Hjem Ungarn Hvor skal du bo i Budapest – de mest populære bydele

Hvor skal du bo i Budapest – de mest populære bydele

Læs om Budapests mest populære bydele

Ungarns hovedstad er en forholdsvis stor by med mange forskellige kvarterer og bydele. De tilbyder alle noget forskelligt, og det kan derfor være en god idé at finde ud at, hvor du skal bo i Budapest i forhold til det, du gerne vil se og opleve.

Det kan du læse mere om i dette indlæg, hvor jeg gennemgår de mest populære bydele og områder.

Budapest er oprindelig en sammenlægning af tre byer. Buda og Obuda på den vestlige side af Donau-floden og Pest på den østlige side. Selvom byen nu hedder Budapest, så taler man stadig om steder som beliggende på Buda- eller Pestsiden af floden.

Ungarns hovedstad er i dag inddelt i over 20 distrikter, der ligger på begge sider af Donau. Det er kun få af dem, du behøver at overveje som base til din rejse til Budapest. Det er dem, du kan læse mere om herunder og som er markeret på kortet nederst på siden.

Du kan også læse om offentlig transport, og som altid har jeg forslag til de bedste steder at bo i hver bydel/distrikt.

Offentlig transport i Budapest

Budapest har glimrende offentlig transport, der dækker det meste af byen. Især metroen er en god måde at komme rundt – der er fire linjer, hvor tre af dem mødes på stationen Deák Ferenc i centrum af byen.

Det er gul linje 1, der kører ud af boulevarden Andrássy. Rød linje 2, der kører i øst-vestgående retning forbi byens store togstation Keleti og over floden til den nordlige del af Castle Hill.

Blå linje 3 kører i nord-sydgående retning, mens Grøn linje 4 mødes med rød og blå linje for at herefter at dække den sydlige del af Budapest.

Metrostationerne er meget forskellige. Nogle er store med billetautomater, mens andre er ganske små, hvor du kun kan købe billet hos personalet. Du kan også købe billet på forhånd i flere kiosker. Klik ind på bkk.hu for at få det fulde overblik over billetter og rejsekort til den offentlige transport i Budapest.

Byen har naturligvis også et omfattende netværk af busser. Her kan du bruge samme type billetter, som også kan købes af chaufføren i bussen. Medbring så lige penge som muligt og bemærk, at det er lidt dyrere at købe billet i bussen end i kioskerne og automaterne.

Enkeltbilletter skal stemples i stempelautomaterne, der findes på metrostationer og busser. De gælder for én rejse – dvs., at du ikke kan skifte fra bus til metro og omvendt. Du kan dog godt skifte metrolinje – en såkaldt transfer. Billetten er gyldig i 80 minutter.

Skal du bruge den offentlige transport meget og samtidig besøge mange af Budapests seværdigheder, så kan du overveje at købe et Budapest Card. Det kan du gøre online, men kortet skal afhentes i f.eks. turistinformationen, der ligger centralt i centrum og tæt på distrikt 7.

Læs mere om Budapest

Du kan læse mere om Ungarns hovedstad i indlæggene Gratis oplevelser i Budapest og Besøg på Castle Hill.

Et kig fra Castle Hill (Distrikt 1) til Distrikt 5, der er Budapests centrum

1 Distrikt 5 (Belváros-Lipátváros) – centrum

Distrikt 5 er Budapests centrum. Området ligger øst for Donau og strækker sig fra omtrent Parlamentet i nord til centralmarkedet Nagy Vásárcsanok i syd. Mod øst støder distrikt 5 op til distrikt 6 og mod sydøst til distrikt 7 (den jødiske bydel). Over floden ad enten kædebroen eller Elisabethbroen kommer du til distrikt 1 med Castle Hill.

I distrikt 5 finder du en lang række af Budapest største seværdigheder som bl.a. parlamentet, Stefanskirken og centralmarkedet. Det er også her du kan gå shop-amok i de mange gågader, der løber på kryds og tværs af hinanden.

Distrikt 5 mangler hverken restauranter eller overnatningssteder, men prisniveauet er lidt højere end i resten af byen. Det skal dog siges, at Budapest generelt er et superbilligt rejsemål.

Distrikt 5 er et godt valg til førstegangsbesøgende i Ungarns hovedstad. Her er du tæt på seværdigheder og offentlig transport, der kan køre dig rundt i byen. Forvent ikke noget autentisk, men en moderne bydel, som i princippet kunne ligge et hvilket som helst sted i Europa.

Offentlig transport

Centrum er betjent af metrolinje 1-3 som beskrevet herover. Især den gule linje 1 er nyttig – den kører langs boulevarden Andrássy til heltemonumentet. Den røde linje 2 kører over Donaufloden til den nordlige del af Castle Hill.

Den centrale del af Castle Hill når du med bus 16/216, der kører over kædebroen. Du kan stå af på Adam tér ved kabelbanen eller kører med bussen op til Castle Hill, der er endestation. Der står Castle Hill/Dísz tér på fronten af bussen.

Gode steder at bo i distrikt 5

H2 Hotel Budapest – Stort moderne hotel med perfekt beliggenhed et stenkast fra Stefankirken. H2 kan ofte booke til en god pris. Morgenmad tilgængelig.

Boutique Residence Budapest – mindre hotel med topanmeldelser. Rigtig god beliggenhed tæt på Stefankirken. Lækre værelser, god morgenmad og venligt personale.

2 Distrikt 7 (Erzsébetváros)

Distrikt 7 støder som nævnt op til distrikt 5 (centrum) mod nordvest, men også til distrikt 6 mod nord. Det er en forholdsvis stor bydel, der er berømt for sit jødiske kvarter. Tættest på centrum er distrikt 7 en integreret del af det man kan kalde Budapests turistområde. Det er her, du bl.a. finder Den Store Synagoge og en stribe af byens mest innovative spisesteder.

Distrikt 7 har også Budapests bedste natteliv, hvor du f.eks. kan besøge en af byens berømte ruinbarer. De ligger i forladte huse, hvor unge i sin tid begyndte at holde improviserede fester. I dag er de fleste ruinbarer mere mainstream, men stadig centrum for nattelivet i Ungarns hovedstad.

Mange kalder distrikt 7 for den jødiske bydel. Det er et pudsigt område, der både har mange turister og længst væk fra distrikt 5 (centrum) kan synes forladt og faldefærdig. Udvalget af overnatningssteder er størst tættest på centrum, og er du ude efter billige hostels og hoteller, så kan du med fordel se nærmere på dette distrikt.

Offentlig transport

Den vestlige del af distrikt 7, dvs. tættest på centrum, er fint dækket af offentlig transport. Fra f.eks. Den Store Synagoge er der ca. 10 minutters gang til stationen Deák Ferenc, hvor du kan hoppe på metrolinjerne 1-3.

Langs den sydlige “grænse” til distrikt 7 kører den røde linje 2. Benyt stationerne Blaha Lujza og Keleti, hvor sidstnævnte er et slags knudepunkt. Her ligger Budapests store togstation, men det er også her, du kan hoppe på den grønne linje 4.

Gode steder at bo i distrikt 7

Leonardo Boutique Hotel M-Square – Populært og moderne 4-stjernet hotel med topbeliggenhed få minutters gang fra distrikt 5. Gode værelser (nogle med terrasse), der har bl.a. tv, minibar, pengeskab og gratis wifi. Morgenmad kan tilkøbes.

Barcelo Budapest – Stort nyt hotel, der får rigtig gode anmeldelser. Barcelo har bl.a. fitness, gratis wifi, lyse værelser og flere barer og restauranter. Morgenmad tilgængelig.

3 Distrikt 6 (Terézváros)

Distrikt 6 ligger umiddelbart vest for centrum (distrikt 5) og nord for distrikt 7 – den jødiske bydel. Distrikt 6 er alsidig med den travle boulevard Andrássy som livsnerve. Op mod centrum er distrikt 6 Budapests mondæne område med high-end mærkevarebutikker og dyrere hoteller og spisesteder.

I dette område finder du også byens teaterkvarter og det fine operahus. For enden af Andrássy ligger Heltepladsen, byparken og det gode kunstmuseum. Tættest på distrikt 5 er distrikt 6 en del af turistområdet og det centrale Budapest med alle de muligheder der er mht. til barer, restauranter og shopping.

Offentlig transport

Langs Andrássy kører gul metrolinje 1, der nemt bringer dig til f.eks. heltepladsen. På hele den 2,5 km lange gade er der en håndfuld stoppesteder. I modsat retning kan du køre de få minutter til stationen Deák Ferenc, hvor du kan skifte til metrolinje 2 og 3. Fra denne del af distrikt 6 er der ca. 1 km til den store Nyugati togstation.

Gode steder at bo i distrikt 6

Eurostars Ambassador – Meget populært hotel i distrikt 6. Her er flere forskellige værelsestyper – bl.a. familieværelser. Gratis wifi og mulighed for at tilkøbe morgenmad.

Casati Budapest Hotel – Hotel kun for voksne med fantastiske anmeldelser. Her bor du tæt på Operaen og har faciliteter som f.eks. fitness og gratis wifi.

4 Distrikt 1

Mens distrikt 5, 6 og 7 ligger på Pestsiden af floden, så finder du distrikt 1 på Budasiden. Distriktet består næsten udelukkende af Castle Hill – det store borg- og slotsområde, der er en af byens største seværdigheder. Her ligger flere museer foruden Fishermans Bastion og den flotte Matthiaskirke.

Selvom Castle Hill er et historisk område, så fungerer kvarteret som en del af byen. Her er bl.a. et mindre udvalg af barer, restauranter, lejligheder og overnatningssteder. Distrikt 1 er knap så hektisk som de øvrige bydele nævnt herover, men der er et pænt stykke vej til Budapests bedste spisesteder og mest populære seværdigheder.

Medmindre hovedformålet med din rejse til Ungarns hovedstad er at tage på opdagelse på Castle Hill, så er der ikke rigtig nogen grund til af vælge at bo i distrikt 1. Der er selvfølgelig mulighed for en lidt anderledes oplevelse, men det er i mine øjne bedre at have base i distrikt 5,6 eller 7.

Offentlig transport

Næsten uanset hvor du bor i distrikt 1, så kræver det en eller anden form for transport at komme til centrum. Mest oplagt er buslinje 16/216, som du kan tage på toppen af Castle Hill ved Dísz tér. Bussen kører over kædebroen til distrikt 5.

Fra den nordlige del af Castle Hill, ca. 800 meter fra. Vienna Gate, kan du på stationen Széll Kálmán tage rød metrolinje 2. Herfra er der kun få stop til stationen Deák Ferenc, hvor du kan skifte til gul linje 1 og blå linje 3.

Gode steder at bo i distrikt 1

Hilton Budapest – Lækkert 5-stjernet hotel på Castle Hill. Lyse moderne værelser og faciliteter som fitness, bar/lounge, restaurant og gratis wifi. Morgenmad tilgængelig.

Buda Castle Hotel – Rigtig godt og moderne hotel, der har værelser med plads til fire personer. Her er bl.a. have, bar/lounge og gratis wifi. Morgenmad kan tilkøbes.

Torvet foran centralmarkedet

Nyttige links til din rejse til Budapest

Transport

Fra både Billund og København kan du flyve direkte til Budapest. Der kan dog være tale om sæsonruter. Søg og sammenlign flybilletter her.

Fra lufthavnen til dit hotel er det hurtigst med taxi eller privat transfer, som du kan booke hjemmefra.

Overnatning

Du kan booke overnatning i form af hotel eller lejlighed på hotels.com eller booking.com – de to sider har det største udvalg og som regel også de billigste priser.

I min Budapest Guide kan du læsemere om byen og se hvilke overnatningssteder, jeg anbefaler i Ungarns hovedstad.

Husk

Tjek udenrigsministeriet rejsevejledning til Ungarn inden du tager afsted – den finder du her. Mangler du noget til ferien? Find ud af det på rejsegear.dk, der har et stort udvalg af rejseudstyr.

Kort over Budapest

Svar på indlæg

Please enter your comment!
Skriv venligst dit navn her