Hjem Thailand Railay – barfodsliv i Krabi

Railay – barfodsliv i Krabi

+ praktisk information til dit besøg på Railay-halvøen nederst på siden

Båden sagtner farten. Om lidt er vi der. Vi runder pynten, og foran os ligger en hvid sandstrand med krystalklart vand.

Turen med longtailbåd fra Ao Nang til Railay tager kun 10 minutter, men vi ankommer til en helt anden verden. Jo, vel er her turister, men også en tilbagelænet og uformel atmosfære med hoteller direkte ud til stranden – perfekt til tropisk barfodsliv.

Railay øst & vest

Railay, officielt kaldet Laem Phra Nang, ligger isoleret fra det øvrige fastland af massive og stejle klipper. Her er ingen biler, og man kan kun komme hertil med båd – akkurat som vi netop er ankommet.

Fra Ao Nang går man i land på Railays veststrand, og det er her, vi lige nu slæber vores bagage hen til et større bungalowhotel, der er et af en håndfuld bedre overnatningssteder på Railay-halvøen. Det er her vi skal bo. Ikke beachfront, men alt er i lidt mindre målestok, så det tager os kun et halvt minut at gå fra vores værelse ned til den pragtfulde strand.

Halvøens isolation var lige noget for backpackerne, der for mange år siden opdagede dette lille paradis. I dag er klientellet mere blandet, og på Railays veststrand er de primitive bambushytter erstattet med rigtige hoteller, der både har aircondition, minibar og swimmingpool.

Railay Vest

Det er her familierne og de mere magelige turister bor. Den lækre strand, der måske ikke ser ud af så meget ved lavvande forvandler sig til bountystrand, når det klareste turkisblå vand langsomt breder sig ud over det hvide sand.

Walking Street står der på et skilt omtrent midt på Railays veststrand. Vi er nysgerrige, og går nu på en lille sti af sand med en håndfuld butikker på hver side. En kaffebar, et dykkercenter, en restaurant. Det er hurtigt overset.

Vi følger stien, og kommer forbi en lille udendørs bar, hvor tomme sprutflasker og primitive træmøbler vidner om fest og farver.

Lige bortset fra en fyr med rastafarihår er her tomt. Nåh ja, helt alene er han ikke, mens manden sidder og kigger ud i luften, så er frække makakaber gået på jagt efter godbidder i skraldet.

railay
Morgenmad, snacks og shakes på en café på Railay Øst

Der går kun et par minutter før vi står på Railays øststrand. Eller rettere; Railays øststide. Her er ikke strand, men mangrove og mudder. Til gengæld er her langt mere liv. Bare ikke lige nu.

For klokken har endnu ikke rundet 12 og med tanke på Railays natteliv, så er det ikke så mærkeligt, at vi kun ser få mennesker. På halvøens østside er her væsentlig flere butikker, lidt restauranter og en del barer.

Det er også her de billige guesthouses ligger. Og så er det backpackerområde. Underligt nok, for med de rygsækrejsendes trang til at finde nye uopdagede paradisøer og strande, så kan det undre, at de har slået sig ned netop her.

Måske blev man på et tidspunkt fortrængt fra Railays veststrand? Uanset hvad, så har backpackerne fundet sig til rette i denne sump – stranden er som nævnt ubetydelig og sølle, og ved lavvande bliver ikke blot mangrovetræernes rødder blottet, men også skrald og byggeaffald.

Den meget lille Walking Street på Railay-halvøen

Smukke Phra Nang Beach

Mens vi venter på at Railays østside skal vågne, går vi en tur langs den lille sti, der løber mod nord. Her og der er der afstikkere til små overnatningssteder oppe i skoven, men vi ender ved et dejligt og spritnyt resort, der har en forrygende udsigt over havet.

Der er mere spændende i den anden ende af Railay Øst, hvor det ser ud som om, at kysten ender ved en klippevæg. Her finder vi den lille sti, der er eneste vej til den guddommeligt smukke Phra Nang Beach, der pludselig ligger foran os.

Et paradis bestemt, men vi er ikke alene. Langt fra. På trods af de mange badegæster, så er det ikke underligt, at netop denne strand i talrige afstemninger er udnævnt til en af verdens smukkeste.

Pgra Nang Beach

Sandet er perfekt og vandet swimmingpoolklart i blågrønne og turkise farver. Midt på stranden er der ca. 50 meter over til den lille Happy Island, hvor vi dykker ned under havoverfladen for at se på farvestrålende fisk.

Der er adgang forbudt for sælgere på Phra Nang Beach, til gengæld ligger der i vandkanten en stribe longtailbåde, hvor man kan købe frisklavet mad og kolde drikkevarer.

Der er kun ét resort på stranden, nemlig det ultraluksuriøse Rayavadee, hvor der er adgang forbudt for turister som os. Ved den store klippe for enden af stranden møder vi en håndfuld klatrere, der ligesom backpackerne valfarter til Railay. Det er begynderklippen får vi at vide, og vi hører lidt om halvøens bedste steder at klatre.

Der er klipper i alle sværhedsgrader, og det ser faretruende ud, når de mere erfarne klatrere hænger i liner flere hundrede meter over Andamanhavet.

Vi venter på solnedgangen ved Railay Vest

Solnedgang og natteliv

Himlen farves i røde og orange nuancer, mens solen er på vej ned. Af og til gemmer den sig bag skyerne og sender et imponerende lys ned bag horisonten.

Den smukke solnedgang får turisterne til at strømme til Railays veststrand, hvor de i selskab med en sundowner nyder underholdningen. Det gør vi også. Lige så snart solen er væk, er stranden tømt for mennesker, for om aftenen er det nemlig på østsiden det foregår.

De få og forholdsvis enkle restauranter, der ligger her er fyldte, og mens barerne er ved at gøre klar til nattens udskejelser, har tatooshops og klatreudbydere slået dørene op. Festen på Railays øststrand er ikke for sarte sjæle. Her er gang i den, og det når at blive lyst inden de sidste gæster går hjem.

Mens backpackere og hippier sover branderten ud, ankommer morgenens første longtailbåd fra Ao Nang til Railays veststrand. Nogle af de forventningsfulde passagerer hopper af her, mens de øvrige sejler videre til Phra Nang Beach.

Og os? Vi tager den modsatte vej. Det har været nogle pragtfulde dage i dette skønne strandparadis, men om ti minutter er vi tilbage i Ao Nangs turistmylder. Jo, nok er her væsentlig flere butikker, restauranter og barer, men vi kommer helt sikkert til at savne roen, strandene og det ubekymrede liv under den varme thailandske tropesol.

Har du fået lyst til selv at besøge Railay, så kan du finde praktisk information under billedet.
Solnedgang Railay Vest

Praktisk information til dit besøg på Railay-halvøen

Transport

Som nævnt kan man kunne komme til Railay med båd. Nemmest er det fra Ao Nang, hvor longtailbådene sejler i pendulfart dagen lang. Godt nok sejler bådene først når der er minimum seks personer, men i højsæsonen behøver man sjældent vente mere end 10-15 minutter.

Bådene stopper som regel ved Tonsai Beach, Railay Vest og Phra Nang Beach, hvis nogen skal af der. Prisen for turen er 100 baht (150 baht efter kl. 18), og overfarten tager ca. 10 minutter. Henvend dig i billetlugen på Ao Nang Beach.

Der sejles også fra Hat Nopparat Thara – her må det dog forventes, at det tager længere tid at fylde båden. Fra Krabi By sejles der når 10 personer er samlet, det kan godt tage tid, overfartstiden er 45 minutter og prisen 150 baht. Der sejles fra Khong Kha-molen i centrum af byen.

Uanset hvor du sejler fra, så skal du selv bære eventuelt bagage ombord – husk at have fodtøj på der kan tåle at blive vådt. Der er også båd fra Krabi By og med speedbåd er Railay forbundet med Koh Phi Phi og Koh Lanta.

Har du behov for transport i Thailand, så kan du få et tilbud fra et dansk rejsebureau lige her.

Mad

Forvent ikke det store kulinariske sus – man spiser bedst og billigst på de små restauranter på østsiden. Det er primært thaimad samt fisk og skaldyr, der er på menukortet.

Overnatning

Billigst bor man på østsiden, der har det største udvalg af overnatningssteder. Du kan finde større resorts og små guesthouses oppe i skoven. Vil du være tæt på begivenhederne i det lille backpackercentrum er det her du skal bo.

På veststranden ligger en håndfuld resorts, der alle er i kategorien mellemklasse og opefter – et perfekt sted hvis man vil have den lækre strand lige udenfor døren.

Endnu flere billige overnatningssteder finder du på Tonsai Beach, der dog kun har elektricitet om aftenen. Du kommer fra Tonsai til Railay ad en sti gennem skoven. Book hotel i Krabi her.

Aktiviteter

Klatring er halvøens absolut største aktivitet. På Railay Øst findes flere selskaber der tilbyder kurser på alle niveauer. Husk at forgøre dig om sikkerheden og erfaringen hos personalet.

Værd at vide

Der er ingen banker på Railay-halvøen, men der ligger flere pengeautomater. Bl.a på Walking Street og ved Railay øst – f.eks. ved det lille supermarked. Det er dog en god idé at tage rigeligt med kontanter med – bare for at være på den sikre side.

Der ligger en lille lægeklinik på Railay Bay Resort på veststranden, der kan orden mindre skader. Du kan læse mere om Sundhed på rejsen her og om Krabi generelt i min Krabi rejseguide.

Husk

Inden din rejse er det en god idé at tjekke Udenrigsministeriets seneste rejsevejledning til Thailand – den finder du her.

Mangler du noget til ferien? Find ud af det på rejsegear.dk, der har et stort udvalg af rejseudstyr. Måske skal du have vaccinationer inden rejsen til Thailand – se aktuelle anbefalinger her.

Husk også forsikringen – måske har du allerede en rejseforsikring inkluderet i dine øvrige forsikringer – hvis ikke, så kan du få et tilbud her.

Hos f.eks. Saxo kan du udover almindelige bøger også finde et stort udvalg af e- og lydbøger og rejseguides.

Kort over Krabi

1 kommentar

  1. Det er paradis. Vi var der i februar og det var superfedt og nemt at komme i kontakt med andre mennesker. Alle er bare glade og friske på fest og oplevelser 🙂

Svar på indlæg

Please enter your comment!
Skriv venligst dit navn her