Populære Berlin er en kæmpeby med masser af gode oplevelser. Fra hippe bydele og historiske steder til smukke bygninger og museer i verdensklasse. Læs meget mere om Tysklands spændende hovedstad i min Berlin Guide herunder.

Berlin – en introduktion

Der er ikke mange steder i verden, der har oplevet så meget som Berlin. I nyere tid har byen været hovedstad i Preussen, Det Tyske Kejserrige og fra 1918 i Weimarrepublikken, der eksisterede indtil 1933, hvor Hitler overtog magten. Det blev også begyndelsen på 2. verdenskrig, som skulle vise sig at være skæbnesvanger for Berlin.

Efter krigen blev Tyskland delt i to. Det gjorde Berlin også. Den østlige del var kontrolleret af Sovjetunionen, mens den vestlige del blev delt op i tre sektorer som henholdsvis USA, England og Frankrig kontrollerede.

Udviklingen i øst og vest gik dog ikke lige stærkt. Mens vestberlinerne oplevede fremgang, så stod det anderledes til i det sovjetkontrollerede område. Her udviklede den socialistiske republik DDR sig til Moskvas forlængede arm. En selvstændig stat styret af Sovjets ekstreme udgave af kommunisme.

Det betød forgyldelse af partitoppen og forfølgelse af alle, der ikke var enige i ideologien. Det betød også, at frihedstrængende østberlinere flygtede til vesten i håb om et bedre liv.

Mange af de såkaldte afhoppere var veluddannede mennesker, der efterhånden tømte Østtyskland for uvurderlig viden. Officielt var det ikke grunden til, at DDR opførte muren, men for at beskytte befolkningen mod det fascistiske Vesten. Med Sovjetunionens fald i 1989 blev Berlinmuren revet ned og et nyt kapitel i byens historie kunne begynde.

berlin guide
Lille del af Hackescher Markt

2. verdenskrigs bombardementer tilintetgjorde en stor del af Berlins gamle bygninger. Mange af dem er opført igen og er således af nyere dato. I disse år er man også ved at byudvikle Berlin, men de fleste af nybyggerierne gør ikke rigtig noget godt for byen.

Som i mange andre storbyer rundt om i verden har man også her forsømt at inddrage de eksisterende bygninger og områder i udviklingen. Med tanke på, at arkitekter og byplanlæggere havde alle muligheder for at opbygge et nyt smukt Berlin, så er resultatet aldeles rædselsfuldt.

Berlin er under stadig forandring og et sted, hvor der hele tiden sker noget nyt. Men noget er dog ved det gamle: Den tyske hovedstad synes at have plads til alle slags mennesker.

Hipstere, punkere, højreorienterede og et væld af andre subkulturer valfarter til byen. Det gør de kreative, musikfolket og miljøforkæmperne også. Alle blander de sig med Berlins tusinder af turister, der også vil opleve en af verdens mest ikoniske byer.

Nu til min Berlin guide, hvor du først kan læse om byens områder og oplevelser. I indholdsfortegnelsen øverst, kan du gå direkte til det afsnit, du vil vide mere om – f.eks transport eller mine forslag til overnatningssteder.

berlin guide
Spillemand ved Brandenburger Tor

Mitte – orientering og oplevelser

Mitte er Berlins centrum. Bydelen dækker et stort område, hvor du finder en lang række af Berlins mest berømte seværdigheder. Det er et sted, hvor du nemt kan bruge mange dage, hvis du vil opleve det hele.

En af Berlins mest berømte gader er Unter den Linden, der har fået sit navn efter de utallige lindetræer, der pryder midterrabatten. Unter den Linden blev oprindelig anlagt af John George af Brandenburg, som brugte gaden til at få nemmere adgang til jagtområderne i det nuværende Tiergarten.

Mange af bygningerne langs Unter den Linden blev sønderbombet under 2. verdenskrig, men siden genforeningen har man også her været i gang med at bygge nyt. Ikke alt er lige heldigt – den moderne arkitektur skæmmer i den grad gaden og er flere steder med til at gøre den kold og usammenhængende.

Sammen med Karl-Liebknecht-Straße forbinder Unter den Linden Brandenburger Tor med Alexander Platz. Det er Mittes livsnerve, der er proppet med gode seværdigheder.

Men bydelen byder også på markeder og god shopping. F.eks. ved Hackescher Markt, hvor du skal stikke hovedet indenfor i baggårdene langs Rosenthaler Straße – her finder du hippe spisesteder og high-end butikker.

Fra Mitte er det nemt at komme til andre dele af Berlin – bydelen er betjent af adskillige S- og U-bahnlinjer.

berlin guide
Ikoniske Brandenburger Tor

Brandenburger Tor

Brandenburger Tor er vel nok Berlins mest ikoniske vartegn. Den er opført i 1788 af kejser Wilhelm 2. og ligger præcis, hvor en af Berlins gamle byporte engang lå.

Det kan synes pudsigt, at Brandenburger Tor oprindeligt skulle have heddet Frihedsporten. Måske indbyggerne i det gamle DDR finder titlen passende i dag, men dengang i slutningen af 1700-tallet da porten blev opført, kunne arkitekten næppe forestille sig hvilken fremtid riget gik i møde.

Østrigskrigene, Napoleonskrigene, revolutioner, verdenskrige og efterfølgende spændinger mellem øst og vest ventede før Brandenburger Tor endelig kunne leve op til sit navn. Porten lå klods op ad muren, der delte Berlin, og i dag står Brandenburger Tor som et slags symbol på genforeningen.

Museumsøen

Kunst- og historieinteresserede må slikke sig om munden ved tanken om et besøg på Museumsøen i Berlin.

Hele fem museer i topklasse kan du opleve på øen i Spreefloden. Bode Museum, Alte Museum, Neue Museum, Nationalgalleriet og Pergamonmuseet indeholder et overflødighedshorn af kunstskatte fra det gamle Egypten frem til i dag. Helt fortjent kom Museumsøen på UNESCOs verdensarvliste i 1999.

Alte Museum er ældst. Det blev opført i 1830, men de preussiske kejsere byggede efterfølgende flere museer med adgang for offentligheden. De blev desværre efterladt i ruiner under 2. verdenskrigs bombardementer. Alle er de i dag genopbygget som rekonstruktioner af de originale bygninger.

Billet til museumsøen koster 19 € giver adgang til alle museer. Du kan købe billet online her. Her kan du også tjekke om du skal booke en fast tid til dit besøg. Er det tilfældet, så skal du have en fast tid til hvert museum.

Berlins flotte katedral

Berlin Katedral

Berlins flotte katedral ligger på museumsøen lige ud til Unter den Linden. Der har ligget kirke på stedet siden 1400-tallet, men den nuværende er opført mellem 1894 og 1905 af den preussiske kejser Wilhelm 3. Den senere katedral fungerede dengang som kirke for Berlins Slot, der lå lige ved siden af.

Udover at være Tysklands største protestantiske kirke, så er katedralen i Berlin mest kendt for af være gravkirke for fyrstehuset Hohenzolleren, som de preussiske kejsere og konger tilhørte.

Det koster 9 € at besøge Berlins katedral, der også giver adgang til kuplen øverst, hvorfra der er en flot udsigt over byen. Der er mulighed for at tage på guidede rundvisninger. Du kan købe billetter online her.

Nikolaiviertel

Det ganske lille område Nikolaiviertel ligger ud til Spree-floden et stenkast fra katedralen. Bydelen kan dateres til 1400-tallet, men de gamle middelalderbygninger blev desværre ødelagt under 2. verdenskrig. De fine pastelfarvede huse i de smalle brostensbelagte gader er således kopier.

Selvom Nikolaiviertel fremstår som en slags kulisse, så er området stadig værd at besøge. Her hersker en dejlig ro, og Nikolaiviertel minder mest af alt om en by i byen. Beliggenheden ud til floden er hyggelig, og du kan besøge Nikolaikirken eller spise på en af de ca. 20 restauranter.

berlin guide
Hyggelige huse i Nikolaiviertels brostensbelagte gader

Fjernsynstårnet

Ved Alexander Platz, opkaldt efter den russiske zar, dominerer det berømte fjernsynstårn, der måler 368 meter. Du har selvfølgelig mulighed for at tage en tur op i tårnet (til 203 meter), hvorfra der er en fantastisk udsigt over Berlin.

Alexanderplatz lå i det gamle Østberlin, og de omkringliggende bygninger var en slags udstillingsvindue, der skulle vise omverdenen hvad DDR var i stand til at opføre. Kuplen på tårnet skulle illustrere de sovjetiske sputnik-satellitter, og om aftenen lyste den rød som symbol på socialismen.

Du kan booke billetter online på TV-tårnets hjemmeside, men også ved indgangen. Her kan dog være kø i ferier og i weekenden. Prisen er 21,50 €. Der er både bar og restaurant i tårnet.

Rigsdagsbygningen

Et stenkast fra Brandenburger Tor ligger den smukke og imponerende Rigsdag, der blev grundlagt i 1884. I knap 40 år fungerede bygningen som parlament. Først for det tyske kejserrige, derefter for Weimarrepublikken og til dels for det nazistiske Tyskland.

I 1933 blev Rigsdagen sat i brand, men ingen havde interesse i at renovere bygningen, der blev endnu mere ødelagt under 2. verdenskrig af primært russerne. Siden var den for alvor i skudlinjen, da de allierede bombede Berlin i slutningen af krigen.

Utroligt nok overlevede Rigsdagen. I hvert fald ydermurene. Indvendig var den en ruin, men det blev alligevel vedtaget at renovere bygningen. Det var dog først efter beslutningen om, at den tyske regering skulle flytte fra Bonn til Berlin, at Rigsdagen gennemgik en ny og omfattende restaurering.

Det betød bl.a., at bygningen igen fik den store glaskuppel på taget, der ved grundlæggelsen blev betragtet som både vovet og imponerende. I dag kan man stå på Rigsdagens tag og kigge ned på parlamentet gennem kuplen. Det er en populær turistattraktion og tilmed gratis at besøge, men kræver reservation på forhånd. Det kan du gøre her.

Mindesmærket for Europas Dræbte Jøder

Mindesmærket for Europas Dræbte Jøder

Umiddelbart syd for Brandenburger Tor ligger det enorme Mindesmærke for Europas Dræbte Jøder. Det er designet af arkitekterne Buro Happold og Peter Eisenmann og består af 2711 betonblokke på et 19000 m² stort område. Blokkene er arrangeret i snorlige rækker med gange i mellem.

Eisenman selv har sagt, at mindesmærkets form og størrelse ikke symboliserer noget. En tur ned gennem gangene giver dog ro og tid til refleksion. Det er også bemærkelsesværdigt, hvor forskelligt mindesmærket tager sig ud alt efter, hvor man står.

Nogle steder ligner det et futurisk kunstværk, mens man i gangene kan føle sig opslugt af de over to meter høje betonblokke. Der ligger et informationscenter under jorden i forbindelse med mindesmærket, hvor du kan høre mere om jøderne i form af bl.a. breve, billeder og dagbøger.

Tiergarten

Den store park Tiergarten ligger umiddelbart vest for Brandenburger Tor. Engang var det den preussiske kejsers jagtområde, men Frederik 3. omdannede parken til et sted for folket. En bred snorlige vej fører gennem Tiergarten, der er populær til picnic, motion og solbadning.

I parken er der flere monumenter og mindesmærker som f.eks. Sejrsmonumentet, der blev opført i forbindelse med preussernes sejr over Danmark i 1864. Særligt berømt i Tiergarten er Den Engelske Have (Englischer Garten) med Bellevue-slottet, der i dag er hjem for den tyske præsident.

I den vestlige del af parken ligger Berlins Zoologiske Have og Aquarium Berlin. Tiergarten dækker et meget stort område, men mange af parkens mest interessante steder er nemme at komme til med offentlig transport som f.eks. S-bahn linjerne 5, 7 og 9.

Gendarmenmarkt med koncerthuset og den franske kirke

Gendarmenmarkt

På den historiske plads Gendarmenmarkt ligger tre flotte bygninger: Koncerthuset, Den Franske Kirke og Den Tyske Kirke.

Gendarmenmarkt blev grundlagt som plads i slutningen af 1600-tallet og hed dengang Esplanade. Franske huguenotter, der var protestanter, bosatte sig i området, hvor de indgik i et preussisk regiment. På fransk kaldes de Gens d’Armes, og regimentet kom med tiden til at lægge navn til pladsen.

Både den franske og tyske kirke er fra begyndelsen af 1700-tallet, men tårnene blev først tilføjet i 1785. Den tyske kirke blev totalt ødelagt under 2.verdenskrig, og den nuværende bygning er således af nyere dato. Den stod færdig i 1993 og er i dag indrettet som museum, der omhandler den tyske historie.

Der er også museum i den franske kirke. Her kan du høre mere om huguenotterne. Koncerthuset er fra 1821, men blev restaureret efter 2. verdenskrigs ødelæggelser.

Charlottenburg – orientering og oplevelser

Som andre af Berlins bydele er også Charlottenburg alsidig. Fra det forholdsvis rolige område omkring Charlottenburg Palace til berømte Kurfürstendamm, der er et mekka for shopaholics.

Charlottenburg ligger vest for Tiergarten og et pænt stykke fra Mitte, som du dog nemt kommer til med S- og U-bahn. Bydelen går for at være lidt pænere og kan sine steder godt minde om Frederiksberg i København.

Charlottenburgs livligste område er uden tvivl langs Kurfürstendamm, hvor du på en strækning på 3,5 km finder caféer, spisesteder og nok Berlins bedste shopping i form af butikker, varehuse og indkøbscentre. Charlottenburg hører ikke til de billigste steder at overnatte i Berlin.

berlin guide
Det flotte Charlottenburg Palace

Charlottenburg Palace

Charlottenburg Palace blev opført af Sophie Charlotte, der var gift med den preussiske kejser Frederik 1. Paladset, der blev indviet i 1699, er i barokstil og bestod dengang kun af en enkelt fløj. Få år efter kom nye fløje til, og det var ved den lejlighed, at der blev dannet en egentlig slotsgård.

Da Sophie Charlotte døde i 1705 opkaldte Frederik slottet efter hende. I årene efter blev der tilføjet nye bygninger på området, der dengang som nu også bestod af en stor have.

Frederiks efterfølger, sønnen Wilhelm 1., havde ikke samme interesse for paladset som sin far, men da Frederik den Store overtog magten i 1740, blev Charlottenburg igen udvidet og ombygget. Også han kommer dog til at vende paladset ryggen. Frederik opfører Sanssouci i Potsdam, hvor han tilbringer det meste af sin tid.

Charlottenburg fik igen opmærksomhed i Wilhelm 3.s regeringstid fra 1797 og 43 år frem. Det var dog også i denne periode preusserne led nederlag til de franske tropper under ledelse af Napoleon, der brugte Charlottenburg som hovedkvarter i Berlin.

Som så mange andre bygninger i Berlin blev også Charlottenburg kraftigt beskadiget under 2. verdenskrig. Heldigvis bevarede man det, der var tilbage af paladset, som senere blev genopbygget og ført tilbage til sin oprindelige form.

Den store slotspark er gratis at besøge, mens der er entre (12 €) til selve paladset. Her kan du se adskillige flotte rum og effekter. Værd at bemærke et porcelænsrummet, de preussiske kronjuveler, Frederik 1.s soveværelse, fine kunstværker og Golden Gallery, der siges at have fungeret som balsal.

Det lille skur ved Checkpoint Charlie

Kreuzberg – orientering og oplevelser

Kreuzberg er Berlins hippe og kreative bydel. Traditionelt et sted for byens subkulturer, men også her er der sket en udvikling. Nye lejligheder er skudt op og med dem et noget bredere udvalg af barer og restauranter.

Kreuzberg er dog stadig helt sig selv. Bydelen er for mange et fristed med plads til alle. Det er et fint sted at gå rundt uden mål og måske jagte det flotte street art. Fra Kreuzberg kommer du nemt rundt i Berlin med U-bahn.

Checkpoint Charlie

Et af Berlins mest ikoniske steder er Checkpoint Charlie, der ligger på grænsen mellem Mitte og Kreuzberg. Det lille træskur står ensomt midt i gaden, og omringet af nye moderne huse synes det uendelig malplaceret. Men tag ikke fejl – hvad skuret ikke har i størrelse, har det i symbolværdi.

Dengang Berlin var delt af muren markerede det lille træskur ved Checkpoint Charlie på Friedrichsstraße grænsen mellem den amerikanske og sovjetiske sektor. Grænseovergangen var dog ikke for lokalbefolkningen, men for bl.a. diplomater, militærpersoner og udlændinge.

Rundt om i gaden har man ikke forsømt at gøre opmærksom på stedets historiske betydning. Flere butikker sælger merchandise med forbindelse til muren og Checkpoint Charlie, men mere interessant er Mauermuseum, der har en række udstillinger med fokus på muren og den kolde krig, men museet berører også emner som frihed og menneskerettigheder generelt.

Det Jødiske Museum

Det nye jødiske museum i Berlin blev indviet i 2001. Museet ligger i flere bygninger, hvor det såkaldte Kollegienhaus fra 1735 nu har fået selskab af arkitekten Daniel Libeskinds nye bygning, der nok er moderne, men aldeles rædselsfuld og slet ikke passer ind i det eksisterende miljø.

På museet kan du lære mere om jødernes historie i Tyskland – fra middelalderen frem til i dag. Den faste udstilling hedder Jewish Life in Germany: Past and Present og er gratis at besøge. Der er entré, op til 8 €, til særudstillingerne i det gamle Kollegienhaus. Se mere på museets hjemmeside.

Det berømte kys ved East Side Gallery

Friedrichschain – orientering og oplevelser

Kreuzberg og Friedrichschain er i dag slået sammen til én bydel, men tilbyder noget forskelligt. Godt nok finder du også i Friedrichschain gallerier, gadekunst og heftigt natteliv, men bydelen har nogle steder et lidt mere råt udtryk.

De to områder er også delt af Spree-floden, og i mine øjne er Kreuzberg hyggeligere. I Friedrichschain finder du til gengæld den store Volkspark, der er en af Berlins største parker – et populært sted hos de lokale.

Er du på lavbudget, så kunne Friedrichschain være noget for dig – prisen på overnatning er lavere end i centrum, og bydelen har mange billige spisesteder. Friedrichschain er i øvrigt fint dækket ind mht. offentlig transport – her finder du både S- og U-bahn.

East Side Gallery

East Side Gallery opstod spontant efter murens fald. 118 kunstnere begyndte at udsmykke muren med malerier, der næsten alle havde politiske budskaber. Med tiden er East Side Gallery blevet mere organiseret  – ikke mindst i forsøget på at bevare de originale kunstværker, der forsvandt som årene gik.

I dag kaldes East Side Gallery med sine 1,3 km verdens længste galleri. Der er et museum tilknyttet i den østlige del ved Oberbaumbrücke. Stå af på stationerne Ostbahnhof eller Warschauer Straße. Læs meget mere i indlægget Besøg ved East Side Gallery.

Verdensuret på Alexanderplatz

Berlin – hvor mange dage skal du bruge

Berlin er en kæmpeby med masser af oplevelser og aktiviteter. Som nævnt tidligere, så kan du bruge mange dage (måske uger) i Mitte alene. Det kan være en god idé at planlægge dit ophold, men under alle omstændigheder, så er ét besøg i Berlin ikke nok.

Heldigvis er det en by, man gerne kommer tilbage til. Selv var jeg lidt lunken ved Berlin efter mit første besøg, men efterhånden er jeg kommet til at holde af den tyske hovedstad.

Berlin er helt sig selv og en slags lokal verdensby med en helt særlig atmosfære, som er helt unik. Nok er det Tysklands hovedstad og en by med et internationalt udsyn, men det er som om, at udviklingen har overhalet befolkningen indenom. Mange ting har ikke forandret sig siden murens fald, og det er en by, hvor traditionerne bliver holdt i hævd.

Herunder finder du min Berlin guide – læs om bl.a. transport, overnatning og mad og drikke. Du kan også finde nyttige links til din rejse.
Var det noget med en tur rundt i byen?

Transport

Ind og ud

Fra Danmark er der adskillige veje til Berlin. Nemmest og hurtigst er det selvfølgelig at tage flyet fra København. Søg og sammenlign flybilletter her.

Uanset hvor du bor i Danmark, så tager ikke lang tid at køre til den tyske hovedstad. Bemærk dog, at der er af og til er lange køer omkring byen. Fra Aarhus er der 630 km og fra København 440 km (via Rødby-Puttgarden) til Berlin.

Busrejser til Berlin er rigtig populært. Mange danske rejsebureauer tilbyder forlængede weekender eller en hel uge i Berlin med transport og overnatning inkluderet. Vil du bare have billig transport til Berlin, så kan du se mere hos Flixbus.

Er du med flyet lander du i Brandenburg lufthavn, der har offentlig transport ind til centrum. Billetautomaterne er nemme at bruge. Der er engelsk menu, og du kan købe enkeltbilletter eller såkaldte turistbilletter, der gælder i f.eks. 24, 48 eller 72 timer. Husk at stemple billetten inden du stiger ombord på S- eller U-bahn.

Lufthavnen er også betjent af adskillige busruter – læs mere her. Alternativet er selvfølgelig at tage en taxi – det er hurtigere, men også noget dyrere.

At komme rundt

Berlin er en enorm by, hvor du med stor sandsynlighed får brug for transport. Heldigvis har den tyske hovedstad rigtig god offentlig transport i form af S- og U-bahn, der bruger samme billetsystem.

Berlin er inddelt i zone a, b og c. På et kort kan du se, hvilke zoner du skal bruge for at nå din destination. I billetautomaterne kan du købe billetter til zone a og b eller a, b og c. Zone a og b dækker det centrale Berlin og når langt ud i de mest populære bydele.

Overnatning

Berlin har selvfølgelig alt i overnatning. Fra hostels og homestays til overdådig luksus. Er du kort tid i byen, kan det anbefales at bo så centralt som muligt. F.eks. omkring Brandenburger Tor og Alexanderplatz, der gør det nemt at gå mellem seværdighederne.

Selvfølgelig er alle de store hotelkæder repræsenterede, men Berlin har masser af mindre og hyggeligere steder, der langt bedre afspejler byens sjæl. Er du til den slags, så søg mod Kreuzberg og Friedrichshain.

I den modsatte grøft finder du skøn luksus i centrum og Charlottenburg. Skal det være tjekket, men alligevel helt nede på jorden, så er Prenzlauer Berg værd at overveje. Den største koncentration af overnatningssteder finder du langs Kurfürstendamm.

Prisniveauet er højt, men i betragtning af, at Berlin er en af Europas største byer, så er gennemsnitspriserne faktisk rimelige. Har du bilen med, så husk at tjekke om du kan parkere der, hvor du booker overnatning. Se mere i indlægget Hvor skal du bo i Berlin.

I min Berlin guide anbefaler jeg følgende overnatningssteder, der alle får rigtig gode anmeldelser af tidligere gæster. Læs mere herunder eller se det fulde udvalg på f.eks. hotels.com eller Booking.com, der som regel har de billigste priser.

Hotel Nikolai Residence

Populært og anmelderrost hotel med perfekt beliggenhed i Nikolaiviertel centralt i Berlin. Der er tale om et mindre hotel med kun 21 værelser. Der er mulighed for både at booke enkeltværelser og familieværelser. Nikolai Residence får især ros for beliggenheden og det venlige personale. Se billeder og priser på Hotel Nikolai Residence.

Mövenpick Hotel Berlin

Lækkert moderne hotel tæt på S-bahn og ca. 700 meter til Potsdamer Platz. Her bor du med faciliteter som spa, fitness, bar/lounge og restaurant. Der kan parkeres ved hotellet, hvor du også kan tilkøbe morgenmad. Se billeder og priser på Mövenpick Hotel Berlin.

H2 Hotel Berlin-Alexanderplatz

Så går vil lige et nyk nedad i standard og pris. Det store H2 Hotel Berlin-Alexanderplatz tilbyder moderne dobbeltværelser eller værelser med plads til fire personer. Hotellet ligger tæt på Alexanderplatz og bydelen Prenzlauer Berg. Parkering og morgenmad er tilgængelig. Se billeder og priser på H2 Hotel Berlin-Alexanderplatz.

Mercure Hotel MOA Berlin

I den nordlige del af Mitte tæt på offentlig transport ligger Mercure Hotel MOA Berlin, hvor du bor på gode moderne værelser med bl.a. tv, pengeskab, gratis wifi, premium sengetøj og mulighed for at lave te/kaffe. Parkering og morgenmad tilbydes mod betaling. Se billeder og priser på Mercure Hotel MOA Berlin.

Pension Parlamento

Et godt og lidt billigere alternativ til overnatning i Berlin er det roste Pension Parlamento, der ligger i Prenzlauer Berg tæt på offentlig transport. Her kan du vælge mellem flere værelsestyper – også familieværelser. Se billeder og priser på Pension Parlamento.

Flere steder kan du også finde pakketilbud med f.eks. overnatning, måltider eller andet inkluderet – f.eks. hos Risskov Bilferie eller Hotelspecials.dk.

Berlin er en superpopulær turistby. Rejser du i højsæsonen – typisk i sommermånederne eller har du særlige krav til dit overnatningssted, så book i god tid. Bemærk, at der opkræves turistskat i Berlin – den lyder på 5 % af hotelprisen. Det vil som regel være hotellet, der opkræver skatten.

Mad og drikke

I Berlin har du alle muligheder for at komme verden rundt, når det gælder gastronomi. Byen har i omegnen af 20 michelinrestauranter og er således med helt fremme blandt verdens førende madbyer.

Det tyske køkken er måske ikke så kendt, men tænk kål, pølser, kartofler og masser af svinekød. Maden er robust og mættende, men i længden lidt trist. Det råder nye unge kokke dog bod på ved deres nytænkning af de tyske klassikere.

Overalt i Berlin finder du steder at stille sulten, og det er som om, at morgenmaden tages mere seriøst end aftenmåltidet. Caféerne spiller en vigtig rolle som madsted – især ved dagens første måltid.

Som mange andre steder i Europa, så tilbyder mange restauranter i Berlin også treretters frokostmenuer til ofte favorable priser.

Skal man pege på en ret som man bare skal smage og som kendetegner Berlin og Tyskland, så må det være karrypølsen. Som regel serveret til et hurtigt måltid med tomat- eller chilisauce overdrysset med karrypulver.

Herunder finder du en stribe spisesteder, jeg kan anbefale, men du kan læse mere i indlægget 8 gode spisesteder i Berlin.

Restaurant Austria

Hvis du vil prøve en klassisk wienerschnitzel, så skal du prøve Restaurant Austria. Stedet har andre lækkerier på menukortet – bl.a. tyroler knödeln og svinemørbrad med sauerkraut. Austria er et hyggeligt spisested, der er yderst populær hos både lokale og turister, så husk at reservere bord. På Bergmansstraße 30.

Hoffgarten

Hyggelig restaurant med rigtig god mad. Menukortet skifter efter sæson og tilgængelige råvarer. Her er kun få retter at vælge mellem, men de er til gengæld superlækre. Stort vinkort (primært tysk vin), men også et udvalg af øl. På Schloßstraße 60 (den lange allé op til Charlottenburg Palace).

Oxymoron

Bag det lidt pudsige navn gemmer der sig en glimrende restaurant, der serverer europæisk mad i pæne omgivelser. Oxymoron er et af de steder, der tilbyder frokostmenu til en rigtig god pris (kun på hverdage). 2 retter for 16 € og 3 retter for 19 €. Det er virkelig value for money. På Rosenthaler Straße 40-42 (inde i gården).

Aktiviteter og forlystelser

Kun fantasien sætter grænser for alt det man kan opleve i Berlin. Tjek f.eks. Visit Berlin, Time Out Berlin eller Germany Travel for aktuelle aktiviteter og events som koncerter, udstillinger og sportsarrangementer.

Museer i Berlin

Berlin har også en lang række museer. Udover de nævnte herover kan du bl.a. besøge disse steder:

• Tysk Historisk Museum
• Berlinischer Gallerie (Museum for Moderne Kunst)
• Willy Brandt Haus
• Det Nye Nationalgalleri
• Museet for Fotografi
• Urban Nation (Museum med bl.a. gadekunst og skulpturer).

Andre aktiviteter

Der er masser af muligheder for byrundture i Berlin. Du kan tage med på gå- eller cykelture, men også hoppe på en af de mange både, hvor du kan se byens seværdigheder fra flodsiden.

Du kan få inspiration til hvad du kan se, gøre og opleve i indlægget Aktiviteter i Berlin.

Er du på lavbudget eller vil have inspiration til aktiviteter, så vil du nok synes godt om indlægget Gratis oplevelser i Berlin.

Praktisk information til din rejse

Godt at have styr på

Tjek udenrigsministeriet rejsevejledning til Tyskland inden du tager afsted – den finder du her.

Husk også forsikringen – måske har du allerede en rejseforsikring inkluderet i dine øvrige forsikringer – hvis ikke, så kan du få et tilbud her.

Øvrigt

Mangler du noget til ferien? Find ud af det på rejsegear.dk, der har et stort udvalg af rejseudstyr.

Hos f.eks. Saxo kan du udover almindelige bøger også finde et stort udvalg af e- og lydbøger og rejseguides.

Kort over Berlin

I min Berlin guide finder du selvfølgelig også et kort over byen, hvor jeg har markeret alle nævnte steder som seværdigheder, hoteller og spisesteder.

Svar på indlæg

Please enter your comment!
Skriv venligst dit navn her