Hjem Europa Kraków – Polens hyggeligste by

Kraków – Polens hyggeligste by

+ praktisk information til dit besøg i Kraków nederst på siden

Hestevognene triller langsomt forbi pladsen. Caféerne er fyldte, og tusinder af turister går på kryds og tværs af hinanden, mens lige så mange duer jagter brødkrummer. Det er højsommer i Kraków, og forventningens glæde stråler ud af de mange mennesker på den store plads Rynek Glówny.

Polens gamle hovedstad er et overflødighedshorn af kultur, historie og pragtfulde bygninger. Hvor skal vi dog begynde vores rundtur i den smukke by, der før som nu betyder så meget for polakkerne.

Wawel-højen og slottet, hvor kongerne boede? I den gamle bydel Stare Miesto? I det jødiske område omkring Kazimierz eller skal vi tage syd for Vistula-floden til Podgórze, der har sin helt egen sjæl, og hvor Otto Schindlers berømte fabrik er som en magnet på turisterne? Jo, der er rigeligt at opleve, og vi glæder os til at gå på opdagelse i den spændende by.

Fine gamle huse på Rynek Glówny med St. Maria-kirken i baggrunden

Kraków – lidt historie

I 1038 blev Kraków hovedstad, og fra Wawel-højen regerede skiftende konger over Polen. Byen blev stort set brændt ned til grunden i 1241 af mongolerne i det første af tre voldsomme angreb. Efter genopbygningen af Kraków og færdiggørelsen af bymuren blomstrede byen op godt hjulpet på vej af et nyt universitet, der tiltrak forskere og kunstnere.

Som en del af Hanseforbundet kom mange håndværkere til Kraków, og det skabte øget handel. I renæssancen fortsatte den positive udvikling, hvor en lang række italienske kunstnere og arkitekter satte sit præg på byen.

Sent i det 18. århundrede gik Kraków ind i en mere turbulent periode. Først blev det polsk-litauiske forbund opløst, og Kraków kom herefter under den østrigske provins Galicien. Et oprør, der skulle give selvstændighed blev slået ned, men snart efter blev området en del af Napoleons erobringer.

I årene efter blev Kraków en slags centrum i kampen for et forenet og selvstændigt Polen. Kunst og kultur blomstrede på ny og de charmerende huse, der skød op som paddehatte, skulle senere blive byens redning. Det siges nemlig, at Adolf Hitler holdt så meget af Kraków, at han skånede den under 2. Verdenskrig.

Den flotte tøjhal, der i dag er fyldt med souvenirboder

På rundtur i den gamle bydel Stare Miasto

“I kan få en tid i morgen klokken 11”, siger damen i billetsalget. Jeg er en anelse skuffet, og bliver igen gjort opmærksom på, at det gælder om at tilrettelægge sit besøg, hvis man vil have alle Krakóws store turistattraktioner med.

Som på Wawel-højen skal du også booke din billet på forhånd for at opleve Rynek Underground, der er en af Krakóws nyere topattraktioner.

Da man skulle lægge nye fliser på Rynek Glówny opdagede arbejderne fire meter under jorden middelalderens Kraków. Der var tydelige aftegninger af, hvordan byen så ud for 700 år siden, og efter fritlægningen af den gamle by åbnede man i 2010 et moderne museum, der er blevet rigtig populært.

Der er kun adgang for 300 besøgende om dagen, og det betyder, at vi må have Rynek Underground til gode til en anden gang.

Heldigvis er der mange andre ting at opleve på Rynek Glówny, der ligger midt i den gamle bydel Stare Miesto. Engang var pladsen omkranset af en tre kilometer lang bymur med 47 tårne.

På tur i den gamle bydel

Rynek Glówny er med sine 200×200 meter Europas største middelalderplads og byens absolutte centrum. Her er masser af liv, og pladsen er domineret af St. Maria-kirken, den imponerende tøjhal og masser af charmerende ældre bygninger i friske farver.

Især St. Maria-kirken er berømt og står som en slags vartegn for Kraków og den gamle bydel. Siden 1220 har der ligget kirke på dette sted, hvor man fra de to tårne, der sjovt nok ikke er lige høje, havde en perfekt udsigt. Her stod trompetister, der holdt øje med brande og især fjendtlige angreb.

Trompetisterne gav en fanfare, når der var fare på færde – en fanfare, der stopper pludseligt og som har været genstand for en af Krakóws mest sejlivede myter. Legenden siger, at den afbrudte fanfare skyldes at trompetisten blev ramt af en pil under et af de mongolske angreb.

Det er dog blevet afvist af talrige historikere, men myten lever i bedste velgående, og selv i dag afbryder trompetisterne den såkaldte hejnal, fanfaren, der bliver afspillet hver time.

Midt på Rynek Glówny besøger vi flere gange tøjhallen, der er fra midt i det 16. århundrede og blev bygget som en erstatning for den oprindelige markedshal, der gik til ved en brand. Her lå middelalderbyens tøjmarked, men i dag går vi forbi adskillige souvenirboder i den 108 meter lange bygning, som har masser af fine detaljer.

Bymuren ved St. Florians Port

Kun få steder kan man se Stare Miastos gamle bymur. Et af de bedste steder er St. Florians Port, der er velbevaret med en rund bastion fra det 16. århundrede foran (Barbacan). Her ser vi også bymuren som lokale kunstnere bruger som udstillingsvæg til deres farverige malerier.

Stare Miasto er sådan et sted, hvor vi elsker bare at gå rundt uden mål. Der er hele tiden noget nyt at opleve, og her og der støder vi ind i spændende overraskelser. F.eks. Collegium Maius, der er Polens ældste universitetsbygning.

Her træder vi ind i den charmerende gård og gennem en lang gang står vi pludselig i Jagiellonian Kollegiets fine have.

Et andet sted vi opdager ved et tilfælde er St. Francis-basilikaen. Stare Miesto har adskillige kirker og heller ikke denne er til at overse, men vi bliver alligevel overraskede over de mange fantastiske detaljer.

Udefra ser basilikaen ganske ordinær ud, men indenfor bemærker vi især de farvede glasvinduer, der er et helt kunstværk. Som andre katolske kirker er også denne rigt udsmykket, og så er det ikke bare en turistattraktion. Nogle beder, og hjemløse får sig et tiltrængt hvil væk fra de hektiske gader.

Jøder på vej gennem Kazimierz’ gader

Kazimierz – Krakóws jødiske bydel

Gruppen af mennesker bukker i takt foran graven. Det ser mystisk ud, men de sortklædte mænd er i gang med at fremsige mindebønnen kaddish som det er tradition i jødedommen. Vi er ved synagogen Remuh i bydelen Kazimierz, der ofte bliver omtalt som Krakóws jødiske bydel.

Kazimierz ligger umiddelbart syd for Stare Miesto og var engang en selvstændig by med bymur og egne love. Da kongen Jan Olbracht i 1494 forbød jøder i Kraków bosatte de sig i Kazimierz. Det blev starten på en invasion af jøder fra hele kloden. Hver gang jøderne følte sig forfulgte et sted i verden flygtede de til deres fristed: Kazimierz i Kraków.

Selvom Kazimierz for længst er smeltet sammen med Stare Miasto, så er bygningerne væsentlig mere medtagede. Mange af dem ser også anderledes ud, og det er et sted, hvor indflydelsen udefra er tydelig.

Vi undrer os mere end en gang over, hvor mange huse der står tomme, men ingen har gjort krav på dem efter 2. verdenskrig. Onde tunger påstår, at når først kommunen har renoveret bygningerne, så melder de jødiske ejere sig hos myndighederne og får på den måde et istandsat hus tilbage.

“Det er ikke mange år siden, at Kazimierz var et sted man holdt sig fra”, fortæller chaufføren, der kører os til Auschwitz. Sådan er det ikke i dag. Bydelen er blomstret op og består af hippe caféer, gode restauranter og flere små designerbutikker.

For turister vil gaden Ulika Szeroka, der har mere karakter af en plads, være et naturligt centrum. Det er her Remuh-synagogen ligger, men nok så vigtigt, så er de brostensbelagte gader flankeret af adskillige restauranter. Det er også her det jødiske museum indrettet i Den Gamle Synagoge ligger.

Loppemarkedet på Plac Nowy, der bl.a. sælger genstande fra nazitiden

Et andet naturligt centrum i Kazimierz er Plac Nowy, der er langt mere lokalt. Her går vi forbi et par gange og undrer os over det lille loppemarked, hvor der bl.a. bliver solgt nazieffekter som smykker og medaljer. Et højst besynderligt sted at sælge den slags og vi finder senere ud af, at det faktisk er ulovligt.

Plac Nowy er en lille plads med det gamle slagterhus i midten. En rund bygning, som i dag er overtaget af billige spisesteder, der sælger fast food som f.eks. zapiekanka – polsk pizza, der blot er et overskåret flute med bl.a. ost og skinke.

Det er da vi sidder på Plac Nowy, vi får øje på knap 20 yngre jøder, der alle er iført hat og deres karakteristiske sorte tøj og hvide skjorter. De har også samme frisure med krøller, payot, der hænger ned på siden.

Vi bliver nysgerrige og følger efter dem til Remuh-synagogen. Den er ganske lille, men til gengæld er der en tilhørende kirkegård, hvor der er masser at kigge på. Det er her vi ser jøderne bukke foran gravene, hvor de ikke lægger blomster, men små sten. Blomster forgår, men det gør sten ikke. Stenene viser også, at graven bliver besøgt.

Remuh-synagogen er en af blot syv synagoger i Kazimierz, der overlevede 2. verdenskrig. Beboerne i bydelen blev flyttet over på den anden side af floden, hvor de boede i ghettoer og senere sendt i koncentrationslejr. Det anslås, at kun 6000 ud af Kazimierz 65.000 jøder var i live efter krigen.

Barhygge i Kazimierz

Kraków er andet end Stare Miasto og Kazimierz

Turisterne elsker helt forståeligt Stare Miasto og Kazimierz, men Kraków har faktisk andet at byde på. Nogle vil nok synes, at den gamle bydel er 100 % målrettet turisterne uden nogen mulighed for at møde de lokale, men blot få hundrede meter derfra står du i en helt anden verden.

Prøv blot at gå rundt i gaderne, hvor du støder ind i små listige caféer og spændende museer, og hvor du gør klogt i at holde øje med krydsende sporvogne. Og så er der alle brødsælgerne. Måske får du selv lyst til at prøvesmage de runde pretzels, der dagen lang bliver indtaget af sultne lokale.

Lige nord for Stare Miesto træder vi ind på et herligt marked, hvor vi er de eneste turister. Her handler de lokale især friske grøntsager, men også bær, kød og fisk. Vi står midt i den polske hverdag, der godt kan virke noget fraværende omkring Rynek Glówny.

Kraków er en skøn by, der byder på store oplevelser. På trods af et travlt program får vi slet ikke set det hele. Vi kommer gerne igen – den polske perle gemmer uden tvivl på masser af små hemmeligheder, der kun venter på at blive opdaget.

Har du fået lyst til selv at besøge Kraków, så kan du finde praktisk information under billedet.
Var det noget med et nybagt brød?

Praktisk information til dit besøg i Kraków

Transport

Ind og ud

Lufthavnen i Kraków ligger ca. 10 kilometer udenfor byen. Der er direkte forbindelse fra både København og Billund. Fra Aalborg må du tage et flyskift. Fra lufthavnen kan du tage en taxi ind til byen – det koster ca. 150 kr. Du kan også kontakte dit hotel eller guesthouse for at høre om de tilbyder transfer fra lufthavnen.

Mange private selskaber tilbyder privat transfer fra lufthavnen til centrum – prøv f.eks. hos Kraków Direct, der får gode anmeldelser.

Også i Katówice ligger en lufthavn, der kan benyttes. Herfra flyver flere lavprisselskaber. Der er ca. 100 km fra Katówice til Kraków centrum.

Fra både Sjælland og Jylland kan du tage bussen til Kraków – se afgange og priser hos f.eks. Flixbus.

At komme rundt

Bor du omkring den gamle bydel og Kazimierz kan du gå til de fleste seværdigheder, men du kan også tage en hestevogn eller golfvogn rundt til de store turistattraktioner. Hestevognene holder primært på Rynek Glówny, mens golfvognene kan ses overalt, og chaufførerne skal nok gøre opmærksom på sig selv.

Får du brug for transport, så har Kraków et rigtig godt net af busser, der er fint skiltede og nemme at bruge. Skal du længere væk kan du benytte taxi og for udflugter/transport til seværdigheder udenfor byen kan du kontakte Krakow Direct.

Billetter og ture fra Kraków kan du nemt booke hos Tiqets. Topseværdigheder i og omkring Kraków:

Wawel-højen
• Stare Miesto og Rynek Glówny
• Kazimierz – den jødiske bydel
• Otto Schindler’s fabrik
• Saltminerne i Wieliczka
Auschwitz-Birkenau koncentrationslejrene

Overnatning i Kraków

Kraków har et hav af overnatningssteder, og det er en by, hvor du kan bo godt til få penge. Fra små guesthouses og lejligheder til luksushoteller med alt i faciliteter. Du vælger selv, hvordan du vil bo, men for blot få hundreder kroner pr. nat får du rigtig meget for pengene. Med andre ord; at besøge Kraków kan være overraskende billigt.

Højsæsonen ligger i sommermånederne og især i juli er det en god idé at booke overnatning på forhånd.

Booker du overnatning omkring den gamle bydel eller Kazimierz kan du som nævnt nemt gå til langt de fleste af Krakóws største seværdigheder. Bemærk, at der kan være en del nattestøj på de mest centralt beliggende hoteller i Stare Miesto. Book hotel med prisgaranti her.

Mad og drikke

Rustik mad med kål og kartofler, hvor der sjældent er sparet på kødet. Sådan er maden i Polen i dag, men for ikke så mange år siden bestod et typisk måltid primært af grøntsager og ingredienser som kunne findes i naturen – f.eks. bær og svampe.

Kød var forbeholdt de velhavende, men med den øgede velstand er det som om, at polakkerne har taget revanche.

Store schnitzler er almindelige på menukortene og i den ret specielle ret bigos, som ofte serveres i et udhulet brød, er der masser af kød. Bigos simrer i mange timer for derefter at køle af og varmet op igen. Et tidskrævende ret, der fås i en knap så kompliceret udgave på mange restauranter.

Generelt er det billigt at spise i Polen og dermed også i Kraków. Man får rigtig meget for pengene og byen har mange gode spisesteder.

Et meget specielt spisested er U Babci Maliny, der ligger på Ul Stawkowska. Kig efter det lille skilt, der hænger over glasdørene ind til biblioteket. Gå blot ind i baggården og ned i kælderen, hvor du sidder til langbords i et yderst kitchet lokale. Der er selvbetjening, men på U Babci Maliny kan du spise traditionel polsk mad.

Vi spiste også godt på Introligatornia Smaku i Kazimierz og Czarna Kaczka The Black Duck. Sidstnævnte har en hyggelig gårdhave, og det anbefales at bestille bord i forvejen i højsæsonen.

For at smage de traditionelle polske pierogi skal du besøge Przystanek Pierogarnia – et meget lille spisested på Bonerowska, der blot er et par barstole og et hul i væggen, mens veganere spiser godt på Vegab på Starowisna.

Se mere om mad og ovennævnte spisesteder i indlægget Fire gode spisesteder i Kraków

Kort over Kraków

4 Kommentarer

  1. Vi har lige været i krakow – det hele gik op i julemarkeder og vi nåede slet ikke ander end torvet. Vi kommer tilbage til sommer, hvor vi vil bruge dine anbefalinger . Tak

  2. Rigtig dejligt indlæg om Krakow, som jeg har besøgt hvert år de sidste 15 år. Jeg anser mig for lidt af en kender når det gælder krakow, men spændende at læse om hvad andre synes om byen.

Svar på indlæg

Please enter your comment!
Skriv venligst dit navn her