Budapest er et populært valg til storbyferien. Udover de mange gode aktiviteter og seværdigheder, så har byen også et lavt prisniveau, der får pengene til at række lidt længere. Men hvad skal du opleve og hvor skal du bo og spise i Ungarns hovedstad? Det er bl.a. det, du kan læse mere om i min Budapest guide.
Indholdsfortegnelse
- Budapest – en introduktion
- Belváros-Lipótváros (Distrikt 5) – orientering og seværdigheder
- Erzsébetváros (Distrikt 7) – orientering og seværdigheder
- Terézváros (Distrikt 6) – orientering og seværdigheder
- Castle Hill (Distrikt 1) – orientering og seværdigheder
- Budapest – hvor mange dage skal du bruge
- Transport
- Overnatning
- Mad og drikke
- Aktiviteter
- Praktisk information til din rejse
- Kort over Budapest
Budapest – en introduktion
Budapest har siden grundlæggelsen i år 998 haft en turbulent historie. Krige, konflikter, besættelser og især kamp om magt og selvstændighed har sat sit præg på ikke bare Budapest, men også Ungarn.
Landet har været større end det er i dag, men da man som en del af det Østrig-Ungarske kejserrige tabte 1. verdenskrig, måtte det nu selvstændige land acceptere de nye grænser.
Ungarn støttede Tyskland under 2. verdenskrig og oplevede først sent egentlige krigshandlinger. De var til gengæld voldsomme, da de allierede med Sovjetunionen i spidsen indtog Budapest i november 1944, hvor store dele af byen blev jævnet med jorden.
Efter krigen havde Sovjetunionens kommunistiske styre kontrol over Ungarn, der først efter Berlinmurens fald i 1989 fik sin selvstændighed tilbage.
I dag er Budapest en blanding af flotte renæssancebygninger, betonklodser fra sovjettiden og moderne arkitektur. Der arbejdes stadig på at modernisere byen, som i centrum er flot og moderne, men du skal ikke dreje om mange hjørner, før mere eller mindre faldefærdige huse præger gaderne.
Egentlig er Budapest en sammenlægning af tre byer: Buda og Obuda på den vestlige side af floden og Pest på den østlige. I 1873 blev Budapest til én by, men man omtaler stadig steder som beliggende på Buda- eller Pestsiden af byen.
Nu til min Budapest guide, hvor du først kan læse om byens områder og oplevelser. I indholdsfortegnelsen øverst, kan du gå direkte til det afsnit, du vil vide mere om – f.eks transport eller mine forslag til overnatningssteder.
Belváros-Lipótváros (Distrikt 5) – orientering og seværdigheder
Distrikt 5 (Belváros) er Budapests centrum. Bydelen ligger på pestsiden af floden fra Parlamentet i nord til centralmarkedet Nagyvásárcsarnok i syd. Her finder du en række af byens bedste seværdigheder samt flere store og dyre hoteller. I distrikt 5 er der desuden et stort udvalg af barer, restauranter og overnatningssteder
Det er også Budapests førende shoppingområde. Den populære gågade Váci utca er et slags hovedstrøg i byen. Den begynder ved pladsen Vörösmarty (der også er kendt for sit julemarked) og fortsætter over den travle gade Szabad Sajtó ned til Centralmarkedet.
På det sidste stykke ned mod markedet, der ender ved den lille plads Govam, er der dog tale om en ren turistfælde med souvenirs og tvivlsomme spisesteder. En anden populær gågade er den snorlige Zrínyi Utca, der går fra Stefankirken næsten ned til floden. Her ligger cafeer, spisesteder og kaffebarer på stribe.
Et centralt sted i Budapest er metrostationen Deák Ferenc, der er omringet af turistinformationen, flere shoppingstrøg og Erzsébetparken med det store pariserhjul.
Distrikt 5 er et godt valg til førstegangsbesøgende i Budapest. Her bor du tæt på alt hvad Ungarns hovedstad har at byde på og kan med offentlig transport nå rundt til byens øvrige områder og distrikter.
Sankt Stefans Basilika (Stefanskirken)
En af Budapests største seværdigheder er den store Sankt Stefans Basilika (Stefanskirken), der er opkaldt efter Ungarns første konge. I begyndelsen af 1800-tallet lå en mindre midlertidig kirke på stedet, der skulle erstattes af en større og permanent kirke via penge fra menigheden.
Ved en oversvømmelse i 1838 søgte byens indbyggere i sikkerhed i og omkring kirken, og som tak blev der doneret så mange penge, at byggeriet af Stefanskirken kunne begynde. Den blev grundlagt i 1851, men kollapsede syv år senere, hvorefter en ny arkitekt fik ansvaret for genopbygningen. Under overværelse af den østrig-ungarske kejser Franz-Joseph l blev sidste sten lagt i 1905.
Stefanskirken er enorm og måler 87 x 55 meter. De to tårne er 96 meter høje og måtte i mange år ikke overgås af nogen anden bygning i Budapest.
Indenfor i Stefanskirken er det svært ikke at blive imponeret. Der er ganske enkelt udsmykninger overalt. Statuer, malerier og mosaikker for blot at nævne lidt af det, du kan se. Husk også at kigge op, hvor især den flotte kuppel er værd at fremhæve.
En af kirkens vigtigste effekter er kong Stefans hånd, der ligger i et guldbelagt sarkofag. Historien fortæller, at da kongen blev balsameret og begravet i 1038 i den daværende basilika, forblev hans ene hånd intakt. Det blev anset som et mirakel, og man mente, at hånden havde magiske kræfter.
Ved et besøg i Stefanskirken kan du vælge mellem tre forskellige billetter. Til kirken, til skatkammeret (The Treasury) og udsigtsterrassen eller alle tre ting. The Treasury ligger i det sydlige tårn og er et mindre museum med religiøse effekter, der stadig er i brug – f.eks. kåber, bibler, lysestager og salmebøger. Der er også en række malerier med tilknytning til kirken.
Fra The Treasury går man videre op i bygningen for at komme til udsigtsterrassen, som ligger rundt om kuplen. Herfra har du selvfølgelig en forrygende udsigt over byen. Der er elevator fra gulvplan op til The Treasury og den nedre del af kuplen, men det sidste stykke til udsigtsterrassen er med trapper.
Billetter til Stefanskirken skal købes i den lille butik på gaden langs den sydlige del af kirken. Her kan du som nævnt vælge mellem tre forskellige slags billetter. Der er mulighed for rabat med Budapest Card. I kirken er der en lille butik.
Parlamentsbygningen
En af de mest ikoniske bygninger i Budapest er Parlamentet, der ligger ud til Donau. Det er en enorm bygning, som det næsten er umuligt at få et godt billede af medmindre du står på den anden siden af floden.
Parlamentsbygningen, der er resultatet af en arkitektkonkurrence, var tænkt som en samlende administration i forbindelse med sammenlægningen af Buda, Obuda og Pest. Den var en af mange bygninger, der skulle stå færdig ved byens 1000-års jubilæum i 1898. Det nåede man dog ikke – først i 1904 blev der lagt sidste hånd på det imponerende parlament.
Lige bortset fra på enkelte helligdage, så er det kun muligt at besøge parlamentsbygningen på en guidet rundvisning – det tager ca. 45 minutter. Det anbefales at booke i forvejen i sommerperioden – det kan du gøre her. Det er også muligt at købe billetter til samme dag i besøgscentret, men der kan være kø.
På rundvisningen kommer du bl.a. forbi statuer, fine farvede glasvinduer, den brede hovedtrappe og kuppelsalen med kronjuvelerne, der for mange er højdepunktet. I selve besøgscentret er der også udstillinger, som altid er gratis.
Skoens på Donauflodens bred
Donauflodens bred er et dejligt sted at gå en tur. Fra både Buda- og Pestsiden er der flot udsigt til byens kirketårne og smukke bygninger. Især om aftenen, hvor f.eks. Buda Castle, Kædebroen og Parlamentet er oplyst
Et af de steder du skal besøge på din tur langs floden er “Skoene på Donauflodens Bred”, der er et gribende kunstværk efter idé af filminstruktøren Can Togay og udført af skulptøren Gyula Pauer.
På bredden, ca. 300 meter syd for parlamentet, står 60 par sko støbt i jern. De symboliserer henrettelserne som de ungarske nazisympatisører Arrow Cross eksekverede i årene 1944 og 1945. Tusindvis af mennesker, primært jøder, blev skudt ved bredden. Sko havde dengang en vis værdi, og derfor blev de beordret til at tage dem af, inden de blev henrettet.
Markedshallen – Nagyvásárcsarnok
Budapests flotte markedshal (Nagyvásárcsarnok) er bestemt også et besøg værd. Den ligger i en 10.000 m² stor bygning opført i 1897, hvor der er noget at komme efter for både lokale og turister.
Indenfor kan du i stueetagen se de lokale shoppe bl.a. kød, specialiteter og frugt og grønt, mens turisterne synes mere interesserede i de mange produkter med paprika, som Ungarn er så berømt for. I gangene ovenover er der tale om et decideret turistmarked med alverdens souvenirs. Nagyvásárcsarnok siges at være den ældste markedshal i Budapest.
Erzsébetváros (Distrikt 7) – orientering og seværdigheder
Distrikt 7 kaldes også det jødiske kvarter. Det støder op til distrikt 5 mod sydvest og i hvert fald den mest centrale del af distrikt 7 er en del af byens turistområde. Fra metrostationen Deák Ferenc i distrikt 1 tager det blot 5-7 minutter at gå til den store synagoge.
Distrikt 7 er et lidt pudsigt område. Her finder du nogle af Budapests bedste spisesteder, men også design- og specialbutikker og de berømte ruinbarer, der med til at gøre bydelen til centrum for natteliv og alternativ livsstil.
Dohany Synagoge (Den Store Synagoge)
Et must-see i Budapest er Dohanysynagogen, der er den andenstørste synagoge i verden. Den blev indviet i 1859, men stærkt medtaget under 2 verdenskrig. Med hjælp fra staten og private donorer begyndte en syv år lang restaurering af synagogen i 1991.
Entrébilletten til Dohanysynagogen er efter ungarske forhold temmelig dyr. Det koster 9000 HUF (ca. 175 kr.), men du får ikke kun adgang til selve synagogen, men også til flere udstillingsområder og det forholdsvis nye jødiske museum. Timer du dit besøg, er der også en guidet rundvisning inkluderet.
Dohanysynagogen tilhører en gren af jødedommen kaldet neologe (reformerte). De er mere liberale end de ortodokse jøder, og på rundvisningen får jeg en fornemmelse af, at der ofte er uenigheder mellem de to grupper. F.eks. omkring faste, ritualer og afvikling af gudstjenesten, hvor der hos de neologe bliver spillet musik, hvilket er utænkeligt hos de ortodokse jøder.
Dohanysynagogen har mange fine detaljer, hvor du indvendig ikke kan undgå at lægge mærke til de stort mængder bladguld, men også fine freskoer som arkitekten Frigyes Feszl står bag. Der er plads til knap 3000 tilhører – mændene sider på bænkene i stueplan, men kvinderne har plads på balkonen i begge sider af synagogen.
En af de mest fremtrædende jøder i slutningen af 1800-tallet var Theodor Herzl, som var med til at grundlægge den nyere zionisme, der havde som mål at etablere en jødisk stat. Herzl blev født i Budapest i 1860, hvor han voksede op i et to-etagers hus, som er en del af synagogeområdet og nu indeholder det jødiske museum.
Museet lå tidligere i en lejlighed, men flyttede til det nuværende hus, hvor du kan se en lang række effekter samt en stribe malerier. Stedet fungerer også som arkiv for det jødiske samfund.
Dohanysynagogen var en del af den jødiske ghetto under 2. verdenskrig. På området kan du se det, der ligner en kirkegård, men faktisk er en massegrav og i dag et mindesmærke. Tusinder af jøder døde af bl.a. sult, kulde og den brutale behandling de fik af medlemmer af Arrow Cross, der var Ungarns nationalistiske parti, som støttede Tyskland.
Mindesmærket ligger mellem huset med museet og det, der kaldes vintersynagogen, som benyttes i de kolde måneder, hvor det er for dyrt at opvarme den store synagoge.
Overfor, i kælderen, kan du se en udstilling omhandlende den jødiske ghetto under 2. verdenskrig. Det er primært plancher med billeder og tekst, hvor du bl.a. kan læse om den store svenske indsats for at hjælpe jøder ud af Ungarn ledet af landets ambassadør Carl I. Danielson og attachéen Raoul Wallenberg.
Terézváros (Distrikt 6) – orientering og seværdigheder
Distrikt 6 støder op til distrikt 5 mod vest og distrikt 7 mod syd. Her er den vigtigste gade den snorlige Andrássy, der mere har karakter af boulevard. Andrássy begynder ved centrum midt mellem Stefanskirken og metrostationen Deák Ferenc.
Her op mod den centrale del af Budapest er distrikt 6 byens mondæne område med f.eks. mærkevarebutikker og dyrere hoteller og restauranter. Det er også Budapests teaterkvarter med bl.a. det fine operahus og en række større og mindre teatre.
Selvom du står blandt flotte bygninger på Andrássy, så skal du kun dreje om få hjørner før du står i distrikt 7 og det jødiske kvarter med de mange forladte og faldefærdige bygninger. For enden af Andrássy ligger Heltepladsen, kunstmuseet og byparken med bl.a. zoologisk have.
Heltepladsen
Den store plads, Hűsök tere, eller Heltepladsen, er domineret af det store Millennimum Memorial – årtusindmonumentet på dansk. Både det og selve pladsen blev til som en del af fejringen af 1000 året for Ungarns grundlæggelse i år 898.
Monumentets statuer forestiller de syv stammeledere, der ifølge skrifter fra den byzantinske kejser Konstantin 7.s hof, grundlagde Ungarn.
Foran monumentet står en mindesten, der med teksten Til minde om de helte, der gav deres liv for frihed til folket og vores selvstændighed hylder de tusinder, der har ofret deres liv for Ungarn. Af samme grund kaldes mindestenen også for Den Ukendte Soldats Grav. Du kommer nemt til Heltepladsen med Metrolinje 1 (gul linje) – stå af på Hűsök tere.
Museum of Fine Arts
Det spændende Museum of Fine Arts byder på en kæmpe samling af forskelligartet kunst – fra skulpturer og antikviteter fra det gamle Egypten til malerier af en lang række europæiske mestermalere. Samlingen er på over 100.000 genstande og kommer fra både Buda Castle og private familier og donorer.
Museet er inddelt i seks afdelinger, hvor de vigtigste er den egyptiske samling, der er den andenstørste i Europa, og de mange genstande fra Europa frem til 1700-tallet. Her kan du se malerier af f.eks. Goya, Rubens og Raphael.
Der er også en moderne samling af malerier, hvor du kan se værker af berømte malere som Monet, Renoir og Pissarro. Se mere om samlingen og aktuelle udstillinger på museets hjemmeside.
Castle Hill (Distrikt 1) – orientering og seværdigheder
Mens distrikterne nævnt ovenover ligger på Pestsiden af floden, så finder du distrikt 1 på Budasiden. Distriktet er domineret af Castle Hill – det historiske område med bl.a. Buda Castle, der troner oppe over Donau.
I århundreder er Budapest blevet styret fra Castle Hill, hvor kong Bela i 1200-tallet grundlagde et mindre borg- og slotsområde. Siden er slotte og paladser med tilhørende bygninger revet ned eller tilintetgjort adskillige gange for derefter at blive genopført. Senest efter 2. verdenskrig, hvor store dele af Castle Hill blev jævnet med jorden.
Her og der kan du se ældre ruiner, men langt de fleste bygninger på Castle Hill er af nyere dato. Nogle kan dog have kældre eller fundamenter, der kan være mange hundrede år gamle. Castle Hill er omkranset af en delvist genopført borgmur og udgør et sammenhængende område, der er en slags by i byen.
Selvom distrikt 1 har sine egne rigtig gode seværdigheder og et mindre udvalg af cafeer, restauranter og overnatningssteder, så overvej lige en ekstra gang om der er her, du skal booke hotel. For de fleste vil det kræve offentlig transport at komme til centrum – nemt nok, men har du kun få dage i Budapest, kan det være tidskrævende at komme rundt.
Du kan læse meget mere om Castle Hill i indlægget Besøg ved Castle Hill, hvor jeg går dybden med historien og de mange seværdigheder på området.
Buda Castle
Det enorme Buda Castle dominerer Castle Hill. Selvom de mange bygninger er blevet restaureret og stadig bliver det, så er det som om de har set bedre tider. Heldigvis er man i gang med et storstilet projekt, der skal føre området tilbage til fordums storhed. Buda Castle indeholder i dag flere museer, der hører til Ungarns vigtigste:
Ungarns Nationalgalleri
Beliggende i flere fløje (bl.a. hovedfløjen) af det renoverede Buda Castle præsenterer Ungarns Nationalgalleri en bred samling af ungarsk kunst fra middelalderen frem til i dag. Der er f.eks. malerier, skulpturer og træ- og stenudskæringsarbejder.
Samlingen er i alt på over 100.000 genstande og effekter, der bliver vist frem på både faste og skiftende udstillinger. Især fremhæves værkerne af ungarske malere fra det 18. og 19. århundrede. I 2018 blev også internationale kunstnere en del af samlingen – bl.a. Claude Monet og Paul Cezanne.
Budapest Historiske Museum
I den sydlige fløj af Buda Castle ligger Budapest Historiske Museum, der råder over en enorm samling af genstande, som viser livet i byen gennem århundreder. Bl.a. er der fund fra middelalderens Buda, men også fotos, bøger, keramik, tekstiler og husholdningsudstyr.
Museet er nogenlunde inddelt i tidsperioder med rum for f.eks. barokken og renæssancen, hvor du kan se malerier og skulpturer. Det historiske museum har også et fint område med restaureringer fra middelalderens slot.
Matthiaskirken
Den imponerende Matthiaskirke er i mine øjne den største seværdighed på Castle Hill. Grundlagt i 1015 af Ungarns første konge Stefan, har Matthiaskirken haft en omtumlet tilværelse og været en betydelig del af Ungarns historie. Den har bl.a. været brugt til kroninger og var omdannet til moské under den ottomanske invasion.
Kirken er opkaldt efter kong Matthias og ombygget og udvidet en hel del gange. Derfor vil du se flere arkitektoniske stilarter – bl.a. fra barokken og den gotiske periode. Store dele af kirken er dog af nyere dato, men der er her og der spor efter middelalderens mindre basilika.
Det er især arkitekten Frigyes Schulek, der har formet Matthiaskirken, som den ser ud i dag. I 1870’erne påbegyndte han et kæmpe ombygningsarbejde, hvor kirken skulle føres tilbage til nygotisk stil. Som noget specielt er taget dækket af farvede fliser.
Det er svært ikke at blive imponeret, når man træder indenfor i Matthiaskirken. Der er vægmalerier fra gulv til loft, fine glasmosaikker og et hav af flotte genstande. Bemærk f.eks. prædikestolen og husk også at besøge kong Belas og hans hustrus grav i et af sidekapellerne.
Der er et museum tilknyttet, hvor du bl.a. kan se religiøse genstande, fund fra middelalderen og lære mere om kirkens historie. Museet omfatter også balkonen, hvorfra du har et flot kig ned i Matthiaskirken.
Fishermans Bastion
Matthiaskirken ligger ved Trinity Square med det gamle rådhus, som desværre var under renovering da jeg kom forbi. Til den modsatte side kan du besøge en anden meget populær seværdighed på Castle Hill: Fishermans Bastion, der er opført af Frigyes Schulek i nyromantisk stil.
Bastionen siges at ligge præcis hvor et broderskab af fiskere i gamle dage forsvarede byen. Den består af mure, balkoner og tårne med spir. Umiddelbart ser Fishermans Bastion gammel ud, men den blev grundlagt i 1895 i forbindelse med Budapests 1000 års jubilæum.
Det er gratis at besøge den nedre del ad Fishermans Bastion, hvorfra du har en fantastisk udsigt over Donau og pestsiden af byen, hvor især det flotte parlament troner.
Budapest – hvor mange dage skal du bruge
I Budapest er der oplevelser til mange dages ophold. Vil du blot se de største seværdigheder, så skal du bruge minimum to hele dage. Skal der også være tid til at besøge mindre kendte museer og attraktioner, så kan du roligt booke et par nætter mere.
Det er også værd at huske på, at Budapest er forholdsvis stor, og en tur på Castle Hill kan nemt tage en dag alene ligesom der er en bid vej op til Gellért Hill.
Måske har du også brug for at slappe lidt af mellem den spændende sightseeing. Det kan du passende gøre i et af byens termiske bade, der for nogle er grund nok til at rejse til Budapest.
Det er selvfølgelig kun dig, der ved hvad din ferie skal indeholde, men vil du have det hele med – museer, historiske seværdigheder og termiske bade, så skal du enten tilbringe en uges tid i Budapest eller planlægge endnu et besøg i Ungarns hovedstad.
Herunder finder du min Budapest guide – læs om bl.a. transport, overnatning og mad og drikke. Du kan også finde nyttige links til din rejse.
Transport
Ind og ud
Fra København kan du flyve direkte til Budapest med f.eks. Norwegian og Ryanair. Sidstnævnte har også en rute direkte fra Billund. Bemærk, at der kan være tale om sæsonruter, der typisk kun flyves i sommerhalvåret.
Med et stop et sted i Europa er der selvfølgelig mange andre muligheder for at flyve til Budapest. Du kan søge og sammenligne flybilletter her.
Fra lufthavnen til centrum eller dit hotel er der flere muligheder. Billigst er det at tage buslinje 100E, der kører lige udenfor ankomstterminalen til bl.a. turistinformationen ved Dobos László Park i centrum.
Andre muligheder er miniBUD – en delt lufthavnsshuttle og selvfølgelig taxi. Det er kun taxiselskabet Fotaxi, der må operere i lufthavnen. Lige udenfor ankomstterminalen skal du henvende dig i taxiskuret, hvor du får anvist en taxi.
Fortæl medarbejderen i skuret, hvor du skal hen, og du får en udskrift med nummeret på den taxi du skal tage. Taxichaufføren ved via deres system allerede, hvor du skal hen.
Du skal regne med at betale fra 11.000 HUF og opefter for turen alt efter hvor i byen, du skal hen. Chaufføren modtager betaling i både kontanter og kreditkort. Turen tager 30-40 minutter afhængig af trafikken.
Den mest bekvemme måde at komme fra lufthavnen til dit hotel er at booke en privat transfer. Her venter chaufføren på dig – også hvis dit fly skulle blive forsinket.
Du kan læse mere detaljeret om lufthavnstransfer i indlægget Fra Budapest lufthavn til centrum – sådan gør du.
At komme rundt
Budapest har glimrende offentlig transport. Især metroen kan være nyttig. Der er fire linjer:
Det er gul linje 1, der kører ud af boulevarden Andrássy. Rød linje 2, der kører i øst-vestgående retning forbi byens store togstation Keleti og over floden til den nordlige del af Castle Hill.
Blå linje 3 kører i nord-sydgående retning, mens Grøn linje 4 mødes med rød og blå linje for at herefter at dække den sydlige del af Budapest.
Byen har også både busser og sporvogne. Især er buslinje 16/216, der kører fra distrikt 5 over kædebroen og op til Castle Hill, populær blandt turister.
Al offentlig transport har samme billetsystem. Du kan købe enkeltbilletter i busser og sporvogne, men også i en række kiosker. Her er billetterne lidt billigere. Nogle metrostationer har billetautomater, andre er bemandede med en lille kiosk. Uanset hvor du køber billet med kontanter, så sørg for at have så lige penge som muligt.
Du kan læse meget mere om den offentlige transport i Budapest mht. linjer, billetter og rabat- eller flerdageskort på bkk.hu. Skal du bruge den offentlige transport meget, så kan det måske betale sig at købe et Budapest Card, der også giver adgang til en lang række af byens største seværdigheder.
Overnatning
Noget af de bedste ved Budapest er det lave prisniveau. Det gælder også overnatning, hvor du måske har råd til at gå en kategori eller to op i forhold til de fleste andre byer i Europa.
I Ungarns hovedstad finder du alle mulige former for overnatningssteder – fra hostels og guesthouses til boutiquehoteller og vild luksus. Sidstnævnte ligger især langs floden i distrikt 5 og i starten af Andrássy (op mod centrum) i distrikt 6.
Selvom du også finder gode hoteller i det jødiske kvarter, så har området her en del hostels og billigere overnatningssteder. Perfekt til dig, der er på lavbudget. Læs meget mere om de forskellige distrikter i indlægget Hvor skal du bo i Budapest – de mest populære bydele.
I min Budapest guide anbefaler jeg følgende overnatningssteder, der alle får rigtig gode anmeldelser af tidligere gæster. Læs mere herunder, klik ind på indlægget Hotel i Budapest eller se det fulde udvalg på f.eks. hotels.com eller booking.com – de to sider har som regel også de laveste priser.
Boutique Residence
Mindre og meget populært overnatningssted, der konstant får topanmeldelser. Her bor du i moderne og stilfulde værelser tæt på Stefanskirken i distrikt 5 (centrum). Du kan vælge forskellige værelsestyper, der alle har tv, pengeskab, gratis wifi og mulighed for at lave te/kaffe. Morgenmad kan tilkøbes. Se billeder og priser på Boutique Residence.
H2 Hotel Budapest
H2-kæden har hoteller mange steder i Europa. Der er tale om moderne hoteller med perfekt beliggenhed, gode funktionelle værelser og mulighed for at tilkøbe morgenmad. Du kan ofte booke hotellerne til en rigtig god pris. Således også H2 Hotel Budapest, der ligger tæt på Stefanskirken. Se billeder og priser på H2 Hotel Budapest.
Leonardo Boutique Hotel M-Square
Du kan næsten ikke bo mere centralt end på Leonardo Boutique. Hotellet ligger i distrikt 7 med byens trafikknudepunkt Deák Ferenc på den anden side af gaden. Hotellet er moderne med forskellige værelsestyper, der alle har bl.a. tv, minibar, pengeskab og espressomaskine. Morgenmad er tilgængelig. Se billeder og priser på Leonnardo Boutique Hotel M-Square.
Eurostars Ambassador
Vil du bo i distrikt 6 ved gaden Andrássy, så er Eurostars Ambassador et rigtig godt valg. Hotellet ligger tæt på offentlig transport og har værelser med plads til fire personer. Tidligere gæster fremhæver det venlige personale, der bl.a. kan hjælpe med udflugter og billetter. Morgenmadsbuffet kan tilkøbes. Se billeder og priser på Eurostars Ambassador.
Mad og drikke
En storby som Budapest har selvfølgelig restauranter med mad fra hele verden. Selv holder jeg af at prøve det lokale køkken på mine rejser, og det er der rig mulighed for i Ungarns hovedstad.
Selvom du kan finde en stribe retter, der er typiske for det østeuropæiske køkken, så har Ungarn lidt mere at byde på. F.eks. fyldte grøntsager, der siges at være kommet med tyrkerne, men også flere gengangere fra det østrigske og sydtyske køkken.
Den mest berømte ret er naturligvis gullash. I Ungarn er det en suppe, og den stuvning vi i Danmark kender som gullash hedder her pörkölt. Begge dele smager helt fantastisk. Pörkölt er blot en af mange grøntsagsstuvninger, der er populære i Ungarn. Det samme er suppe.
Både gullash og pörkölt er med rigelige mængder paprika. På menukortene kan du også se efter retter, der hedder noget med paprikash. Det er f.eks. fisk (som regel catfish) eller dumplings med kylling.
En ting du også skal prøve er langos, som er Ungarernes førstevalg, når det gælder fast food. Langos er dybstegt fladbrød, der traditionelt serveres med ost, hvidløg og creme fraiche på toppen. I dag kan du få mange andre forskellige toppings ligesom f.eks. pizza.
Prisniveauet på mad og drikke i Budapest er absolut budgetvenligt. På en almindelig mellemklasserestaurant i centrum kan du nemt få en hovedret fra 60 kr. og opefter. Ved frokosttid tilbyder flere spisesteder også to- og treretters menuer til attraktive priser.
Ungarn er både øl- og vinland. Især sidstnævnte kan være sjovt et prøve – hjemme i Danmark er det ikke ofte man støder på ungarske vine, og et besøg i Budapest vil være en god anledning til at smage på varerne.
Jeg har et par anbefalinger til restauranter herunder, men du kan se flere i indlægget 6 gode spisesteder i Budapest.
Retek Bistro
Denne restaurant kan varmt anbefales. Retek Bistro er et cool kitschet sted, der serverer ungarsk mad i topklasse. Her er fast menukort og dagens anbefalinger. Hovedretterne starter ved 60 kr. Du kan forvente lækker mad og supervenlig service. På Nádor utca 5.
Mazel Tov
Et godt bevis på, at det jødiske kvarter er stedet at gå ud at spise er Mazel Tov. Restauranten er som ruinbarerne indrettet i en forladt bygning, men er væsentlig pænere og selvfølgelig mere organiseret. Mazel Tov serverer israelsk/mellemøstlig mad og har de senere år været the place to go. På Akácfa utca 47.
Ruben
Ruben er et af de steder, du kan få en fast setmenu til frokost til en rigtig god pris. Restauranten er bestemt også værd at besøge om aftenen – den er hyggelig og serverer ungarsk/centraleuropæisk mad. Hovedretterne starter ved ca. 90 kr. På Magyar utca 12-14.
Har du ikke morgenmad inkluderet på dit hotel, så er der flere muligheder for at starte dagen med et godt måltid.
Du kan f.eks. besøge 9Bar lige bag Stefanskirken og Cafe Brunch (jeps, det hedder den) på den populære gågade Zrínyi utca, hvor man serverer brunch hele dagen. I distrikt 7 er et godt valg til morgenmad Solinfo Cafe på Wesselényi utca overfor Dohanysynagogen.
Natteliv
For vildt natteliv skal du vende snuden mod Det Jødiske Kvarter, der er berømt for sine såkaldte ruinbarer. De ligger i kvarterets forladte bygninger, hvor unge begyndte at holde spontane fester. De fleste ruinbarer er i dag mere mainstream, men stadig centrum for Budapests natteliv.
Den mest berømte ruinbar er Szimpla Kert, der er et større sted i to etager og med adskillige barområder. Szimpla Kert er ligesom andre ruinbarer kreativt indrettet og kan virke temmelig flippet, men gå bare indenfor – alle er velkomne.
Spredt rundt i byen ligger andre mere “almindelige” barer og natklubber, ligesom det er muligt at få noget at drikke på de fleste af byens bedre hoteller.
Aktiviteter
Budapest har en lang række gode aktiviteter, men er også vært for events og arrangementer som f.eks. koncerter, udstillinger og teaterforestillinger. Du kan klikke ind på budapestinfo.hu for at se, hvad der sker under dit ophold.
En af de absolut mest populære aktiviteter i Budapest er de termiske bade, der for nogle er selve årsagen til at besøge Ungarns hovedstad. Der er tale om kursteder med pools, sauna, dampbad og forskellige spa- og massagebehandlinger.
Museer
Budapest har også en lang række museer. Udover de nævnte herover kan du bl.a. besøge disse steder:
• Hospital in The Rock
• House of Terror
• Holocaust Memorial Center
• Franz Liszt Memorial Museum
Andre aktiviteter kan være f.eks. byvandringer, food tours, besøg i gallerier eller en bådtur på floden. Se mere i indlægget Aktiviteter i Budapest – 13 ting du kan se, gøre og opleve.
Er du på lavbudget, vil du sikkert synes godt om indlægget Gratis oplevelser i Budapest.
Praktisk information til din rejse
Godt at have styr på
Tjek udenrigsministeriet rejsevejledning til Ungarn inden du tager afsted – den finder du her.
Husk også forsikringen – måske har du allerede en rejseforsikring inkluderet i dine øvrige forsikringer – hvis ikke, så kan du få et tilbud her.
Øvrigt
Mangler du noget til ferien? Find ud af det på rejsegear.dk, der har et stort udvalg af rejseudstyr.
Hos f.eks. Saxo kan du udover almindelige bøger også finde et stort udvalg af e- og lydbøger og rejseguides.
Kort over Budapest
I min Budapest guide finder du selvfølgelig også et kort over byen, hvor jeg har markeret alle nævnte steder som seværdigheder, hoteller og spisesteder.