München er en hyggelig by med masser af gode oplevelser. Bayerns hovedstad kan bl.a. byde på gode museer, fantastisk øl, imponerende kirker og spændende historie.
Beliggenheden i det sydlige Tyskland giver også mulighed for gode udflugter til f.eks. slotte, historiske steder og sneklædte alper. Det og meget andet kan du læse mere om i min München guide.
Indholdsfortegnelse
München – en introduktion
Münchens historie er især domineret af huset Wittelsbach, der er en fyrsteslægt, hvis medlemmer fra omkring 1180 til 1918 regerede Bayern. Slægten kom vidt omkring og kontrollerede også større og mindre områder i Centraleuropa. Det kunne være byer, hertugdømmer og endda hele lande, hvor de smykkede sig med titler som bl.a. fyrste, hertug og greve.
I den sene middelalder var Augsburg Bayerns vigtigste by. Münchens betydning blev dog større med årene og efter en opblomstring sidst i 1400-tallet med udvidede forsvarsværker og opførslen af Frauenkirche samt et nyt rådhus, fik byen i 1506 status af hovedstad i hertugdømmet Bayern.
München var senere centrum for modreformationen, men forblev katolsk til trods for en kortvarig besættelse i 1632 af det protestantiske Sverige under den efterfølgende 30-års krig.
I løbet af 1700-tallet var München flere gange kontrolleret af det habsburgske dynasti, der sad på magten i Østrig, som dengang var en europæisk stormagt. Bayern støttede Frankrig i den spanske arvefølgekrig og det fik østrigerne til at indtage München.
Franskmændene kom dog byen til undsætning, hvilket senere førte til en fredstraktat, hvor Bayern i 1806 blev ophøjet til kongedømme. Første regent blev Maximilian l, der var kurfyrste af både Pfalz og Bayern.
1800-tallet var på mange måder Münchens storhedstid. En lang række af byens mest kendte nyklassiske bygninger blev opført, og München tiltrak et stort antal personligheder inden for bl.a. kunst, kultur og forskning. Indbyggertallet steg markant, og det blev nødvendigt at fjerne de gamle bymure.
De gode tider sluttede brat i 1914 da 1. verdenskrig brød ud. De allierede indledte en blokade mod Tyskland, der betød knaphed på de mest basale varer. Ved krigens afslutning i 1918 var der uroligheder og politisk kaos i hele Tyskland og således også i München.
Efter den såkaldte novemberrevolution blev Weimarrepublikken født. Ludwig 3., den sidste regent i Bayern, måtte ligesom den tyske kejser træde tilbage.
Nationalsocialismen med Hitler i spidsen vandt frem, og i 1923 fandt det berømt ølstuekup sted. En på det tidspunkt næsten ukendt Hitler forsøgte at begå statskup mod Weimarrepublikken, hvis fremtrædende politikere holdt møde i Feldhernnhalle i det centrale München. Kuppet slog fejl, men som bekendt kom Hitler stærkt tilbage.
Han etablerede hovedkvarteret for Det Nationalsocialistiske Parti i byen, og herfra udbredte Hitler sin propaganda for senere at tage magten i Tyskland. Nazisternes invasion af nabolandene førte til 2. verdenskrig, som endte med tysk nederlag. München blev udsat for voldsomme bombardementer, der lagde store dele af byen i ruiner.
Tiden efter 2. verdenskrig var endnu en optur for München, der hurtigt blev genopbygget og efterfølgende udviklede sig til et økonomisk kraftcenter hjulpet på vej af en lang række store virksomheder inden for industri og teknologi. Også flere finansielle institutioner og udenlandske kæmpevirksomheder etablerede hovedkvarter i byen.
München er i dag en af Tysklands rigeste byer og fremhæves i flere undersøgelser som et af de bedste steder at bo i Europa.
Nu til min München guide, hvor du først kan læse om byens områder og oplevelser. I indholdsfortegnelsen øverst, kan du gå direkte til det afsnit, du vil vide mere om – f.eks transport eller mine forslag til overnatningssteder.
Altstadt
Altstadt omkring Mariaplatz er Münchens centrum. Den store plads er et naturligt samlingssted og domineret af byens berømte rådhus. Det er af nyere dato og erstattede det gamle rådhus, der ligger i en ikonisk bygning ud til den østlige del af Mariaplatz.
Et par hundrede meter derfra kan du også se Alter Hof (Burgstock), der er et mindre palads og et af Wittelsbach-familiens første residenser i München. Der er dog kun ganske lidt tilbage af det oprindelige palads, der blev genopbygget efter 2. verdenskrig.
Flere gågader går ud fra fra Mariaplatz, hvor den travle Kaufingerstraße, der fortsætter i Neuhauserstraße op til Karlstor, er turisternes favoritstrøg. Her finder du caféer, alt i shopping, souvenirbutikker og en lang række spisesteder.
Et andet centralt sted i Altstadt er Odeonsplatz, der er flankeret af flere historiske bygninger. F.eks. Feldhernnhalle, den flotte Theatinerkirche og den vestlige del af Residenz – Wittelsbach-slægtens store palads.
Altstadt er et godt sted at bo, hvis du vil være tæt på Münchens største seværdigheder. Bydelen ligger også centralt i forhold til offentlig transport, der nemt kan bringe dig rundt i byen. Prisniveauet på overnatning i Altstadt er dog forholdsvis højt – er du på lavbudget, så er det måske ikke her, du skal bo.
Det nye rådhus
Münchens enorme rådhus på Marienplatz ser gammelt ud, men er af nyere dato. Det er opført i nygotisk stil i flere etaper. Den østlige del ud til Dienerstraße åbnede i 1870’erne, mens den vestlige del med tårnet stod færdig i 1906. Det siges, at arkitekten Georg von Hauberrisser var inspireret af rådhuset i Bruxelles.
Det er ikke kun udvendig rådhuset er i nygotisk stil. Også indenfor er det en rejse tilbage i tiden, hvor bl.a. buer, hvælvinger og glasmosaikker leder tankerne hen på middelalderen. Det er gratis at besøge rådhuset og det gode Rathausgalerie, mens der er entré til tårnet.
Det berømte klokkespil (Glockenspiel) på rådhustårnet består af hele 43 klokker og en lang række figurer, der viser to episoder i Münchens historie. Den første er Hertug Vilhelms bryllup med Renate af Lorraine, hvor den bayerske ridder vinder over sin modstander fra brudens hjemegn.
Den anden episode på niveauet nedenunder er den såkaldte schäfflerdans, der siges at være udført af de lokale under en epidemi i 1517. Blandt historikere er der dog uenighed om, hvorvidt de lokale dansede for at holde humøret oppe eller da epidemien var slut.
Musikken, der følger med den lille forestilling er ikke den samme hver gang. Af samme grund kan det berømte klokkespil vare fra 12-15 minutter, men afsluttes altid med den gyldne hane, der fløjter tre gange. Glockenspiel kan ses og høres kl. 11 og kl. 24 – fra april til oktober også kl. 17.
Residenz
En af Münchens største seværdigheder er Residenz, der var Wittelsbach-slægtens palads. Residenz blev grundlagt i 1385 og erstattede Alter Hof, der viste sig svær at forsvare.
Det nye residens er væsentlig større og opført i forskellige perioder og stilarter. Paladset blev stærkt medtaget under 2. verdenskrigs bombardementer, men er nu genopbygget og bestemt imponerende.
Vil du opleve hele Residenz, så kan du roligt afsætte i hvert fald en halv dag. Det kan dog nemt tage længere tid alt efter interesse. Der er flere forskellige billettyper, men vil du se beboelsesområdet, så følger du en fastlagt rute, hvor du kommer forbi en lang række rum, værelser og store og små sale med et hav af effekter.
Der er selvfølgelig flere højdepunkter i Residenz, som er værd at fremhæve. Et af dem er det såkaldte Ancestral Gallery, der er et aflangt rum med over 100 portrætter af Wittelsbach-familiens medlemmer.
Rummet blev opført af Karl Albrecht (Karl 7.) i 1726 straks efter han blev kurfyrste. Portrætterne overskygges næsten af det overdådige barokrum med dekorationer og udsmykninger som stukarbejder og forgyldte udskæringer.
Et andet højdepunkt er det fantastiske Antiquarium opført af hertug Albert 5. fra 1568 til 1571 til hans samling af antikke figurer. Med sin længde på 55 meter siges det at være det største renæssancesal nord for alperne.
Som i Ancestral Gallery er det også i Antiquarium som om at udsmykninger og dekorationer overskygger alt andet. Salen har et hav af fine detaljer som billeder, ornamenter og udskæringer.
Videre på rundturen ad gange og trapper kommer du til det kongelige palads (Königsbau), der er det egentlige beboelsesområde som Kong Ludwig 1. lod opføre i perioden 1825 til 1835.
Paladset ligger ud til Max Josephs Plads og indeholder bl.a. sale, stuer og soveværelser med en stor samling af lamper, møbler og kunstgenstande. Overalt er der udsmykninger og ikke en centimeter synes at være glemt.
I Königsbau ligger også Nibelungen Halls, der er fem sale i italiensk stil med væg- og loftsmalerier, som skildrer det gamle sagn Nibelungslied. Kongen betragtede malerierne som så vigtige, at han åbnede salene for offentligheden. Mange af freskoerne overlevede 2. verdenskrig og blev restaureret i årene 1955-1960.
The Treasury, (skatkammeret), hvortil der kræves særskilt billet, er i dag en del af Königsbau. Her kan du se en kæmpe samling af værdifulde effekter samlet gennem mere end 1000 år.
Der er bl.a. våben, juveler, smykker, sølvtøj, kunstgenstande, guldarbejder og meget meget mere. Det er et overflødighedshorn af spændende ting, der fylder 10 rum i stueetagen af Königsbau.
De nævnte seværdigheder herover er dem man sædvanligvis vil fremhæve i Residenz, men der er mange andre rum, sale og samlinger at opleve foruden gårdhaver og det fine Cuvilliés Teater.
Residenz har åbent hver dag, og du kan vælge mellem flere forskellige billettyper. Du kan købe billet særskilt til museet, skatkammeret og Cuivilliés Teater eller som kombinationsbilletter.
Billet til museet inkluderer bl.a. Antiquarium, Ancestral Hall og Köningsbau. Audioguide er tilgængelig. Barokhaven bagved Residenz (indgang fra bl.a. Odeonsplatz) er gratis at besøge.
Frauenkirche
Frauenkirche er Münchens katedral. Den ligger som en kolos i de smalle gader og er næsten umulig at få et godt billede af. Kirken er kendt for sine to kupler på tårnene, der er næsten 99 meter høje og rager højt op over resten af byens centrum. Frauenkirche blev grundlagt i 1468 på ordre af hertug Sigismund og opført på en ældre kirke fra 1100-tallet.
På trods af status som katedral er Frauenkirche overraskende enkel i sit udtryk. Indvendig er katolske kirke ofte overdådigt udsmykket, men Frauenkirche har bare vægge med flere lukkede sidekapeller. Mest iøjnefaldende er de flotte glasmosaikker og den enorme figur af Jesus på korset omtrent midt i kirken.
Du kan også se den tysk-romerske kejser Louis 4.s (Ludwig 4.) gravmæle, mens andre personligheder er stedt til hvile i krypten. Det gælder Münchens tidligere ærkebiskopper og en lang række medlemmer af Wittelsbach-slægten.
Kirken led stor skade under 2. verdenskrigs bombardementer, men er efterfølgende renoveret og delvist genopbygget. Der er gratis adgang til Frauenkirche, mens der er entré, hvis du vil nyde udsigten fra toppen af sydtårnet, hvorfra du selvfølgelig har en formidabel udsigt.
Peterskirche
En anden berømt kirke i München er Peterskirche, der er byens ældste og derfor også kaldes Alter Peter. Der har sandsynligvis ligget kirke på stedet siden 700-tallet, men den er siden erstattet af en ny i det 12. århundrede, der blev indvidet kort før en stor brand jævnede den med jorden i 1327.
Fundamentet til den nuværende kirke blev lagt i 1368. Siden er Peterskirche udvidet og har også fået nyt inventar. Også Alter Peter blev stærkt medtaget under 2. verdenskrig, men er nu genopbygget. Det har også været muligt at gendanne de fine freskoer i loftet udført af Johann Baptist Zimmermann. Der er gratis adgang til kirken, mens der er entré til det 91 meter høje tårn, hvorfra du kan kigge ned på Mariaplatz.
Viktualienmarkt
Münchens centralmarked er Viktualienmarkt. Tidligere lå markedet på Mariaplatz, men med årene voksede det sig større og flyttede derefter til den nuværende lokation få hundrede meter derfra.
Viktualienmarkt er et livligt sted med en lang række boder, der sælger bl.a. kød, ost, brød, blomster og frugt og grønt. Du kan også finde en lang række delikatesser som pølser, syltede grøntsager og sennep på 100 måder. Selvom der er et par souvenirboder, så er markedet i høj grad målrettet de lokale – et fint sted at følge med i dagligdagen.
Vil du spise billigt i München, så kan du med fordel lægge vejen forbi Viktualienmarkt. Tjek f.eks. suppekøkkenet og det herlige lille spisested Münchens Kleinste Gaststätte. Blot to af flere muligheder for at få stillet sulten på markedet, der også har sin egen biergarten.
Theatinerkirche
På Odeonsplatz ligger den flotte Theatinerkirche, der blev bygget i perioden 1663 til 1690 af kurfyrsteparret Ferdinand Maria og Henriette Adelaide. Især Sidstnævnte dyrkede barokken og inviterede mange italienske arkitekter til München, og det var en af dem, Agostino Barelli, der fik til opgave at opføre kirken.
Tårnene og kuplen blev tilføjet af arkitekten Enrico Zucalli, der overtog ansvaret af byggeriet, da Barelli døde. Også fronten i senbarok er kommet til senere.
Indenfor kan du bl.a. se ornamenteringer og smukt stukarbejde. I krypten ligger flere medlemmer af Wittelsbach-slægten begravet inklusive Ferdinand Maria og Henriette Adelaide. Der er gratis adgang til kirken.
Münchens ølhuse
En stor del af Münchens kultur og historie handler om øl. Rundt om i byen ligger adskillige bryggerier, hvoraf nogle er mange hundrede år gamle. Hvert bryggeri har et bräu- eller wirtshaus hvor du kan smage den verdensberømt bayerske øl og spise lokal tysk mad.
Mest kendt er Hofbräuhaus am Pltazl, der blev grundlagt i 1589 af herug Maximilian 1., men der er mange andre steder, du kan besøge. Hofbräu er et af de bryggerier, der leverer øl til den berømte oktoberfest. Du kan læse mere i indlægget 6 gode ølhuse i München.
Maxvorstadt
Bydelen Maxvorstadt begynder ved Karlsplatz og Odeonsplatz og er således nabo til Altstadt mod nordvest. Maxvorstadt kan godt kaldes Münchens museumskvarter, hvor især kunst- og historieinteresserede må føle sig som i himlen.
Udover de mange museer finder du også den gamle botaniske have, Löwenbraukeller Wirtshaus og Führerbau, der var Adolf Hitlers tilholdssted i München. Huset overlevede 2. verdenskrig og ligger på Arcisstraße 12.
Fra Maxvorstadts sydøstlige del omkring Köningsplatz kan du nemt gå til Altstadt, men bydelen har både S- og U-bahn, der kan bringe dig vidt omkring i München.
Königsplatz
Den store Königsplatz er det absolut mest markante sted i Maxvorstadt. Pladsen blev anlagt på ordre af kong Ludwig 1. i begyndelsen af 1800-tallet, men de markante bygninger kom først til lidt senere.
Arkitekten Karl von Fischer hentede bl.a. inspiration i Grækenland, og i den ene ende af Königsplatz planlagde han at opføre en propylæer, der var en kopi af den, som stod ved indgangen til Akropolis i Athen.
Efter von Fischers død overtog arkitekten Leo von Klenze arbejdet, og han færdiggjorde propylæren i 1862, der blev tilegnet Kong Otto af Grækenland fra Wittelsbachs-slægten, der samme år blev afsat som regent. Propylæren er flankeret af to store nyklassicistiske bygninger – Glyptothek grundlagt i 1816 og Staatliche Antikensammlungen grundlagt i 1848.
Königsplatz blev senere et slags centrum for nazisterne. De opførte bl.a. et monument til ære for de faldne under ølstuekuppet i 1923. Det blev revet ned af amerikanerne efter 2. verdenskrig, men man kan stadig se fundamentet. I 1933 var pladsen centrum for en bogafbrænding, hvor antinazistiske bøger og skrifter blev kastet i flammerne.
Königsplatz var med sin størrelse ideel til stormøder for nazisterne, der i de omkringliggende gader opførte eller overtog flere bygninger – udover Fürerbau også det såkaldte Braunes Haus, der var hovedkvarter for Det Nationalsocialistiske Parti. Bygningen blev jævnet med jorden under 2. verdenskrig.
På og omkring Königsplatz ligger i dag adskillige museer og gallerier – f.eks. disse:
Glyptothek
Museum på Königsplatz med antikke skulpturer fra primært den græske og romerske periode.
Staatliche Antikensammlungen
Udvidet samling af antikviteter – du kan bl.a. se smykker, vaser og platter. På Königsplatz overfor Glyptothek.
Alte Pinakothek
Museumskvarterets flagskib med europæisk kunst i form af primært malerier fra det 14. til 18. århundrede. Der er værker af bl.a. Rubens, Rembrandt, Raphael og van Dyck. Alte Pinakothek ligger på Barer Straße ca. 500 m fra Königsplatz.
Neue Pinakothek
Neue Pinakothek viser kunst fra især det 18. og 19. århundrede, hvor værker af Monet, Manet, Cezanne, Gauguin, Gainsborough og van Gogh hører til højdepunkterne. Neue Pinakothek ligger på Barer Straße ved siden af Alte Pinakothek.
Pinakothek der Moderne
Museum med moderne kunst – især malerier. Der er værker af bl.a. Picasso, Ernst, Baselitz og Kirchner. Museet ligger på Barer Straße overfor Alte Pinakothek. I samme bygninger ligger bl.a. Der Neue Samlung, som omhandler design og arkitektur.
Staatliches Museum Ägyptischer Kunst
Som navnet antyder et museum dedikeret til kunst og genstande fra det gamle Egypten. F.eks. tavler, relieffer, statuer og figurer, der udstilles i et moderne set up. Museet ligger på Gabelsbergstraße tæt på Alte Pinakothek og 400 m fra Königsplatz.
NS Dokumentazionscentrum
Museum og læringscenter, der omhandler nationalsocialismen i München og Tyskland. Der er både faste og skiftende udstillinger på museet, der ligger hvor nazistpartiet havde hovedkvarter. Gratis entré. På Briennerstraße ca. 200 meter fra Königsplatz.
Andre museer i området tæller bl.a. Skulpturmuseet, Geologisk Museum og Lenbachhaus, der viser moderne kunst og er indrettet i kunstneren Franz von Lenbachs tidligere hjem.
Andre steder i München
Schloss Nymphenburg (Nymphenburg Palads)
Det enorme Schloss Nymphenburg med tilhørende park ligger ca. 5 km nordvest for Mariaplatz. Det var kurførsteparret Ferdinand Maria og Henriette Adelaide, der i 1664 efter fødslen af sønnen Maximilian lod slottet opføre.
Opgaven med at tegne og opføre Nymphenburg gik til arkitekten Agostino Barelli, der også havde ansvaret for byggeriet af Theatinerkirche. Det nye slot faldt åbenbart i kurfyrsteparrets smag – i hvert fald udkonkurrerede det hurtigt Blutenburg Slot som regenternes foretrukne jagtslot og sommerresidens.
Maximilian udvidede Nymphenburg i 1701 med to sidefløje, og senere blev stalde og et orangeri tilføjet. I dag er Nymphenburg med sine 632 meter således verdens længste sammenhængende slot.
Stort set samtlige senere regenter har sat deres præg på slottet og bidraget til dets nuværende udseende. Derfor er Nymphenburg i flere forskellige stilarter. Du kan bl.a. finde dekorationer og loftsmalerier fra barokken, stukarbejder fra rokokotiden og en lang række nyklassicistiske møbler.
Indenfor på Nymphenburg Palads er der masser at kigge på. Blandt højdepunkterne er marmorsalen med loftsmalerier af Johann Zimmermann, værelset hvor Kong Ludwig 2. blev født og Skønhedsgalleriet med 36 portrætter af smukke kvinder som hofmaler Joseph Stieler malede på ordre fra Ludwig 1.
Den bagvedliggende have er på hele 180 ha. Den var egentlig anlagt med inspiration fra Italien, men Maximilian omdannede haven i fransk stil med Versailles som forbillede. I begyndelsen af 1800-tallet blev slotshaven igen lavet om, hvor arkitekten Ludwig von Sckell anlagde en engelsk have med udgangspunkt i de stramme linjer fra barokken.
Rundt om i den store have ligger flere bemærkelsesværdige bygninger. Bl.a. Pagodenburg, Badenburg, som var det første sommerresidens, og Amalienburg, der er opført som jagtslot i rokokostil af Francois de Cuvilliés til kurfyrste Karl 7., der senere blev tysk-romersk kejser. Amalienburg har bl.a. en flot spejlsal.
I en af Nymphenburgs sydlige fløje, i de gamle stalde, ligger nu Marstallmuseum, hvor hovedattraktionen er de flotte kareter. Bl.a. kan du se den karet som Karl 7. benyttede i forbindelse med hans kroning til kejser.
På etagen over Marstallmuseum kan du besøge Porcelænsmuseet med genstande fra bl.a. hoffets egen porcelænsfabrik, som Maximilian 3. grundlagde i 1747.
Der er masser at kigge på ved Nymphenburg Palads, der har åbent hver dag året rundt. Fra München centrum kommer du nemmest til paladset med sporvogn linje 17, som du kan tage fra Karlplatz eller hovedbanegården. Stå af på Schloss Nymphenburg.
De nærmeste S- og U-bahn stationer ligger 15-20 minutters gang fra paladset. Du kommer nemmest dertil med S-bahn linje S1 fra f.eks. Mariaplatz. Stå af på Laim Station – herfra er der ca. 300 meter til haven og 1,5 km til paladset. Alternativt tager du U-bahn linje U1 eller U7 til Rotkreuzplatz. Herfra er der ca. en halv times gang til Nymphenburg Palads.
Olympia Park
Olympia Park blev opført i forbindelse med afholdelsen af de olympiske lege i München i 1972. Parken er opført rundt om det olympiske stadion og dækker et enormt område. Der er i dag en lang række forskellige aktiviteter i Olympia Park.
Du kan tage med på rundvisninger for at høre mere om parken, men der er også f.eks. zipline, klatring og forlystelsesparken Sea Life.
Der afholdes også en lang række events som koncerter, musicals og teaterforestillinger samt den årlige Tollwood Festival. Du kan også komme op i det 291 meter høje olympiske tårn, hvorfra du har en fantastisk udsigt. Olympia Park ligger ca. 7 km nord for Mariaplatz. Herfra kan du tage U-bahn linje 3, der kører til stationen Olympiazentrum.
BMW Welt og BMW Museum
Bilfabrikanten BMW kommer fra München. Ved Olympia Park ligger både fabrik og hovedkvarter samt BMW Welt og BMW Museum. Det er egentlig to forskellige steder, men omhandler begge alt hvad der har med BMW at gøre.
Du kan se alle de biler BMW har produceret, men også få et indblik i fremtidens køretøjer, ligesom der er mulighed for at følge med i processen omkring design og produktion. Der arrangeres løbende events og workshops i BMW Welt, som du nemmest kommer til fra centrum med U-bahn linje 3 – stå af på Olympiazentrum.
München – hvor mange dage skal du bruge
München har oplevelser til mange dage. Har du kun kort tid i byen, så er det om at prioritere hvad du vil se og opleve. Heldigvis ligger mange af seværdighederne i centrum af byen, og du begøver derfor ikke bruge lang tid på transport.
Udover de mange gode aktiviteter og seværdigheder, så er München også et godt udgangspunkt for udflugter. Du kan bl.a. besøge koncentrationslejren i Dachau, Zugspitze, Tysklands højeste bjerg, den østrigske by Salzburg og det imponerende slot Neuschwanstein.
Der er således masser at se og opleve i og udenfor München, der helt sikkert fortjener flere besøg. Selv kommer jeg gerne tilbage til den hyggelige tyske by, der var et fint bekendtskab.
Herunder finder du min München guide – læs om bl.a. transport, overnatning og mad og drikke. Du kan også finde nyttige links til din rejse.
Transport
Ind og ud
Du kommer nemmest til München med fly. Fra både Billund og København er der en direkte rute. Alternativt er det nødvendigt med en mellemlanding undervejs.
Husk kun at betale for det du har brug for, når du booker flybilletter. Overvej om du behøver f.eks. indchecket bagage, prioriteret boarding og valg af sæde – alt sammen noget, der gør flybilletten dyrere. Du kan søge og sammenligne flybilletter her.
Fra München lufthavn til centrum eller dit hotel er det nemmest med taxi eller en privat transfer, hvor du bliver kørt direkte til dit bestemmelsessted. En taxi bør koste 55-65 € alt efter trafik, tid på døgnet og hvor i byen du skal hen.
Mest bekvemt er det med en privat transfer, som du kan booke hjemmefra til en fast pris. Her venter chaufføren på dig i ankomsthallen.
Det er dog nemt at tage toget fra lufthavnen ind til byen. Både S-bahn linje 1 og 8 kører fra lufthavnen ind til centrum og gør stop ved Mariaplatz og hovedbanegården. De har hver deres rute, men transporttiden for dem begge er ca. 40 minutter. Der er afgang hvert 10. minut i dagtimerne.
I ankomsthallen kan du følge skiltene til S-bahn. Du kan købe billet i automaterne, og her er det vigtigt, at du holder øje med hvilken type billet, du vælger automaten skal spytte ud. Nogle billetter er gyldige når de kommer ud af automaten, mens andre skal stemples før de kan bruges.
Automaterne har engelsk menu og du kan vælge undervejs – det er ikke besværligt, bare du et opmærksom på det. Jeg anbefaler at du køber Billetten Airport-City Day Ticket, der som navnet antyder dækker de zoner, du skal bruge ind til centrum, og som er gyldig når den kommer ud af automaten.
Skal du bruge den offentlige transport meget og/eller besøge en række af byens seværdigheder, så kan et rabatkort måske være en god idé. Læs mere om det i afsnittet At komme rundt.
Andre måder at komme til München fra Danmark er med bil, bus eller tog. Det kan være tidskrævende og er ikke nødvendigvis billigere end flyet.
Fra Aarhus er der ca. 1145 km til München og fra københavn ca. 985 km via Gedser-Rostock. Busbilletter kan du købe hos Flixbus, mens du på DSBs hjemmeside kan se mere om muligheden for at tage toget til München.
At komme rundt
München har god offentlig transport, der dækker hele byen. Desværre er billetsystemet rodet og slet ikke gearet til turister. München er inddelt i zoner, og jeg anbefaler, at du på din telefon gemmer denne side med zoner.
Officielt skulle der være zonekort på billetautomaterne i S- og U-bahn, men jeg var flere gange ude for at det var fjernet. Så er det lidt svært som turist at finde den rigtige pris.
Også i billetautomaterne i centrum skal du vælge om din billet skal være gyldig når den kommer ud af maskinen eller du selv skal stemple den. De såkaldte single billetter (enkeltbilletter) skal typisk stemples i de små automater, der som regel står ved nedgangen til selve perronen.
I nogle billetautomater kan du både betale med kort og kontanter, mens andre kun tager kontanter i form af mønter. Her var jeg flere gange ude for at automaterne var gået i stykker og egentlig bare stod til pynt. Igen: Man står lidt fortabt tilbage som turist når tingene ikke virker.
En løsning på at komme nemmere rundt med den offentlige transport, også fra lufthavnen ind til centrum, er at købe et af de rabatkort, der er henvendt til turister:
CityTourCard – inkluderer bl.a. offentlig transport i de zoner og den tidsperiode, du vælger.
Munich Card og City Pass – to rabatkort, der har offentlig transpot inkluderet, men tilbyder forskellige entréer og rabatter til seværdigheder.
Du vil sandsynligvis få mest brug for S- og U-bahn, men München har også busser og sporvogne. Se mere om den offentlige transport i byen her.
Der findes selvfølgelig også taxier og flere tourbureauer, der tilbyder f.eks. guidede byvandringer eller udflugter ud af byen.
Overnatning
München har overnatning for enhver smag og pengepung. Generelt er prisniveauet dog højt, og det kan være en god idé at lave lidt research, inden du booker hotel. Det er bestemt ikke altid kvaliteten følger prisen.
Dyrest er det at bo i centrum i bydelen Altstadt og Maxvorstadt, mens du ofte kan finde lidt billigere overnatning i f.eks. området øst for Isar-floden, i Glockenbachviertel syd for centrum og i området syd for hovedbanegården, der har en lang række etniske butikker og spisesteder.
Uanset hvor du overvejer at booke overnatning i München, så er det en god idé at tjekke om du kan parkere, hvis du har bilen med. Enten gratis eller mod gebyr. Her skal ejere af elbiler også være opmærksom på muligheden for at lade bilen op.
Husk at tjekke værelsestype, afbestillingsbetingelser og hvad, der er inkluderet (f.eks. morgenmad), når du sammenligner hoteller.
I min München guide anbefaler jeg følgende overnatningssteder, der alle får rigtig gode anmeldelser af tidligere gæster. Læs mere herunder eller se det fulde udvalg på f.eks. hotels.com eller booking.com.
Hotel MIO by AMANO
Rigtig godt hotel med central beliggenhed. MIO by AMANO var en rigtig god oplevelse, og her bor du på moderne værelser med bl.a. tv, pengeskab og gratis wifi.
Stedet har døgnåben reception, en god bar og mulighed for at tilkøbe en lækker morgenmadsbuffet. På trods af beliggenheden i centrum kan du ofte booke hotellet til en god pris. Se billeder og priser på Hotel MIO by AMANO.
Augustin Hotel
Superpopulært hotel, der ligger lige syd for hovedbanegården ved det område, hvor der afholdes Oktoberfest. På Augustin Hotel bor du på lyse værelser, hvor de største har plads til seks personer.
Hotellet har faciliteter som bar, restaurant og gratis wifi. Der er mulighed for parkering, og morgenmadsbuffet kan tilkøbes. Se billeder og priser på Augustin Hotel.
KING’s Hotel Center
Få hundrede meter nord for hovedbanegården har du mulighed for at bo til en god pris på KING’s Hotel Center, der ligger i Maxvorstadt.
Hotellet har flere forskellige værelsestyper – bl.a. enkeltværelser. Der er gratis wifi, døgnåben reception og en hyggelig gårdhave. Der er mulighed for parkering og at tilkøbe morgenmadsbuffet. Se billeder og priser på KING’s Hotel Center.
Hotel Deutsche-Eiche
Til dig, der gerne vil bo centralt og bruge lidt flere penge på overnatningen er det populære Hotel Deutsche-Eiche et godt valg.
Her bor du på moderne værelser med bl.a. tv, pengeskab og gratis wifi. Faciliteterne tæller bl.a spa, bar, restaurant og en hyggelig tagterrasse. Parkering og morgenmad er tilgængelig. Se billeder og priser på Hotel Deutsche-Eiche.
Mad og drikke
En storby som München har selvfølgelig spisesteder med mad fra hele verden. Det tyske køkken får måske ikke dit mundvand til at løbe, men det er i høj grad en del af oplevelsen at besøge et wirts- eller bräuhaus, når du skal smage byens verdensberømte øl.
Her er det klassisk mad som weisswurst, schweinshaxe, schnitzel og leberkäse (farsbrød af lever), der serveres. Måske ledsaget af sauerkraut eller knödel, der er en lidt pudsig og halvsej kugle lavet af brød eller kartoffel, som koges. Der er selvfølgelig mange andre ting på menukortene.
Som andre steder i verden har nye og innovative kokke også i München udfordret det traditionelle køkken ved at nytænke de klassiske retter. Maden i det sydlige Tyskland er i høj grad i familie med det østrigske og tjekkiske køkken, hvor du kan få mange af de samme retter, der nogle gange hedder noget andet.
Nærheden til Italien betyder, at du i München finder en lang række gode italienske restauranter. Her er der mange steder ægte fokus på kvalitet, der sætter en ære i at lave god mad fra hjemlandet. Perfekt for de mange italienske turister, der besøger München, men selvfølgelig også for alle os andre.
I det hele taget kan gastroturister roligt lægge vejen for München, der bl.a. har en hel del michelinrestauranter.
Generelt er prisniveauet på restauranterne rimeligt i München – i hvert fald sammenlignet med Danmark. Du kan typisk få en hovedret for ca. 18 € og opefter på et wirtshaus eller en almindelig mellemklasserestaurant.
Gode steder at spise
Som nævnt skal du prøve at spise på et wirts- eller bräuhaus – også selvom du ikke drikker øl. Det er gode steder at smage den lokale mad og få en fornemmelse af stemningen. Mange steder er også frekventeret af lokale.
Du kan f.eks. besøge Schneider Bräuhaus, der er berømt for sin morgenmad bestående af pretzel, weisswurst og weissbier. Whats not to like. Om aftenen er det en god idé at reservere bord. Et lidt mere moderne tysk køkken kan du finde hos Servus Heidi ved hovedbanegården.
God italiensk mad får du mange steder i München. Centralt og til en god pris kan du besøge Tavernetta på Hildegardstraße, der har åben til både frokost og aften.
Veganere og vegetarer kan prøve evigt populære Prinz Myshkin på Hakenstraße, der servere rigtig god mad i moderne omgivelser. Der er åbent til frokost og aftensmad.
Aktiviteter
En storby som München har selvfølgelig en lang række aktiviteter og er desuden vært ved større arrangementer som f.eks. koncerter, udstillinger og sportsbegivenheder. Du kan klikke ind på f.eks. munich.travel for at se, hvad der sker under dit ophold.
Museer
München har også en lang række museer. Udover de nævnte herover kan du bl.a. besøge disse steder:
• Deutsches Museum
• Bier und Oktoberfest Museum
• FC Bayern Museum
• Haus der Kunst
• Kunsthalle München
Andre muligheder er f.eks. food tours, guidede byvandringer, hop-on-hop-off bus, botanisk have og et besøg i Englischer Garten. Du kan få mere inspiration i indlægget Gratis oplevelser i München.
Praktisk information til din rejse
Godt at have styr på
Tjek udenrigsministeriet rejsevejledning til Tyskland inden du tager afsted – den finder du her.
Husk også forsikringen – måske har du allerede en rejseforsikring inkluderet i dine øvrige forsikringer – hvis ikke, så kan du få et tilbud her.
Øvrigt
Mangler du noget til ferien? Find ud af det på rejsegear.dk, der har et stort udvalg af rejseudstyr.
Hos f.eks. Saxo kan du udover almindelige bøger også finde et stort udvalg af e- og lydbøger og rejseguides.
Kort over München
I min München guide finder du selvfølgelig også et kort over byen, hvor jeg har markeret alle nævnte steder som seværdigheder, hoteller og spisesteder.