Hjem Europa Aktiviteter i Budapest – 13 ting du kan se, gøre og opleve

Aktiviteter i Budapest – 13 ting du kan se, gøre og opleve

Inspiration til din rejse til Budapest

Der mangler bestemt ikke gode aktiviteter i Budapest. De mest berømte og populære seværdigheder står nok højest på din bucket list, men der er mange andre ting du kan se, gøre og opleve i Ungarns hovedstad. Læs bare med her.

Er det dit første besøg i Budapest, så anbefaler jeg, at du tjekker min guide til byen, hvor du kan læse om de vigtigste og mest populære seværdigheder. Har du tid til overs eller fokus på andre aktiviteter i Budapest, så håber jeg, at du finder inspiration her på siden. Du kan som altid se alle aktiviteterne på kortet nederst på siden.

Husk også, at tjekke indlægget Gratis oplevelser i Budapest, hvis du er på lavbudget eller løbet tør for penge.

1 Se skoene på Donauflodens bred

Donauflodens bred er et dejligt sted at gå en tur. Fra både Buda- og Pestsiden er der flot udsigt til byens kirketårne og smukke bygninger. Især om aftenen, hvor f.eks. Buda Castle, Kædebroen og Parlamentet er oplyst

Et af de steder du skal besøge på din tur langs floden er “Skoene på Donauflodens Bred”, der er et gribende kunstværk efter idé af filminstruktøren Can Togay og udført af skulptøren Gyula Pauer.

På bredden, ca. 300 meter syd for parlamentet, står 60 par sko støbt i jern. De symboliserer henrettelserne som de ungarske nazisympatisører Arrow Cross eksekverede i årene 1944 og 1945. Tusindvis af mennesker, primært jøder, blev skudt ved bredden.

Sko havde dengang en vis værdi, og derfor blev de beordret til at tage dem af, inden de blev henrettet.

Skoene på flodbredden

2 Tag med på en sjov food tour

Mad og Ungarn er måske ikke to ting, du forbinder med hinanden, men det lokale køkken har flere overraskelser. Først og fremmest er ungarsk mad kendt for den flittige brug af paprika, men takket være de mange folkeslag, der har været forbi byen, kan du også finde indslag fra f.eks. Østrig, Tyrkiet og Israel.

Du kan selvfølgelig altid bare vælge løs på restauranternes menukort, hvis du vil prøve nogle af de mange gode retter, men tag med på en food tour, hvor du ikke bare bliver klogere på maden, men som regel også får tips til gode spisesteder. Du kan se et udvalg af food tours i Budapest her.

Gullashsuppe skal du smage i Budapest

3 Oplev byen med en hop-on-hop-off bus

Som i de fleste andre populære storbyer kan du også i Budapest tage på sightseeing med hop-on-hop-off bussen. Der er flere forskellige selskaber, som opererer i Ungarns hovedstad, men fælles for dem alle er selvfølgelig at tilbyde ruter forbi de største seværdigheder med audioguide inkluderet.

Du kan typisk købe billet til busserne af forskellig varighed, og nogle gange kan f.eks. flodsejlads og guidet byvandring være inkluderet. Der er med andre ord mange muligheder for at hoppe på en sightseeingbus for at opleve Budapest.

Et centralt sted, hvor du har mulighed for at hoppe på bussen er ved turistinformationen på den travel gade Károly krt.

Også i Budapest kan du prøve hop-on-hop-off bussen

4 Besøg det spændende Bunkermuseum (Hospital in the Rock)

Under Castle Hill ligger et større tunnelsystem som de lokale i århundreder har brugt til forskellige formål. I 1939 blev dele af tunnelerne omdannet til beskyttelsesrum i forbindelse med 2. verdenskrig, hvor der endda blev etableret et fuldt udstyret hospital.

Senere var der vaccineproduktion, og under den kolde krig blev tunnelerne omdannet til en bunker, der kunne modstå atomangreb.

I 2007 besluttede man at lave museum i tunnelerne. Her kan du se en lang række genstande og høre mere om krigens rædsler, etableringen af hospitalet og livet under jorden med flere øjenvidneberetninger.

Bunkermuseet er et interessant sted, der indtil 2002 var tophemmeligt. Museet kan kun besøges på en 1 time lang guidet tur. Du kan købe billet ved indgangen eller reservere plads online.

aktiviteter i budapest
Indgangen til det spændende Hospital in The Rock

5 Smag ungarsk vin på en vinbar

Ungarsk vin er ikke så kendt i Danmark. Du kan smage på varerne på en af Budapests vinbarer som f.eks. DiVino, der ligger flere steder i byen. Her har man over 120 forskellige vine på lager, og du kan bl.a. deltage i tema- og smageaftener.

Personalet er venlige og kommer selvfølgelig gerne med anbefalinger. Du kan også få lidt at spise på DiVino i form af snacks og lette retter. De mest centrale af kædens vinbarer ligger ved St. Stefan basilika og i det jødiske kvarter på Király utca.

På vinbaren DiVino kan du smage ungarsk vin

6 Besøg centralmarkedet (og shop paprika)

Måske står centralmarkedet Nagyvásárcsarnok allerede på din liste over steder, du skal besøge i Budapest. Hvis ikke, så er det et sted, der bestemt kan anbefales. Først og fremmest for at se det enorme udvalg af paprika, der fås i mange forskellige udgaver – f.eks. syltet, tørret og pulveriseret.

Markedshallen er opført i 1897 og sandsynligvis den ældste i Budapest. I stueetagen kan du udover paprika se de lokale shoppe bl.a. kød, specialiteter og frugt og grønt. I gangene ovenover er der tale om et decideret turistmarked med alverdens souvenirs.

På Centralmarkedet kan du købe flere ungarske specialiteter

7 Prøv et river cruise på Donau

En af de mest populære aktiviteter i Budapest er et river cruise. Floden Donau gennemskærer byen, og langs kajen ligger flodbådene på stribe klar til at servicere turisterne. Typisk varer turene op og ned ad Donau 1-2 timer, hvor du selvfølgelig kommer forbi byens vigtigste vartegn som Parlamentet og Castle Hill.

Et river cruise fås i mange udgaver. Du kan bl.a. tage et aftencruise med middag inkluderet. Budapest er utrolig smuk aften og nat, hvor mange af de flotte bygninger er lyst op. Andre muligheder for cruise inkluderer f.eks. cocktail- eller vinsmagning. Se mulighederne og book dit cruise her.

Et cruise på Donau er en af de mest populære aktiviteter i Budapest

8 Snup en tur i pariserhjulet

På den centrale plads Erzsébet kan du ikke undgå at få øje på det store pariserhjul, der siges at være et af de højeste i Europa. Du kan selv snuppe en tur med pariserhjulet, hvor du har en smuk udsigt over Budapest.

Med tanke på det superlave prisniveau i Ungarn, så hører pariserhjulet ikke til de billigste aktiviteter i Budapest. Prisen for voksne er 80 kr. Kom ved åbningstid kl. 11 for at undgå køen, der kan være lang i højsæsonen. Pariserhjulet kører til kl. 23 om aftenen, der kan være et fint tidspunkt til en tur – her har du mulighed for at se Budapest by night.

Det store pariserhjul central i Budapest

9 Tag med på en guidet byvandring

Med lidt research er det nemt selv at udforske Budapest til fods. Du kan også booke en guidet byvandring, hvor du selvfølgelig får masser af spændende historier om Ungarns hovedstad, men også kommer forbi nogle af de største seværdigheder.

En byvandring i Budapest fås i mange forskellige udgaver. Alt efter budget kan du booke en privat- eller gruppetur, og der er også mulighed for at tage med på byvandringer med temaer som f.eks. arkitektur, kommunismen og 2. verdenskrig.

I Budapest er der mange muligheder for at tage med på en byvandring

10 Besøg en ruinbar

Budapest er berømt for de såkaldte ruinbarer, der ligger i det jødiske kvarter. I 2001 begyndte unge at holde spontane fester i bydelens forladte bygninger, og det udviklede sig til egentlige barer og spillesteder. Mest berømt er Szimpla Kert, hvor det hele begyndte.

En ruinbar er enkelt og kunstnerisk udsmykket og et uformelt sted, hvor alle er velkomne. For hard core fans af Budapests ruinbarer er Szimpla Kert blevet lidt for mainstream, men der er andre muligheder, ligesom du i bydelens gårdhaver og baggårde kan opleve simple barer, hvor både lokale og turister samles til en drink eller fest.

Szimpla Kert var den første ruinbar i Budapest

11 Hop på bycyklen MOL Bubi

Budapest kan nemt opleves på cykel. Byen arbejder løbende på at gøre forholdene for cyklisterne bedre, og for nylig har hele programmet for bycyklen fået et makeover. Det er det offentlige transportselskab BKK, der står bag MOL Bubi, der tilbyder 4000 cykler fordelt på over 200 opsamlingsstationer.

For at bruge bycyklerne i Budapest skal du downloade en app, hvor du kan registrere dig. I appen kan du også se bl.a. ruter og alle opsamlingsstationer. Du lejer cyklen afregnet efter tid – det koster liger over 2 kr. i startgebyr (inkl. 3 minutters kørsel), og herefter koster det ca. 75 øre pr. påbegyndt minut. Du kan se mere om bycyklen på MOL Bubis hjemmeside.

aktiviteter i budapest
Du kan hoppe på bycyklen mange steder i Budapest

12 Lær mere om den jødiske historie i Dohanysynagogen

Som med Centralmarkedet er Dohanysynagogen måske også en af de seværdigheder, du har på din liste over steder, du skal besøge. Det er i hvert fald et spændende sted med flere forskellige oplevelser. Udover selve synagogen også det jødiske museum og den store fællesgrav, der er et slags mindesmærke.

Budapest har en større jødisk befolkningsgruppe, men den var væsentlig større før 2. verdenskrig. Mange ungarske jøder blev sendt i koncentrationslejr eller omkom i den jødiske ghetto, der lå i området ved synagogen.

Entréprisen er forholdsvis høj, men bestemt pengene værd. Der er mulighed for at tage med på en guidet rundvisning, som er inkluderet.

aktiviteter i budapest
Indenfor i Dohanysynagogen

13 Smag en langos

Langos er ungarernes foretrukne fast food. Det er et friturestegt fladbrød med forskellig topping. Den originale er med ost, hvidløg og creme fraiche, men i dag kan du få langos i mange forskellige udgaver.

Rundt om i Budapest ligger spisesteder, der udelukkende tilbyder langos. Et af dem er det populære Retro Langos, der har et stort udvalg. Stedet har også en tilhørende bar – du bestiller langos og drikkevarer hver for sig. Retro Langos ligger skråt over for metrostationen Arany Jaános utca.

En klassisk langos

Nyttige links til din rejse til Budapest

Transport

Fra både Billund og København kan du flyve direkte til Budapest. Der kan dog være tale om sæsonruter. Søg og sammenlign flybilletter her.

Fra lufthavnen til dit hotel er det hurtigst med taxi eller privat transfer, som du kan booke hjemmefra.

Overnatning

Du kan booke overnatning i form af hotel eller lejlighed på hotels.com eller booking.com – de to sider har det største udvalg og som regel også de billigste priser.

I min Budapest Guide kan du læsemere om byen og se hvilke overnatningssteder, jeg anbefaler i Ungarns hovedstad.

Husk

Tjek udenrigsministeriet rejsevejledning til Ungarn inden du tager afsted – den finder du her.

På ministeriets hjemmeside kan du også downloade app’en Rejseklar og eventuelt skrive dig på danskerlisten.

Kort over Budapest

Svar på indlæg

Please enter your comment!
Skriv venligst dit navn her