Bologna er kendt som en af verdens bedste madbyer. Et gastronomisk paradis med masser af toprestauranter og berømte retter, der tiltrækker turister fra hele verden.

Men der er mere at komme efter i den italienske by. F.eks. imponerende kirker og en lang række kulturelle seværdigheder. Det kan du læse mere om i min Bologna guide.

Bologna – en introduktion

Som mange andre gamle byer har også Bologna en spændende historie. En af de vigtigste begivenheder fandt sted efter romerrigets kollaps, hvor goterne plyndrede og raserede byen flere gange. Det var i denne periode biskop Petronius, der i dag er Bolognas skytshelgen, siges at have genopbygget byen.

Fra omkring 1100-tallet og flere århundreder frem var Bologna en fri bykommune, der voksede sig stor og betydningsfuld ved hjælpe af sin beliggenhed. Dengang forbandt flere kanaler byen med kysten og den større havn i Ravenna.

I 1088 blev det, der i dag betragtes som verdens ældste konstant fungerende universitet grundlagt, og ved indgangen til det 13. århundrede var Bologna et vigtigt kunst- og handelscentrum.

bologna guide
Den smalle gade Via Pescherie Vecchie i Quadrilatero lige øst for Piazza Maggiore

Flere forskellige fraktioner kæmpede om magten i denne periode. Adelsfamilier, pavestaten og flere bystater som f.eks. Milano med ærkebiskop Giovanni Visconti i spidsen. På trods af interne stridigheder i Bologna formåede man gang på gang at smide fjender på porten. Nogle gange med hjælp udefra og endda fra parter, der tidligere havde angrebet byen.

I 1506 lykkedes det dog pavestaten (Vatikanstaten) at tage magten i Bologna. Det bliver i dag betragtet som en mørk periode i byens historie, men Bologna må have haft en vis betydning. Det var her den tysk-romerske kejser Karl 5. blev kronet, og den senere pave, Benedikt 14., kom fra byen.

Pavestaten kontrollerede Bologna frem til 1796, hvor Napoleons tropper tog magten og gjorde byen selvstyrende under den franske republik. Efter Napoleons nederlag i 1815 kom Bologna tilbage under Pavestaten, men blev en del af kongeriget Italien efter afslutningen på den anden uafhængighedskrig i 1860.

Både det 18. og 19. århundrede bød på fattigdom og arbejdsløshed. Et oprør båret frem af socialistiske kræfter bredte sig mange steder i Italien, og et af epicentrene var Bologna, hvis elite støttede den fascisme, som kulminerede med Mussolinis magtovertagelse i 1922.

Finestrella – Little Venice – ligger ca. 600 m nord for Piazza Maggiore

Italiens støtte til Tyskland under 2. verdenskrig resulterede i heftige allierede bombardementer af Bologna, der blev betragtet som et vigtigt industri- og transportcentrum.

Tiden efter 2. verdenskrig var en industriel opblomstring med øget velstand, men den socialistiske tankegang forblev intakt. Helt frem til 1999 havde Bologna udelukkende borgmestre fra kommunistpartiet eller et af de øvrige venstreorienterede partier.

I dag er byen hovedstad i provinsen Emilia-Romagna og kendt for bl.a. landbrug, industri, fødevareproduktion og bilfabrikanter som Ducati og Lamborghini.

Bologna omtales ofte som La Dotta, La Grassa og La Rossa, der betyder, den lærde, den fede og den røde. La Dotta med hentydning til universitetet, La Grassa til den gode mad og La Rossa til byens røde tage. Der er dog enighed om, at det lige så godt kunne være en hentydning til byens socialistiske tilhørsforhold.

Nu til min Bologna guide, hvor du først kan læse om byens områder og oplevelser. I indholdsfortegnelsen øverst, kan du gå direkte til det afsnit, du vil vide mere om – f.eks transport eller mine forslag til overnatningssteder.

bologna guide
Piazza Maggiore tidlig morgen – til venstre Palazzo de Accursio og Torre dell’Orologio

Centrum – orientering og oplevelser

Piazza Maggiore er Bolognas centrum. Pladsen i den gamle bydel er travl og omgivet af en lang række af byens mest populære seværdigheder som Basilica di San Petronio, Palazzo de Accursio og Neptunspringvandet, men også turistinformationen Bologna Welcome.

Fra Piazza Maggiore kan du ad gader og gyder udforske det historiske centrum, der er rigtig hyggeligt. Mod øst ligger de gamle markedsgader i området Quadrilatero, hvor du bl.a. finder specialbutikker, gode restauranter og fiske- og grønthandlere.

I nordøst kan du opleve den tidligere jødiske ghetto og mod nordvest løber den hektiske og snorlige handelsgade Via dell’Indipendenza direkte op til byens togstation.

Alle steder kan du se og gå ad Bolognas berømte porticos (søjlegange), der er på UNESCOs verdensarvliste. En portico kan på dansk kaldes en søjlegang, der er overdækkede fortov eller promenader foran eller rundt om en bygning.

En af Bolognas mange flotte porticos

I Bolognas centrum er der hele 40 km søjlegange, du kan studere. De blev begyndt opført for mere end 1000 år siden – sandsynligvis pga. pladsmangel.

Det er på og omkring Piazza Maggiore du bedst fornemmer byens sjæl. Her blev Bologna grundlagt og siden formet til den by, vi kender i dag. Du bor tæt på næsten alle seværdigheder og har et stort udvalg af bl.a. cafeer, butikker og spisesteder.

Til gengæld er prisniveauet skruet i vejret, og nogle vil nok mene, at Bolognas gamle bydel er overrendt af turister. Besøger du Bologna i weekenden, kan du få et lidt andet indtryk af Piazza Maggiore. Her er centrum lukket af for trafik, og det giver lidt mere plads til lokale og turister, der kan lade sig underholde af gøglere og gademusikanter.

Ønsker du at bo i centrum eller kun har få dage til rådighed og ikke vil bruge for lang tid på transport til byens seværdigheder, så skal du bo omkring Piazza Maggiore. Det er dog dyrt og udvalget af overnatningssteder er ret begrænset – book i god tid.

Piazza Santo Stefano og en af kirkerne i Santo Stefano-komplekset til højre

Basilica di San Petronio

Den enorme Basilica di San Petronio på Piazza Maggiore er Europas sjette største kirke. Basilikaen er opkaldt efter Bolognas skytshelgen og trods grundlæggelsen i 1390 endnu ikke færdiggjort. Det skyldes primært pengemangel, men også pavens modstand mht. kirkens størrelse. San Petronio skulle helst ikke overstråle byens katedral, der er noget mindre.

På fronten af basilikaen er det tydeligt, at den ikke er færdiggjort. Facaden som arkitekten Domenico da Varignana designede i hvid og lyserød marmor, dækker kun den nederste del af den store bygning.

Det gør San Petronio enkel i sit udtryk. Sådan er det også indenfor, hvor der er forbavsende få udsmykninger i forhold til de fleste andre katolske kirker. På en eller anden måde får det San Petronio til at fremstå endnu større.

Du vil hurtigt få øje på alteret med trækorset og freskoen af Jomfru Maria og San Petronio bagved. Basilikaen har to organer, hvoraf det ene er fra 1476 og et af de ældste fungerende kirkeorganer i verden.

Basilica di San Petronio på Piazza Maggiore

Der er 22 sidekapeller, men en del af dem var lukkede eller under renovering, da jeg besøgte basilikaen. I kapellet for Bolognini-familien (entré) kan du bl.a. se Giovanni di Modenas vægmaleri af Dantes værk Den Guddommelige Komedie.

Maleriet er fra 1400-tallet og anses som kontroversielt, da det skildrer profeten Muhammed. Både i 2002 og 2006 var San Petronio udsat for terrortrusler fra islamister, der ville springe kirken i luften.

I basilikaen kan du også se meridianlinjen, som astronomen Giovanni Cassini, der underviste på byens universitet, beregnede i 1655. Via et hul på 27,07 mm i diameter, der sidder i en højde på 27,07 meter, rammer sollyset præcis kl. 12 middag den 66,8 meter lange meridianlinje i kirkegulvet. På den måde kunne Cassini bestemme tidspunkt på året og beregne bl.a. solhverv og jævndøgn.

Der er gratis entré til Basilika di San Petronio, der er en af de ting, du skal se i Bologna. Basilikaen kan være lukket for turister ved kirkelige handlinger.

Alteret i Basilica di San Petronio

Palazzo de Accursio og Torre dell’Orologio

En anden topseværdighed på Piazza Maggiore er Palazzo de Accursio og Torre dell’Orologio. De ligger i samme bygning, men er i princippet to forskellige attraktioner. Palazzo de Accursio er byens rådhus, der bl.a. huser Det Kommunale Kunstmuseum, mens Torre dell’Orologio er rådhustårnet, som du kan komme op på toppen af.

Den første bygning på stedet blev sandsynligvis opført i 1200-tallet af en juraprofessor, der skulle undervise i Bologna. Efterfølgende blev den indlemmet i en lang række udvidelser, der resulterede i det Palazzo de Accursio, man kan se i dag. Siden 1336 har bygningen været brugt som administration af Bologna og fungerer stadig som byens rådhus.

Det Kommunale Kunstmuseum indeholder malerier fra middelalderen til 1800-tallet, men også skulpturer og våbenskjolde. Rummene er smukt udsmykket og flere af dem står med originale og flere hundrede år gamle møbler og udsmykninger.

Palazzo de Accursio har altid haft et tårn, men også det er ombygget flere gange. Torre dell’Orologio som det ser ud i dag er 36 meter højt og sandsynligvis fra 1444. Du kan komme op i toppen af tårnet, hvorfra der er en flot 360 °C udsigt over bl.a. Piazza Maggiore.

Udsigt fra Torre dell’Orologio over Piazza Maggiore

Tårnets første ur var et solur opsat i 1451, der blev erstattet af et mekanisk urværk i 1774. På vej op til toppen af Torre dell’Orologio er der et ganske lille museum med flere informationstavler, men der er også kig til det imponerende urværk. Bemærk: de sidste ca. 20 trin til toppen af tårnet er smalle og meget stejle.

For at besøge Palazzo de Accursio og Torre dell’Orologio er det værd at læse med her. Vil du KUN se det kommunale kunstmuseum kan du købe billet ved indgangen på 2. sal af rådhuset. Vil du op i Torre dell’Orologio eller købe en kombinationsbillet til museet og tårnet, SKAL den købes i turistinformationen Bologna Welcome på Piazza Maggiore.

Da der kun er adgang for et vist antal personer pr. dag/time til Torre dell’Orologio, kan du med fordel reservere en tid her. Køber du billetten i turistinformationen vil du få tildelt første ledige tid.

Via porten på Piazza Maggiore kommer du ind i rådhusgården, hvor du finder opgangen til museet og tårnet i modsatte højre hjørne. Det kan være et lidt travlt og forvirrende sted, da bygningen er en arbejdsplads, hvor du støder ind i både medarbejdere og lokale, der har et ærinde på rådhuset.

Garisenda- og Asinellitårnene

Garisanda- og Asinellitårnene

Bologna er også kendt som tårnenes by. I gamle dage var der næsten 200 stort set ens kvadratiske tårne, men der er kun ca. 20 tilbage i dag. De mest berømte er Garisanda- og Asinellitårnene, der er henholdsvis 48 og 97 meter høje og står på Via Rizzoli ca. 400 meter øst for Piazza Maggiore.

Tårnene blev opført i begyndelsen af 1100-tallet og er gradvist gjort højere. Det siges, at to familier, Garisanda og Asinelli, konkurrerede om at opføre det højeste tårn. De kaldes også de skæve tårne, da de hælder temmelig meget. Tidligere har det været muligt at bestige dem begge, men af fare for kollaps er de nu lukket af.

Garisanda- og Asinellitårnene er stadig Bolognas vartegn, og der arbejdes på højtryk for at sikre og bevare dem. Måske bliver der med tiden adgang til i hvert fald Asinellitårnet, som for blot få år siden var en af byens største seværdigheder.

Santo Stefano komplekset

Santo Stefano består af i alt syv religiøse bygninger fra en række af byens vigtigste perioder. Det siges, at det var byens skytshelgen Saint Petronius, der i det 5. århundrede opførte en basilika her kendt som Den Hellige Gravs kirke til minde om den i Jerusalem. Basilikaen blev opført på et tidligere hedensk tempel – sandsynligvis tilegnet gudinden Isis.

I Santo Stefano kan du bl.a. opleve Church of the Crucifix, der er en egentlig kirke, Church of the Holy Sepulchre, som byens skytshelgen siges at have opført, og en herlig gårdhave samt en mindre museum med f.eks. ikoner, malerier og religiøse effekter.

Santo Stefano er et lidt anderledes sted i Bologna – det er tydeligt at området er af ældre dato, og alt efter hvornår du kommer, kan det være en oase af fred og ro. Der er gratis entré.

bologna guide
Indenfor i Santo Stefano-komplekset

Palazzo dell Archiginnasio og Teatro Anatomico

Bologna er hjem for verdens ældste konstant fungerende universitet. Det blev grundlagt i 1088 og har siden haft adskillige lokationer rundt om i byen.

I midten af 1500-tallet besluttede man at samle en lang række uddannelser under samme tag, og det resulterede i opførslen af Palazzo dell Archiginnasio, der ligger få hundrede meter syd for Piazza Maggiore og som helt frem til 1803 var universitetets hovedbygning.

Palazzo dell Archiginnasio er rigt udsmykket, og der er gratis adgang til indergården med den 139 meter lange kvadratiske portico. Du kan også se de fine opgange uden at tage penge op af lommen, men til gengæld er der entré til selve hovedbygningen (3 €), som indeholder to seværdigheder.

Først og fremmest Teatro Anatomico, der er et unikt og pragtfuldt undervisningsrum opført med siddepladser rundt om et bord i midten. Teatro Anatomico blev opført i 1636 til brug for undervisning i anatomi.

Det særlige ved rummet er, at alt er udført i træ. Der er masser af fine detaljer – lad øjnene vandre rundt og husk også at kigge op. Teatro Anatomico blev delvist ødelagt under 2. verdenskrigs bombardementer, men genopbygget med de originale materialer.

Entrébilletten giver også adgang til rummet Stabat Mater, der i dag fungerer som læsesal. Her er væggene udsmykket med 6000 våbenskjolde, som hver repræsenterer en elev, der har gjort sig særlig bemærket. Eleverne blev valgt af universitets studenterforeninger.

I Palazzo dell Archiginnasio ligger også universitets store bibliotek, der har langt over 800.000 emner i form af bl.a. bøger, breve, skrifter, tryk og tegninger. Der er ikke adgang til biblioteket, men gennem en åben dør i læsesalen kan du kigge ned gennem de imponerende rum.

bologna guide
Det flotte Teatro Anatomico i Palazzo dell Archiginnasio

Basilica di San Domenico

Ca. 500 meter syd for Piazza Maggiore ligger Basilica di San Domenico. Kirken er i sig selv smuk og et besøg værd, men hovedattraktionen er uden tvivl kapellet for Dominic de Guzmán, som stiftede dominikanerordenen.

Han ligger nu begravet i et af sidekapellerne, der er overdådigt udsmykket og indeholder Arca di San Domenico – et enestående sarkofag udført i marmor. Det var skulptøren Nicola Pisano, som i 1264 fik til opgave at designe et nyt gravmæle, der var mange hundrede år undervejs.

Adskillige kunstnere og skulptører har bidraget til sarkofaget inklusive en ung Michelangelo. Han står bl.a. bag skulpturerne af Bolognas skytshelgen San Petronio og en figur, der har en slående lighed med hans verdensberømte statue af David.

Kapellet skiller sig væsentlig ud fra den øvrige basilika og er næsten en lille selvstændig kirke. Det er gratis entré til Basilica di San Domenico, som du måske ikke har på listen over ting du skal se i Bologna, men giv kirken et besøg.

bologna guide
Kapellet for Dominic de Guzmán i Basilica di San Domenico

Andre steder i Bologna

Museerne på Bologna Universitet

Bolognas universitet flyttede i 1803 fra Palazzo Archiginnasio til Palazzo Poggi ca. 1,5 km nordøst for Piazza Maggiore. Her ligger universitetet stadig, og med flere end 90.000 studerende er det et af Europas største.

Udover undervisning og forskning har Bolognas universitet også en lang række museer, der har tilknytning til de fag, der undervises i. De kan derfor være lidt nicheprægede og omhandle f.eks. kemi, zoologi, anatomi og lægeinstrumenter.

Klik ind på universitets hjemmeside for at se alle museer. Nogle museer er gratis, mens andre kræver entré. Det er en rigtig god idé at reservere adgang i forvejen – også selvom det er gratis.

Madonna di San Luca

En af Bolognas mest berømte seværdigheder er Madonna di San Luca, der er en basilika dedikeret et betydningsfuldt ikon af Jomfru Maria. Det siges, at en byzantinsk pilgrim fra Konstantinopel (nuværende Istanbul) i 1100-tallet kom til den lille kirke medbringende ikonet.

Det var almindelig opfattelse, at apostlen Lukas havde malet ikonet, og siden er pilgrimme valfartet til San Luca, hvor man i 1723 opførte den kirke, man kan se i dag. Der er gratis adgang til basilikaen, hvor du bagerst kan komme helt tæt på ikonet.

Basilikaen ligger ca. 5 km sydvest for centrum. Med god kondition kan du gå dertil ad verdens længste sammenhængende portico, der er hele 3,8 km. Den begynder ved Via Saragossa. Det sidste stykke op til basilikaen er forholdsvis stejlt.

Der er gratis adgang til basilikaen, mens der er entré til den såkaldte San Luca Sky Experience – en lille udsigtsterrasse på toppen af kirken.

Alternativet til at gå fra centrum til Madonna di San Luca er at tage det lille turisttog fra Piazza Maggiore. Det koster 10 € for en returbillet. Du kan stå af ved basilikaen og tage hvilket som helst tog tilbage. Nogle afgange køres af en minibus. Audioguide er inkluderet i prisen.

Madonna di San Luca udenfor Bolognas centrum

Bologna – hvor mange dage skal du bruge

Hvor mange dage du skal bruge i Bologna afhænger helt af hvad du vil se og opleve. Byen er perfekt til en miniferie eller et weekendophold, men det giver kun tid til at se de største seværdigheder. Her er det nødvendigt at prioritere, hvad du vil opleve, men jeg håber, at min Bologna guide kan være en hjælp til netop det.

Jeg anbefaler minimum tre hele dage, hvis du vil besøge de vigtigste museer og attraktioner og selvfølgelig have tid til at smage al den lækre mad, som Bologna er så berømt for. Det er om muligt endnu sværere at vælge mellem Bolognas fremragende spisesteder end byens mange gode seværdigheder.

Får du ikke set det hele, så er der al mulig grund til at komme igen. Også hvis du skulle få lyst til en tur udenfor byen. Bologna er et rigtig godt udgangspunkt for ture til f.eks. Modena, Firenze og Adriaterhavskysten.

Herunder finder du min Bologna guide – læs om bl.a. transport, overnatning og mad og drikke. Du kan også finde nyttige links til din rejse.
Tagliatelle al ragú – en klassisk ret fra Bologna

Transport

Ind og ud

Du kan flyve direkte fra København til Bologna (kode: BLQ) med både Norwegian og Ryanair. Der kan dog være tale om sæsonruter, som kun flyves fra forår til efterår.

Alternativet er en mellemlanding undervejs – det kunne f.eks. være i München eller Frankfurt.

Der er også mulighed for at benytte lufthavnen i Firenze (kode: FLR), hvorfra der er 95 km til Bologna. Fra København er der direkte fly til Firenze.

Du kan søge og sammenligne flybilletter her. Husk at være opmærksom på bagageregler og køb kun det du har brug for. Drop f.eks. valg af siddeplads eller prioriteret boarding, der kan gøre flybilletten dyrere.

Lufthavnen i Bologna ligger ca. 7 km fra den gamle bydel. Det er nemmest og hurtigst at tage en taxi. De holder lige udenfor ankomstterminalen. Prisen for en tur ind til centrum (Piazza Maggiore) er 20-22 € alt efter trafik. Der køres efter taxameter.

Alternativet er Marconi Express, der er en højbane, som kører mellem lufthavnen og Bolognas togstation. Har du booket hotel her, så er det en oplagt transportmulighed – også selvom den syv minutter lange tur koster hele 12,80 €.

Skal du bo i eller omkring den gamle bydel, kan du fra togstationen tage en af de busruter, der kører ned ad Via Independienza til Piazza Maggiore.

En sidste mulighed er hjemmefra at booke en privat lufthavnstransfer til en fast pris. Her venter chaufføren på dig i ankomstterminalen og kører dig direkte til dit hotel eller bestemmelsessted.

At komme rundt

Bor du i omkring Piazza Maggiore kan du med almindelig kondition gå rundt til de forskellige seværdigheder.

Alternativt har Bologna glimrende offentlig transport i form af busser, der servicerer det meste af byen. Det er selskabet TPER, der står for transporten, men de har desværre ikke en hjemmeside på engelsk.

Du kan købe enkeltbilletter i automaterne (1,50 €) eller i bussen (2,00 €). Billetten gælder i 75 minutter, og du kan skifte bus så mange gange du vil. Køb billetten i automaterne da busserne kun tager mønter og ikke giver penge retur.

Der er også mulighed for dagsbilletter (6 €) og et såkaldt City Pass, der inkluderer 10 busture – det koster 14 €.

Overnatning

Det kan siges kort: Det er dyrt at overnatte i Bologna og udvalget af hoteller i centrum er begrænset. Book i god tid, hvis du vil bo i den gamle bydel.

Du kan selvfølgelig også se efter overnatning andre steder i byen. Det kan være billigere, men har du kun kort tid i Bologna, er det måske ikke så hensigtsmæssigt at bruge for lang tid på transport fra dit overnatningssted ind til centrum og de mange gode seværdigheder.

Alternativt har Bologna en del lejligheder i centrum, der ofte har plads til hele familien eller rejsegruppen. Her kan I alle bo sammen, men som regel også få et lidt billigere ophold.

I min Bologna guide anbefaler jeg følgende overnatningssteder, der alle får rigtig gode anmeldelser af tidligere gæster. Læs mere herunder eller se det fulde udvalg på f.eks. booking.com, der næsten altid har de laveste priser.

Husk at være opmærksom på f.eks. værelsestype og afbestillingsbetingelser, når du sammenligner priser på de forskellige bookingsider.

Good Morning Bologna

Et af de bedste overnatningssteder i centrum når man sammenholder pris og kvalitet. Good Morning Bologna ligger ca. 600 m fra Piazza Maggiore og roses især for beliggenheden og de venlige værter. Wifi og god morgenmad er inkluderet i prisen. Se billeder og priser på Good Morning Bologna.

Albergo delle Draperie

Ønsker du at bo lige i smørhullet skal du vælge Albergo delle Draperie, der ligger i Quadrilatero 200 m fra Piazza Maggiore. Hotellet er ikke helt moderne, men det opvejes nemt af beliggenheden og det venlige personale.

Du kan tilkøbe enkel morgenmad på Albergo delle Drapperie, der ofte kan bookes til en god pris. Se billeder og priser på Albergo delle Drapperie.

Collegio di Spagna

Et af de billigste steder at bo i centrum er Collegio di Spagna, der får gode anmeldelser. Her kan du booke en lejlighed med plads til fire personer. Lejligheden har bl.a. køkken, to soverum og gratis wifi. Collegio di Spagna ligger ca. 700 m fra Piazza Maggiore. Se billeder og priser på Collegio di Spagna.

Corona d’Oro

Vil du bruge lidt flere penge på overnatningen er Corona d’Oro et rigtig godt valg. Her bor du moderne og elegant med få hundrede meter til Piazza Maggiore. Vælg mellem flere forskellige værelsestyper – fra enkeltværelser til suites.

Hotellet har bl.a. bar og restaurant. Du har desuden mulighed for at tilkøbe morgenmad. Se billeder og priser på Corona d’Oro.

Mad og drikke

Bologna er kendt som en af verdens bedste madbyer. Her betyder det ikke nødvendigvis dyre gourmetrestauranter, men kan lige så godt være enkle retter serveret på lokale spisesteder. Kvaliteten består i traditionel mad lavet fra bunden ved brug af gode lokale råvarer og selvfølgelig en befolkning, der stiller høje krav og kun er vant til det bedste.

Du vil hurtigt opdage, at Bolognas mest kendte retter som tortellini in brodo (tortellini i suppe) og tagliatelle al ragù (det vi kender som spaghetti bolognese) ikke vinder på udseendet. Til gengæld er det god og ærlig mad, som du selvfølgelig skal smage sammen med de øvrige pastaretter. De kan være med f.eks. tortellini, der fremstilles håndlavede flere steder i Bologna.

Et måltid kan også bestå af charcuteri, hvor man især er berømt for sin mortadella, der er helt forrygende. Den såkaldte cold cuts spises med f.eks. brød og osten squacquerone. Og nu vi er ved ost. Du skal selvfølgelig også prøve den fantastiske parmesanost, der ligesom balsamico er en populær specialitet fra Emilia-Romagna.

Selvom der er al mulig grund til at besøge de enkle og billigere spisesteder, så findes der selvfølgelig også gourmetrestauranter i Bologna. Steder, der tager det lokale køkken til nye højder eller nytænker de traditionelle retter.

Traditionelt inddeles spisestederne nogenlunde således:

Trattoria – enkelt, uformelt og ofte familieejet spisested
Osteria – det samme som trattoria, men havde i gamle dage mest fokus på vin
Ristorante – almindelig restaurant i professionelt set-up

Prisniveauet på restauranterne er absolut rimeligt. En hovedret på en almindelig trattoria fås for 90-120 kr. Det kan selvfølgelig gøres både billigere og dyrere. De fleste steder er coperto, betaling for service, glas, bestik og tallerkener, obligatorisk. Regn med 3 € pr. person.

Mange restauranter har åbent til frokost og aften, men lukker nogle timer sen eftermiddag for at åbne igen kl. 19-19.30. Generelt spiser man sent i Bologna. Bemærk også, at søndag er lukkedag på mange restauranter. Her en stribe spisesteder jeg kan anbefale:

Sfoglia Rina

Superpopulært sted med klassiske retter fra Bologna. Sfoglia Rina er kendt for sin hjemmelavede pasta, der også kan købes med hjem. Dagens udvalg af retter står på tavlen – der er masser af lækkerier.

Det er et travlt og uformelt sted, hvor du kan blive sat ved langbordet, hvis der ikke er plads andre steder. Sfoglia Rina ligger på Via Castiglione 50 m fra Asinelli & Garisenda-tårnene.

Vicolo Colombina

Rigtig god restaurant, der er opkaldt efter gyden, den ligger i. På Vicolo Colombina spiser du traditionel mad fra Bologna med et twist. Indretningen er moderne og hyggelig med god service. Stedet har desuden et skønt vinkort primært med vine fra Emilia-Romagna.

Vicolo Colombina har åben til frokost og aften, men lukket om eftermiddagen. Bordreservation anbefales om aftenen. Restauranten ligger i den lille gyde Vicolo Colombina få minutters gang fra Piazza Maggiore.

Trattoria del Tempo Bueno

Dejligt uformelt spisested med klassiske retter fra Italien – bl.a. en lækker 11 lags lasagne. Her får du god personlig service og har mulighed for at sidde inde og ude. Prisniveauet er absolut rimeligt – hovedretter fås fra 12 € og opefter.

Trattoria del Tempo Bueno er et af få gode spisesteder i Bologna, der ikke lukker om eftermiddagen. På Piazza San Martino ca. 500 m nord for Piazza Maggiore.

Aktiviteter

Bologna har en lang række gode aktiviteter, men er også vært for events og arrangementer som f.eks. koncerter, udstillinger og teaterforestillinger. Du kan klikke ind på Bologna Welcome for at se, hvad der sker under dit ophold.

Museer

Bologna har også en lang række museer. Udover de nævnte herover kan du bl.a. besøge disse steder:

• MAMbo – Museum for Moderne Kunst
• Museum for Industrihistorie
• Middelaldermuseet
• Ducati Museum

Andre aktiviteter kan være f.eks. shopping, byvandringer, food tours, besøg i gallerier eller en tur med hop-on-hop-off-bus.

Er du på lavbudget, vil du sikkert synes godt om indlægget Gratis oplevelser i Bologna.

Praktisk information til din rejse

Godt at have styr på

Inden din rejse til Bologna er det en god idé at tjekke Udenrigsministeriets seneste rejsevejledning til Italien – den finder du her.

På ministeriets hjemmeside kan du også downloade app’en Rejseklar og eventuelt skrive dig på danskerlisten.

Husk også forsikringen – måske har du allerede en rejseforsikring inkluderet i dine øvrige forsikringer – hvis ikke, så kan du få et tilbud her.

Bedste rejsetidspunkt

Noget af det, der gør Bologna hyggelig er det livlige udendørsliv, der selvfølgelig forudsætter at det er varmt i vejret.

April til oktober er derfor et oplagt tidspunkt at besøge byen. I min Bologna rejseguide anbefaler jeg maj/begyndelsen af juni og september – her er der en god chance for godt vejr uden at det er alt for varmt. Sommermånederne kan være stegende hede med temperaturer på godt over 30 °C.

Øvrigt

Mangler du noget til ferien? Find ud af det på rejsegear.dk, der har et stort udvalg af rejseudstyr.

Hos f.eks. Saxo kan du udover almindelige bøger også finde et stort udvalg af e- og lydbøger og rejseguides.

Kort over Bologna

I min Bologna guide finder du selvfølgelig også et kort over byen, hvor jeg har markeret alle nævnte steder som seværdigheder, hoteller og spisesteder.

Svar på indlæg

Please enter your comment!
Skriv venligst dit navn her