Hjem Tyskland Besøg ved East Side Gallery i Berlin

Besøg ved East Side Gallery i Berlin

+ praktisk information til dit eget besøg ved East Side Gallery nederst på siden

East Side Gallery i Berlin siges at være verdens længste udendørs galleri. Straks efter murens fald i 1989 gik over hundrede kunstnere fra 21 forskellige lande i gang med at udsmykke den forhadte mur med primært politiske budskaber.

Måske var det kunstværkerne, der gjorde, at lige præcis denne del af Berlinmuren ikke blev revet ned.

Med sine 1,3 km består East Side Gallery af det længste ubrudte stykke af muren, der dengang som nu tiltrækker historikere, kunstinteresserede og især nysgerrige turister, som måske kan huske tilbage på et af de mest afgørende øjeblikke i nyere europæisk historie.

Udsmykningen af muren var egentlig et spontant projekt, men East Side Gallery åbnede officielt den 28. september 1990 og fik efterfølgende status af mindesmærke. I årenes løb har millioner af besøgende lagt vejen forbi East Side Gallery, der ligger langs Spree-floden.

Galleriet indeholder flere ikoniske værker. Det gælder bl.a. Birgit Kinders Trabant, som kommer ud af muren og især Fraternal Kiss (billedet øverst) af Dmitri Vrubel. Værket hedder egentlig My god, help me to survive this deadly love, men er mere kendt som Dødskysset eller Broderkysset og forestiller Leonid Brezhnev og Erich Honecker.

Birgit Kinders Trabant

Både hærværk og vind og vejr har med årene slidt hårdt på værkerne. Derfor grundlagde kunstneren Kani Alavi en forening med det formål at bevare East Side Gallery.

I etaper har hundredvis af kunstnere hjulpet med at optegne muren og bringe den tilbage til sin oprindelige stand. Også de originale kunstnere har bidraget, men ikke alle ønskede at genskabe deres værk.

Ved siden af Birgit Kinders Trabant kan du se det eneste kunstværk, der ikke blev opmalet ved murværkets restaurering i 2009. Titlen er Hands, men med tanke på det oprindelige værk, er det i dag svært at se, hvad det forestiller.

Det er muligt, at østtyskerne fik deres frihed og kom af med kommunisterne og det diktatoriske enevælde, men en ny fjende er dukket op; kapitalismen. Rundt om East Side Gallery er der skudt nye ejendomme op, og man har endda tilladt at flytte en del af muren for at gøre plads til luksuslejligheder ud til Spree-floden.

Det er næsten blasfemisk at ødelægge den historiske del af muren, men heldigvis har protesterne været så store, at der er sat en stopper for fremtidige projekter. East Side Gallery hører nu under Berlin Wall Foundation, der årligt vil bruge 250.000 € på at restaurere og vedligeholde mur og kunstværker.

Har du fået lyst til selv at besøge East Side Gallery, så kan du finde praktisk information under billedet.
Den oprindelige mur med kunstværker på den ene side og graffiti på den anden

Praktisk information til dit besøg ved East Side Gallery

East Side Gallery ligger langs gaden Mühlenstrasse. Det er en del af byen og gratis at besøge.

Bor du omkring Alexanderplatz kan du gå dertil. Med offentlig transport kan du stå af på stationerne Ostbahnhof og Warschauer Strasse (bl.a. linjerne S3, S5, S7 og S9). Warschauer Strasse betjenes også af U-bahnlinjerne U1 og U3.

The Wall Museum

I en gammel lagerbygning ved East Side Gallerys østlige del tæt på Oberbaumbrücke, er The Wall Museum nu åbnet. Her kan du lære mere om Berlinmuren – bl.a. hvordan den er opført, livet på begge sider af muren og det politiske spil bag.

Der er entré til The Wall Museum, og billetter kan købes ved indgangen eller online på museets hjemmeside. Nærmeste stationer er Warschauer Strasse og Schlesiches Tor (U-bahnlinjerne U1 og U3).

Overnatning

Vil du bo tæt på East Side Gallery og The Wall Museum, så kan du se nærmere på f.eks. Michelberger Hotel, Hotel Indigo Berlin og hvis det skal være lækker luksus Hampton by Hilton Berlin City East Side Gallery. Alle steder får gode anmeldelser af tidligere gæster.

Du kan se det fulde udvalg af overnatningssteder i Berlin på hotels.com eller booking.com, der har de billigste priser.

Husk

Tjek udenrigsministeriet rejsevejledning til Tyskland inden du tager afsted – den finder du her. Mangler du noget til ferien? Find ud af det på rejsegear.dk, der har et stort udvalg af rejseudstyr.

Kort over Berlin

Billeder fra East Side Gallery

Svar på indlæg

Please enter your comment!
Skriv venligst dit navn her