Hjem Italien 6 gode spisesteder i Bologna

6 gode spisesteder i Bologna

Forslag til hvor du skal spise i Bologna

spisesteder i bologna

Der er masser af gode spisesteder i Bologna, som er verdensberømt for sit lækre køkken. Traditioner, friske lokale råvarer og en befolkning, der kun er vant til det bedste, er nogle af de vigtigste grunde til at Bologna er blevet et kulinarisk hotspot.

I Bologna behøver det ikke være dyrt for at være godt. Selvfølgelig har byen en stribe eksklusive restauranter, der tager det lokale køkken til nye højder eller nytænker de traditionelle retter, men også på de billigere spisesteder får du lækker mad.

Du vil hurtigt opdage, at Bolognas mest kendte retter som tortellini in brodo (tortellini i suppe) og tagliatelle al ragù (det vi kender som spaghetti bolognese) ikke vinder på udseendet. Til gengæld er det god og ærlig mad, som du selvfølgelig skal smage sammen med de øvrige pastaretter. De kan være med f.eks. tortellini, der fremstilles håndlavede flere steder i Bologna.

Et måltid kan også bestå af charcuteri, hvor man især er berømt for sin mortadella, der er helt forrygende. Den såkaldte cold cuts spises med f.eks. brød og osten squacquerone. Og nu vi er ved ost. Du skal selvfølgelig også prøve den fantastiske parmesanost, der ligesom balsamico er en populær specialitet fra Emilia-Romagna.

Parmesanosten bliver bl.a. brugt til cotoletta alle bolognese – en paneret kalvekotelet med skinke og ost på toppen. En anden populær ret er lasagna verde, der er en klassisk lasagne, men her med pastaplader lavet af spinat.

Der er masser af andre lækkerier på menukortene, og heldigvis er det forholdsvis billigt at spise på restaurant i Bologna. En hovedret på en almindelig trattoria fås for 90-120 kr. Det kan selvfølgelig gøres både billigere og dyrere. De fleste steder er coperto, betaling for service, glas, bestik og tallerkener, obligatorisk. Regn med 3 € pr. person.

Traditionelt inddeles spisestederne nogenlunde således:

Trattoria – enkelt, uformelt og ofte familieejet spisested
Osteria – det samme som trattoria, men havde i gamle dage mest fokus på vin
Ristorante – almindelig restaurant i professionelt set-up

Mange restauranter har åbent til frokost og aften, men lukker nogle timer sen eftermiddag for at åbne igen kl. 19-19.30. Generelt spiser man sent i Bologna. Bemærk også, at søndag er lukkedag på mange restauranter.

Du kan læse meget mere om Bologna generelt i min guide til byen, der indeholder information om bl.a. transport, seværdigheder, aktiviteter og gode steder at bo.

spisesteder i bologna
Spisestederne ligger på stribe i Quadrilateros smalle gader

1 Vicolo Colombina

På Vicolo Colombina spiser du rigtig godt og i hyggelige omgivelser. Restauranten blev anbefalet af guiden på min food tour og er også nævnt i Michelinguiden. Helt fortjent – Vicolo Colombina serverer nemlig dejlig italiensk mad, hvor du kan prøve flere lokale retter.

På menukortet finder du bl.a. tagliatelle al ragù, tortellini in brodo og cotoletta alla bolognese. Det er især pasta og flere robuste kødretter, som er i fokus, men Vicolo Colombina har også et udvalg af antipasti, der er helt perfekt til at dele rundt om bordet. Vinkortet er omfattende med mulighed for at bestille glas eller hele og halve flasker.

Der er venlig og opmærksom betjening på restauranten, der ligger ned ad en smal gyde, som stedet er opkaldt efter. Der er åben til frokost og aften, men lukket om eftermiddagen.

Vicolo Colombina har siddepladser inde og når vejret er til det i den lille gyde. I sommersæsonen anbefaler jeg, at du reserverer bord om aftenen. Prisniveauet er helt i orden – hovedretter fås fra ca. 20 €. På Vicolo Colombina.

2 Sfoglia Rina

I Quadrilateros gader få minutters gang fra Piazza Maggiore ligger Sfoglia Rina, som de senere år har været et af de hippeste spisesteder i Bologna. Det er en yderst uformelt restaurant, der er kendt for den hjemmelavede pasta, som du kan købe med hjem.

Sfoglia Rina er et godt sted at prøve lokale retter. Restauranten har en traditionel og en ugentlig menu. Hold øje med tavlerne på væggen – der er masser af lækker mad at vælge mellem. Priserne for en ret starter ved 12 € – her får du meget for pengene.

Sfoglia Rina har åben til frokost og aften og er et af de steder i Bologna, der ikke lukker om eftermiddagen. Du kan sidde i butikken eller i bagerste rum, hvor der både er et langbord og almindelige borde. Bordreservation anbefales om aftenen og hele dagen på søndage, hvor der ofte er kø foran Sfoglia Rina, der har venlig, men travl betjening. På Via Castiglone.

3 Trattoria di via Serra

Trattoria di Via Serra er en supergod restaurant, hvor du kan prøve en lang række klassiske retter fra Emilia Romagna. Råvarerne er håndplukkede hos lokale leverandører og er så vidt muligt økologiske. Som på Vicolo Colombina er maden lavet fra bunden, og den store fokus på kvalitet gennemsyrer i den grad smag og oplevelse.

Ejerne af Trattoria di Via Serra kommer fra de bjergrige egne af Emilia Romagna og har taget en række specialiteter med til Bologna. Udover de traditionelle retter kan du således også finde ting på menukortet, du ikke finder andre steder i byen.

I forhold til kvaliteten er prisniveauet i bund – du kan nemt finde en hovedret for blot 15 €. Restauranten har et fint vinkort med lokale vine – der er ca. 10 hvidvine og 15-18 rødvine at vælge mellem.

Du skal besøge Trattoria di Via Serra for maden – det er ikke den hyggeligste restaurant, og den ligger lidt trist i bydelen Bolognina lige nord for togstationen. Til gengæld er servicen venlig og imødekommende. Åben til frokost og aften, men lukket om eftermiddagen. På Via Luigi Serra.

4 Mercato delle Erbe

De fleste turister hører først om Mercato di Mezzo (måske fordi det ligger i Quadrilatero), men jeg anbefaler at du besøger Mercato delle Erbe. Det er kendt som et grøntsagsmarked, men du finder også specialbutikker og rigtig gode spisesteder.

Du kan både få et hurtigt måltid som tortellini in brodo hos f.eks. Sfogliamo og piadine (fladbrød med fyld) hos Sfarina, men du finder også egentlige restauranter, hvor Banco 32 nok er mest kendt. Det var her Rick Stein spiste, da han var i Bologna i forbindelse med optagelser til madserien Long Weekends.

Det er ikke kun på selve markedet, der er spisesteder, men også i de omkringliggende gader. Det er bare at prøve sig frem. Mercato delle Erbe er desuden et godt sted at shoppe alle de specialiteter Bologna og Emilia Romagna er berømt for: Mortadella, parmesanost, balsamicoeddike og frisk pasta. Mercato delle Erbe ligger på Via Ugi Basso ca. 500 m vest for Piazza Maggiore.

5 Trattoria del Tempo Buono

Tilbage til Bolognas Centro Storico og Trattoria del Tempo Buono, der ligger i udkanten af den jødiske bydel ca. 600 meter nord for Piazza Maggiore. Her får du god solid mad fra Emila Romagna, hvor især den 11 lags lasagne er helt fantastisk. Men der er mange andre ting på menukortet, og Trattoria del Tempo Buono er sådan et sted man har lyst til at komme tilbage til for bare at smage det hele.

Udover pasta finder du flere kødretter – f.eks. tartar og cotoletta alla bolognese. Der er også flere vegetarretter, og stedet har desuden rigtig lækkert brød, som er markant anderledes end de stenhårde boller mange restauranter serverer. På Trattoria del Tempo Buono er der hovedretter fra 12 € og opefter.

Restauranten er et af de få gode spisesteder i Bologna, der ikke lukker om eftermiddagen. Her kan du spise frokost og aftensmad, så det passer ind i dit program. Jeg fik venlig service, men du skal ikke forvente at blive kræset om. Her kommer du for den uformelle atmosfære, der tilsyneladende tiltrækker mange stamgæster. Der er siddepladser inde og ude på torvet, når vejret tillader det. På Piazza s. Martino.

6 La Svolta

Vegetarer og veganere kan lægge vejen forbi La Svolta, der er et topvalg, hvis du ikke ønsker kød eller fisk. La Svolta serverer ikke udelukkende vegetarmad, men stedet har stor fokus på at have et udvalg af kødfrie retter, som bare smager godt.

På menukortet finder du både antipasti, forretter og hovedretter, hvoraf flere er enten veganske eller vegetariske. Det særlige ved La Svolta er, at man bruger de bedste lokale råvarer til at lave regionens klassiske retter, og du kan således både få ragù og cotoletta på den kødfrie måde.

Prisniveauet ligger på niveau med de øvrige restauranter her på siden – dvs. hovedretter for 15-20 €. På Via Nosadella.

spisesteder i bologna
Tortellini in brodo

Praktisk information til dit besøg i Bologna

Transport

Fra København kan du flyve direkte til Bologna med Ryanair og Norwegian. Der kan være tale om sæsonruter, som kun flyves fra forår til efterår. Søg og sammenlign flybilletter her.

Fra lufthavnen til dit hotel kan du tage en taxi eller privat transfer, som du kan booke hjemmefra. Dit hotel kan helt sikkert også hjælpe.

Overnatning

På trods af byens størrelse, så har Bologna et begrænset udvalg af overnatningssteder, som tilmed er ret dyre. Klik ind på f.eks. hotels.com eller booking.com, der har det største udvalg og som regel også de laveste priser.

Vær opmærksom på bl.a. værelsestype og afbestillingsbetingelser når du sammenligner priser på de forskellige hotelbookingsider.

Husk

Tjek udenrigsministeriet rejsevejledning til Italien inden du tager afsted – den finder du her.

På ministeriets hjemmeside kan du også downloade app’en rejseklar og eventuelt skrive dig på danskerlisten.

Kort over Bologna

Svar på indlæg

Please enter your comment!
Skriv venligst dit navn her