Smalle huse og charmerende kanaler. Vuggende husbåde, gamle kirker og hyggelige gader med cykler og sporvogne. Selv om Amsterdam er en moderne verdensby, så er centrum i de gamle bydele som at træde ind i ét stort museum.

Det er her, vi går på opdagelse i den berømte by, der er kendt verden over for sit frisind og multikulturelle befolkning. Læs mere i denne kombinerede rejsebeskrivelse og Amsterdam guide.

Det var reformationen, der skabte Amsterdam. Spaniernes religiøse intolerance fik ikke-katolikker til at flygte til byen, hvor man var fri til at tro, hvad man ville. Selvom protestanterne var i overtal, så blev den katolske befolkning boende.

Heldigvis var der i den brogede forsamling en række driftige købmænd, der var med til at skabe en eksplosiv økonomisk udvikling, som bragte velstand til byen. Handelsskibe drog af sted til alle dele af verden, og snart var Amsterdam Europas vigtigste havneby.

Den stigende kontakt med omverdenen dannede også grundlag for nye besiddelser. Holland blev en betydningsfuld kolonimagt, og allerede i det 17. århundrede, i Amsterdams såkaldt gyldne periode, kom folk fra hele verden til byen.

På rundtur i Amsterdam

Amsterdam centrum – Kanaldistriktet

Kanaldistriktet er fællesbetegnelsen for en række bydele, der ligger i centrum inden for kanalerne. Det historiske område er på UNESCOs verdensarvliste, og det er her en lang række af Amsterdams vigtigste seværdigheder ligger.

Amsterdams kanaler

I Amsterdams gyldne periode stod byen over for sin første betydelige udvidelse. Det var i disse år kanalerne blev skabt. I dag er det svært at forstå, at den eneste naturlige kanal er udløbet fra Amstelfloden – de øvrige, ca. 160, er kunstigt anlagt.

En af de bedste måder at opleve kanalerne er på en kanalrundfart. Her kommer vi bl.a. forbi pragtfulde kanalhuse som blev opført af stenrige købmænd, og i bydelen Heerengracht kan man se de bedste eksempler på datidens luksushuse, der alle har store baggårde.

Vi sejler under adskillige broer og kommer forbi fantasifulde husbåde, mens vi lytter til kirkernes imponerende klokkespil.

Nogle af Amsterdams flotte huse

Anne Franks Hus

Anne Frank. Hvem har ikke hørt om den lille jødiske pige, der i flere år gemte sig for nazisterne i et af Amsterdams huse. Det er en rystende historie fra en forfærdelig periode i verdenshistorien. Sammen med sin familie flygtede Anne Frank fra Tyskland til Amsterdam for at undgå den jødeforfølgelse, som nazisterne havde igangsat i 1933.

Da Holland blev besat af tyskerne, var jøderne heller ikke i sikkerhed i Amsterdam. I 1942 besluttede Anne Franks familie at gemme sig på de to øverste etager af et lille annex i baggården til den virksomhed, som hendes far etablerede.

Kort tid efter får familien selskab af en anden familie – nemlig Herman van Pels, hans kone Auguste og sønnen Peter. Fire måneder senere slutter Fritz Pfeffer sig til dem, og de otte jøder lever de næste to år i annexet uden at komme ud i den friske luft.

Om dagen skal de være musestille, da de ansatte i virksomheden ikke ved, at de gemmer sig på de øverste etager. Mens Anne Frank venter på bedre tider i annexet, begynder hun at skrive dagbog. Den dagbog, der i dag er blevet så berømt og som er oversat til flere end 50 sprog.

Mens vi står i køen og venter på at komme ind i Anne Franks Hus, ringer klokkerne i den store og majestætiske Westerkerk lige ved siden af. Det højtidelige og lidt triste klokkespil er næsten symbolsk og passer på sin egen sørgelige måde perfekt til historien om Anne Frank.

Kanalen ved Anne Franks Hus med Westerkerk i baggrunden

Indenfor i museet hører vi lidt om hendes liv, krigen, flugten, jødeforfølgelsen og meget mere. Anne Franks Hus er kun en lille del af museet, der er blevet udvidet, men det er stadig det berømte annex, der er mest interessant.

Det er her vi går rundt nu og forsøger at sætte os ind i den hverdag, der fandt sted lige præcis her for ca. 80 år siden. Huset er bemærkelsesværdigt enkelt indrettet, og selv om annexet ville have gjort større indtryk, hvis det havde været møbleret, så er det efter Otto Franks ønske, at det ser ud som det gør.

I Anne Franks rum, som hun delte med Fritz Pfeffer, hænger dog stadig de originale udklip fra forskellige glamourblade som Victor Kugler, der var hendes fars stedfortræder i virksomheden, købte til hende.

I 1944 bliver de otte jøder i annexet angivet og arresteret. Det er stadig uklart, hvem der har sladret, men om morgenen den 4. august blev de hentet af tyskerne og sendt i koncentrationslejre i Tyskland og Polen.

Anne Frank bliver sammen med sin søster og Auguste van Pels sendt til Bergen-Belsen, og den tragiske historie får en lige så tragisk slutning. Kun få uger før koncentrationslejren bliver befriet af engelske soldater, dør Anne Frank af tyfus.

Anne Frank House ligger på Westermarkt 20. Book billet i god til på museets hjemmeside.

amsterdam guide
Indenfor på Hashmuseet

Hashmuseet

Mange forbinder Amsterdam med fri hash og coffeeshops, men teknisk set, så er hash ikke lovligt i Holland. Det er tilladt at besidde og købe/sælge op til fem gram hash, en lov, der blev indført i 1970’erne, fordi politiet var ved at drukne i hashrelaterede sager.

Da fem gram er maksimum, så siger det sig selv, at de mange coffeeshops er ulovlige. Men det ser myndighederne gennem fingrene med, så længe der ikke bliver solgt hårde stoffer, fortæller vores guide Charlie, da vi er på rundvisning på Hashmuseet.

Her lærer vi mere om hashplantens fortræffeligheder, og på museet er man ikke i tvivl: Hash skal naturligvis legaliseres. Det var Ben Dronkers, der i 1985 grundlagde museet, som senere blev udvidet med et galleri. I alt er der udstillet flere end 6000 effekter, der stort set alle er samlet af Ben Dronkers selv på hans rejser rundt i verden.

Du kan selv gå rundt på det lille museum eller få en rundvisning. Hashmuseet ligger på Oudezijds Achterburgwal 148.

Dam-pladsen

Dam-pladsen er Kanaldistriktets centrum. Her kan du bl.a. se det kongelige palads, der i sin tid blev opført som rådhus. Midt på pladsen står mindesmærket for faldne hollandske soldater under 2. verdenskrig.

Dam-pladsen er omringet af gågader med caféer, shopping og spisesteder. Det er et sted i Amsterdams bymidte, som du helt sikkert kommer forbi.

Gården ved Begijnhof

Begijnhof

Mange af Amsterdams historiske huse er i dag indrettet som lejligheder. Tidligere var det muligt at besøge de fleste af baggårdene, men lidt for nysgerrige turister har fået beboerne til at lukke dem af.

Ved Begijnhof er porten dog åben. I den charmerende baggård nyder vi stilheden og læser om historien, husene og den gamle kirke, der har ligget gemt her i århundreder. Du kan være heldig at porten er åben andre steder, men ellers prøv ved Begijnhof.

Jordaan

Ironisk nok, så er det tidligere fattige arbejderkvarter Joordan den nye hippe bydel i Amsterdam. Her ligger en lang række caféer, gallerier, designshops og gode spisesteder.

Jordaan er også hjem for Noordermarkt – et marked, der finder sted lørdag og mandag morgen. Noordermarkt er et slags udvidet loppemarked med bl.a. antikviteter, vintage, designerting og upcycling.

amsterdam guide
Red Light District – de røde lygters kvarter

Red Light District

Amsterdam er også berømt for sit Red Light District. Det siges, at de røde lamper skal tiltrække mændene, men de er nok mere tænkt som en service fra de mange prostituerede, der fylder gaderne bag Oude Kierk – den gamle kirke.

Nåh ja, pigerne står ikke i selve gaden, men i butiksvinduerne, hvor de poserer og gør sig til som enhver anden vare til salg. Red Light District i Amsterdam er et af de eneste steder i verden, hvor man kan se de ældgamle erhverv udført på den måde.

Prostitution blev lovliggjort i Holland i 1830, og i dag er miljøet under ordnede forhold. De prostituerede har egen fagforening og betaler skat. Fra tidlig morgen står der piger i vinduerne, som de lejer i op til otte timer af gangen.

I gaderne ligger også sexshops, men man kan også overvære frække shows. Langt de fleste besøgende er dog turister, der lige som os er mere end nysgerrig for at se det berømte kvarter med de røde lygter.

Gassan Diamonds

Amsterdam er også diamanternes by. Hos Gassan Diamonds kan du gøre som os: Tage en rundvisning i den over et hundrede år gamle familievirksomhed, der importerer, sliber og sælger diamanter.

Vi ser sliberiet, hvor en håndfuld mænd med stor præcision sliber bittesmå diamanter. Vi lærer lidt om, hvordan man vurderer de kostbare stene – vægten har naturligvis stor betydning – men det har farve, klarhed og slibning også.

Vi bliver budt indenfor i et lille kontor, hvor vi præsenteres for en række dyrebare diamanter. Det er bestemt ikke for at sælge bliver vi forsikret om, og vi er nok heller ikke den rette målgruppe, men jeg fornemmer dollartegn i øjnene hos vores guide, da en stor gruppe asiatiske turister træder ind ad døren.

Du kan selv besøge Gassan Diamonds, der ligger på Nieuwe Uilenburgerstraat 173-175. Se mere på gassan.com.

amsterdam guide
Diamantslibning hos Gassan Diamonds

Museumskwartier (Museumskvarteret)

Museumskvarteret ligger lige udenfor kanalerne. Her troner det store Rijksmuseum, men bydelen har også flere grønne områder.

Det er også her, du kan se de 12 store røde og hvide bogstaver, der danner ordet IAMAMSTERDAM og som er blevet et slags samlingspunkt og vartegn for byen. Her er fyldt med turister, der med eller uden selfiestang knipser løs med kameraet.

Rijksmuseum

Det store Rijksmuseum ligger i en smuk bygning fra 1885. Her kan du bl.a. se kunst, bøger og antikviteter og selvfølgelig lære mere om Hollands historie. Rijksmuseum har ca. 1 million genstande inklusive malerier af bl.a. Vermeer, Rembrandt og Van Gogh.

Museet har både faste og skiftende udstillinger og ligger på Museumstraat 1. Se mere på rijksmuseum.nl, hvor du også kan booke billetter.

Det ikoniske IAMSTERDAM med det store Rijksmuseum i baggrunden

Van Gogh Museet

Sorgen vil vare for evigt. Vincent van Goghs sidste ord inden han i en alder af blot 37 år trak vejret for sidste gang, var fuldt ud dækkende for at hans liv. Et liv, der står i skærende kontrast til hans eftermæle og enorme succes, som han aldrig nåede at opleve.

Van Gogh Museet i Amsterdam er stort, og foruden den berømte hollandske malers egne værker, så ser vi også billeder af bl.a. Paul Gauguin og Claude Monét. Alle har de haft stor indflydelse på den kunstneriske udvikling i Europa i slutningen af 1800-tallet, hvor ekspressionisterne tilførte malerkunsten en helt ny dimension.

Vincent van Gogh blev født i Holland i 1853. Allerede som barn holdt han af at male, og da han senere flyttede til Antwerpen, begyndte han at modtage malerundervisning.

Museet er opbygget nogenlunde kronologisk – på nederste etage ser vi værker fra hans første år i Holland, Belgien og Paris. Det er mørkt og dystert, og man fornemmer virkelig, at det er en mand i krise, der har lavet strøgene.

amsterdam guide
Indenfor på Van Gogh-museet

Van Gogh var hele sit liv en yderst fattig mand – han fik sjældent varm mad, og på et tidspunkt begyndte han at drikke absinth. Han var også psykisk syg – nogle mener han var maniodepressiv, andre at han levede i konstant angst. Han har lavet adskillige selvportrætter – ikke fordi han var særlig glad for at se sig selv, men fordi han ikke havde råd til modeller.

Vi er ikke i tvivl om, hvornår Van Gogh skifter det triste og grå Nordeuropa ud med Provence i Sydfrankrig. Billederne bliver gladere og vigtigst af alt, så begynder han at bruge væsentlig mere farve. Van Gogh var i hele sin levetid en ukendt kunstner, som stort set ingen vidste hvem var.

Han blev venner med den berømte maler Paul Gauguin, som Van Gogh beundrede. Men han var også frustreret over hans arrogance, og en dag gik det så vidt, at han truede Gauguin med et barberblad. Det var ved den episode, at Van Gogh skar en del af sit eget øre af.

Den 27. juli 1890 skød Van Gogh sig selv, men døde ikke. Hans bror, Theo, der var en evig støtte, ilede til Van Goghs hjem, hvor han i hele 29 timer var vidne til broderens dødskamp. Vincent van Goghs liv var trist og sørgeligt, og man kan ærgre sig over, at han ikke nåede at opleve bare en lille snert af berømmelse.

Museet ligger på Museumplein 6. Book billet i god tid online her. Du kan læse mere om Van Gogh og museet i indlægget Van Gogh Museet i Amsterdam.

Albert Kuyp-markedet

Andre steder i Amsterdam

Albert Cuyp-markedet

På Albert Cuypstraat har der ligget marked i mere end 100 år. I begyndelsen var det blot et samlingssted for handlende, men det store kaos af mennesker, heste og trækvogne, fik myndighederne til at lukke gaden af og lave et marked, der havde åbent hver lørdag aften.

I dag har Albert Cuyp-markedet, opkaldt efter en 1600-tals maler, åbent i dagtimerne seks dage om ugen (lukket søndag). Her kan du bl.a. købe blomster og frugt og grønt, men der er også boder med ost, hvor en smagsprøve er obligatorisk inden man køber.

Markedet byder også på f.eks. chokolade, og der er mulighed for at købe snacks og forfriskninger. I alt skulle her være ca. 260 boder, og det gør det til et af Europas største markeder.

Albert Cuyp-markedet ligger på Albert Cuypstraat i bydelen De Pijp, der også kaldes for Amsterdams latinerkvarter.

Vondelpark

Lige uden for Kanaldistriktet og med Museumskwartier som nabo ligger den store Vondelpark. En oase i storbyen, der er et hit til både picnic, motion og solbadning. Vondelpark åbnede i 1865, og kort efter blev der rejst en statue af digteren Joost van den Vondel, der kom til at give navn til parken.

Smalle huse ved Spiegelgracht

Amsterdam – jeg kommer gerne igen

Amsterdam har gjort et godt indtryk. Så godt, at jeg skriver byen på listen over steder, der sagtens kan besøges igen. I hvert fald er jeg ikke helt færdig med at udforske byen, der har rigtig meget at byde på.

Vil du kun opleve Amsterdams største seværdigheder, så er 2-3 dage fint, men der er masser at opleve og især har Hollands hovedstad et imponerende antal museer.

Heldigvis ligger Amsterdam tæt på Danmark, og byen er helt perfekt til en miniferie eller weekendophold.

Herunder finder du min Amsterdam guide, hvor du kan læse mere om bl.a. transport og aktiviteter og få forslag til gode overnatningssteder. Du kan også finde nyttige links til din rejse.
Charmerende Amsterdam

Amsterdam guide: nyttige links til din rejse

• Hotel i Amsterdam – Book med prisgaranti
• Flybilletter til Amsterdam – Sammenlign priser her
• Pakkerejser til Amsterdam – Book fly og hotel sammen
• Busbilletter til Amsterdam – Se afgange og priser her
• Transfer – Kom nemt fra lufthavn til hotel med Hoppa
• Undgå kø – Køb billet til de populære seværdigheder her
• Vær forberedt på rejsen – Alt til rejseapoteket
• Bøger og rejseguides – Køb dem online her
• Husk rejseforsikring – Få tilbud her
• Udenrigsministeriets rejsevejledning – Find den her

Transport

Ind og ud

Fra både Billund og København kan du flyve direkte til Amsterdam med KLM. Flere lavprisselskaber har også ruter til Amsterdam fra København.

Fra lufthavnen ind til centrum kan du tage en taxi (ca. 40 €) eller lufthavnsbussen. Du kan også hoppe på toget – turen koster kun 5 € og tager ca. 20 minutter. Find billige flybilletter her.

Fra Danmark kan du køre til Amsterdam på én dag. Fra både Aarhus og København er der ca. 800 km. Med bus kan du se priser og afgange hos f.eks. Flixbus.

At komme rundt

Med friske ben kan man nemt gå til det meste i den gamle bydel. Amsterdam har også et glimrende sporvognsnet – man kan købe billetter, der gælder i f.eks. 1 time, 3 timer, 24 timer osv. Det vil sige, at man kan stige af og på på samme billet. De fleste sporvogne har både en fører og en billetmand – sidstnævnte sidder midt i vognen.

Skal du bruge den offentlige transport meget, så kan du overveje at købe et Amsterdam City Card, der fås i forskellige versioner gældende fra 1-4 dage. Brug af offentlig transport er inkluderet i kortet, der også giver gratis adgang til en lang række seværdigheder.

Du kan også gøre som de lokale, cykle rundt i byen. Der er ikke så meget trafik, og i centrum er det som om, at cyklisterne har overtaget vejene.

Overnatning

Amsterdam har overnatning for enhver smag og pengepung. Hyggeligst er det at bo i de gamle bydele, der gemmer på flere pensioner og guesthouses.

Har du bilen med til Amsterdam, så tjek om du har mulighed for at parkere ved dit hotel. Værd lige at være opmærksom på. Du kan finde overnatning på hotels.com og se nærmere på disse steder, der alle får topanmeldelser fra tidligere gæster:

Cityhub Amsterdam – budget
Bed & Breakfast La Festa – mellemklasse
Adriaen Van Ostade Bed & Breakfast – mellemklasse
Sunflower Amsterdam – mellemklasse
Bed & Breakfast Milkhouse Luxury Stay – luxus
The Hoxton – luxus

Mad og drikke

Holland er ikke kendt for sit køkken, og det er med god grund. Pølser og kroketter synes at være hollændernes vigtigste bidrag til verdensgastronomien, men de senere år er der heldigvis sket noget med restaurantscenen i Amsterdam.

Som herhjemme hvor det nye nordiske køkken blev populært, er der også i Amsterdam kommet en ny bølge af kokke, der sætter pris på friske lokale råvarer og nyfortolker de gamle klassiske retter.

Amsterdam har selvfølgelig masser af restauranter med mad fra hele verden og især sørger de indonesiske indvandrere for rigtig god mad fra deres hjemland.

Det er overraskende billigt at gå ud og spise. Spis hvad du kan eller tre retter for 12-15 € er ikke ualmindeligt at se på restauranterne. Mange af de bedre steder som kan være forholdsvis dyre om aftenen har ofte gode frokosttilbud.

Aktiviteter og forlystelser

En by af Amsterdams størrelse tiltrækker året rundt masser af events og aktiviteter. Du kan klikke ind på iamsterdam.com for at se, hvad der sker under dit ophold i byen.

Museer i Amsterdam

Som nævnt har Amsterdam rigtig mange museer – udover de nævnte er her en håndfuld:

• Stedelijk Museum (moderne kunst)
• Foam (fotos)
• Neederlands Scheepwartmuseum (maritimt museum)
• Hermitage Amsterdam (filial af museet i St. Petersborg)
• Museum van Loon (hollandsk hus fra 17. århundrede)

Tulipaner og blomster

Fra marts til maj er der tulipanfestival i Amsterdam. Mest berømt er tulipanmarkerne ved Keukenhoff. Rejser du til Amsterdam på et andet tidspunkt, kan du altid gå forbi Bloemenmarkt, der ligger centralt i byen. Det siges at være verdens eneste flydende blomstermarked.

Besøg en coffeeshop

For nogle er et besøg på en coffeeshop et must at prøve i Amsterdam. Selvom myndighederne de senere år har prøvet at lukke eller i hvert fald gøre livet svært for byens mange coffeeshops, så findes de stadig i stort tal. Det er næsten som at træde ind i en almindelig café, hvor man på menukort kan se udvalget.

Da vi går rundt i Amsterdams gader, bliver vi hurtigt klar over, at hash er en del af hverdagen for mange af byens indbyggere. Af og til går vi ind i en hashtåge, og mennesker fra alle sociale lag kan ses med joints, mens de går på gaden.

Vejret i Amsterdam

Vejret i Holland og Amsterdam minder meget om det vi har i Danmark. Sommeren er lun, hvor temperaturen som regel ligger over 20 °C. Vinteren er ofte lidt mildere end i Danmark – den næsten konstante vestenvind giver plusgrader, og der falder ikke helt så meget sne.

Svar på indlæg

Please enter your comment!
Skriv venligst dit navn her