Hjem Ungarn Besøg på Castle Hill i Budapest

Besøg på Castle Hill i Budapest

+ praktisk information til dit besøg på Castle Hill nederst på siden

Budapests største seværdighed er Castle Hill, der ligger oppe over Donau på Budasiden af byen. Castle Hill er et stort sammenhængende slots- og borgområde grundlagt i 1200-tallet, men som gennem århundreder er omdannet og restaureret som følge af brande, krige og konflikter.

Castle Hill – lidt historie

Et af de mest populære fotomotiver fra Budapest er det flotte kig til Castle Hill fra byens Pestside. Tydeligst er det store Buda Castle, der i dag indholder tre vigtige museer, men højen byder også på berømte seværdigheder som f.eks. Matthiaskirken og Fishermans Bastion.

Castle Hill blev grundlagt midt i 1200-tallet, hvor kong Bela 4. opførte et mindre borg- og slotsområde for at holde tatarerne og mongolerne ude. Det er for længst borte, ligesom der også kun er ganske få spor efter hertug Stefan af Slavoniens bygninger fra det 14. århundrede.

Sigismund, der var søn af den tysk-romerske kejser Karl 4., giftede sig med Prinsesse Maria, hvis far, Ludvig 1., regerede Ungarn. Hun stod til at arve tronen sammen med sin trolovede Sigismund, der efter Ludvigs død kunne kalde sig konge.

Sigismund udvidede borg- og slotsområdet markant. Han var med årene blevet konge af Tyskland og Böhmen og havde brug for at markere sig og vise sin magt.

I begyndelsen af 1400-tallet grundlagde han et storslået slot, der ifølge historikere stod færdig i hvert fald før 1430. Flere mindre tilføjelser blev dog gjort både før og efter Sigismunds død i 1437, hvor han var blevet kejser i det tysk-romerske rige.

Buda Castle var opført i gotisk stil, men da Kong Matthias giftede sig med Beatrice af Napoli i 1476, kom mange italienere til byen. De medbragte renæssancestilen, som Matthias blev meget betaget af. Han genopførte paladset i den nye stil med bl.a. freskoer, statuer og fontæner.

Mellem paladset og borgmuren – begge er restaurerede

Kong Matthias havde til hensigt at bygge et nyt renæssanceslot, men han døde forholdsvis ung, hvorefter arbejdet stoppede. Efterfølgeren, Valdislaus 2., genoptog projektet uden at vide, hvad de efterfølgende århundreder ville bringe.

I 1526 indtog ottomanerne Buda første gang. Det blev starten på et 162 år langt regime, hvor mange effekter og kunstskatte blev stjålet og bragt til Konstantinopel. Ved en belejring i 1529 led Buda Castle stor skade, men først 12 år senere blev byen en del af det ottomanske rige.

Flere gange forsøgte Habsburgerne uden held at generobre Buda. De belejrede byen i 1686, hvor paladsområdet blev udsat for voldsomme ødelæggelser. Først to år senere, da en koalition af kristne lande og riger sluttede sig sammen, blev ottomanerne jaget ud af byen, hvorefter Ungarn blev en del af det Habsburgske rige.

Buda Castle var på det tidspunkt i elendig forfatning. Den tysk-romerske kejser Karl 6. beordrede ruinerne fjernet. Det siges, at flere kunstgenstande dog blev reddet. Et mindre barokpalads blev opført på Castle Hill i 1715, men det brændte ned få år efter.

Ungarn støttede Maria Theresa i den østrigske arvefølgekrig, der hærgede Europa mellem 1740 til 1748. Hun kom sejrrigt ud af konflikten og kvitterede med at opføre et nyt palads, der blev grundlagt i 1749. Pengeproblemer gjorde, at kun det ydre af paladset blev færdiggjort.

Maria Theresa havde ingen intentioner om at benytte det nye palads, som hun besøgte i 1764. I de efterfølgende år blev det brugt som kloster, universitet og hjem for den såkaldte palatine – det habsburgske dynastis magtfulde stedfortræder i Buda.

Del af Fishermans Bastion

Paladset og Castle Hill generelt led stor skade ved den ungarske revolution i 1848. Den østrigske kejser, Franz Josef 1., var imod det ungarske parlaments vedtagelse af en mere demokratisk styreform. Det kom til væbnet konflikt og senere regulær krig mellem det habsburgske rige og de ungarske nationalister, der nu kæmpede for selvstændighed.

Nationalisterne var millimeter fra sejren, da den østrigske kejser fik hjælp af russerne. Sammen stillede de med en 200.000 mand stor hær, der besejrede ungarerne, som igen var underlagt det habsburgske rige.

Langt over halvdelen af Buda Castle brændte ned under kampene, men det blev hurtigt genopbygget og fremstod nu i nyklassicistisk barokstil. På mange måder mindede det om slottet, som man kan se i dag.

Revolutionen i 1848 tvang østrigerne til at tage Ungarn alvorligt. Ved et såkaldt kompromis i 1867 blev de to lande sidestillet, men havde dog hvert sit parlament. Buda fik nu mere opmærksomhed fra omverdenen og blomstrede som by. Det var i denne periode Buda, Pest og Obuda smeltede sammen til byen Budapest.

En af topprioriteterne for magthaverne i Budapest var at skabe en by, der kunne hamle op med enhver af datidens europæiske metropoler. Det betød også en genopbygning og markant udvidelse af Buda Castle, der stod færdig i 1912 efter 37 års arbejde.

Indgangen til haven ved Vákert Bazár

Som følge af nederlaget i 1. verdenskrig blev Østrig-Ungarn opløst i 1918. Ungarn var nu et selvstændigt rige, der helt frem til 1944 blev ledet af Miklos Horthy – en admiral, der blev udpeget af parlamentet. Horthy flyttede ind på Castle Hill, hvor slottet var omdrejningspunkt for byens elite.

Ungarn støttede Tyskland under 2. verdenskrig. Det betød bl.a., at Budapest først sent i konflikten oplevede egentlige krigshandlinger. I begyndelsen af 1945 var den røde hær dog rykket ind i byen, hvor slottet var den sidste bastion, der faldt. Castle Hill blev stærkt medtaget, men igen var man hurtig med genopbygningen, der foregik i flere faser og tilsyneladende uden en samlet plan.

Genopbygningen var temmelig kontroversiel set med nutidens øjne. Det kan synes mærkværdigt, at man kort efter krigens afslutning havde fokus på at genopbygge og rekonstruere Castle Hill som den så ud i middelalderen, men også at man med fuldt overlæg destruerede f.eks. slottets intakte interiør og flere arkitektoniske konstruktioner.

Ungarn fik efter krigen et socialistisk styre med stærke bånd til kommunismen. Ideologien var ikke forenlig med hverken kejserriget eller landets leder før krigen, og det er derfor sandsynligt, at den nye regering ikke havde interesse i at bevare slottet. De ville til gengæld gerne sætte deres eget præg på det, men ombygningen blev med udgangspunkt i datidens byggestil.

I dag er der sat et storstilet projekt i gang for at føre Castle Hill tilbage til fordums storhed. Hauszmann-programmet kaldes projektet, der skal kickstarte en ny æra for det store historiske område.

Flot udsigt fra Castle Hill over Donau, Kædebroen og i baggrunden parlamentet

Besøg ved Castle Hill

Castle Hill dækker et ret stort område, der er ca 2,5 km langt og 700 meter på det bredeste sted. Som du kan læse herover er især slottet ødelagt og genopbygget adskillige gange. Mange af de bygninger du kan se er således ikke “originale”, men rekonstruktioner og genopbygninger.

Castle Hill er dog stadig et must at besøge. Her er rigtig mange gode oplevelser og ikke mindst spændende historie. Vil du se det hele, så kan du roligt afsætte et par dage. Alternativt er det en god idé at lave lidt research for udvælge, hvad du vil opleve på Castle Hill, der er på UNESCOs verdensarvliste.

Udover de mange seværdigheder, så fungerer Castle Hill i dag som beboelsesområde med cafeer, spisesteder, lejligheder og flere overnatningssteder. Der er kun begrænset adgang for køretøjer, så det er et behageligt sted at gå rundt.

Seværdighederne herunder er nævnt fra syd til nord på Castle Hill. I afsnittet praktisk information kan du se, hvordan du besøger Castle Hill og på kortet nederst på siden, kan du finde alle de nævnte oplevelser.

Sandor Palace – præsidentens officielle residens

Ungarns Nationalgalleri

Beliggende i flere fløje (bl.a. hovedfløjen) af det renoverede Buda Castle præsenterer Ungarns Nationalgalleri en bred samling af ungarsk kunst fra middelalderen frem til i dag. Der er f.eks. malerier, skulpturer og træ- og stenudskæringsarbejder.

Samlingen er i alt på over 100.000 værker og effekter, der bliver vist frem på både faste og skiftende udstillinger. Især fremhæves værkerne af ungarske malere fra det 18. og 19. århundrede. I 2018 blev også internationale kunstnere en del af samlingen – bl.a. Claude Monet og Paul Cezanne.

Budapest Historiske Museum

I den sydlige fløj af Buda Castle ligger Budapest Historiske Museum, der råder over en enorm samling af genstande, som viser livet i byen gennem århundreder. Bl.a. er der fund fra middelalderens Buda, men også fotos, bøger, keramik, tekstiler og husholdningsudstyr.

Museet er nogenlunde inddelt i tidsperioder med rum for f.eks. barokken og renæssancen, hvor du kan se malerier og skulpturer. Det historiske museum har også et fint område med restaureringer fra middelalderens slot.

Sandor Palace

Fra Buda Castle kan du gå op ad trapperne gennem den såkaldte Habsburg Gate med statuen af den mytologiske fugl Turul, der er ungarernes nationalsymbol.

Du står nu foran Sandorpaladset, som er præsidentens officielle residens. Paladset blev grundlagt i 1803 af den stenrige Vincent Sandor, der plejede omgang med ledende figurer i det habsburgske rige. Paladset blev primært brugt som regeringskontor, og i alt har 19 forskellige ledere regeret Ungarn herfra.

Også Sandorpaladset blev stort set jævnet med jorden under 2. verdenskrig. Først i 1989 begyndte en langvarig genopbygning af paladset, der er forsøgt rekonstrueret efter gamle tegninger. Der er normalt ikke adgang til paladset, men kl. 12 kan du se vagtskiftet på pladsen foran.

Matthiaskirken med de karakteristiske fliser på taget

Labirintus (Labyrinten på Castle Hill)

Videre mod nord, ca. 350 meter, kommer du til gaden Dísz tér. Tag den venstre gade når den deler sig og fortsæt ca. 200 meter. Gaden har nu skiftet navn til Úri utca, hvor du på højre side finder nedgangen til labyrinten på Castle Hill. Den består af et netværk af gange, der blev påbegyndt tilbage i middelalderen, men som blev markant udvidet af tyrkerne.

Gangene har været brugt til bl.a. opbevaring, beskyttelsesrum, hospital og fængsel. Det siges, at grev Dracula har været fanget her, men det afviser de fleste historikere. Til gengæld skulle det være ganske vist, at tyrkerne havde et harem omtrent ved nedgangen til labyrinten, som du kan besøge på egen hånd eller en guidet tur.

Matthiaskirken

Et stenkast fra labyrinten ligger den imponerende Matthiaskirke, der i mine øjne er den største seværdighed på Castle Hill. Grundlagt i 1015 af Ungarns første konge Stefan, har Matthiaskirken haft en omtumlet tilværelse og været en betydelig del af Ungarns historie. Den har bl.a. været brugt til kroninger og var omdannet til moské under den ottomanske invasion.

Kirken er opkaldt efter kong Matthias og ombygget og udvidet en hel del gange. Derfor vil du se flere arkitektoniske stilarter – bl.a. fra barokken og den gotiske periode. Store dele af kirken er dog af nyere dato, men der er her og der spor efter middelalderens mindre basilika.

Det er især arkitekten Frigyes Schulek, der har formet Matthiaskirken, som den ser ud i dag. I 1870’erne påbegyndte han et kæmpe ombygningsarbejde, hvor kirken skulle føres tilbage til nygotisk stil. Som noget specielt er taget dækket af farvede fliser.

Det er svært ikke at blive imponeret, når man træder indenfor i Matthiaskirken. Der er vægmalerier fra gulv til loft, fine glasmosaikker og et hav af flotte genstande. Bemærk f.eks. prædikestolen og husk også at besøge kong Belas og hans hustrus grav i et af sidekapellerne.

Der er et museum tilknyttet, hvor du bl.a. kan se religiøse genstande, fund fra middelalderen og lære mere om kirkens historie. Museet omfatter også balkonen, hvorfra du har et flot kig ned i Matthiaskirken.

Fishermans Bastion

Fishermans Bastion

Matthiaskirken ligger ved Trinity Square med det gamle rådhus, som desværre var under renovering da jeg kom forbi. Til den modsatte side kan du besøge en anden meget populær seværdighed på Castle Hill: Fishermans Bastion, der er opført af Frigyes Schulek i nyromantisk stil.

Bastionen siges at ligge præcis hvor et broderskab af fiskere i gamle dage forsvarede byen. Den består af mure, balkoner og tårne med spir. Umiddelbart ser Fishermans Bastion gammel ud, men den blev grundlagt i 1895 i forbindelse med Budapests 1000 års jubilæum.

Det er gratis at besøge den nedre del ad Fishermans Bastion, hvorfra du har en fantastisk udsigt over Donau og pestsiden af byen, hvor især det flotte parlament troner.

Militærhistorisk Museum

Navnet siger vel det hele. I den nordlige del af Castle Hill (indrettet i tidligere barakker) ligger det militærhistoriske museum, hvor kanoner foran indgangen giver et fingerpeg om, hvad du kan se indenfor. Her er bl.a. våben, uniformer og andre militærgenstande med særligt fokus på revolutionerne i 1848 og 1956.

Andre steder på Castle Hill

Udover de nævnte seværdigheder, så kan du f.eks. også besøge disse steder:

• Den nordlige port Vienna Gate, der er den eneste tilbageværende byport fra gammel tid

• Hospital in The Rock, der ligger i gangene under Castle Hill. Her var der hospital under 2. verdenskrig og beskyttelsesrum under den kolde krig.

• House of Houdini, museum dedikeret til den ungarske udbryderkonge Harry Houdini

• Det Musikhistoriske Museum, hvor du kan se flere end 1000 instrumenter og lære mere om ungarsk musik – fra den traditionelle folkemusik til Liszt og Bartók.

Museet Hospital in The Rock

Praktisk information til dit besøg på Castle Hill

Castle Hill ligger på Budasiden af Donau. Selve området er gratis at besøge, men der er entré til de forskellige seværdigheder. Du kan overveje at købe et Budapest Card, som giver gratis adgang til flere eller alle attraktioner alt efter hvilket kort, du køber.

Man kan godt sige, at Castle Hill er en by i byen. Som nævnt er der både cafeer, restauranter og overnatningssteder. Rejser du til Budapest for at besøge museer, så kunne Castle Hill være et godt sted at booke hotel.

Transport til Castle Hill

Fra Budasiden

• Tag trapperne – flere steder rundt om Castle Hill er der trapper op
• Tag kabelbanen fra Clárk Ádam tér
• Tag bus 216 fra Clárk Ádam tér (køb billet på forhånd eller hos chaufføren). Der står Dísz tér/Castle Hill på bussen. Dísz tér er endestation.

Fra Pestsiden

• Gå over kædebroen og tag kabelbanen eller trapperne
• Tag bus 16/216 fra f.eks. gaden Jósef Attila i centrum. Stoppestedet ligger skråt over for pariserhjulet. Bussen kører over Kædebroen og op til Dísz tér, der er endestation.

Overnatning

Vil du bo på eller tæt på Castle Hill, så er der mange muligheder. Først og fremmest skal Hilton Budapest nævnes – her har man fået lov til at integrere et gammel dominikanerkloster i den moderne hotelbygning. Kønt er det ikke, men supercentralt et stenkast fra Matthiaskirken.

Andre steder på selve Castle Hill er Buda Castle Hotel og St. George Residence. Du kan se det fulde udvalg af overnatningssteder på f.eks. hotels.com eller booking.com – de to sider har som regel de laveste priser.

I indlægget Hvor skal du bo i Budapest kan du se mere om de forskellige bydele og du kan læse meget mere om Ungarns hovedstad i min Budapest Guide.

Kort over Budapest

Svar på indlæg

Please enter your comment!
Skriv venligst dit navn her