Hjem Polen Gratis oplevelser i Kraków

Gratis oplevelser i Kraków

Polens andenstørste by har flere gratis oplevelser

Der er adskillige gode gratis oplevelser i Kraków. Bare det at gå rundt i Staré Mesto (den gamle bydel) er en attraktion i sig selv. Gør dig selv den tjeneste at fare vild i gyder, gader og baggårde – Staré Mesto er fuld af pragtfulde huse og spændende historie.

Den taktik kan du også roligt bruge i den jødiske bydel Kazimierz, der er helt anderledes, men lige så spændende som Staré Mesto. Alle de gratis oplevelser i Kraków herunder kan du finde på kortet nederst på siden.

Til planlægningen af din rejse kan du læse mere i min Kraków Guide og i disse indlæg:

Hvor skal du bo i Kraków – de mest populære bydele og områder
Hotel i Kraków – de bedste overnatningssteder lige nu

1 Rynek Glowny

Centrum i Staré Mesto er Rynek Glowny. Det er Europas største plads fra middelalderen, og her finder du flere interessante bygninger. F.eks. den lange klædehal midt på pladsen, der blev opført i midten af 1500-tallet. I dag er der butikker og souvenirboder i underetagen og museum på 1. sal.

På Rynek Glowny vil du også se St. Maria-kirken, som er et slags vartegn for Kraków. Kirken har to tårne, hvorfra en trompetist i gamle dage holdt øje med brande og angreb. Der er entré til kirken, men det er gratis at lytte til trompetfanfaren, der finder sted hver time.

Under jorden ligger det populære museum Rynek Underground, hvor du kan lære mere om middelalderens Kraków. Der er gratis adgang om tirsdagen, og du SKAL booke billet på forhånd for at sikre dig en plads – det kan du gøre her.

Rynek Glowny med St. Maria-kirken i baggrunden

2 Wawel-højen

Omtrent midt mellem Staré Mesto og Kazimierz ligger Wawel-højen, der har en særlig plads i Polens historie. I mere end 500 år er Polen blevet regeret fra højen, der har en lang række interessante bygninger.

Hovedattraktionen er slottet, hvortil der er entré. Til gengæld er det gratis at besøge selve Wawel-højen og den imponerende katedral, der blev indviet i 1364 og siden er udbygget med en række kapeller.

Katedralen er indvendig fuld af flotte detaljer og udsmykninger. Udenfor indgangen kan du se en statue af Pave Johannes Paul ll, der kom fra Kraków og holdt sin første prædiken som præst i katedralen. Du kan læse mere i indlægget Wawel-højen – Polens hjerte.

oplevelser i kraków
Wawel-højen består af en lang række bygninger fra forskellige perioder

3 Stary Kleparz

Selvom Staré Mesto er fantastisk, så er det ikke her, du møder polakkerne. Det gør du ved at gå rundt i byens gader, og du skal faktisk ikke så langt væk fra den gamle bydel, før du pludselig står i en helt anden verden.

Blot få hundrede fra St. Florians Port i Staré Mesto ligger Stary Kleparz, der er Krakóws ældst fungerende marked. Området kaldes også Old Kleparz og var en selvstændig by inden den blev en del af Kraków i 1791.

På markedet kan du se de lokale på slap line, når de shopper tøj, grøntsager og specialiteter. Kom tidligt, gerne før kl. 10, for det største udvalg. De handlende modtager helst kontanter.

oplevelser i krakow
På opdagelse i Stary Kleparz

4 Collegium Maius

Tilbage til Staré Mesto, hvor du skal besøge Collegium Maius, der har Polens ældste universitetsbygning. Kollegiet kan dateres til 1400-tallet, og en af de mest prominente elever var astronomen Nicolaus Copernicus.

Det er gratis at besøge den lille universitetsgård, hvor du kan nyde det flotte kollegie. I gamle dage boede professorerne på øverste etage, mens der var undervisning nedenunder.

Det er også gratis adgang til den fine have bagved (kaldet Professorhaven), mens der er entré til selve Universitetsmuseet.

oplevelser i kraków
Indenfor i universitetsgården på Collegium Maius

5 Gratis museer

Kraków har flere rigtig spændende museer. Nogle af dem har gratis adgang bestemte dage, så det gælder om at time sit besøg.

Otto Schindlers Fabrik er gratis om mandagen – book billet i forvejen for at sikre dig en plads. Det kan du gøre her.

Mandag er også gratisdag i den gamle synagoge (Old Synagoge), hvor der løbende er udstillinger om jødernes historie.

Rigtig mange museer og galerier har gratis adgang om tirsdagen. Det gælder f.eks. Det Arkæologiske Museum og Starmach Gallery, der viser polsk kunst fra efterkrigstiden. Også Nationalmuseets forskellige afdelinger har gratis adgang om tirsdagen – f.eks. Sukiennice Museum på 1. sal af klædehallen på Rynek Glowny.

Det skal også nævnes, at du med studiekort kan komme superbilligt ind på de fleste museer alle dage. Billetprisen ligger på 1-2 PLN.

oplevelser i kraków
Sukiennice Museum på 1. sal af klædehallen har gratis adgang om tirsdagen

6 Byens kirker

I Kraków ligger kirker og katedraler på stribe. Her kan du ikke bare nyde den smukke arkitektur og alle de fine detaljer, men også komme tæt på lokalbefolkningen.

Langt de fleste kirker er gratis at besøge. Det gælder bl.a. St. Peter & Paul Kirke i Staré Mesto. Det er en mindre kirke, der grundlagt i 1597 er Polens ældste barokbygning. Indenfor er der en gratis audioguide, som fortæller om kirkens historie. Nogle dage er der også koncerter i kirken (entré).

Lige ved siden af kan du besøge St. Andrews-kirken, der kan dateres til 1079. Udover det religiøse formål, så fungerede kirken også som forsvar af byen.

Mellem de to kirker står i øvrigt en række flotte statuer af de 12 apostle. Både St. Andrews og St. Peter & Paul-kirke ligger ligger ud til gaden Grodzka, der er et af den gamle bydels hovedstrøg.

Ikke langt derfra, på gaden Franciszkanska, kan du også kigge indenfor i kirken St. Frans af Assisi, der har nogle helt fantastiske mosaikvinduer. Kirken er fra 1200-tallet og var en af de første murstensbygninger i Kraków.

At gå på opdagelse byens kirker er i mine øjne en af de bedste gratis oplevelser i Kraków.

St. Peter & Paul Kirke i Stare Mesto

7 Gratis gåture i Kraków

Som i mange andre byer rundt om i verden er det også muligt at tage med på gratis gåture i Kraków. Turene ledes af ulønnede guider, der naturligvis forventer drikkepenge. Hvor meget du vil give, bestemmer du.

Der er flere udbydere af gratis gåture. Du kan f.eks. klikke ind på Cracow Free Tours, der tilbyder gåture i bl.a. Old Town (Staré Mesto) og den jødiske bydel Kazimierz. Du kan booke en plads online eller bare møde op på det aftalte sted som du finder på linket herover.

oplevelser i kraków
Også i Kraków finder du gratis gåture, der er baseret på drikkepenge til guiden

8 Auschwitz

Den tidligere koncentrationslejr ligger en times kørsel fra Kraków, men skal lige nævnes her. Der er nemlig gratis adgang til både Auschwitz og Birkenau (Auschwitz ll). De to lejre ligger 3,5 km fra hinanden, men er forbundet af en gratis shuttlebus, der kører hvert 10. minut.

Du skal selvfølgelig finde transport til Auschwitz, men heldigvis kan det gøres billigt. Du kan tage toget fra Kraków til Oswiecim og herfra gå ca 20-25 minutter. Prisen er 9 PLN pr. vej. Alternativt kan du klikke ind på Discover Krakow og booke en shuttlebus, der kører lige til indgangen. Prisen er 5 € pr. vej.

Du lan læse meget mere om koncentrationslejrene i indlægget Auschwitz-Birkenau – en dag i helvede.

Den ikoniske indgang til Auschwitz

Nyttige links til din rejse til Kraków

Transport

Fra både Billund og København kan du flyve direkte til Kraków. Søg og sammenlign flybilletter her.

Kom nemt fra lufthavnen til dit hotel med en privat transfer booket hjemmefra eller lej en bil som du kan bruge under dit ophold.

Overnatning

Du kan booke overnatning i form af hotel eller lejlighed på f.eks. hotels.com eller booking.com, der har de billigste priser og det største udvalg.

Du kan finde forslag til overnatning i indlægget Hotel i Kraków – de bedste steder at bo.

Husk

Tjek udenrigsministeriet rejsevejledning til Polen inden du tager afsted – den finder du her. Mangler du noget til ferien? Find ud af det på rejsegear.dk, der har et stort udvalg af rejseudstyr.

Kort over Kraków

Svar på indlæg

Please enter your comment!
Skriv venligst dit navn her