Hjem Tyskland Gratis oplevelser i München

Gratis oplevelser i München

Der er flere gode oplevelser i München, som er helt gratis

Der er mange gode gratis oplevelser i München. Den tyske storby er i forvejen et billigt rejsemål, men er du på lavbudget, så kan du med fordel tjekke disse forslag til, hvad du kan opleve i München uden at tage penge op af lommen.

Udover de gratis oplevelser i München, så kan du også spare penge ved at købe et Munich Card eller Munich City Pass – se mere om de to rabatkort her. Du kan finde alle de gratis oplevelser i München på kortet nederst på siden.

1 Viktualienmarkt

Münchens centralmarked er Viktualienmarkt. Tidligere lå markedet på Mariaplatz, men med årene voksede det sig større og flyttede derefter til den nuværende lokation få hundrede meter derfra.

Viktualienmarkt er et livligt sted med en lang række boder, der sælger bl.a. kød, ost, brød, blomster og frugt og grønt. Du kan også finde en lang række delikatesser som pølser, syltede grøntsager og sennep på 100 måder. Selvom der er et par souvenirboder, så er markedet i høj grad målrettet de lokale – et fint sted at følge med i dagligdagen.

Vil du spise billigt i München, så kan du med fordel lægge vejen forbi Viktualienmarkt. Tjek f.eks. suppekøkkenet og det herlige lille spisested Münchens Kleinste Gaststätte. Blot to af flere muligheder for at få stillet sulten på markedet.

Viktualienmarkt er et livligt sted

2 Glockenspiel

En af de oplevelser i München, der altid tiltrækker turister er Glockenspiel – klokkespillet på byens rådhus. Det består af hele 43 klokker og en lang række figurer, der viser to episoder i Münchens historie.

Den første er Hertug Vilhelms bryllup med Renate af Lorraine, hvor den bayerske ridder vinder over sin modstander fra brudens hjemegn.

Den anden episode på niveauet nedenunder er den såkaldte schäfflerdans, der siges at være udført af de lokale under en epidemi i 1517. Blandt historikere er der dog uenighed om, hvorvidt de lokale dansede for at holde humøret oppe eller da epidemien var slut.

Musikken, der følger med den lille forestilling er ikke den samme hver gang. Af samme grund kan det berømte klokkespil vare fra 12-15 minutter, men afsluttes altid med den gyldne hane, der fløjter tre gange. Glockenspiel kan ses og høres kl. 11 og kl. 24 – fra april til oktober også kl. 17.

Glockenspiel på Münchens rådhus

3 Münchens kirker

Jeg har efterhånden besøgt mange byer, men ingen hvor kirkerne ligger så tæt som i München. Vi taler om store kirker, der næsten ligger side om side i centrum af byen. Alle er gratis at besøge, men der kan dog være entré, hvis du f.eks. vil besøge tårne og krypter.

Af Münchens mange kirker er Frauenkirche (katedralen) nok mest berømt – også selvom den er forholdsvis enkel i sit udtryk. Bemærk dog de meterlange glasmosaikker og lad dig imponere over kirkens højde med det hvælvede loft.

Alter Peter, Peterskirche, er sandsynligvis byens ældste kirke, men gen- og ombygget af flere gange. Her skal du bemærke de fine malerier og loftsudsmykninger.

Andre bemærkelsesværdige kirker er den smukke Theatinerkirche, St. Michael og den noget mindre Asamkirche med den pragtfulde rokokofacade. Kirkerne er meget forskellige, men har alle spændende historie og hører til de bedste gratis oplevelser i München.

Den store Frauenkirche, der også er Münchens katedral

4 Gratis museer

München har en lang række gratis museer. Nogle har altid fri entré, mens andre tilbyder gratis adgang på bestemte dage eller tidspunkter.

Museer, som altid er gratis tæller bl.a. Det Geologiske Museum og Müncher Kaiserburg, der ligger i Alter Hof, som var huset Wittelbachs første residens i München. Det er netop det udstillingen her handler om. Et vigtigt og spændende gratis museum er NS-dokumentationszentrum, der dokumenterer og omhandler nationalsocialismen.

Der er flere andre mindre gratis museer og gallerier i München, men du kan også besøge Lenbachhaus første torsdag i måneden og Haus der Kunst den sidste fredag i måneden uden at tage penge op af lommen.

Det skal også nævnes, at de fleste museer omkring Königsplatz – f.eks. Pinakothek og Det Egyptiske Museum – har nedsat pris om søndagen – her er entréprisen blot 1 €.

gratis oplevelser i München
Haus der Kunst er et af de museer, der tilbyder gratis entré

5 BMW Welt

Så skal vi en tur ud af byen og til BMW Welt, der ligger i Olympia Park (der også er gratis at besøge). Er du vild med BMW eller bare bilfreak generelt, så vil et besøg hos BMW Welt nok være noget for dig. Det verdensberømte bilmærke blev grundlagt i 1917 og har siden produceret en lang række modeller, som du kan se i udstillingen

I BMW Welt kan du også få et indblik i fremtidens biler, ligesom der er mulighed for at følge med i processen omkring design og produktion. Der arrangeres løbende events og workshops i BMW Welt, som du nemmest kommer til fra centrum med U-bahn linje U3 – stå af på Olympiazentrum.

gratis oplevelser i München
Indenfor i BMW Welt

6 Hofgarten

Den fine, men enkle Hofgarten er en del af Residenz – det gamle hovedsæde for huset Wittelsbach, der gennem århundreder regerede Bayern. Her er der i dag museum med entré, men renæssancehaven bagved er gratis at besøge. Du har et flot kig til selve paladset og kan i midten af haven se det lille Dianatempel.

I havens sider mod vest og nord er der to arkader med malerier, der viser begivenheder i Bayerns historie. Mod øst ligger det enorme Staatskanzlei, der er hjem for delstatsregeringen og ministerpræsidenten. Bygningen er fra 1905, men gennemrenoveret i 1990’erne.

Del af Residenz ud mod Hofgarten

7 Eisbachwelle

Et af Münchens mere spektakulære steder et Eisbachwelle – et surfspot i den sydligste del af Englischer Garten midt inde i storbyen. Eisbachwelle er et lidt specielt sted, hvor du kan se de dygtige surfere ride på den kunstige bølge, der er knap en halv meter høj.

På trods af den beskedne højde, så er Eisbachwelle kun for øvede surfere. Strømmen er stærk og bølgen konstant, så med mindre du er erfaren surfer, så anbefaler jeg, at du blot kigger på. Det er til gengæld sjovt, og du vil helt sikkert ikke være alene ved det populære surfspot.

gratis oplevelser i münchen
En af de dygtige surfere ved Eisbachwelle

8 Rådhuset

Münchens enorme rådhus på Marienplatz ser gammelt ud, men er af nyere dato. Det er opført i nygotisk stil i flere etaper. Den østlige del ud til Dienerstraße åbnede i 1870’erne, mens den vestlige del med tårnet stod færdig i 1906. Det siges, at arkitekten Georg von Hauberrisser var inspireret af rådhuset i Bruxelles.

Det er ikke kun udvendig rådhuset er i nygotisk stil. Også indenfor er det en rejse tilbage i tiden, hvor bl.a. buer, hvælvinger og glasmosaikker leder tankerne hen på middelalderen.

Det var pladsproblemer, der gjorde det nødvendigt at opføre et nyt rådhus – det gamle kan du se på den vestlige side af Marienplatz. Det er gratis at besøge rådhuset og det gode Rathausgalerie, mens der er entré til tårnet.

gratis oplevelser i münchen
Indenfor i Münchens flotte rådhus

9 Haven ved Nymphenburg Palace

Det imponerende Nymphenburg Palace blev grundlagt i 1664 og mest berømt for at være sommerresidens for Huset Wittelbach. Gennem årene er paladset ombygget og især udvidet til den pragtfulde og imponerende renæssancebygning, man kan se i dag. Med sine 632 meter er Nymphenburg Palace også et af de længste paladser i verden.

Der er entré til selve paladset, men den enorme have og park er gratis at besøge. Som andre lignende steder – f.eks. Charlottenburg Palace i Berlin, har haven en række karakteristiske bygninger, ligesom du kan se fontæner og marmorstatuer af græske guder.

Nymphenburg Palace ligger ca. 6 km nordvest for centrum. Du kommer nemmest dertil med S-bahn linje S1 fra f.eks. Marienplatz. Stå af på Laim Station – herfra er der ca. 300 meter til haven og 1,5 km til paladset. Alternativt tager du U-bahn linje U1 eller U7 til Rotkreuzplatz. Herfra er der ca. en halv times gang til Nymphenburg Palace.

Det smukke Nymphenburg Palace

10 Gratis gåture

Som i andre storbyer kan du også i München tage med på gratis byrundture. De er baseret på drikkepenge til guiden, som du selvfølgelig skal give. Helt gratis er turene således ikke, men det er dig, der bestemmer, hvor meget du vil give.

Byrundturene fås i flere forskellige udgaver alt efter udbyder. Der er den klassiske byrundtur med fokus på historien og de største seværdigheder, men du kan også vælge ture med f.eks. den gamle bydel og det tredje rige som tema. Se mere på f.eks. guruwalk.com.

gratis oplevelser i münchen
Der er mange muligheder for byvandringer i München

Nyttige links til din rejse til München

Transport

Fra København og Billund kan du flyve direkte til München. Der kan være tale om sæsonruter, som kun flyves i sommersæsonen. Alternativt må du som fra Aalborg tage en mellemlanding undervejs. Søg og sammenlign flybilletter her.

Andre muligheder er at køre selv eller tage bussen med f.eks. Flixbus. Fra Aarhus er der ca. 1130 km via motorvej A7 og A9 og fra København ca. 985 km via Gedser-Rostock og motorvej A9.

Overnatning

Du kan booke overnatning i form af hotel eller lejlighed på hotels.com eller booking.com, der har det største udvalg og som regel også de laveste priser.

Jeg anbefaler, at du ser nærmere på det anmelderroste Hotel MIO by Amano, der ligger perfekt og som ofte kan bookes til en god pris.

Husk

Tjek udenrigsministeriet rejsevejledning til Tyskland inden du tager afsted – den finder du her.

Kort over München

Svar på indlæg

Please enter your comment!
Skriv venligst dit navn her