Hjem Tyskland Hvor skal du bo i Berlin – de mest populære bydele

Hvor skal du bo i Berlin – de mest populære bydele

Læs om Berlins mest populære bydele

Den tyske hovedstad dækker et enormt areal med mange forskellige bydele. Hvor i Berlin du skal bo afhænger selvfølgelig af hvad du vil se og opleve, men herunder kan du læse om de mest populære områder og hvordan du kommer rundt med offentlig transport. Som altid kan du også se mine forslag til de bedste overnatningssteder.

Berlin er et af danskernes foretrukne rejsemål til storbyferien. Det er der flere grunde til. Først og fremmest, så er det nemt at komme til den tyske hovedstad uanset hvor i Danmark, du bor. Men Berlin har også så mange gode oplevelser, at ét besøg sjældent er nok. Der er al mulig grund til igen og igen at vende tilbage til Berlin, der er en by, man aldrig rigtig bliver færdig med.

Som nævnt er Berlin enorm og har andre bydele end dem nævnt herunder, men kommer du som turist, så er det med stor sandsynlighed her, du vil booke overnatning alt efter præferencer. Du kan finde bydelene på kortet nederst på siden og læse meget mere om Berlin i min Berlin Guide.

Offentlig transport

Få byer i verden har så god offentlig transport som Berlin. Du behøver stort set kun koncentrere dig om S- og U-bahn, der dækker det meste af byen og er nemme at bruge.

Du kan trække en billet i automaterne, der både tager kontanter og kreditkort. Berlin er inddelt i zone a, b og c. Skal du kun opholde dig i centrum er det nok at købe billet til zone a og b. Tager du offentlig transport fra lufthavnen ind til byen, så skal du også have zone c med. Du kan læse mere i indlægget Fra Berlin lufthavn til centrum – sådan gør du.

I automaterne kan du både købe enkeltbilletter og tidsbestemte billetter, der gælder i f.eks. 24, 48 eller 72 timer til de zoner, du har valgt. Uanset billettype, så husk at stemple billetten, inden du stiger ind i toget. De tidsbestemte billetter skal kun stemples første gang, du bruger den offentlige transport.

Husk også, at du med et Berlin WelcomeCard kan få gratis offentlig transport i de valgte zoner. Kortet har desuden rabat eller gratis entré til en lang række seværdigheder.

Lille del af Hackescher Markt

1 Mitte

Mitte er Berlins centrum, der i øst-vestgående retning dækker det store område fra Alexanderplatz langs Unter den Linden og Brandenburger Tor til og med Tiergarten. Booker du hotel her, så er du tæt på mange af Berlins største seværdigheder som katedralen, museumsøen, Nikolaiviertel og Gendarmenmarkt.

Du har selvfølgelig også et kæmpeudvalg af barer, restauranter og forretninger lige udenfor døren. Mitte vil være et godt sted til førstegangsbesøgende i Berlin, men prisniveauet på både overnatning og restauranter er lidt højere end i resten af byen.

Officielt dækker Mitte et område et godt stykke nord Brandenburger Tor og hovedbanegården, men lokalt betragter man f.eks. multikulturelle Moabit og hippe Wedding som selvstændige kvarterer/bydele.

Offentlig transport

Som Berlins centrum har Mitte rigtig god offentlig transport. Adskillige S- og U-bahnlinjer har stop her. Et centralt sted er Berlins hovedbanegård (Hauptbahnhof), men du kan også finde flere linjer på stationerne Friedrichsstraße og Brandenburger Tor.

Den forholdsvis nye linje U5 kører langs Unter den Linden med stop ved flere af Berlins største seværdigheder.

Gode steder at bo i Mitte

Nikolai Residence – Populært hotel med topanmeldelser og perfekt beliggenhed. Mulighed for familieværelser. Morgenmad tilgængelig.

H2 Hotel Berlin Alexanderplatz – Stort moderne hotel med flere forskellige værelsestyper (også familieværelser), der ofte kan bookes til en god pris. Morgenmad inkluderet.

2 Charlottenburg

Uden at have Mittes størrelse, så dækker Charlottenburg også et ret stort område. Bydelen er alsidig og ligger vest/sydvest for Tiergarten. Charlottenburg er nok mest kendt for den populære og travle shoppinggade Kurfürstendamm, hvor du både finder indkøbscentre, mærkevarebutikker og specialforretninger.

Et andet berømt sted i bydelen er Charlottenburg Palace, der er omgivet af en flot have. Området omkring paladset er forholdsvis roligt og minder sine steder om Frederiksberg. Du finder flere rigtig gode spisesteder i Charlottenburg, der også har et stort antal hoteller – primært langs Kurfürstendamm. Prisniveauet er dog fuldt på højde med Mitte.

Charlottenburg var en del af det gamle Vestberlin og betragtes som lidt mondænt. Bydelen vil være et godt sted til dig, der kommer til Berlin for at shoppe eller vil bo tæt på Det Olympiske Stadion, hvor Hertha Berlin har hjemmebane.

Offentlig transport

Charlottenburg har flere centrale stationer, der er betjent af adskillige S- og Ubahnlinjer. F.eks. Zoologischer Garten og Charlottenburg, hvorfra du med få stop er i Mitte. Som nævnt er der heller ikke langt til Det Olympiske Stadion, og linje S7 kan bringe dig til Potsdam på blot 30 minutter.

Gode steder at bo i Charlottenburg

Aparthotel Adagio Berlin Kurfürstendamm – Moderne lejlighedshotel med rigtig gode anmeldelser. Morgenmad kan tilkøbes.

Hotel Bleibtreu Berlin by Golden Tulip – Moderne hotel ved Kurfürstendamm, der ofte kan bookes til en god pris. Morgenmad kan tilkøbes.

3 Kreuzberg

Kreuzberg ligger umiddelbart syd for Mitte ca. 1,5 km fra Unter den Linden. Bydelen er i dag slået sammen med Friedrichschain på den anden side af Spree-floden øst for Mitte tæt på på Alexanderplatz. Kreuzberg og Fridrichschain er i mine øjne ret forskellige, så de er nævnt hver for sig i dette indlæg.

Traditionelt har Kreuzberg været stedet for byens subkulturer – et kreativt sted med kunst, kultur og alternativ livsstil. Booker du overnatning her vil du se et anderledes Berlin, der tilbyder noget andet end Mitte og Charlottenburg. I Kreuzberg kommer du lidt tættere på berlinerne – tag blot en tur med ad herlige Bergmansstraße eller besøg Markthalle Neun.

Udover hippe cafeer, der kan sørge for dit daglige kaffefix og som typisk har flere vegetarretter på menukortet, så finder du også mange etniske spisesteder – især tyrkiske. Kreuzberg er for dig, der er mere interesseret i Berlins mangfoldighed end byens store seværdigheder.

Offentlig transport

I Berlin er der aldrig langt til centrum. Heller ikke fra Kreuzberg, hvor du har adskillige muligheder for at hoppe på S- og U-bahnlinjer, der med få stop kan bringe dig til Mitte – f.eks. U6 og S2. Du kan også køre i øst-vestgående retning til bl.a. Kurfürstendamm og fra Ostbahnhof og Warshauer Straße i Friedrichschain tage linje S9 til og fra lufthavnen.

Gode steder at bo i Kreuzberg

NH Berlin Potsdamer Platz – Moderne 4-stjernet hotel med mulighed for enkeltværelse. Morgenmad tilgængelig.

Crowne Plaza Berlin – Lækkert anmelderrost hotel med bl.a. bar, spa, fitness og indendørs pool. Morgenmad tilgængelig.

4 Friedrichschain

Selvom Friedrichschain nu er lagt sammen med Kreuzberg, så er bydelen i mine øjne lidt mere rå og og langt fra så hyggelig. Til gengæld kan du finde billig overnatning, og så har bydelen også Berlins bedste natteliv, når det gælder barer og klubber.

Den store Volkspark ligger mod nord i Frederichschain, mens du langs Spree-floden finder det ikoniske East Side Gallery. Bydelen huser også flere mindre kendte museer, bl.a. Det Jødiske Museum, men du vil også opleve gallerier og gadekunst.

Det skal også nævnes, at den store Mercedes-Benz Arena ligger i Friedrichschain tæt på Ostbahnhof og den flotte Oberbaumbrücke, der fører over Spree-floden til Kreuzberg.

Offentlig transport

Især i den sydlige del af Friedrichschain er bydelen dækket godt ind, når det gælder offentlig transport. De tre vigtige stationer, Ostkreuz, Warschauer Straße og Ostbahnhof ligger på stribe, og her kan du hoppe på en lang række linjer eller skifte fra S- til U-bahn eller omvendt.

Langs den brede og trafikerede vej 1 kan du på flere stationer tage linje U5, der kører via Alaxanderplatz direkte ind til Unter den Linden.

Gode steder at bo i Friedrichschain

Leonardo Royal Hotel Berlin Alexanderplatz – Større hotel med lyse moderne værelser. Hotellet har bl.a. spa, bar, fitness og restaurant. Morgenmad kan tilkøbes.

Michelberger Hotel Berlin – Flot og moderne hotel med værelser, der har plads til fire personer. Her er bl.a. bar, fitness og restaurant. Morgenmad tilgængelig.

5 Neukölln

Syd for Kreuzberg ligger Neukölln. Det er en kæmpe bydel, der dækker et område som er omtrent lige så stort som de øvrige områder nævnt herover til sammen. Fra nord, hvor Neukölln smelter sammen med Kreuzbergs mangfoldighed, til kvartererne i syd, der grænser op til Brandenburgs åbne markområder.

For turister er det uden tvivl det nordlige Neukølln, der er mest interessant. Her er billig overnatning og et kæmpe udvalg af cafeer og spisesteder med mad fra hele verden. Der er også en livlig barscene og flere musikevents i løbet af året, hvor du bl.a. kan høre jazz, country og musik fra berømte operaer.

Neukölln har flere grønne områder – fra den store Volkspark Hasenheide til idylliske Körnerpark og området omkring Schloss Britz, der i dag er indrettet som museum.

Offentlig transport

Selvom Neukölln ligger et pænt stykke fra centrum af Berlin, så tager det ikke mange minutter før du står ved Alexanderplatz – f.eks. med linje U8.

Fra den centrale station Neukölln kan du også køre direkte til både Ostkreuz og  Westkreuz, hvor der bl.a. afgår regionaltog. Med U1 er der kun få stop til Kurfürstendamm mod vest og Warschauer Straße mod øst.

Gode steder at bo i Neukölln

Hotel Ludwig van Beethoven – Populært hotel med bl.a. bar, have og tagterrasse. Morgenmad inkluderet og mulighed for at booke værelser med plads til fire personer.

Hüttenpalast – Herligt mindre overnatningssted, hvor du kan bo i hytte, værele eller campingvogn. Også familieværelser.

Nyttige links til din rejse til Berlin

Transport

Kør selv eller find busbilletter til Berlin med f.eks. Flixbus. Fra København kan du også flyve. Søg og sammenlign flybilletter her.

Du kan booke privat lufthavnstransfer her, men også læse mere om hvordan du kommer fra lufthavnen ind til Berlin i indlægget Fra Berlin lufthavn til centrum – sådan gør du.

I min Berlin Guide kan du læse meget mere om transport generelt.

Overnatning

Du kan booke overnatning i form af hotel eller lejlighed på hotels.com eller booking.com, der har de billigste priser og det største udvalg.

Flere steder kan du også finde pakketilbud med f.eks. overnatning, måltider eller andet inkluderet – f.eks. hos Risskov Bilferie.

Husk

Tjek udenrigsministeriet rejsevejledning til Tyskland inden du tager afsted – den finder du her.

På ministeriets hjemmeside kan du også downloade app’en rejseklar og eventuelt skrive dig på danskerlisten.

Kort over Berlin

Svar på indlæg

Please enter your comment!
Skriv venligst dit navn her