Hjem Spanien De 5 bedste museer i Barcelona

De 5 bedste museer i Barcelona

5 gode museer i Barcelona du skal besøge

Der er masser af gode museer i Barcelona. Ønsker du at besøge et eller flere af dem og kun har få dage til rådighed, så er det en god idé at lave lidt research, inden du tager afsted. Du kan f.eks. starte med at se mine favoritter.

Alt efter hvilke og hvor mange museer og eventuelt seværdigheder du vil besøge, så kan det være en god idé at købe et Barcelona Card. Rabatkortet henvendt til turister giver gratis entré eller nedsat pris på en lang række af byens attraktioner.

Der er selvfølgelig flere andre museer i Barcelona end mine favoritter. De fleste viser kunst fra forskellige perioder og med forskellige temaer, men du kan også besøge FC Barcelona Museum eller El Born Cultural and Memorial Centre, der bl.a. indeholder romerske ruiner.

Til planlægningen af din rejse kan du læse mere i min Barcelona Guide, og i indlægget Hvor skal du bo i Barcelona kan du blive klogere på de mest populære bydele og områder.

1 Museo Picasso (Picassomuseet)

Pablo Picasso blev født i Málaga, men voksede op Barcelona. Det er her, du kan besøge det populære museum dedikeret til den verdensberømte kunstner, der er mest kendt for at være fader til kubismen. Med over 4000 genstande er museet også et godt sted at se andre værker og perioder i Picassos karriere.

Museet ligger i et fint ældre palads i bydelen El Born. Det blev åbnet i 1963 af bl.a. Picassos mangeårige ven og sekretær Jaume Sabates, der selv donerede 574 værker fra hans egen samling. Udover malerier kan du også se f.eks. keramik, tegninger og litografier.

Flere af Picassos mest berømte malerier er solgt for svimlende beløb – helt op til 180 millioner USD. Det er ikke den slags værker, du skal forvente at se, men til gengæld får du et enestående indblik i den udvikling kunstneren gennemgik. Langt de fleste værker er dog udført i hans yngre år – bl.a. fra den blå og rosa periode.

Praktisk information

Museo Picasso ligger i bydelen El Born på adressen Calle de Montcada 15-23. Museet er superpopulært, og jeg anbefaler på det kraftigste at købe billet i forvejen. Det kan du gøre på museets hjemmeside, mens du på Tiqets kan købe billetpakker med rabat.

Vil du bo tæt på Museo Picasso er Boutique Hotel H10 Montcada et rigtig godt valg. Herfra er der kun få minutters gang til museet.

2 Museet for Catalansk Kunst (MNAC)

I Palau Nacional, en smuk bygning fra 1929, ligger Museet for Catalansk Kunst (MNAC), der er enormt og et af de største museer i Spanien. Her er man især kendt for sine katalansk-romanske vægmalerier (freskoer), hvoraf mange stammer fra næsten 1000 år gamle kirker i Pyrenæerne.

Du skal også besøge MNAC for den modernistiske afdeling. Den catalanske modernisme er unik og blev på mange måder synonym med den lokale kulturkamp og personificeret ved især Antoni Gaudi. Mange andre kunstnere og arkitekter har dog bidraget til den særlige form for modernisme, der havde Barcelona som centrum.

På MNACer der også fokus på den såkaldte noucentisme, som var en modkultur til modernismen. Der er mange andre ting at se på det store museum – f.eks. ikoner, malerier og skulpturer inddelt i perioder som renæssancen og barokken.

Ikke alt er catalansk – du kan også finde kunst fra andre europæiske lande, men kom især for den modernistiske afdeling, der kan bidrage til forståelsen af den særlige stilart.

Praktisk information

Museet for Catalansk Kunst ligger på Montjuic ca. 1,5 km fra Placa d’Espanya, hvor du også finder nærmeste metrostation. Fra centrum kan du tage linje 1 og 3.

Se mere om priser, åbningstider og udstillinger på museets hjemmeside. Montjuic ligger lidt afsides fra Barcelonas gamle bydel og den centrale del af byen. Er formålet med din rejse at besøge museerne her, både MNAC og Fundacio Miró, er det oplagt at bo her. Du kan se nærmere på Hotel Catalonia Barcelona Placa.

3 Fundacio Joan Miró

Tilbage til de verdensberømte kunstnere. Joan Miró blev født i Barcelona og har nu sit eget museum i en fantastisk bygning tegnet af Josep Lluís Sert. Miró blev betragtet som en surrealistisk maler, men med inspiration fra bl.a. ekspressionismen. Han lavede også grafik, tegninger og skulpturer.

Fundacio Joan Miró har over 5000 værker af den spanske kunstner, hvoraf ca. 230 er malerier. Blandt dem et fint udvalg af de forskellige stilarter, der også inkluderer kubismen. Øverst i bygningen kan du se nogle af Miros sene værker.

Museet ligger op ad Montjuic med flot udsigt over Barcelona. Det gælder især på tagterrassen, hvor du kan opleve nogle af Miros skulpturer. Fundacio Miró har både permanente og skiftende udstillinger, men også bibliotek og flere tusinde billeder af den catalanske fotograf Joaquim Gomes.

Praktisk information

Fundacio Miró ligger på Montjuic. Med offentlig transport er der to måder at komme til museet. Med metro fra centrum tager du linje 1 og 3 og står af på Placa d’Espanya. Herfra er der ca. 2,5 km til Fundacio Miró.

Alternativt tager du kabelbanen op til Parc de Montjuic – herfra er der kun 250 m til museet.

4 Castell de Montjuic

Castell de Montjuic hører langt fra til de mest kendte museer i Barcelona. Alligevel er det et sted, jeg vil anbefale dig at besøge. I hvert fald blev jeg selv klogere på den trang til frihed og løsrivelse fra Spanien som catalanerne har og som ingen besøgende i Barcelona kan undgå at bemærke.

Museet er en del af fortet på toppen af Montjuic, der været brugt som forsvar af byen. Det blev opført i forbindelse med den catalanske opstand i midten af 1600-tallet, men senere udvidet og moderniseret.

Under den spanske borgerkrig, der blev efterfulgt af 2. verdenskrig, brugte man borgen som fængsel. Bl.a. blev præsidenten for det catalanske selvstyre, Lluis Companys, sat i fængsel her og efterfølgende henrettet på borgens gårdsplads.

I dag indeholder Montjuic Castle et glimrende museum, der fortæller om både borgens og Cataloniens historie. Igen bliver man gjort opmærksom på, at catalanernes frihedstrang er enorm. Spanierne udstilles generelt som skurke, og der er ingen tvivl om, hvem der er de gode og hvem, der er de onde.

Der er løbende særudstillinger, men kom for borgens historiske betydning og det gode museum, der i hvert fald gjorde mig klogere på det spændte forhold mellem Spanien og Catalonien.

Praktisk information

Castell de Montjuic ligger på toppen af Montjuic-bjerget. Med offentlig transport er det nemmest at tage kabelbanen fra Parallel (tæt på metrostationen) til Parc de Montjuic. Herfra skifter du til den liftbanen, der kører op til toppen af bjerget. Du kan også gå fra Parc de Montjuic til toppen – det tager 15-20 minutter.

5 Moco Museum

Moco Museum ligger tre steder i Europa: i London, Barcelona og Amsterdam. Alle steder er konceptet det samme – nemlig at vise moderne samtidskunst, hvilket også kan læses i museets navn. Moco står for modern og comtemporary.

Vi taler om værker af berømte kunstnere som bl.a. Banksy, Andy Warhol, Damien Hirst og Yayoi Kusama. Moco Museum er også kendt for at finde nye kunstnere – et godt sted at se morgendagens stjerner.

Et af højdepunkterne er KAWS Room, der er dedikeret til den amerikanske kunstner Brian Donnellys værker, der fint indrammer et af Moco Museums fokuspunkter: popkulturen.

Udover den spændende kunst, så er det også værd at bemærke Palacio Cervello, den flotte bygning, der huser museet. Moco Museum ligger i øvrigt tæt på Picassomuseet.

Praktisk information

Moco Museum ligger på adressen Calle de Montcada 25 i bydelen El Born. Du kan købe billet på museets hjemmeside.

Museet i borgen på toppen af Montjuic

Praktisk information til dit besøg i Barcelona

Transport

Fra både Billund og København kan du flyve direkte til Barcelona. Der kan være tale om sæsonruter, som kun flyves om sommeren. Søg og sammenlign flybilletter her.

Fra lufthavnen til dit hotel kan du tage en taxi eller privat transfer, som du kan booke hjemmefra.

Overnatning

Faldt ingen af mine forslag til overnatning i din smag, så klik ind på f.eks. hotels.com eller booking.com, der har det største udvalg og som regel også de laveste priser.

Husk

Tjek udenrigsministeriet rejsevejledning til Spanien inden du tager afsted – den finder du her. På ministeriets hjemmeside kan du også downloade app’en rejseklar og eventuelt skrive dig på danskerlisten.

Kort over Barcelona

Svar på indlæg

Please enter your comment!
Skriv venligst dit navn her