Kraków er et overflødighedshorn af kultur, historie og pragtfulde bygninger. Alle vil have en bid af den smukke by, der i sommerperioden er fyldt til bristepunktet. Polens tidligere hovedstad er en rigtig turistpleaser, som bare har så meget at byde på. Læs meget mere i denne kombinerede rejsebeskrivelse og Kraków guide.

Kraków – en introduktion

I 1038 blev Kraków hovedstad, hvor skiftende konger regerede over Polen fra Wawel-højen. Byen blev stort set brændt ned til grunden i 1241 af mongolerne i det første af tre voldsomme angreb. Efter genopbygningen af Kraków og færdiggørelsen af bymuren blomstrede byen op hjulpet på vej af et nyt universitet, der tiltrak forskere og kunstnere.

Som en del af Hanseforbundet kom mange håndværkere til Kraków, og det skabte øget handel. I renæssancen fortsatte den positive udvikling, hvor en lang række italienske kunstnere og arkitekter satte deres præg på byen.

Sent i det 18. århundrede gik Kraków ind i en mere turbulent periode. Først blev det polsk-litauiske forbund opløst, hvorefter Kraków kom under den østrigske provins Galicien. Et oprør, der skulle give selvstændighed blev slået ned, men snart efter blev området en del af Napoleons erobringer.

I årene efter blev Kraków en slags centrum i kampen for et forenet og selvstændigt Polen. Kunst og kultur blomstrede på ny, og de charmerende huse, der skød op som paddehatte, skulle senere blive byens redning. Det siges nemlig, at Adolf Hitler holdt så meget af Kraków, at han skånede byen under 2. Verdenskrig.

Nu til min Kraków guide, hvor du først kan læse om byens områder og oplevelser. I indholdsfortegnelsen øverst, kan du gå direkte til det afsnit, du vil vide mere om – f.eks transport eller mine forslag til overnatningssteder.

krakow guide
Fine gamle huse på Rynek Glówny med St. Maria-kirken i baggrunden

Stare Miasto – orientering og oplevelser

Stare Miasto, den gamle bydel, er Krakóws centrum. Det er et hyggeligt område med fine gamle huse og en lang række historiske seværdigheder. Engang var Stare Miasto omkranset af en tre kilometer lang bymur med hele 47 tårne.

Omdrejningspunktet i den gamle bydel er Rynek Glówny, der med sine 200 x 200 meter siges at være Europas største middelalderplads. Rynek Glówny er domineret af klædehallen og St. Maria Kirken – to af Krakóws største seværdigheder.

Der er flere andre fine kirker i Stare Miasto – f.eks. St. Francis-basilikaen med de flotte glasmosaikker og St. Peter & Paul Kirke, der grundlagt i 1597 er Polens ældste barokbygning.

St. Maria Kirken

St. Maria-kirken (billedet øverst) står som en slags vartegn for Kraków og den gamle bydel. Siden 1220 har der ligget kirke på dette sted, hvor man fra de to tårne, der sjovt nok ikke er lige høje, havde en perfekt udsigt. Her stod trompetister, som holdt øje med brande og især fjendtlige angreb.

Trompetisterne gav en fanfare, når der var fare på færde – en fanfare, der stopper pludseligt og som har været genstand for en af Krakóws mest sejlivede myter. Legenden siger, at den afbrudte fanfare skyldes at trompetisten blev ramt af en pil under et af de mongolske angreb.

Det er dog blevet afvist af talrige historikere, men myten lever i bedste velgående, og selv i dag afbryder trompetisterne den såkaldte hejnal, fanfaren, der bliver afspillet hver time. Entré til kirken koster 15 PLN. Der er mulighed for guidede rundture.

krakow guide
Den flotte klædehal, der i dag er fyldt med souvenirboder med museet ovenover

Klædehallen (Sukiennice)

Midt på Rynek Glówny ligger klædehallen, der er fra midten af det 16. århundrede. Den blev opført som erstatning for den oprindelige markedshal, der gik til ved en brand. Her lå middelalderbyens klædemarked, men i dag er der souvenirboder i den 108 meter lange bygning, som har masser af fine detaljer.

Klædehallen indeholder også en afdeling af Nationalmuseet. Her kan du se polsk kunst fra 1800-tallet. Der er gratis adgang om tirsdagen.

Rynek Underground

Da man skulle lægge nye fliser på Rynek Glówny, opdagede arbejderne fire meter under jorden middelalderens Kraków. Der var tydelige aftegninger af, hvordan byen så ud for 700 år siden, og efter fritlægningen af den gamle by åbnede man i 2010 museet Rynek Underground.

Det moderne museum er blevet rigtig populært, men der er kun adgang for 300 besøgende om dagen. Det er et must at booke tid på forhånd i højsæsonen – det kan du gøre her eller på tiqets.com.

krakow guide
Bymuren ved St. Florians Port

St. Florians Port (Floriańska)

Kun få steder kan man se Stare Miastos gamle bymur. Et af de bedste steder er ved St. Florians Port, der er velbevaret med en rund bastion fra det 16. århundrede foran (Barbacan). Selve porten er fra 1300-tallet og var indgangen til den gamle bydel for adelige og særlige gæster.

Ad gaden Floriańska kørte de via Rynek Glowny op til Wawel-højen. Floriańska er i dag en populær gade med bl.a. cafeer, spisesteder og butikker. Langs bymuren kan du ofte se malerier af lokale kunstnere.

Collegium Maius

Collegium Maius har Polens ældste universitetsbygning. Kollegiet kan dateres til 1400-tallet, og en af de mest prominente elever var astronomen Nicolaus Copernicus.

Det er gratis at besøge den lille universitetsgård, hvor du kan nyde det flotte kollegie. I gamle dage boede professorerne på øverste etage, mens der var undervisning nedenunder.

Det er også gratis adgang til den fine have bagved (kaldet Professorhaven), mens der er entré til selve Universitetsmuseet.

Wawel-højen

Helt mod syd i den gamle bydel, næsten som et vedhæng, ligger Wawel-højen, der i 500 år var hjem for Polens konger. Højen består i dag af en lang række bygninger opført i forskellige perioder. Højdepunktet er Wawel-slottet og den store katedral.

Wawel-højen er et rigtig spændende område, som du kan læse meget mere om i indlægget Wawel-højen – Polens hjerte. Jeg kan dog godt afsløre, at du skal booke billet i forvejen, hvis du vil besøge slottet. Det kan du gøre her eller på tiqets.com.

Katedralen på Wawel-højen

Kazimierz – orientering og oplevelser

Kazimierz ligger umiddelbart syd for Stare Miasto og er Krakóws jødiske bydel. Engang var det en selvstændig by med bymur og egne love. Da kongen Jan Olbracht i 1494 forbød jøder i Kraków, bosatte de sig i Kazimierz. Det blev starten på en invasion af jøder fra hele kloden.

Hver gang jøderne følte sig forfulgte et sted i verden, flygtede de til deres fristed: Kazimierz i Kraków. Selvom Kazimierz for længst er smeltet sammen med Stare Miasto, så er bygningerne væsentlig mere medtagede. Mange af dem ser også anderledes ud, og det er et sted, hvor indflydelsen udefra er tydelig.

Vi undrer os mere end en gang over, hvor mange huse der står tomme, men ingen har gjort krav på dem efter 2. verdenskrig. Onde tunger påstår, at når først kommunen har renoveret bygningerne, så melder de jødiske ejere sig hos myndighederne og får på den måde et istandsat hus tilbage.

For ikke så mange år siden var Kazimierz et lidt skummelt sted. Sådan er det ikke i dag. Bydelen er blomstret op og består af hippe caféer, gode restauranter og flere små designerbutikker.

For turister vil gaden Ulika Szeroka, der har mere karakter af en plads, være et naturligt centrum. Det er her, du finder Remuh-synagogen, men nok så vigtigt, så er de brostensbelagte gader flankeret af adskillige restauranter. Det er også her det jødiske museum indrettet i Den Gamle Synagoge ligger.

krakow guide
Pladsen Ulika Szeroka i Kazimierz er rigtig hyggelig

Remuh Synagogue

Remuh-synagogen er ganske lille, men har en tilhørende kirkegård, hvor der er masser at kigge på. Jøderne bukker foran gravene, mens de fremsiger mindebønnen kaddish, som det er tradition i jødedommen.

De lægger ikke blomster, men i stedet for små sten på gravstenene. Blomster forgår, men det gør sten ikke. Stenene viser også, at graven bliver besøgt. Jøderne er alle iført hat og deres karakteristiske sorte tøj og hvide skjorter. De har også samme frisure med krøller, payot, der hænger ned ad siden.

Remuh-synagogen er en af blot syv synagoger i Kazimierz, der overlevede 2. verdenskrig. Beboerne i bydelen blev flyttet over på den anden side af floden, hvor de boede i ghettoer og senere sendt i koncentrationslejr. Det anslås, at kun 6000 ud af Kazimierz 65.000 jøder var i live efter krigen.

krakow guide
Jøder på vej gennem Kazimierz’ gader

Old Synagogue Museum

Mens Remuh Synagogen med den tilhørende kirkegård er et slags nutidsbillede af den jødiske befolkning i Kraków, så tilbyder Old Synagogue Museum et mere pædagogisk indblik i jødedommen. Det er er rigtig spændende museum, hvor du kan lære mere om bl.a. højtider og traditioner.

Du kan også blive klogere på synagogens opbygning og se billeder, illustrationer og en lang række effekter. Old Synagogue er opført engang i 1400-tallet, men blev ødelagt og brugt som lagerbygninger under 2. verdenskrig. Efterfølgende blev synagogen renoveret og fungerer nu som museum.

Plac Nowy

Et andet naturligt centrum i Kazimierz er pladsen Plac Nowy, der er langt mere lokal. Her ligger et lille loppemarked, hvor der bl.a. bliver solgt nazieffekter som smykker og medaljer. Et højst besynderligt sted at sælge den slags, men ingen synes at bekymre sig over det, selvom det faktisk er ulovligt.

På Plac Nowy kan du se det gamle slagterhus i midten. En rund bygning, som i dag er overtaget af billige spisesteder, der sælger fast food som f.eks. zapiekanka – polsk pizza, der blot er et overskåret flute med bl.a. ost og skinke.

Loppemarkedet på Plac Nowy, der bl.a. sælger genstande fra nazitiden

Oplevelser andre steder i Kraków

Turisterne elsker helt forståeligt Stare Miasto og Kazimierz, men Kraków har faktisk andet at byde på. Nogle vil nok synes, at den gamle bydel er 100 % målrettet turisterne uden nogen mulighed for at møde de lokale, men blot få hundrede meter derfra står du i en helt anden verden.

Prøv blot at gå rundt i gaderne, hvor du støder ind i små listige caféer og spændende museer, og hvor du gør klogt i at holde øje med krydsende sporvogne. Og så er der alle brødsælgerne. Måske får du selv lyst til at prøvesmage de runde pretzels, der dagen lang bliver indtaget af sultne lokale.

Stary Kleparz

Blot få hundrede fra St. Florians Port i Staré Miasto ligger Stary Kleparz, der er Krakóws ældst fungerende marked. Området kaldes også Old Kleparz og var en selvstændig by inden den blev en del af Kraków i 1791.

På markedet kan du se de lokale på slap line, når de shopper tøj, grøntsager og specialiteter. Kom tidligt, gerne før kl. 10, for det største udvalg. De handlende modtager helst kontanter.

Schindler’s Factory

En af Krakows største seværdigheder er Schindler’s Factory Museum. Måske har du set Steven Spielbergs storfilm Schindler’s Liste, der handler om den tyske industrimand Oskar Schindler, der via sin emaljefabrik i Kraków forsøger at forbedre forholdene for jøderne under 2. verdenskrig.

Det er en spændende historie, som du kan høre meget mere om på Schindler’s Factory Museum, der ligger præcis der, hvor begivenhederne fandt sted. Her er bl.a. billeder, dokumenter og genstande fra perioden, hvor Oskar Schindler havde over 1000 jøder ansat på sin fabrik.

Du kan selvfølgelig også høre om jødeforfølgelsen, Krakóws ghetto og se rekonstruktioner af forholdene for arbejderne på fabrikken. I alt siges det, at Oskar Schindler reddede i hvert fald 1200 jøder fra de berygtede koncentrationslejre.

Schindler’s Factory Museum ligger syd for floden på adressen Lipowa 4. Fra Stare Miasto er der ca. 4 km. Book billet i forvejen her – alternativt hos Viator. Der er mulighed for guidet rundvisning. Foruden Schindler’s Factory Museum indeholder bygningerne i dag også museet for nutidskunst (MOCAK).

Barhygge i Kazimierz

Kraków  – hvor mange dage skal du bruge?

Kraków er en skøn by, der har masser af gode aktiviteter og seværdigheder. Tager du blot nogle få dage i byen, så når du kun at opleve ganske lidt af det Kraków har at byde på. Det kan derfor være en god idé at planlægge på forhånd, hvad du vil se og opleve.

Skal det være Wawel-højen og slottet, hvor kongerne boede? Den gamle bydel Stare Miasto? Det jødiske område omkring Kazimierz eller vil du på opdagelse syd for Vistula-floden til Podgórze, der har sin helt egen sjæl og hvor Otto Schindler’s berømte fabrik er som en magnet på turisterne?

Jo, der er rigeligt at opleve, og du kan roligt glæde dig til at gå på opdagelse i den spændende by. Selv jeg, der efterhånden har travet Kraków tynd kommer gerne igen – den polske perle gemmer uden tvivl på masser af små hemmeligheder, der kun venter på at blive opdaget.

Herunder finder du min Kraków guide – læs om bl.a. transport, overnatning og mad og drikke. Du kan også finde nyttige links til din rejse.
Var det noget med et nybagt brød?

Transport

Ind og ud

Lufthavnen i Kraków ligger ca. 10 kilometer udenfor byen. Der er direkte forbindelse fra både København og Billund. Fra Aalborg må du tage et flyskift. Fra lufthavnen kan du tage en taxi ind til byen – det koster ca. 150 kr. Du kan også kontakte dit hotel eller guesthouse for at høre om de tilbyder transfer fra lufthavnen.

Du kan også booke en privat transfer her til en fast pris. Chaufføren venter på dig i lufthavnen – også hvis dit fly skulle være forsinket.

Også i Katówice ligger en lufthavn, der kan benyttes. Herfra flyver flere lavprisselskaber. Der er ca. 100 km fra Katówice til Kraków centrum.

Fra både Sjælland og Jylland kan du tage bussen til Kraków – se afgange og priser hos f.eks. Flixbus.

At komme rundt

Bor du omkring den gamle bydel og Kazimierz kan du gå til de fleste seværdigheder, men du kan også tage en hestevogn eller golfvogn rundt til de store turistattraktioner. Hestevognene holder primært på Rynek Glówny, mens golfvognene kan ses overalt, og chaufførerne skal nok gøre opmærksom på sig selv.

Får du brug for transport, så har Kraków et rigtig godt net af busser, der er fint skiltede og nemme at bruge. Skal du længere væk kan du benytte taxi og for udflugter/transport til seværdigheder udenfor byen kan du kontakte Krakow Direct.

Overnatning i Kraków

Kraków har et hav af overnatningssteder, og det er en by, hvor du kan bo godt til få penge. Fra små guesthouses og lejligheder til luksushoteller med alt i faciliteter. Du vælger selv, hvordan du vil bo, men for blot få hundreder kroner pr. nat får du rigtig meget for pengene. Med andre ord; at besøge Kraków kan være overraskende billigt.

Højsæsonen ligger i sommermånederne og især i juli er det en god idé at booke overnatning på forhånd.

Booker du overnatning omkring den gamle bydel eller Kazimierz kan du som nævnt nemt gå til langt de fleste af Krakóws største seværdigheder. Bemærk, at der kan være en del nattestøj på de mest centralt beliggende hoteller i Stare Miasto. Du kan læse mere om bydele og områder i indlægget Hvor skal du bo i Kraków.

I min Kraków guide anbefaler jeg følgende overnatningssteder, der alle får rigtig gode anmeldelser af tidligere gæster. Læs mere herunder eller se det fulde udvalg på f.eks. hotels.com eller booking.com, der som regel har de billigste priser.

Hostel Atlantis

Godt og billigt hostel, der også har dobbeltværelser med privat badeværelse. Hostel Atlantis ligger lige mellem Kazimierz, Wawel-højen og den gamle bydel. Se billeder og priser på Hostel Atlantis.

Szewska 22 Boutique

Lækkert moderne hotel, der får topanmeldelser af tidligere gæster. Szewska 22 Boutique ligger i Stare Miasto med få minutters gang til Rynek Glowny. Der kan tilkøbes morgenmad, som serveres i caféen ved siden af. Et supervalg i Kraków. Se billeder og priser på Szewska 22 Boutique.

Mercure Kraków Stare Miasto

Søger du et større hotel med flere faciliteter, så kunne Mercure være noget for dig. Her kan du vælge mellem flere forskellige værelsestyper med bl.a. tv, elkedel og pengeskab. Mercure ligger lige nord for Stare Miasto. Morgenmad kan tilkøbes. Se billeder og priser på Mercure Krakow Stare Miasto.

Platinia Apartments

I en baggård langs gaden Starowislna midt mellem Stare Miasto og Kazimierz ligger Platinia Apartments, der har flere forskellige værelsesstørrelser – også med plads til den store familie. Her får du god service og funktionelle værelser til en god pris. Morgenmad kan tilkøbes. Se billeder og priser på Platinia Apartments.

Hotel Unicus Palace

Hotel Unicus Palace er et populært luksushotel ved Rynek Glowny i Stare Miasto. Her får du topservice og moderne værelser. Hotellet har faciliteter som spa, fitness, bar/lounge, restaurant og indendørs swimmingpool. Morgenmad kan tilkøbes. Se billeder og priser på Hotel Unicus Palace.

Du kan finde flere forslag til overnatning i indlægget Hotel i Kraków – de bedste steder at bo.

Mad og drikke

Rustik mad med kål og kartofler, hvor der sjældent er sparet på kødet. Sådan er maden i Polen i dag, men for ikke så mange år siden bestod et typisk måltid primært af grøntsager og ingredienser som kunne findes i naturen – f.eks. bær og svampe.

Kød var forbeholdt de velhavende, men med den øgede velstand er det som om, at polakkerne har taget revanche.

Store schnitzler er almindelige på menukortene og i den ret specielle ret bigos, som ofte serveres i et udhulet brød, er der masser af kød. Bigos simrer i mange timer for derefter at køle af og varmet op igen. Et tidskrævende ret, der fås i en knap så kompliceret udgave på mange restauranter.

Generelt er det billigt at spise i Polen og dermed også i Kraków. Man får rigtig meget for pengene og byen har mange gode spisesteder.

Spisesteder du kan prøve

Et meget specielt spisested er U Babci Maliny, der ligger på Ul Stawkowska. Kig efter det lille skilt, der hænger over glasdørene ind til biblioteket. Gå blot ind i baggården og ned i kælderen, hvor du sidder til langbords i et yderst kitchet lokale. Der er selvbetjening, men på U Babci Maliny kan du spise traditionel polsk mad.

Vi spiste også godt på Introligatornia Smaku i Kazimierz og Czarna Kaczka The Black Duck. Sidstnævnte har en hyggelig gårdhave, og det anbefales at bestille bord i forvejen i højsæsonen.

For at smage de traditionelle polske pierogi skal du besøge Przystanek Pierogarnia – et meget lille spisested på Bonerowska, der blot er et par barstole og et hul i væggen, mens veganere spiser godt på Vegab på Starowislna.

Se mere om mad og ovennævnte spisesteder i indlægget Fire gode spisesteder i Kraków.

Aktiviteter i Kraków

Kraków har masser af spændende aktiviteter. Byen tiltrækker også arrangementer som f.eks. koncerter, festivals og forskellige forestillinger. På Kraków Travel kan du se hvad der sker under dit ophold.

Museer i Kraków

Kraków har også en lang række museer. Udover de nævnte herover kan du bl.a. besøge disse steder:

• Krakóws Nationalmuseum
• Museet for Nutidskunst (MOCAK)
• 19th Century Polish Art Gallery (polsk kunst fra 1800-tallet)
• Galicia Jewish Museum
• Det Etnografiske Museum
• Starmarch Gallery
• Det Arkæologiske Museum

Andre aktiviteter

Cykel- og vandreture er andre muligheder for aktiviteter i Kraków. Du kan også tage på bådtur på floden eller prøve en pubcrawl eller food tour.

Af gode udflugter er der selvfølgelig Auschwitz-Birkenau eller en tur til saltminen Wielicka, der ligger ca. 12 km syd for Kraków og som er på UNESCOs verdensarvliste.

Billetter og ture fra Kraków kan du nemt booke hos Tiqets. Til f.eks. Wawel-slottet og Rynek Underground er det en god idé at forhåndsbooke billetter.

Er du på lavbudget, så kan du se mere i indlægget Gratis oplevelser i Kraków.

Praktisk information til din rejse

Godt at have styr på

Tjek udenrigsministeriet rejsevejledning til Polen inden du tager afsted – den finder du her.

Husk også forsikringen – måske har du allerede en rejseforsikring inkluderet i dine øvrige forsikringer – hvis ikke, så kan du få et tilbud her.

Øvrigt

Mangler du noget til ferien? Find ud af det på rejsegear.dk, der har et stort udvalg af rejseudstyr.

Hos f.eks. Saxo kan du udover almindelige bøger også finde et stort udvalg af e- og lydbøger og rejseguides.

Kort over Kraków

I min Kraków guide finder du selvfølgelig også et kort over byen, hvor jeg har markeret alle nævnte steder som seværdigheder, hoteller og spisesteder.

4 Kommentarer

  1. Vi har lige været i krakow – det hele gik op i julemarkeder og vi nåede slet ikke ander end torvet. Vi kommer tilbage til sommer, hvor vi vil bruge dine anbefalinger . Tak

  2. Rigtig dejligt indlæg om Krakow, som jeg har besøgt hvert år de sidste 15 år. Jeg anser mig for lidt af en kender når det gælder krakow, men spændende at læse om hvad andre synes om byen.

Svar på indlæg

Please enter your comment!
Skriv venligst dit navn her