Hjem Letland Aktiviteter i Riga – 11 ting du kan se, gøre og opleve

Aktiviteter i Riga – 11 ting du kan se, gøre og opleve

Inspiration til din rejse til Riga

Der er mange gode aktiviteter i Riga. Når du har besøgt byens største seværdigheder, så tjek disse 11 ting du kan se, gøre og opleve i Letlands hovedstad.

Som jeg har skrevet en gang eller to her på siden, så kunne Riga være er fint alternativ til den klassiske storbyferie i Europa. Vel har Letlands hovedstad ikke helt de samme muligheder som hverken Paris eller London, men Riga kan noget andet, og der er masser af gode oplevelser og aktiviteter.

Du kan læse om byens største seværdigheder i min Riga Guide, men også tjekke aktiviteterne herunder, hvis du mangler inspiration til dit ophold i Letlands hovedstad. Se også disse indlæg til planlægningen af din rejse:

Hvor skal du bo i Riga – de mest populære bydele og områder
Hotel i Riga – de bedste overnatningssteder lige nu

1 Besøg den lille synagogue (Peitav Shul)

I den gamle bydels kringlede gader ligger synagogen, der er nem at overse. Her er der åbent for besøgende, som kan få et indblik i jødedommen. Synagogen er ganske lille, men med masser af historie som personalet gerne fortæller om.

Det er i princippet gratis at besøge den lille synagoge, men donationer modtages gerne. Du skal have en kalot på hovedet (mændene), og så er det bare om at nærstudere synagogen, hvis officielle navn er Peitav Shul. Indrømmet: Den er ikke helt nem at finde. Jeg har markeret synagogen på kortet nederst på siden.

aktiviteter i riga
Et kig indenfor i synagogen i Rigas gamle bydel

2 Se Rigas flotte art nouveaubygninger

Riga er et af de bedste steder i verden at se bygninger i art nouveau-stil eller det vi på dansk kalder skønvirke. I slutningen af 1800-tallet og begyndelsen af 1900-tallet, hvor art nouveau var højeste mode, eksploderede indbyggertallet i Riga. Nye bygninger skød op, og de blev opført i art nouveau-stil.

Rundt om i byen kan du i dag se flere hundrede bygninger med f.eks. tårne, søjler, figurer og et hav af herlige detaljer, der kendetegner stilarten. Det absolut bedste sted at se de flotte bygninger er på Albert Street i det centrale distrikt. Fra den gamle bydel tager det ca. 25-30 minutter at gå dertil. Læs meget mere i indlægget Art Nouveau i Riga.

Riga har mange flotte art nouveau-bygninger som f.eks. denne

3 Shop i Berg’s Bazaar

I Centraldistriktet ligger Berg’s Bazaar, der er et populært shoppingområde. Det var ejendomsudvikleren Kristaps Bergs, der i perioden 1887-1900 opførte Rigas første moderne shoppingcenter. Han havde bazaren i Istanbul som inspiration og bad derfor arkitekten tegne bygninger med buegange, der førte til flere åbne pladser.

I dag er Bergs Bazaar et mondænt sted med cafeer, restauranter og butikker med mærke- og designervarer. Der er selvfølgelig også et fashionabelt hotel tilknyttet – se mere om og book Bergs Suites her.

Hygge i Bergs Bazaar

4 Tag med på en byvandring

Også i Riga kan du tage med på spændende byvandringer. Der er flere udbydere, hvor du som regel kan vælge mellem privat- eller gruppeture. Nogle ture kommer forbi Rigas største seværdigheder, men kan også have fokus på f.eks. den gamle bydel eller de flotte art nouveau-bygninger.

Er en gruppetur fint for dig, så kan du tage med på en af de gratis byvandringer, hvor guiden selvfølgelig forventer drikkepenge. Klik ind på f.eks. rigafreetours.com for at se ture, tidspunkter og om du skal tilmelde dig eller bare møde op.

aktiviteter i riga
Der er masser af muligheder for at tage med på en spændende byvandring i Riga

5 Drik lokal øl på Two More Beers

I Letland laver man glimrende øl. Et af de steder, du har mulighed for at smage på den lokale bryg er på Two More Beers, der er en kombineret bar og restaurant. Her har man over 20 øl på fad og endnu flere på flaske.

Det er selvfølgelig oplagt at prøve den lettiske øl (du kan bestille smageset), men der er også blevet plads til udenlandske bryggerier fra bl.a. Belgien, Tjekkiet og Tyskland.

Øllen fås selvfølgelig i alle varianter – f.eks. IPA, APA, Ale, porter og pilsner. Jeg garanterer for, at du på Two More Beers kan finde øl, du aldrig har hørt om før. Som nævnt kan du også få noget at spise – bl.a. flere specialiteter, men også burger og fish & chips.

Der brygges glimrende øl i Letland

6 Kom tæt på de lokale i bebudelseskirken

Det her er en af de aktiviteter i Riga, som jeg anbefaler, du prioriterer. Fødselskatedralen er Rigas mest berømte kirke, men i Moskvadistriktet kan du besøge den lille, men noget mere autentiske Bebudelseskirke opført i træ.

Kirken er russisk-ortodoks med mange fine ikoner og billeder af helgener, men det er også et sted, hvor du virkelig kan komme tæt på de lokale. Besøg Bebudelseskirken op af formiddagen, hvor der som regel er lokale, der beder i det såkaldte gudstjenesterum, mens præsten prædiker og gør klar til nadveren.

aktiviteter i riga
Bebudelseskirken i træ er en interessant oplevelse

7 Oplev Rigas største attraktion – Sorthovedernes Hus

Ok, Sorthovedernes Hus hører selvfølgelig til Rigas største seværdigheder, men det er til gengæld en, du skal besøge. På byens lille rådhusplads ligger den flotte bygning, der er en nøjagtig rekonstruktion af den originale fra begyndelsen af 1300-tallet, som blev bombet af tyskerne under 2. verdenskrig og derefter revet ned.

Oprindelig var bygningen hjem for Sorthovederne, der var en gilde, eller broderskab, for ugifte købmænd. Navnet kommer af Sankt Mauritius, som var broderskabets skytshelgen. Mauritius var hærleder i en romersk legion i Egypten, og han bliver ofte portrætteret som sort. Det var broderskabet selv, der begyndte at kalde sig sorthoveder.

På privat initiativ og ved hjælp af donationer lykkedes det at samle penge til at rekonstruere bygningen, der stod færdig i 1999. Kælderen var efter bombardementet nogenlunde intakt, og den indeholder et rigtig spændende museum om broderskabet og bygningen. Entre: 7 €. Køb billet ved i indgangen eller på f.eks. Tiqets. Du kan læse mere i indlægget Besøg i Sorthovedernes Hus.

Sorthovedernes Hus er Rigas største turistattraktion

8 Bliv klogere på jødernes historie på Ghetto- og Holocaustmuseet

Tilbage til Moskvadistriket, men til den pænere del. Ud til Daugava-floden ligger Spīkeri, der er en række renoverede lagerbygninger med en lille tilhørende plads, hvor der ofte er events og marked om sommeren.

Det er ved Spīkeris sydlige del, du kan besøge det gratis Ghetto- og Holocaustmuseum, som har en ret omfattende udstilling og information om den jødiske ghetto i Moskvadistriktet og historien om holocaust. Museet er en anelse forvirrende, men bestemt spændende og et besøg værd. Selvom det er gratis, så er donationer velkomne.

Holocaustmuseet har udstillinger inden- og udendørs

9 Spis god mad på en sjov food tour

Som i mange andre byer kan du også i Riga tage med på en food tour. Måske har du aldrig hørt om lettisk mad, men det er vel grund nok til at prøve det lokale køkken. På en food tour smager du ikke bare på retterne, men får også baggrundsviden om madtraditioner generelt.

Der er flere udbydere af food tours i Riga. Nogle har en tur på markedet inkluderet, mens andre udelukkende forgår på Rīgas Centrāltirgus, der betragtes som Europas største indendørs marked. En food tour handler ikke kun om mad, men også om at lære mere om landets kultur. Som en bonus er det et rigtig godt sted at møde andre rejsende.

Grå bønner, pelēkie zirņi, er en klassisk lettisk ret, der typisk serveres til jul

10 Book billet til en forestilling i Rigas operahus

Ved Bastejkalns Park, der sammen med Piletas-kanalen deler den gamle bydel og centraldistriktet, ligger Rigas fine operahus. Det blev opført i 1863 i nyklassicistisk stil, men renoveret i 1880’erne efter en brand.

Repertoiret tæller ikke kun opera, men også ballet. Du kan forvente forestillinger af høj kvalitet med både lokale og udenlandske kunstnere. Du kan se mere om priser og program på operahusets hjemmeside.

Rigas fine operahus

11 Snup en sejltur på kanalen

Piletaskanalen nævnt herover omkransede i gamle dage Vecrīga (den gamle bydel). I dag kan du tage en sejltur på kanalen, der også runder Daugava-floden. Turen i de charmerende små træbåde varer 50 minutter og inkluderer en audioguide

Fra den gamle bydel og centraldistriktet er det nemmest at hoppe på bådene ved Bastion Hill, der ligger ca. 150 meter fra Frihedsmonumentet. Her kan du høre mere om priser og afgangstider.

Klassisk båd, der sejler på kanalen

Nyttige links til din rejse til Riga

Transport

Fra både Billund og København kan du flyve direkte til Riga. Søg og sammenlign flybilletter her.

Kom nemt fra lufthavnen til dit hotel med Welcome Pickups eller lej en bil som du kan bruge under dit ophold.

Læs meget mere om bl.a. transport i min Riga Guide.

Overnatning

Du kan booke overnatning i form af hotel eller lejlighed på f.eks. hotels.com eller booking.com, der har de billigste priser og det største udvalg.

i Indlægget Hvor skal du bo i Riga kan du læse mere om de mest populære bydele og få forslag til de bedste overnatningssteder.

Husk

Tjek udenrigsministeriet rejsevejledning til Letland inden du tager afsted – den finder du her. Mangler du noget til ferien? Find ud af det på rejsegear.dk, der har et stort udvalg af rejseudstyr.

Kort over Riga

Svar på indlæg

Please enter your comment!
Skriv venligst dit navn her