Der er masser af gode gratis oplevelser i Berlin. Du kan både besøge museer, nyde byens grønne åndehuller og opleve en lang række af Berlins historiske steder og bygninger uden at tage penge op af lommen.
Indlægget herunder er således perfekt til dig, der er på lavbudget, men du kan også bruge det som inspiration til din rejse til Tysklands hovedstad og største by.
Udover de mange gratis oplevelser i Berlin som du kan læse om her på siden, så arrangeres der løbende events med fri entré – klik ind på VisitBerlin for at se, hvad der sker under dit ophold.
Husk også, at du kan få rabat på en lang række oplevelser i Berlin med Berlin Welcome Card, der også inkluderer gratis offentlig transport.
På kortet nederst på siden finder du alle de gratis oplevelser i Berlin, som du kan læse meget mere om i min guide til den tyske hovedstad.
1 Nikolaiviertel
Det ganske lille område Nikolaiviertel ligger ud til Spree-floden et stenkast fra katedralen. Bydelen kan dateres til 1400-tallet, men de gamle middelalderbygninger blev desværre ødelagt under 2. verdenskrig. De fine pastelfarvede huse i de smalle brostensbelagte gader er således kopier.
Selvom Nikolaiviertel fremstår som en slags kulisse, så er området stadig værd at besøge. Her hersker en dejlig ro, og Nikolaiviertel minder mest af alt om en by i byen. Beliggenheden ud til floden er hyggelig, og du kan besøge Nikolaikirken eller spise på en af de ca. 20 restauranter.
2 Haven ved Charlottenburg Palace
Charlottenburg Palace blev indviet i 1699 og opført af Sophie Charlotte, der som hustru til Kejser Frederik 1. havde titel af dronningekonsort. Der er entré til paladset, mens du gratis kan besøge den store slotshave bagved, der er et dejligt åndehul i byen.
Da haven blev anlagt var den i barokstil, men senere gik man delvist over til engelsk havearkitektur. Efter 2. verdenskrig, da Charlotteburgs have skulle genetableres, vendte gartnerne tilbage til den oprindelige barokstil, der er tydelig i midten, mens siderne består af skovlignende områder.
I parken kan du også se flere mindre bygninger. F.eks. Belvedere, der var kejser Wilhelm 2.s private fristed, og det romersklignende mausoleum for Wilhelm 3.s hustru Luise, der døde ung.
3 Gratis museer
Berlin har rigtig mange gratis museer. Nogle steder skal du time dit besøg, mens andre museer altid har gratis entré.
Museer der altid er gratis inkluderer bl.a. Allied Museum, hvor du kan lære mere om efterkrigstiden set fra de allieredes perspektiv, Museum de Stille, Stilhedsmuseet, der opført af den russiske maler Nikolai Makarov handler om ro og fordybelse samt den faste udstilling på Det Jødiske Museum.
På den såkaldte museumssøndag er en stor del af Berlins mest berømte museer gratis at besøge. Det gælder f.eks. Humboldt Museum, Det Jødiske Museum og alle museer på museumsøen. Museumssøndag finder sted en gang om måneden.
Rejser du til Berlin med børn, så besøg børnemuseet Anoha, der handler om sjov leg og læring med flere interaktive oplevelser.
4 Gendarmenmarkt
På den historiske plads Gendarmenmarkt ligger tre flotte bygninger: Koncerthuset, Den Franske Kirke og Den Tyske Kirke.
Gendarmenmarkt blev grundlagt som plads i slutningen af 1600-tallet og hed dengang Esplanade. Franske huguenotter, der var protestanter, bosatte sig i området, hvor de indgik i et preussisk regiment. På fransk kaldes de Gens d’Armes, og regimentet kom med tiden til at lægge navn til pladsen.
Både den franske og tyske kirke er fra begyndelsen af 1700-tallet, men tårnene blev først tilføjet i 1785. Den tyske kirke blev totalt ødelagt under 2.verdenskrig, og den nuværende bygning er således af nyere dato. Den stod færdig i 1993 og er i dag indrettet som museum, der omhandler den tyske historie.
Der er også museum i den franske kirke. Her kan du høre mere om huguenotterne. Koncerthuset er fra 1821, men blev restaureret efter 2. verdenskrigs ødelæggelser.
5 Mindesmærket for Europas dræbte jøder
Umiddelbart syd for Brandenburger Tor ligger det enorme Mindesmærke for Europas Dræbte Jøder. Det er designet af arkitekterne Buro Happold og Peter Eisenmann og består af 2711 betonblokke på et 19000 m² stort område. Blokkene er arrangeret i snorlige rækker med gange i mellem.
Eisenman selv har sagt, at mindesmærkets form og størrelse ikke symboliserer noget. En tur ned gennem gangene giver dog ro og tid til refleksion. Det er også bemærkelsesværdigt, hvor forskelligt mindesmærket tager sig ud alt efter, hvor man står.
Nogle steder ligner det et futurisk kunstværk, mens man i gangene kan føle sig opslugt af de over to meter høje betonblokke. Der ligger et informationscenter under jorden i forbindelse med mindesmærket, hvor du kan høre mere om jøderne i form af bl.a. breve, billeder og dagbøger.
6 Humboldt Forum
Et sted, der næsten altid har gratis oplevelser er Humboldt Forum, som ligger centralt i Berlin overfor Museumsøen. Her kan du tjekke kalenderen for arrangementer, der bl.a. kan være foredrag, rundvisninger og udstillinger. Selvom de er gratis, så kan det være, at du skal reservere tidspunkt for ankomst.
Humboldt Forum og Humboldt Universitet (Berlins ældste) på den anden side af Unter den Linden er i øvrig opkaldt efter Alexander og Wilhelm von Humboldt, der reformerede uddannelsessystemet i Preussen. Humboldt Forum er netop udvidet og indeholder en lang række permanente udstillinger.
7 Tiergarten
Den store park Tiergarten ligger umiddelbart vest for Brandenburger Tor. Engang var det den preussiske kejsers jagtområde, men Frederik 3. omdannede parken til et sted for folket. En bred snorlige vej fører gennem Tiergarten, der er populær til picnic, motion og solbadning.
I parken er der flere monumenter og mindesmærker som f.eks. Sejrsmonumentet, der blev opført i forbindelse med preussernes sejr over Danmark i 1864. Særligt berømt i Tiergarten er Den Engelske Have (Englischer Garten) med Bellevue-slottet, der i dag er hjem for den tyske præsident.
I den vestlige del af parken ligger Berlins Zoologiske Have og Aquarium Berlin. Tiergarten dækker et meget stort område, men mange af parkens mest interessante steder er nemme at komme til med offentlig transport som f.eks. S-bahn linjerne 5, 7 og 9.
8 Rigsdagsbygningen
Tæt på Brandenburger Tor ligger den imponerende Rigsdagsbygning, der blev grundlagt i 1884. I knap 40 år fungerede den som parlament – først for det tyske kejserrige, derefter for Weimarrepublikken og til dels for det nazistiske Tyskland.
I 1933 blev Rigsdagen sat i brand, men ingen havde interesse i at renovere bygningen, der blev endnu mere ødelagt under 2. verdenskrig. Mens ydermurene overlevede var den indvendig en ruin.
Alligevel blev det vedtaget at renovere Rigsdagsbygningen. Det var dog først efter beslutningen om, at den tyske regering skulle flytte fra Bonn til Berlin, at bygningen gennemgik en ny og omfattende restaurering. Det betød bl.a., at bygningen igen fik den store glaskuppel på taget, der ved grundlæggelsen blev betragtet som både vovet og imponerende.
I dag kan man stå på Rigsdagens tag (både inden- og udenfor kuplen) og kigge ned på parlamentet. Det er en populær turistattraktion og tilmed gratis at besøge, men kræver reservation på forhånd. Det kan du gøre her.
9 East Side Gallery
East Side Gallery opstod spontant efter murens fald. Over 100 kunstnere begyndte at udsmykke muren med malerier, der næsten alle havde politiske budskaber. Med tiden er East Side Gallery blevet mere organiseret – ikke mindst i forsøget på at bevare de originale kunstværker, der forsvandt som årene gik.
I dag kaldes East Side Gallery med sine 1,3 km verdens længste galleri. Der er et museum tilknyttet i den østlige del ved Oberbaumbrücke. Stå af på stationerne Ostbahnhof eller Warschauer Straße. Læs meget mere i indlægget Besøg ved East Side Gallery.
10 Gratis byrundture
Også i Berlin kan du tage med på gratis byrundture. De er typisk baseret på drikkepenge til guiden, der selvfølgelig skal have betaling for sit arbejde. Helt gratis er turene således ikke, men det er dig, der bestemmer, hvor meget du vil give.
I Berlin findes flere udbydere af gratis byrundture. Du kan tage med på traditionelle ture, hvor du kommer forbi berømte steder og lærer mere om Berlins historie, men der er også mulighed for temature, som f.eks. har fokus på gadekunst, 2. verdenskrig eller den kolde krig. Se mere på freewalkingtour.com eller originalberlintours.com.
11 Neue Wache
Det gamle vagthus langs Unter den Linden blev opført af den preussiske kejser Wilhelm 3. Det fungerer i dag som mindesmærke for ofre for krig og diktatur.
Selve bygningen står i stor kontrast til indholdet. Den neoklassiske arkitektur har romerske træk med søjler og en kunstfærdig front. Indenfor vil de fleste nok blive overraskede over enkeltheden og de bare rå vægge. Det blev jeg i hvert fald.
Statuen, der sidder ensomt midt i det store rum hedder Mor med hendes døde søn. Den nuværende statue er en forstørret version af Käthe Kollwitz’ skulptur, og det var Helmuth Kohl, der efter genforeningen foreslog at beholde Neue Wache, som i DDR-tiden fungerede som mindesmærke for fascismens ofre.
12 Unter den Linden
Mellem Brandenburger Tor og museumsøen kan du gå ad Unter den Linden, der nok er en af Berlins mest berømte gader. Unter den Linden blev oprindelig anlagt af kurfyrste John George af Brandenburg, der på den måde kunne komme nemt fra sit hjem til jagtområderne i Tiergarten.
Gaden blev senere erstattet af den brede boulevard, vi kender i dag. Den havde plads til gående i midten og hestevogne i siderne. Her stod rækker af lindetræer, som har givet gaden sit navn. Langs Unter den Linden er der flere interessante steder. Først og fremmest ikoniske Brandenburger Tor, hvor du kan begynde din tur.
Herfra går du først ad det brede stykke af gaden til du når rytterstatuen af Frederik den Store. Til venstre ligger det store Humboldt Universitet og overfor Babelplatz og statsoperaen.
Neue Wache nævnt ovenfor er også en del af Unter den Linden, hvor du på den anden side af gaden kan se Kronprinspaladset, der var hjem for nationalgalleriet indtil 1937. Den delvist nyopførte bygning huser i dag skiftende udstillinger.
13 Berlins markeder
Måske synes du ikke, det er sjovt at gå på marked uden at bruge penge. Til gengæld kan du på Berlins kunstmarkeder se et bredt udvalg af kunst, designs og kunsthåndværk. Mest centralt ligger Berlin Art Market, der har indgang fra Unter den Linden ved Humboldt Forum. Markedet finder sted lørdag og søndag fra kl. 11-17.
Et andet marked du kan besøge er loppemarkedet ved Mauerpark. Her er der hver søndag liv og glade dage med cafeer, underholdning og pop up-spisesteder. På loppemarkedet finder du bl.a. nips, antik, genbrug og smykker. Mest berømt er dog den efterhånden berømte karaoke, der begynder kl. 15.
Selve markedsområdet har åbent fra kl. 10-18. Adressen er Bernauer Straße 63, og du kommer dertil med U-bahn linje 8. Stå af på Bernauer Straße, hvorfra der er ca. 400 meter til markedet.
14 Checkpoint Charlie
Et af Berlins mest ikoniske steder er Checkpoint Charlie, der ligger på grænsen mellem Mitte og Kreuzberg. Det lille træskur står ensomt midt i gaden, og omringet af nye moderne huse synes det uendelig malplaceret. Men tag ikke fejl – hvad skuret ikke har i størrelse, har det i symbolværdi.
Dengang Berlin var delt af muren markerede det lille træskur ved Checkpoint Charlie på Friedrichsstraße grænsen mellem den amerikanske og sovjetiske sektor. Grænseovergangen var dog ikke for lokalbefolkningen, men for bl.a. diplomater, militærpersoner og udlændinge.
I forbindelse med det historiske sted ligger Mauermuseum, der har en række udstillinger med fokus på muren og den kolde krig, men museet berører også emner som frihed og menneskerettigheder generelt.
Nyttige links til din rejse til Berlin
Transport
Kør selv eller find busbilletter til Berlin med f.eks. Flixbus. Fra København kan du også flyve. Søg og sammenlign flybilletter her.
I min Berlin Guide kan du læse meget mere om transport generelt.
Overnatning
Du kan booke overnatning i form af hotel eller lejlighed på hotels.com eller booking.com, der har de billigste priser og det største udvalg.
Flere steder kan du også finde pakketilbud med f.eks. overnatning, måltider eller andet inkluderet – f.eks. hos Risskov Bilferie eller Hotelspecials.dk.
Husk
Tjek udenrigsministeriet rejsevejledning til Tyskland inden du tager afsted – den finder du her.