Hjem Ungarn 6 gode spisesteder i Budapest

6 gode spisesteder i Budapest

Forslag til, hvor du skal spise i Budapest

Noget af det bedste ved Budapest er den gode og billige mad. Måske tænker du på Ungarn som et østeuropæisk land, hvor køkkenet er domineret af kål, kogt kød og syltede grøntsager, men der er meget mere at komme efter. Læs om maden i Ungarn og få mine forslag til gode spisesteder i Budapest.

Den mest kendte ret fra Ungarn er uden tvivl gullash. I Danmark kender vi gullash som en stuvning, men i Ungarn er det en suppe. Stuvningen hedder her pörkölt – en lækker simreret, der bare smager lækkert.

Begge retter indeholder paprika, som ofte forbindes med Ungarn. Her kaldes alle peberfrugter uden undtagelse for paprika. De kan være i alle størrelser og i alle styrker. Du kan tage forbi centralmarkedet Nagyvásárcsarnok, for at se det enorme udvalg af paprika, der både fås som friske frugter og i pulveriseret form.

På menukortene vil du også se retter kaldet paprikash, der er enten kylling eller malle i cremet paprikasauce serveret med kogte ægdumplings (pasta) kaldet galuska eller nokedli.

Det ungarske køkken har sine specialiteter, men også tydelig indflydelse fra f.eks. Østrig i form af wienerschnitzel, og de mange fyldte grøntsager siges at være kommet med tyrkerne, der i en periode på ca. 150 år havde kontrollen med Budapest.

Et måltid i Ungarn starter typisk med suppe, hvor der findes adskillige versioner. Grøntsagsstuvninger og syltede grøntsager (pickles) er også en del af køkkenet ligesom langos, der er dybstegt fladbrød med topping.

Hvor skal du spise i Budapest

Der er selvfølgelig spisesteder alle steder i byen, men det jødiske kvarter har med årene udviklet sig til Budapests gastronomiske centrum. Her finder du både etniske spisesteder og nogle af byens hippeste restauranter.

Også i distrikt 5 (centrum) er der selvfølgelig masser af spisesteder, men det er også her du finder turistfælderne – især langs Váci utca. Langs Andrassy utca, omkring operahuset, finder du til gengæld nogle af byens mest eksklusive restauranter.

Mine forslag til spisesteder i Budapest kan du finde under billedet, og de er alle markeret på kortet nederst på siden.

Til planlægningen af din rejse kan du læse meget mere om Ungarns hovedstad i min Budapest Guide og i disse indlæg:

Hvor skal du bo i Budapest – de mest populære bydele og områder
Hotel i Budapest – de bedste overnatningssteder lige nu

spisesteder i budapest
Indenfor på Ruben

1 Retek Bistro

Retek Bistro er en restaurant du SKAL prøve i Budapest. Her serverer parret Joci og Petra lækker ungarsk mad i herlige omgivelser, der både er hjemlige, hyggelig og kitchede. Her er det som om, at alt går op i en højere enhed.

På menukortet er der selvfølgelig klassikerne gullashsuppe, ungarske kødboller og paprikash med hjemmelavede dumplings. Af forretter kan du prøve langos og hortobágyi palacsinta, der er crepes med kødfyld i paprikasauce. Flere af retterne er familieopskrifter, der er gået i arv. Udover det faste menukort er der også dagens anbefalinger.

Priserne er helt i orden og begynder ved 65 Kr. (supper), mens f.eks. paprikash koster 120 kr. Der er øl på fad og flaske og et pænt vinkort med primært lokale vine. Du kan forvente god service og en hyggelig atmosfære. Retek Bistro har åbent til frokost og aften, men holder lukket et par timer ud på eftermiddagen. Restauranten ligger på Nádor utca 5.

2 Mazel Tov

Mazel Tov i det jødiske kvarter har de senere år været en af Budapests mest omtalte restauranter. Det er der flere grunde til. Først og fremmest, så er maden selvfølgelig rigtig god, men Mazel Tov er også indrettet i en af bydelens forladte bygninger/gårdhaver – det er på én gang råt, rustikt, hyggeligt og supercool.

Tilbage til maden, der tager udgangspunkt i et israelsk og mellemøstligt køkken med tydelig inspiration fra Middelhavet. Der er rigtig mange lækre ting på menukortet – f.eks. meze, shawarma, humustallerkener, langtidsstegt lam og merguez (marokkanske pølser) for blot at nævne lidt af udvalget.

Også veganere og vegetarer har et pænt udvalg på Mazel Tov. Der er bl.a. supper, sandwich og flere salater. Restauranten har et stort vinkort og en rigtig populær bar – stedet er således også fint til en drink. Mazel Tov har åben til frokost og aften – bordreservation anbefales om aftenen i højsæsonen og i weekends. På Akácfa utca 47.

3 Ruben

I den sydlige del af distrikt 5 ligger Ruben, der er endnu en populær restaurant i Budapest. Beliggenheden væk fra de mest travle turiststrøg gør dog, at den ikke er så kendt som f.eks. Retek og Mazel Tov. De lokale valfarter til gengæld til Ruben, der serverer mad fra Ungarn og Centraleuropa.

På menukortet finder du bl.a. gullashsuppe, flere pastaretter, wienerschnitzel med persillekartofler og agurkesalat samt andelår med rødkål og krydrede kartofler. Udvalget er selvfølgelig større, og vegetarer kan også roligt lægge vejen forbi Ruben.

Prisniveauet er absolut rimeligt – det gælder især til frokost, hvor du kan få tre retter for ca. 70 kr. Hovedretterne koster fra ca. 60 kr. og opefter. Da jeg kom forbi Ruben var betjeningen venlig, men travl. Bordreservation anbefales – især i højsæsonen. På Magyar Utca 12-14.

4 Spiler Original

I hippe Gozsdu Udvar – en baggård med 10-12 barer og restauranter – ligger Spiler Original, der fint illustrerer, at det jødiske kvarter er centrum for mad og drikke i Budapest. Det er ikke et sted til hygge, men hvor man mødes og gerne vil ses.

Spiler Original har et fint menukort, hvor især de lokale retter er værd at prøve. F.eks. gullashsuppe, pörkölt (den originale gullashstuvning), pølse med sennep og syltede grøntsager samt shakshuka, der er et indslag fra det jødiske køkken, men som også spises i Nordafrika og Mellemøsten.

Der er også mere velkendte snacks og retter at vælge mellem. F.eks. burger, tex-mex og bøffer i forskellige udskæringer. Der er også salater, men ellers ikke det store udvalg til vegetarerne. Spiler original har et mindre vinkort, men til gengæld adskillige øl – de fleste på flaske. Stedet laver også gode cocktails. På Király utca 13 (inde i gården).

5 Kozmosz Vegan Restaurant

Budapest har flere gode vegan- og vegetarrestauranter. En af dem er Kozmosz Vegan Restaurant, der serverer en række velkendte retter, men i vegansk udgave. F.eks. gyros, quesadilla, pasta bolognese og flere forskellige burgere.

Du kan også prøve en lille håndfuld ungarske klassikere som supper og stuvninger. Andre ting på menukortet er salater og ugens ret. Der er mulighed for at tilkøbe sideretter som ris, brød, pickles, fritter og stegte kartofler.

Kozmosz Vegan Restaurant har åben til frokost og aftensmad (lukker kl. 21). Du behøver ikke at spise – stedet serverer også øl, vin, kaffe og økologisk te. På Hunyadi ter 11 i distrikt 6 (metrostationen Vorosmarty ligger 200 m fra Kozmosz).

6 Retro Langos

Det populære fast food-sted serverer næsten udelukkende langos, der er for Ungarn hvad Pizza er for Italien. Langos er dybstegt brød med forskellig topping – den originale er med ost, hvidløg og creme fraiche. Den smagte fint, men en anden gang ville jeg nok vælge en udgave med lidt mere smag.

Retro Langos ligger på et hjørne bag Matthiaskirken på grænsen mellem distrikt 5 og 6. Der er siddepladser inde og ude. Du bestiller din langos ved disken, og få minutter senere bliver den serveret ved din plads. Der er en bar tilknyttet, og du bestiller mad og drikke hver for sig.

Med tanke på det lave prisniveau på mad i Budapest, så er Retro Langos ikke specielt billig. Men langos er selvfølgelig noget, der skal prøves på en rejse til Ungarn. Jeg fik i øvrigt supervenlig service. Bajcsy-Zsilinszky út 25.

Gullash på Retek Bistro

Nyttige links til din rejse til Budapest

Transport

Fra både Billund og København kan du flyve direkte til Budapest. Der kan dog være tale om sæsonruter. Søg og sammenlign flybilletter her.

Fra lufthavnen til dit hotel er det hurtigst med taxi eller privat transfer, som du kan booke hjemmefra.

Overnatning

Du kan booke overnatning i form af hotel eller lejlighed på hotels.com eller booking.com – de to sider har det største udvalg og som regel også de billigste priser.

I min Budapest Guide kan du læsemere om byen og se hvilke overnatningssteder, jeg anbefaler i Ungarns hovedstad.

Husk

Tjek udenrigsministeriet rejsevejledning til Ungarn inden du tager afsted – den finder du her.

På ministeriets hjemmeside kan du også downloade app’en Rejseklar og eventuelt skrive dig på danskerlisten.

Kort over Budapest

Svar på indlæg

Please enter your comment!
Skriv venligst dit navn her