“Velkommen til vores ø”, udbryder den ældre dame. Netop ankommet med båden til Koh Mook bliver vi mødt af en uhørt venlighed fra alle vi møder. Ikke kun fra damen, som sidder i vejkanten og renser fisk, men også fra den grinende tuk-tuk chauffør, der kører os fra molen til vores hotel.

På Koh Mook er det som om, at man er blevet enige om at tage godt imod turisterne. Læs meget mere om den dejlige ø i min Koh Mook guide herunder.

Der går kun et øjeblik, før vi kommer til at holde af Koh Mook. Man kan ikke andet. De mange smil og glade mennesker giver lige humøret et nøk opad, og vi føler os mere som gæster end turister. Det er en ø, hvor man ikke kan undgå at blive en del af den lokale dagligdag, som vi nysgerrigt følger med i.

Koh Mook ligger i det sydlige Thailand ca. 20 kilometer fra Koh Lanta. Det er to helt forskellige verdener – mens Koh Lanta efterhånden er blevet et veletableret rejsemål med alle faciliteter inden for rækkevidde, så er Koh Mook anderledes stille og autentisk.

Her er flere lokale end turister, og mange steder kan man ligesom os bo klods op af fiskerne, der synes upåvirkede af vores tilstedeværelse. Vi står næsten på tæerne af dem, når de henter fangsten i land og hurtigt efter renser fiskene, der et øjeblik efter bliver solgt videre.

Jo, Koh Mook er en lidt anderledes ø, hvor du ikke kun finder dejlige strande, men også har mulighed for at komme tæt på lokalbefolkningen. Kan du lide at kombinere badeferien med autentiske oplevelser, så er Koh Mook helt sikkert noget for dig.

Nu til min Koh Mook guide, hvor du først kan læse om øens oplevelser. I indholdsfortegnelsen øverst, kan du gå direkte til det afsnit, du vil vide mere om – f.eks transport eller mine forslag til overnatningssteder.

koh mook guide
På Koh Mook kommer man rigtig tæt på lokalbefolkningen

Koh Mook – orientering og oplevelser

Mange mindre øer i Andamanhavet er øde, men Koh Mook har et lille fiskersamfund med ca. 3000 indbyggere. De bor primært langs et netværk af stier, der går fra molen og et godt stykke ned på den sydlige del af øen, hvor smalle kanaler giver det primitive område lidt charme og atmosfære.

Det er omkring molen turisterne finder det begrænsede udvalg af barer, cafeer, spisesteder, minimarkeder og massageshops. Mange af stederne tilbyder lidt af det hele og alt på Koh Mook synes at være i mindre målestok.

Øst for molen på det lille næs ligger Ao Kham, der ofte bliver omtalt som Sivalai Beach. Stranden er opkaldt efter Koh Mooks største hotel, og heller ikke her er der langt til lokale oplevelser. Lige foran hotellet besøger vi flere gange den lokale skole med de mange glade børn.

Netværket af stier kan umiddelbart synes forvirrende, men Koh Mook er ganske lille, og det kan stærkt anbefales bare at gå derudaf uden mål. Det er bl.a. sådan vi møder kvinden, der sælger sticky rice, fiskeren, som ordner sine net og den ældre mand, der laver lamper af kokosnødder, som han sælger i sin lille butik.

Koh Mook består af et netværk af smalle stier

Koh Mooks strande

Med naboøer som Koh Ngai og Koh Kradan kan Koh Mooks strande synes middelmådige. Men både Sivalai Beach, Charlie Beach og til dels Sabai Beach er rigtig lækre og ville mange andre steder i verden blive betragtet som fantastiske. Generelt er øens strande hårdt ramt af tidevandet og kun få steder kan man bade ved lavvande.

Koh Mooks mest berømte strand er uden tvivl Sivalai Beach, som man ofte ser på billeder. Her ligger øens største hotel, Sivalai Beach Resort, på det lille næs med strand på begge sider. Også her er man dog ramt af tidevandet – der kan ikke bades på den nordlige strand ved lavvande.

Generelt er Sivalai Beach rigtig dejlig – det fine kridhvide sand blænder om kap med det klare turkisblå vand, som vi flere gange hopper i, når det er lavvandet andre steder. Alle strande i Thailand er offentlige, så du kan roligt tage en dukkert på Sivalai Beach, selvom du ikke bor på hotellet.

sivalai beach resort
På Sivalai Beach Resort kan man bo i bungalow direkte på stranden

Øens bedste strand er Charlie Beach på den sydvestlige del af øen. Her kan der bades ved lavvande, men stranden er absolut bedst ved højvande. Charlie Beach har krystalklart vand og fint hvidt sand – en række boder sørger for forfriskninger, men der er også et par barer i den ene ende af stranden.

I den anden ende af Charlie Beach ligger en stribe hytter direkte på stranden – underligt nok, for det tidligere Charlie Beach Resort (som stranden er opkaldt efter) blev tvangslukket i 2018 og står nu grimt og forfaldent – vi undrer os over, at ingen får fjernet øjebæen.

På Charlie Beach kan man leje kajakker, og herfra er der ikke langt til Emerald Cave. Knap 100 meter fra stranden ligger 10-12 mindre overnatningssteder – det er forholdsvis primitivt og tydeligvis henvendt til backpackere. En simpel hytte fås for 250-300 baht pr. nat.

Koh Mook har faktisk et par strande mere. På nordkysten ligger en stribe sand med klipper, der mest er besøgt af lokale på udflugt. Gennem skoven ad en lille sti besøger vi Sabai Beach, der ligger klemt inde mellem øhavets karakteristiske limstensklipper. En glimrende strand, der er bedst ved højvande.

koh mook guide
Dejlige Charlie Beach på den sydlige del af Koh Mook

Koh Mooks jungle og Emerald Cave (Tham Morakot)

Mens den østlige del af Koh Mook er beboet, så består øens vestside af et kuperet landskab med bl.a. limstensklipper og tæt jungle. Her kan man ofte se makakaber og lidt mere sjældent de imponerende næsehornsfugle, der flyver over trækronerne.

På den vestlige side af Koh Mook ligger også den berømte Emerald Cave, der er en smuk lagune omgivet af frodige kalkstensklipper. Stedet har fået sit navn efter den tid på dagen, hvor solens stråler får vandet til at spejle sig på de stejle klippesider.

Turen ind til lagunen er ikke for alle og enhver. Vi svømmer gennem en grotte, delvist i mørke, og alt efter hvor højt vandet står, er der ikke langt til loftet. Rammer man det rigtige besøgstidspunkt, hvor det smaragdgrønne vand lyser lagunen op, så får man til gengæld en flot og anderledes oplevelse.

Vi ankommer til Emerald Cave ved lavvande og er så heldige at have lagunen for os selv. En gruppe turister fra en af de store tourbåde er larmende på vej ud gennem grotten, der er et fast stop på den populære 4 Islands Tour fra Koh Lanta. Det betyder mange besøgende, som det er værd at undgå.

Den vestlige del af Koh Mook inklusive Emerald Cave er udlagt som nationalpark, og du kan risikere at blive opkrævet 200 baht i afgift. Har du allerede betalt entré til nationalparken, så husk din billet. Læs mere om Emerald Cave her.

koh mook guide
Vest for molen er man hårdt ramt af tidevandet

Koh Mook – hvor mange dage skal du bruge?

Som da jeg besøgte Koh Lipe havde jeg også på Koh Mook følelsen af at have fundet paradis. På Koh Lipe var det de sublime strande og den chillede atmosfære, der gjorde indtryk, men Koh Mook tilbyder noget helt andet; et unikt indblik i det autentiske Thailand.

Og så er der den venlige og imødekommende befolkning. Det at blive betragtet som gæst og ikke bare endnu en turist i rækken. Koh Mook gjorde virkelig indtryk, og holder du ligesom jeg af at komme lidt væk fra de gængse turistruter for at opleve noget helt andet, så ved du, hvor du skal tage hen.

Hvor mange dage du vil bruge på Koh Mook er helt op til dig. Skal det være et par dages afslapning eller vil du give dig selv tid til at komme ind under huden på de lokale? Uanset hvad du vælger, så vil du sandsynligvis have svært ved at forlade Thailands venligste ø.

Herunder finder du min Koh Mook guide. Læs om bl.a. transport, spisesteder og få forslag til gode hoteller.
koh mook guide
Kvinde sælger bl.a. sticky rice

Transport

Ind og ud

Nærmeste lufthavne fra Koh Mook er Trang (40 km) og Krabi (85 km). Trang er fra Bangkoks Don Mueang-lufthavn betjent af AirAsia, Nok Air og Lion Air. Disse selskaber flyver også til Krabi fra samme lufthavn, mens du fra Suvarnabhumi Lufthavn også kan benytte både Thai Airways og Bangkok Airways. Find og sammenlign flybilletter her.

AirAsia flyver også fra Chiang Mai til Krabi, mens Silk Air (søsterselskab til Singapore Airlines) betjener ruten fra Singapore. Er du ikke allerede i Asien, kan du nå Krabi Lufthavn med ét stop fra København med Qatar Airways via Doha.

Fra lufthavnen til Koh Mook

Medmindre du er på lavbudget og vil benytte lokaltransport, så kan du altid tage en taxi fra lufthavnen til den lille havn i Kuantungku (Kuan Tung Ku).

Har du booket overnatning på forhånd, kan du kontakte dit hotel for at høre, om de kan sørge for transport fra lufthavnen til Koh Mook. Her er taxi/minibus og færge/speedbåd som regel inkluderet. Ofte vil hotellet hente dig på molen ved ankomst til Koh Mook – alternativt kan du tage en tuk-tuk – det koster 100 baht uanset hvor du skal hen på øen.

Du kan naturligvis også sejle til Koh Mook fra f.eks. Krabi/Ao Nang eller en af de andre øer. Der kan vælges mellem færge (begrænset antal afgange) eller speedbåd. Forhør dig på dit hotel/guesthouse eller i et tourbureau om aktuelle muligheder. Også her kan du melde tidspunktet for din ankomst til dit hotel, der kan hente dig ved molen.

Har du brug for transport, så kan du på min side thailandrundt.dk få et tilbud fra et dansk rejsebureau i Thailand – se mere her.

At komme rundt

Er du bare nogenlunde mobil, så er Koh Mook ikke større end at du kan gå rundt. Alternativt tager du en tuk-tuk, der har faste priser: 100 baht for en tur uanset hvor langt du skal.

Mange overnatningssteder tilbyder også cykler til deres gæster – en rigtig god måde at komme rundt på.

Et af højdepunkterne ved et besøg på Koh Mook er en tur ud i øhavet, hvor du kan snorkle og besøge paradisstrande. Her kan du møde op ved molen for at finde en longtailbåd eller få dit hotel til at hjælpe dig med at booke.

Overnatning – forslag til hoteller

Koh Mook har et begrænset udvalg af overnatningssteder. Groft sagt, så bor backpackerne ved Charlie Beach, flashpackerne langs kysten vest for molen og de, der har lidt flere penge at gøre med på Sivalai Beach Resort.

Koh Mook er en mindre ø og uanset hvor du bor, så er der ikke langt til stranden. Selvom striben af små overnatningssteder vest for molen ikke ligger ud til en badevenlig strand, så er det til gengæld her du kan bo side om side med de lokale fiskere – en rigtig god oplevelse.

I min Koh Mook guide anbefaler jeg følgende overnatningssteder, der alle får rigtig gode anmeldelser af tidligere gæster. Læs mere herunder eller se det fulde udvalg på f.eks. booking.com, der har det største udvalg og de laveste priser.

Sivalai Beach Resort

Koh Mooks største hotel som du helt sikkert har set på billeder. Her kan du bo i bungalow direkte på en af øens bedste strande. Sivalai har bl.a. spa, bar, restaurant, to swimmingpools og rigtig god service. Se billeder og priser på Sivalai Beach Resort.

Mook Montra Resort Sea Front

Det var her vi boede. Et mindre hotel med blot 15 værelser bestående af hytter/bungalows med faciliteter som tv, køleskab, aircondition og wifi. Her får du topservice og har de lokale fiskere som naboer. Stranden er ikke badevenlig. Se billeder og priser på Mook Montra Resort Sea Front.

Mooklamai Resort & Spa

Koh Mooks bedste hotel, hvis man skal tro de helt fantastiske anmeldelser fra tidligere gæster. Her er kun 11 værelser (inkl. familieværelser og værelser ned privat pool), og Mooklamai tilbyder bl.a. bar, restaurant og swimmingpool. Hotellet ligger ikke ud til stranden. Se billeder og priser på Mooklamai Resort & Spa.

Nature Hill

I rækken af overnatningssteder ved Charlie Beach er Nature Hills hytter et topvalg. Her bor du i frodige omgivelser et stenkast fra stranden og ca. 20 minutters gang til molen. Hytterne har bl.a. elkedel, køleskab og terrasse. Se billeder og priser på Sivalai Beach Resort. Se billeder og priser på Nature Hill.

Koh Mook Bungalows

Bo godt og billigt på Koh Mook Bungalows, der ligger et stenkast fra stranden og få skridt fra “centrum”. Her bor du i enkle rustikke hytter, og stedet roses for sin gode service og dejlige morgenmad. Se billeder og priser på Koh Mook Bungalows.

Mad og drikke

Koh Mook har 20-30 spisesteder – flest langs stierne ved molen. Oftest er der tale om mindre enkle steder, der er familieejede og som bl.a. tilbyder masser af fisk og skaldyr. Prisniveauet er generelt rigtig lavt. Alle nævnte spisesteder kan findes på kortet nederst på siden.

Kohmook Sea View

Et rigtig godt valg til f.eks. fisk og skaldyr. Kohmook Seaview har bbq-menuer til fantastiske priser. Jeg gav blot 45 kr. for forårsruller, stegt ris, hel grillet søtunge med kartofler og vandmelon til dessert.

Alle de kendte thairetter findes også på menukortet – f.eks. med krabbekød som man er kendt for i denne del af Thailand. Kohmook Seaview ligger ud til havet tæt på molen.

Good Luck

Typisk restaurant på Koh Mook: famileejet, enkelt indrettet og rodet menukort. Til gengæld spiser vi glimrende på Good Luck, der kommer hele det thailandske køkken rundt. Priserne er i bund, og det er et sted vi besøger flere gange, da restauranten ligger lige over for vores hotel. Her er også åbent til morgenmad.

Hilltop

Kan du holde den snakkende og til tider irriterende ejer ud, så er Hilltop et udmærket valg til en frokost, hvis du f.eks. har været eller er på vej til Charlie Beach. Her serveres thailandske retter til priser fra 100 baht og opefter. Hilltop ligger ca. 500 meter fra Charlie Beach.

Boon Chu Cuisine

Endnu en familieejet restaurant med enkel indretning og forvirrende menukort. Maden er god, og selvom vi ikke får det vi har bestilt, så laver man bare et par retter mere til os uden beregning. Den slags tager man ikke så tungt på Koh Mook. Boon Chu har fisk og skaldyr til lave priser.

Kohmook City Center

Umiddelbart en af Koh Mooks hyggeligste restauranter, og skal man tro de mange mennesker omkring bordene, så er den også en af de bedste. Måske havde kokken bare en dårlig dag, da vi kom forbi – maden var evigheder om at komme og smagte mildest talt som noget, der skulle være smidt ud.

Praktisk information til din rejse

Godt at have styr på

Inden din rejse er det en god idé at tjekke Udenrigsministeriets seneste rejsevejledning til Thailand – den finder du her.

Husk også forsikringen – måske har du allerede en rejseforsikring inkluderet i dine øvrige forsikringer – hvis ikke, så kan du få et tilbud her.

Måske skal du have vaccinationer inden rejsen til Thailand – se aktuelle anbefalinger her.

Penge

Der findes kontantautomat på Koh Mook, men medbring godt med kontanter i tilfælde af, at den skulle være ude af drift.

Vejret på Koh Mook

Koh Mook har mest solrigt vejr fra december til marts. November og april er også gode måneder, men her må en regnbyge eller to forventes. I hele perioden ligger temperaturen på 29-33 °C.

Øvrigt

Mangler du noget til ferien? Find ud af det på rejsegear.dk, der har et stort udvalg af rejseudstyr.

Hos f.eks. Saxo kan du udover almindelige bøger også finde et stort udvalg af e- og lydbøger og rejseguides.

Kort over Koh Mook

I min Koh Mook guide finder du selvfølgelig også et kort over øen, hvor jeg har markeret alle nævnte steder som strande, hoteller og spisesteder.

Svar på indlæg

Please enter your comment!
Skriv venligst dit navn her