strandene har Koh Phi Phi kun få seværdigheder. En af dem er viewpoint, der absolut kan anbefales at besøge. Udsigtspunktet ligger 186 meter over havets overflade, og der er selvsagt et godt stykke vej op til toppen.

På den lange tanges østlige del må du gå op i sidegaderne for at finde skiltene, der viser vej derop. Spørg eventuelt i en af butikkerne, hvis du er i tvivl.

Har du fundet trappen kan din tur begynde. Det kan synes uoverkommeligt i heden, men det er alle anstrengelserne værd. Når du kommer til skiltet, der viser vej til viewpoint 1, 2 og 3, så spring nummer 1 over og fortsæt lige ud til viewpoint 2.

Efter ca. 400 meter når du det efter min mening bedste viewpoint. Heroppefra er der en formidabel udsigt over den lange tange og strandene Tonsai og Ao Lo Dalam. Husk vand til turen – det kan dog købes i den lille kiosk ved udsigtspunktet, hvis ejer har lavet en lille, men smuk have.

Monkey Beach

Koh Phi Phi Dons vestligste del kaldes Koh Nok, hvor lodrette klipper beklædt med jungle skyder op ad havet. Det store område er ufremkommeligt for mennesker, men her bor masser af aber, som du har næsten 100 % chance for at se ved den såkaldte Monkey Beach, der ligger i Tonsai Bugten.

Stranden er selvfølgelig et populært udflugtsmål, men det er ikke kun turister fra Phi Phi, der kommer på besøg – også både fra Phuket og Krabi ankommer løbende. Det er muligt at gå i land ved lavvande, men forbered dig på en del nærgående aber.

Monkey Beach – her er masser af aber

Koh Phi Phi Ley

Phi Phi Ley er den mindste af de to større øer og ret ufremkommelig med stejle klippesider, der dramatisk rejser sig op af havet. Alligevel er øen et populært udflugtsmål pga. den guddommeligt smukke strand i Maya Bay.

Stranden ligger i en næsten skjult bugt, og det var her filmen “The Beach” med Leonardo de Caprio blev indspillet. Maya Bay har fint hvidt sand og krystalklart turkis vand.

For få år siden var Maya Bay temmelig overrendt, men i dag har myndighederne reguleret antallet af daglige turister. De ankommer til øens bagside, hvorfra der er få minutters gang til stranden.

Ved Phi Phi Leys bagside ligger vikingegrotten med vægmalerier fra 1600-tallet. Her bor øens få indbyggere, der i generationer har samlet svalereder til brug på det kinesiske marked, hvor den slags er en delikatesse.

Ved siden af Vikingegrotten ligger “Lagunen”, en dyb bugt med krystalklart vand. Modsat Maya Bay kan du også besøge Lo Samah Bay – her er ikke strand, men der kan snorkles fra båden. Alle tourbureauer på Phi Phi Don kan arrangere en tur til Maya Bay, men book i god tid i højsæsonen.

Bemærk, at Koh Phi Phi Ley hvert år lukkes ned i perioder af hensyn til det skrøbelige miljø

Dykning

En af de foretrukne aktiviteter på Phi Phi er at dase på de lækre strande, men bliver du træt af det, er det nærliggende at udforske det fantastiske liv under vandet. Der ligger adskillige dykkerforretninger på øen, og har du ikke allerede certifikat er det selvfølgelig også muligt at tage det.

Phi Phi har nogle af verdens bedste dykkerområder, hvor det er almindeligt at se både hajer, rokker, havskildpadder og hvalhajer. Du behøver ikke gå mange skridt, før du får et tilbud om dykning fra en af de mange diveshops, men de fleste overnatningssteder kan helt sikkert også hjælpe dig.

Dykning på Phi Phi-øerne er et helt kapitel for sig – her skal kun nævnes nogle af de populæreste områder:

Hin Musang (Shark Point)

Meget populært område og et af de bedste steder at dykke i Thailand. Her ses mange forskellige fisk, bl.a. barracudaer og et væld af koraller. Der er stor sandsynlighed for at se zebrahajer.

Anemone Reef

Kendt for sine mange og store koraller. Her er forholdsvis lavvandet, helt ned til fire meter. udover mange flotte fisk ses også muræner og krabber.

King Cruiser Wreck

Et af de få vragdyk i området. Færgen King Cruiser sejlede mellem Phuket oh phi Phi da den stødte ind i Anemone Reef. Vraget er dækket af muslinger og der er ofte store stimer af revfisk.

Nui Bay

På Koh Phi Phi Dons nordvestside. Fantastisk undervandsmiljø med sten, klipper, svampe og koraller. Stedet byder på mange forskelligartede fisk. Også et godt sted til snorkling.

Hin Bida

Også kaldet Phi Phi Shark Point. Ligger ca. 8 km syd for Phi Phi Leh. God sigt, man ser ofte zebrahajer, blæksprutte, muræner og store stimer af farvestrålende fisk.

Koh Bida Nok

Lige syd for Phi Phi Ley. Mange meget flotte koraller. Store stimer af farvestrålende fisk. Zebrahaj ses ofte, djævlerokke og hvalhaj er ikke ualmindelige gæster ved revet.

Maya Bay

Den smukke bugt ved Phi Phi Leh. Gode koraller, mange flotte fisk og blæksprutter ses ofte.

Smukke Maya Bay på Koh Phi Phi Ley

Vejret på Koh Phi Phi og bedste rejsetidspunkt

Phi Phi-øerne har varmt vejr året rundt. Perioden fra november/december til marts er højsæson, hvor solen som regel skinner fra en skyfri himmel med temperaturer på ca. 30-32 °C.

Sommeren og september og oktober er regntid. Det er ikke sådan, at det regner konstant, men byger af et par timers varighed er normalt. Efterårsmånederne kan dog byde på mere vedvarende regn.

Temperaturen om sommeren ligger ofte på over 32 °C. Bemærk, at nogle hoteller, barer og restauranter lukker ned i den våde periode. Vejret i Thailand lige nu.

Værd at vide og gode rejseråd

EL

I Thailand bruger man langt overvejende samme stik som i Danmark – der er dog undtagelser – nogle steder benytter type A-stik (120 V) på toilettet.

Penge

Den thailandske møntfod hedder baht. Dem kan du hæve i kontantautomater, der findes i stort antal overalt i Thailand. Skal du på trekking eller til afsidesliggende områder – f.eks. til nogle af de mindre øer, er det en god idé at medbringe godt med kontanter.

I Tonsai er der masser af kontantautomater, og et par af de thailandske banker har også små filialer på øen.

Kontantautomaterne i Thailand har også engelsk menu og er nemme at bruge. Der er som nævnt rigtig mange af dem, men har du alligevel svært ved at finde en, så kig efter den nærmeste 7eleven, der ofte har en automat tilknyttet.

Visakort er udbredt i Thailand og mange steder kan du bruge Mastercard. Skal du handle på markederne eller spise i gadekøkkenerne er kontanter dog nødvendige.

Wifi

Ethvert hotel eller guesthouse med respekt for sig selv tilbyder gratis wifi til deres gæster. Nåh ja, pudsigt nok opkræver flere luksushoteller stadig uhyrlige beløb for netforbindelse – bor du sådan et sted, kan du finde gratis wifi i bl.a. shoppingcentre og på mange cafeer.

En anden og populær mulighed er at købe et simkort med data ved ankomst til Thailand. Det er rigtig billigt.

Forsikring og sundhed

Husk at tegne en rejseforsikring (måske har du allerede en i din indbo-forsikring) – hospitalsindlæggelse og et besøg ved lægen kan være dyrt. Tjek også om du skal have vaccinationer inden du rejser. Læs mere om sundhed på rejsen her.

Øvrigt

Som nævnt er Phi Phi Øerne et af de absolut dyreste steder i Thailand – ikke kun på overnatning, men også på f.eks. dagligvarer, tøj og souvenirs. Priserne er mange gange dobbelt op af f.eks. Phuket, og på Phi Phi er man ikke glade for at prutte om prisen.

Tonsai, Ao Lo Dalam og til dels Hat Hin Khom har et voldsomt støjniveau – der festes til langt ud på natten. Drømmer du om en ferie på en uspoleret ø, skal du holde dig langt væk fra disse tre strande og i stedet for vælge en strand på øens østkyst.

Læs Udenrigsministeriets rejsevejledning til Thailand inden du tager af afsted. På ministeriets hjemmeside kan du også downloade app’en Rejseklar, hvor du kan skrive dig på danskerlisten og få tips og gode råd til rejsen.

Kort over Koh Phi Phi

Svar på indlæg

Please enter your comment!
Skriv venligst dit navn her