Tórshavn er ikke blot Færøernes hovedstad og største by, men også et godt udgangspunkt for at opleve alt hvad øerne har at byde på.
Langt de fleste turister kommer således forbi Tórshavn, der har flere gode seværdigheder og øernes absolut største udvalg, når det gælder shopping, hoteller og spisesteder. Læs meget mere om Færøernes hyggelige hovedstad i min Tórshavn guide.
Indholdsfortegnelse
Tórshavn – en introduktion
Hvor Tórshavn ligger i dag grundlagde vikingerne i midten af de 9. århundrede et ting, eller lovgivende forsamling, hvor de hver sommer kunne mødes for at diskutere aktuelle emner. Ifølge de færøske sagaer, så omtalte man allerede dengang stedet som Tórshavn.
Tinget lå ved det vi i dag kalder Tinganes – et lille næs eller klippefremspring, der deler byens havn. I 1000-tallet da vikingeæraen sluttede og kristendommen gjorde sit indtog, fik Tórshavn et marked og blev efterfølgende en egentlig handelsplads.
I slutningen af 1200-tallet begyndte den norske krone at sejle fast mellem Bergen og Tórshavn, der også fungerede som administration, da Færøerne senere blev dansk.
Tórshavn var i flere hundrede år frem stadig ganske lille og vel ikke en gang en by. En koppeepidemi i 1709 gjorde det af med størstedelen af indbyggerne, men paradoksalt nok var det i tiden efter, at Tórshavn voksede. Bl.a. fik byen en ny kirke i 1788 (Havnar Kirke) og nogenlunde samtidig blev forsvarsanlægget Skansin udbygget.
I midten af 1800-tallet fik Tórshavn endnu et boost, da handelsmonopolet blev ophævet. Byen blev hurtigt Færøernes vigtigste og som resultat af et nyoprettet byråd snart efter hovedstad. I 1909 opnåede Tórshavn status af såkaldt handelsplads, der gav byen nogle af de rettigheder som ellers kun blev tildelt rigtige købstæder.
Tórshavn i dag
Tórshavn er Færøernes største by, men efter danske og især internationale forhold ganske lille. Som nævnt i indledningen er det her, du finder det største udvalg af butikker, hoteller og spisesteder.
Selvom Tórshavn er centrum for turismen og har sine gode aktiviteter og seværdigheder, så er der ikke mange, der rejser til Færøerne for at kun at opholde sig i byen. Alligevel kan Tórshavn føles en anelse overrendt i sommermånederne, hvor man af og til har en fornemmelse af, at der er flere turister end lokale.
Omvendt er lavsæsonen stille, men her har mange caféer, butikker og spisesteder kortere åbningstider og nogle endda lukkedage. Det giver således et helt andet indtryk af Tórshavn, som måske nok kan synes mere lokal, men også som en by, der er lukket ned.
Nu til min Tórshavn guide, hvor du først kan læse om byens områder og oplevelser. I indholdsfortegnelsen øverst, kan du gå direkte til det afsnit, du vil vide mere om – f.eks transport eller mine forslag til overnatningssteder.
Centrum – orientering og oplevelser
Tórshavns centrum er ganske lille, men det er her næsten alle byens cafeer, spisesteder og seværdigheder ligger. Området strækker sig fra havnen inklusive Skansin op til stadion og er ikke større end du kan gå rundt.
Et naturligt samlingspunkt er det lille bilfri shoppingstrøg Niels Finsens gøta, der fører op til Steinatun, som med lidt god vilje kan kaldes Tórshavns trafikknudepunkt. I den treetagers bygning ligger Visit Torshavns informationsdesk.
Især i sommerperioden er området ved Vagsbotnur og Undir Bryggjubakka ud til havnen et populært sted til en gåtur eller kop kaffe på en af cafeerne. Det er også her, Tórshavns lille fiskemarked ligger.
Reyn (old town)
Reyn er Tórshavns ældste område. Det er et ganske lille sted, der består af ca. 20 charmerende træhuse med græs på taget. Husene fra 1300-tallet ligger tæt, og det er med til at give Reyn sit særpræg. Bemærk, at husene i dag fungerer som helt almindelig beboelse, så husk at tage hensyn til de lokale.
Tinganes
På et lille næs, næsten som en forlængelse af Reyn, ligger Tinganes i en lang række røde træhuse. Tinganes er hjem for Færøernes regering, og stedet har fungeret som lagting siden det 9. århundrede. Det gør således Tinganes til et af de ældste fungerende ting i verden.
Traditionelt anlagde man i vikingetiden tinget et neutralt sted. Valget faldt på næsset, hvor Tórshavn ligger i dag. Oprindelig blev møderne afholdt under åben himmel, men i midten af 1500-tallet rykkede man indendørs.
En brand i 1673 jævnede næsten alle huse på Tinganes med jorden. Området er efterfølgende blevet genopbygget med de karakteristiske røde træhuse, du kan se i dag. En af de ældste bygninger og som overlevede branden er Leigubudin fra 1619, hvor kongens indtægter blev gemt. Dele af fundamentet menes at stamme fra middelalderen.
Husene på Tinganes har tidligere været benyttet som lager, forrådskammer og administration af handelspladsen. Alle gemmer de på spændende historie, men der er ikke adgang for offentligheden.
Området er forholdsvis hurtigt overset, men det er sjovt at gå lige forbi ministerkontorerne i de fine træhuse. Utænkeligt de fleste andre steder i verden. Fra Tinganes har du desuden en fin udsigt over havneområdet.
Havnar Kirke
På en lille bakketop bag havnepromenaden troner den lille Havnar Kirke. Opført i 1788 er trækirken den næstældst bevarede på Færøerne. Det siges, at Christian 4. i 1609 beordrende en kirke opført, men den blev revet ned og erstattet af den nuværende, som blev delvist renoveret i 1865.
Noget af inventaret blev sandsynligvis overført fra den gamle til den nye kirke. Indvendig er den enkelt indrettet med træbænke og ganske få udsmykninger. Værd at bemærke er dog altertavlen fra midten af 1600-tallet. Kirken har åbent for besøgende i sommermånederne.
Kongaminnið
Oppe over Tórshavn ligger Kongaminnið, der ikke kun byder på flot udsigt over byen, men også spændende danmarkshistorie. Her står et mindesmærke i form af en flere meter høj obelisk opført i 1882, der markerer Christian 9.s besøg otte år tidligere.
Det var første gang en dansk konge besøgte Færøerne (men ikke den første kongelige), og historien fortæller, at Tórshavns borgmester Andreas Lützen faldt død om da Christian 9. takkede ham for sin velkomsttale. Lützens datter har senere beskrevet, at den danske konge blev så bevæget, at han af egen lomme sponserede hendes mor, så længe hun levede.
Skansin
En af Tórshavns største attraktioner er Skansin, der er et gammelt fort, eller fæstning, som blev grundlagt i 1580. Byen blev gentagne gange overfaldet af pirater, og det var derfor nødvendigt at opføre et forsvarsanlæg. Det er dog senere udvidet og fik sin nuværende udformning i 1780’erne.
Skansins funktion som fæstning ophørte i 1865, men under 2. verdenskrig opsatte englænderne to kanoner fra krigsskibet HMS Furious. Du vil også se flere ældre danske kanoner. Fyrtårnet fra 1888 er i øvrigt stadig i funktion.
Listasavn
I den nordlige del af parken Viðarlundin og skråt over for det store stadion ligger Listasavn, der er Færøernes Nationalgalleri. Samlingen indeholder 2800 kunstværker af færøske kunstnere. Der er permanent udstillet ca. 300 værker, som er fordelt på 12 forskellige temaer.
Samlingen består primært af malerier, men også grafik og skulpturer. Udover den faste udstilling har Listasavn også særudstillinger. Museet ligger i en række lave lyse bygninger og er omgivet af en stribe fine bronzeskulpturer af Hans Pauli Olsen. Entré til Listasavn koster 90 kr. Du kan se mere på museets hjemmeside her.
Hoyvik – orientering og oplevelser
Hoyvik er i princippet en selvstændig by, men i dag smeltet sammen med Tórshavn. I hvert fald er det svært at se, hvor Tórshavn slutter og Hoyvik begynder.
Hoyvik ligger ca. fem kilometer fra havnen og umiddelbart er det ikke et sted, der kalder på et besøg. Men blandt industri, lokale huse og nye lejlighedskomplekser finder du det forholdsvis nye nationalmuseum.
Nationalmuseet (Tjóðsavnið)
Nationalmuseet skiller sig ikke væsentligt ud fra Hoyviks øvrige bygninger. Udefra ligner den mest af alt en lagerhal, men indenfor finder du en ren perle af et museum med omfattende information om stort set alt, hvad der er værd at vide om Færøerne.
Du kan bl.a. lære mere om natur, kultur, geologi og selvfølgelig øernes historie. Tjóðsavnið indeholder også originale træbåde, fund fra vikingetiden og de berømte kirkebøstole, der oprindelig kunne ses på Nationalmuseet i København, men som blev sendt tilbage til Færøerne i 2002. Stolene fra 1400-tallet er smukt udført i træ og stammer fra Olavkirken i Kirkjubøur.
På museet er der også spændende info om dagliglivet, hvor især fiskeri og fåreavl har været vigtige indtægtskilder. Der er udstilling af traditionelle klædedragter og fokus på byggeri og håndværk. Kort sagt, så er Tjóðsavnið et must visit, hvis du vide mere om Færøerne.
Nationalmuseet består af to dele. Den permanente udstilling nævnt ovenfor og friluftsmuseet Hoyvíksgarður, der ligger smukt i en dal over vejen. Her kan du se en original bondegård, som blev opført ved Kúrdalur i 1772, men senere flyttet til sin nuværende placering.
Entrébilletten giver adgang til både den permanente udstilling (selve Nationalmuseet) og friluftsmuseet Hoyvíksgarður. Du kommer nemt dertil fra centrum af Tórshavn. Hop på linje 1 eller 3 ved f.eks. Steinatun, der er markeret på kortet nederst på siden. De offentlige busser i Tórshavn er gratis at benytte.
Tórshavn – hvor mange dage skal du bruge
Størrelsesmæssigt er Tórshavn hurtigt overset, men alligevel kan det anbefales at blive nogle dage. Alene nationalmuseet tager næsten en hel dag at udforske, og så er der byens øvrige seværdigheder og aktiviteter, ligesom du skal besøge Kirkjubøur, som ligger tæt på Færøernes hovedstad.
En anden fordel ved at tilbringe flere dage i Tórshavn er muligheden for at komme ind under huden på byen og dens indbyggere. Tórshavns størrelse gør, at du mange steder bogstaveligt talt bor dør om dør med de lokale, der er gæstfri og nemme at komme i kontakt med
Selv kom jeg til at holde meget af Tórshavn, der dog kan være meget forskellig alt efter, hvornår du besøger byen. De fleste vil sandsynligvis synes bedst om de forholdsvis lune sommermåneder, hvor der er liv i gaderne, mens byen i lavsæsonen som nævnt kan virke forladt. Naturligvis godt hjulpet på vej af det regnfulde og omskiftelige vejr, som også er en del af Færøerne.
Herunder finder du min Tórshavn guide – læs om bl.a. transport, overnatning og mad og drikke. Du kan også finde nyttige links til din rejse.
Transport
Ind og ud
Du kan flyve direkte til Færøerne fra både Billund og København. Fra Billund er det Atlantic Airways, der flyver på ruten, mens du fra København både kan flyve med SAS og Atlantic Airways, som er øernes nationale flyselskab. Søg og sammenlign flybilletter her.
Lufthavnen på Færøerne ligger på øen Vagar. Fra den ganske lille lufthavn er der ca. 45 minutters kørsel til Tórshavn, som du kan komme til med shuttlebus, deletaxi eller privat taxi.
Shuttlebussen (linje 300) kører ca. otte gange om dagen i hverdagene – første afgang er kl 7.55 og sidste afgang er kl 20.30. I weekenden kører bussen seks gang dagligt. Du kan se mere om shuttlebussen her.
Et alternativ til shuttlebussen er taxi. Du kan booke din egen taxi eller en deletaxi. Du kan f.eks. klikke ind hos taxi.fo, der er pålidelige og svarer hurtigt.
For at komme fra afgangshallen til taxierne går du bare ud af døren, hvor du længere fremme kan se chaufførerne vente på dig.
En sidste mulighed er selvfølgelig at du lejer en bil. En god løsning, hvis du vil udforske Færøerne. Med nye veje og tunneler kan du komme vidt omkring.
At komme rundt
Tórshavn er ikke større end du kan gå rundt. Du kan dog få brug for transport, hvis du vil de få kilometer op til Hoyvik eller besøge Kirkjubøur, som jeg absolut kan anbefale.
De offentlige (røde) busser i Tórshavn er gratis at bruge. Du kan se ruter og afgangstider her.
For ture kan du besøge Guide to Faroe Islands, der er en portal for udflugter på Færøerne. Her tilbyder man også turpakker og rundrejser med f.eks. hotel, transport og oplevelser inkluderet – se det store udvalg her.
Overnatning
Tórshavn har et mindre udvalg af overnatningssteder. Vil du besøge byen i højsæsonen (sommermånederne), så skal du booke i god tid.
Efterhånden som Færøerne bliver mere og mere populær for alverdens turister, kommer der løbende nye overnatningssteder til, men udvalget er stadig forholdsvis begrænset.
Generelt er prisen på overnatning i Tórshavn skyhøj. Færøerne er bestemt ikke et billigt rejsemål, og det kan være en god idé at lave lidt research inden du booker hotel. Her behøver dyrt ikke nødvendigvis at være godt.
I min Tórshavn guide anbefaler jeg følgende overnatningssteder, der alle får rigtig gode anmeldelser af tidligere gæster. Læs mere herunder eller se det fulde udvalg på f.eks. hotels.com eller booking.com.
Hotel Brandan
Et af Tórshavns nyere overnatningssteder. Hotel Brandan ligger ca. 20-25 minutters gang fra havnen. Du kan vælge mellem flere forskellige værelsestyper – også med plads til fire personer. Hotellet har faciliteter som bl.a. bar og restaurant. Morgenmad kan tilkøbes og der er gode parkeringsmuligheder. Se billeder og aktuelle priser på Hotel Brandan.
Hotel Hafnia
Et af Tórshavns mest kendte hoteller er Hotel Hafnia, der ligger få hundrede meter fra havnen. Der er tale om et større hotel med mange forskellige værelsestyper – også enkeltværelser. Bar, restaurant og motionscenter er blot nogle af faciliteterne på Hotel Hafnia, der også tilbyder morgenmad. Se billeder og aktuelle priser på Hotel Hafnia.
Havgrim Seaside Hotel 1948
Et lidt anderledes overnatningssted i Tórshavn er Havgrim Seaside Hotel, der ligger med smuk udsigt over havet og øen Nólsoy. Tidligere gæster roser den gode service på hotellet, der bl.a. tilbyder morgenmad, en skøn have og fine parkeringsforhold. Der er ca. 10 minutters gang til havnen. Se billeder og aktuelle priser på Havgrim Seaside Hotel.
62N Hotel
Overnatning er forholdsvis dyrt i Tórshavn, men du kan ofte booke det glimrende 62N Hotel til en rigtig god pris. Værelserne er moderne og en god morgenmadsbuffet er inkluderet. Hotellet ligger ca. 10 minutters gang fra havnen og har også et billigere guesthouse. Se billeder og aktuelle priser på 62N Hotel.
Husk at være opmærksom på f.eks. værelsestype og afbestillingsbetingelser når du sammenligner priser på de forskellige hotelbookingsider.
Mad og drikke
Med tanke på Færøernes popularitet er der bemærkelsesværdigt få spisesteder. Det gælder også i Tórshavn, hvor du i højsæsonen SKAL reservere bord i god tid i forvejen, mens du i forårs- og efterårsmånederne kan lede længe efter et spisested ved frokosttid.
Tórshavns restauranter er groft sagt delt i to. De hippe og innovative (og ret dyre) og så alle de andre. De hippe består af den lille klynge af restauranter som ROKS, Ræst og Aarstova, der ligger i en stribe charmerende gamle huse centralt i Tórshavn.
De andre spisesteder er de mere traditionelle, som henvender sig til den almindelige turist, der gerne vil spise til en nogenlunde pris. Det sagt, så er prisniveauet på mad og drikke temmelig højt i Tórshavn. Alt efter sæson har nogle restauranter lukket mandag, nogle både mandag og tirsdag.
Katrina Christiansen
Superdejlig restaurant ved Reyn tæt på kirken. Her serverer man smagemenuer på fem eller syv retter, men også tapasretter og søndagsfrokost mellem kl. 12 og 15. Katrina Kristiansen er absolut en af Tórshavns bedste restauranter – her får du lækker mad og god service. Bordreservation anbefales. På Bringsnagøta 6.
Angus Steakhouse
Ved havnen overfor Skansin kan du spise gode bøffer på Angus Steakhouse, der er et populært sted hos de lokale. Det er en større restaurant, hvor du kan være heldig at få bord uden at have reserveret på forhånd. På Havnargøta 1.
Kafe Kasper
Maden er på det jævne, men i lavsæsonen kan Kafe Kasper være et af de eneste steder i Tórshavn, der har åbent til frokost. Stedet er hyggelig og indrettet i et gammelt apotek. Du kan få cafemad, men også øl, vin, te og god kaffe. Med andre ord: en typisk cafe, som du kender dem hjemmefra. På Àarvegur 6.
Du kan læse mere i indlægget Spisesteder i Tórshavn.
Aktiviteter
Der bliver løbende arrangeret events og aktiviteter i Tórshavn. Klik ind på Visittorshavn for at se hvad der sker under dit ophold.
Forslag til aktiviteter
Nordens Hus
Kulturcenter med aktiviteter som teater, koncerter og kunstudstillinger.
Vidarlundin Park
Byens Park med en lang række statuer og kunstmuseet Listasavn
Svartafoss Vandfald
Nærmeste større vand i gåafstand af Tórshavn centrum
Bådture
Fra havnen kan du tage på flere bådture. Der er både fiske- og sightseeingture.
Kirkjubøur
Kirkjubøur 13 km fra Tórshavn betragtes som Færøernes vigtigste historiske sted. Et must see. Læs mere om Kirkjubøur her.
Flere af ovenstående aktiviteter kan du læse mere om i indlægget Aktiviteter i Tórshavn – 11 ting du kan se, gøre og opleve.
Er du på lavbudget, så vil du nok finde indlægget Gratis oplevelser i Tórshavn interessant.
Vil du udforske Færøerne, så kan du få inspiration i indlægget 7 steder på Færøerne du skal besøge.
Kort over Tórshavn og Færøerne
I min Tórshavn guide finder du selvfølgelig også et kort over byen, hvor jeg har markeret alle nævnte steder som seværdigheder, hoteller og spisesteder.