Hjem Færøerne Aktiviteter i Tórshavn – 11 ting du kan se, gøre og opleve

Aktiviteter i Tórshavn – 11 ting du kan se, gøre og opleve

Inspiration til din rejse til Tórshavn

På trods af byens størrelse, så er der flere gode aktiviteter i Tórshavn. Du kan bl.a. se kunst, smage den lokale øl og lære mere om Færøernes historie. Læs bare med her.

Tórshavn er ganske lille og med almindelig kondition kan du nemt gå rundt i byen. Du kan dermed også besøge aktiviteterne herunder, hvor jeg har udeladt bl.a. Reyn og Tinganes, der er Tórshavns største attraktioner og som du helt sikkert kommer forbi.

Du kan finde alle aktiviteter i Tórshavn på kortet nederst på siden.

1 Nyd udsigten fra historiske Kongaminnið

Oppe over Tórshavn ligger Kongaminnið, der ikke kun byder på flot udsigt over byen, men også spændende danmarkshistorie. Her står et mindesmærke i form af en flere meter høj obelisk opført i 1882, der markerer Christian 9.s besøg otte år tidligere.

Det var første gang en dansk konge besøgte Færøerne (men ikke den første kongelige), og historien fortæller, at Tórshavns borgmester Andreas Lützen faldt død om da Christian 9. takkede ham for sin velkomsttale. Lützens datter har senere beskrevet, at den danske konge blev så bevæget, at han af egen lomme sponserede hendes mor, så længe hun levede.

aktiviteter i Tórshavn
Obelisken ved Kongaminnið

2 Se udstillingerne på Færøernes Nationalgalleri Listasavn

I den nordlige del af parken Viðarlundin (læs mere om den længere nede) og skråt over for det store stadion ligger Listasavn, der er Færøernes Nationalgalleri. Samlingen indeholder 2800 kunstværker af færøske kunstnere. Der er permanent udstillet ca. 300 værker, som er fordelt på 12 forskellige temaer.

Samlingen består primært af malerier, men også grafik og skulpturer. Udover den faste udstilling har Listasavn også særudstillinger. Museet ligger i en række lave lyse bygninger og er omgivet af en stribe fine bronzeskulpturer af Hans Pauli Olsen. Entré til Listasavn koster 90 kr. Du kan se mere på museets hjemmeside her.

aktiviteter i Tórshavn
Den nye del af Listasavn, der er opført som traditionelle færøske bådhuse

3 Prøv (eller køb) en Sarah Lund sweater hos Guðrun og Guðrun

Alverdens turistbureauer poster milliarder af kroner i markedsføring, men nogle gange er det de små ting, der sætter byer og lande på verdenskortet. Tænk bare på tv-serien Forbrydelsen, hvor hovedpersonen Sarah Lund (spillet af Sofie Gråbøl) har den færøske sweater vón som sit foretrukne outfit.

Det er Guðrun & Guðrun, der står bag den populære sweater, som de har udviklet med udgangspunkt i et stykke klassisk færøsk arbejdstøj for søens folk. Du kan besøge Guðrun & Guðruns butik på Niels Finsens Gøta for at prøve den originale udgave af Sarah Lunds sweater.

Døren er åben hos Guðrun & Guðrun

4 Smag den lokale øl (og tag med på en beer walk)

På Færøerne laver man glimrende øl. Der er tre bryggerier, som du sandsynligvis vil støde på, hvis du vil smage den lokale øl: Oy, Okkara og Föroya Bjór. De fleste caféer og restauranter serverer typisk øl fra et eller flere af bryggerierne, hvor Föroya Bjór er det ældste, mens Oy kun er få år gammelt.

Du kan selvfølgelig bare smage løs der hvor du spiser og drikker, men også tage med på en beer walk. Her smager du øl fra OY og Mikeller (der også ligger i Tórshavn) og får samtidig en guidet gåtur i byen og en rundvisning på OY’s bryggeri. Du kan se mere på Beer Walks hjemmeside.

aktiviteter i Tórshavn
Der brygges glimrende øl på Færøerne

5 Gå på jagt efter Tórshavns statuer

Rundt om i Tórshavn er der et utal af statuer som du kan jagte. Det er kunstnere som f.eks. Fridtjof Joensen, Janus Kamban og Hans Pauli Olsen, der står bag de knap 50 statuer, hvoraf mange illustrerer hverdagslivet på Færøerne.

Du vil uden tvivl støde på nogle af statuerne, når du går rundt i Tórshavn, men turistbureauet har lavet et kort, så de er lidt nemmere at finde. Find kortet her. Udover statuerne får du også set dele byen, som du normalt ikke kommer forbi.

Elverpigen Tarira som Hans Pauli Olsen opførte til ære for William Heinesen. Tarira var en af forfatterens eventyrfigurere.

6 Snup en bådtur på havet

Færøerne og således også Tórshavn er omringet af vand. Du har mulighed for at tage på nogle flotte og spændende ture ud i Atlanterhavet og endda leje din egen båd. Af guidede udflugter har du et stort udvalg. Der er bl.a. flere muligheder for fisketure – også hvor du tilbereder din fangst på båden.

F.eks. kan du tage med skonnerten Norðlýsið (se mere her) eller klikke ind på boat.fo for at se efter sejlture, der udgår fra Tórshavn. Rib62 har flere ture fra Gamlarætt tæt på Tórshavn.

Der er flere muligheder for at tage på bådtur fra Tórshavn

7 Tjek Tórshavns mange gallerier

Tórshavn har mange gode gallerier, hvor du kan se og måske købe lokal kunst. Der er typisk tale om gallerier med mindre kendte kunstnere, hvoraf flere har Færøernes fantastiske natur som motiv. F.eks. hos Glarsmiðjan og det mindre Vingarðurin, der primært fungerer som vinbar, men har fin kunst på væggene.

Et af Tórshavns mest kendte kreative steder er Steinprint på havnen. Her er der både galleri og arbejdende værksted. Du kan bl.a. se de flotte litografier blive til. Er du til keramik, så skal du besøge Guðrið Poulsens butik/værksted Leirlist.

Det skal også nævnes, at forfatteren og billedkunstneren William Heinesen har et ganske lille museum i Tórshavn. Det er dog kun åbent efter aftale.

Glarsmiðjan – et af flere gallerier i Tórshavn

8 Besøg Tórshavns gamle kirkegård og lær mere om byens grundlæggere

Tórshavns gamle kirkegård ligger 8-10 minutters gang fra havneområdet. Den ser umiddelbart lidt forladt ud, men ved nærmere eftersyn et det ret tydeligt, at den bliver vedligeholdt. Heldigvis – for kirkegården gemmer på masser af spændende historie.

I Visit Tórshavns informationsdesk på Niels Finsens Gøta kan du få et kort og leje en audioguide med fortællinger om byens grundlæggere og andre personligheder, der er stedt til hvile på den gamle kirkegård. Det koster 75 kr. plus 200 kr. i depositum for audioguiden. Se mere her.

aktiviteter i tórshavn
Lille del af Tórshavns gamle kirkegård

9 Mærk historiens vingesus på Skansin

En af Tórshavns største attraktioner er Skansin, der er et gammelt fort, eller fæstning, som blev grundlagt i 1580. Byen blev gentagne gange overfaldet af pirater, og det var derfor nødvendigt at opføre et forsvarsanlæg. Det er dog senere udvidet og fik sin nuværende udformning i 1780’erne.

Skansins funktion som fæstning ophørte i 1865, men under 2. verdenskrig opsatte englænderne to kanoner fra krigsskibet HMS Furious. Du vil også se flere ældre danske kanoner. Fyrtårnet fra 1888 er i øvrigt stadig i funktion.

Fyrtårn og kanoner i den gamle fæstning Skansin

10 Bliv væk i Vidarlunðin Park

I den nordlige del af Tórshavn ligger Vidarlunðin, som også kaldes Plantasjan eller bare parken. Det er et fint grønt område, der er en lille forsmag på Færøernes flotte natur. Her er sten, klipper og rislende vandløb. En del af parkens træer væltede under en storm i 1988, men de fleste har fået lov at blive liggende.

På parkens højeste punkt står Kaare Oruds store statue, der er et mindesmærke over de 132 færøske sømænd og fiskere, som mistede livet under 2. verdenskrig. Som nævnt er Listasavn en del af Vidarlunðin, hvor du rundt om museet kan se statuer og skulpturer.

aktiviteter i Tórshavn
Rislende bæk i Vidarlunðin Park

11 En tur ud af byen – tag til Kirkjubøur

Ca. 11 km fra Tórshavn kan du besøge Kirkjubøur, der betragtes som et af Tórshavns vigtigste historiske steder. Allerede i vikingetiden var der en bosættelse her, men den lille by er mest kendt for sine kirker, hvor den ældste, Olavkirken fra begyndelsen af 1200-tallet, stadig eksisterer.

Det er også i Kirkjubøur du kan se ruinerne af Magnuskatedralen grundlagt af den berømte biskop Erlandur omkring år 1300. Det er i dag Færøernes største middelalderbygning. Kirkjubøur har i øvrigt også et lille privatejet museum.

Det er gratis at tage bussen fra Tórshavn til Kirkjubøur – der er dog kun få afgange, så du skal time dit besøg. Læs meget mere i indlægget Kirkjubøur – Færøernes vigtigste historiske sted.

Færøernes ældste og største gård – her ligger museet Roykstovan

Nyttige links til din rejse til Tórshavn

Transport

Du kan flyve direkte til Færøerne fra både Billund og København med Atlantic Airways. Fra København også med SAS. Søg og sammenlign flybilletter her.

Du kan læse meget mere om bl.a. transport i min Tórshavn Guide.

Overnatning

Tórshavn har det største udvalg af hoteller, men ellers er overnatningsmulighederne forholdsvis begrænsede. Rejser du i højsæsonen (sommermånederne), så book i god tid.

Klik ind på hotels.com eller booking.com, der har det største udvalg og som regel også de billigste priser.

I Tórshavn kan du se nærmere på det altid populære Hotel Hafnia, og vil du bo spektakulært lige ud til Atlanterhavet er Havgrím Seaside Hotel 1948 et godt valg.

Husk

Vejret på Færøerne er i den grad uforudsigeligt. Husk den rette påklædning – dvs. regn- og vindtæt tøj. På f.eks. rejsegear.dk kan du finde masser af udstyr til rejsen.

Kort over Færøerne

Svar på indlæg

Please enter your comment!
Skriv venligst dit navn her