Smalle huse og charmerende kanaler. Vuggende husbåde, gamle kirker og hyggelige gader med cykler og sporvogne. Selv om Amsterdam er en moderne verdensby, så er centrum i de gamle bydele som at træde ind i ét stort museum.

Det er her, vi går på opdagelse i den berømte by, der er kendt verden over for sit frisind og multikulturelle befolkning. Læs mere i denne kombinerede rejsebeskrivelse og Amsterdam guide.

Amsterdam – en introduktion

Det var i høj grad reformationen, som var med til at skabe Amsterdam. Spaniernes religiøse intolerance fik ikke-katolikker til at flygte til byen, hvor man var fri til at tro, hvad man ville. Selvom protestanterne kom i overtal, så blev byens katolske befolkning boende.

Heldigvis var der i den brogede forsamling en række driftige købmænd, der var med til at skabe en eksplosiv økonomisk udvikling, som bragte velstand til byen. Handelsskibe drog af sted til alle dele af verden, og snart var Amsterdam Europas vigtigste havneby.

Den stigende kontakt med omverdenen dannede også grundlag for nye besiddelser. Holland blev en betydningsfuld kolonimagt, og folk langvejs fra blandede sig med det i forvejen farverige mix af mennesker.

Befolkningstallet steg markant, og man mener, at der i Amsterdams gyldne periode i slutningen af det 17. århundrede boede 220.000 mennesker i byen.

I dag er Amsterdam stadig en kulturel smeltedigel. Det er en by, som har rigtig meget at tilbyde turisterne og som er nem at komme rundt i – enten til fods, på cykel eller med den gode offentlige transport.

Nu til min Amsterdam guide, hvor du først kan læse om byens områder og oplevelser. I indholdsfortegnelsen øverst kan du gå direkte til det afsnit, du vil vide mere om – f.eks transport eller mine forslag til overnatningssteder.

På rundtur i Amsterdam

Kanaldistriktet (centrum) – orientering og oplevelser

Kanaldistriktet er fællesbetegnelsen for en række bydele, der ligger i centrum inden for kanalerne. Det historiske område er på UNESCOs verdensarvliste, og det er her en lang række af Amsterdams vigtigste seværdigheder ligger.

Amsterdams kanaler

I Amsterdams gyldne periode stod byen over for sin første betydelige udvidelse. Det var i disse år kanalerne blev skabt. I dag er det svært at forstå, at den eneste naturlige kanal er udløbet fra Amstelfloden – de øvrige ca. 160 er kunstigt anlagt.

En af de bedste måder at opleve kanalerne er på en kanalrundfart. Her kommer du bl.a. forbi pragtfulde kanalhuse, som blev opført af stenrige købmænd, og i bydelen Heerengracht kan du se de bedste eksempler på datidens luksushuse, der alle har store baggårde.

Man sejler under adskillige broer og kommer forbi fantasifulde husbåde, mens kirkernes imponerende klokkespil sørger for den rette stemning.

Du kan tage på kanalrundfart flere steder – i vinterperioden er det værd at tjekke om båden er opvarmet.

Nogle af Amsterdams flotte huse

Anne Franks Hus

Anne Frank. Hvem har ikke hørt om den lille jødiske pige, der i flere år gemte sig for nazisterne i et af Amsterdams huse. Det er en rystende historie fra en forfærdelig periode i verdenshistorien. Sammen med sin familie flygtede Anne Frank fra Tyskland til Amsterdam for at undgå den jødeforfølgelse, som nazisterne havde igangsat i 1933.

Da Holland blev besat af tyskerne, var jøderne heller ikke i sikkerhed i Amsterdam. I 1942 besluttede Anne Franks familie at gemme sig på de to øverste etager af et lille annex i baggården til den virksomhed, som hendes far etablerede.

Kort tid efter får familien selskab af en anden familie – nemlig Herman van Pels, hans kone Auguste og sønnen Peter. Fire måneder senere slutter Fritz Pfeffer sig til dem, og de otte jøder lever de næste to år i annexet uden at komme ud i den friske luft.

Om dagen skal de være musestille, da de ansatte i virksomheden ikke ved, at de gemmer sig på de øverste etager. Mens Anne Frank venter på bedre tider i annexet, begynder hun at skrive dagbog. Den dagbog, der i dag er blevet så berømt og som er oversat til flere end 50 sprog.

Mens vi står i køen og venter på at komme ind i Anne Franks Hus, ringer klokkerne i den store og majestætiske Westerkerk lige ved siden af. Det højtidelige og lidt triste klokkespil er næsten symbolsk og passer på sin egen sørgelige måde perfekt til historien om Anne Frank.

Kanalen ved Anne Franks Hus med Westerkerk i baggrunden

Indenfor i museet kan du høre om hendes liv, krigen, flugten, jødeforfølgelsen og meget mere. Anne Franks Hus er kun en lille del af museet, der er blevet udvidet, men det er stadig det berømte annex, der er mest interessant.

Det er her vi går rundt nu og forsøger at sætte os ind i den hverdag, der fandt sted lige præcis her for ca. 80 år siden. Huset er bemærkelsesværdigt enkelt indrettet, og selv om annexet ville have gjort større indtryk, hvis det havde været møbleret, så er det efter Otto Franks ønske, at det ser ud som det gør.

I Anne Franks rum, som hun delte med Fritz Pfeffer, hænger dog stadig de originale udklip fra forskellige glamourblade som Victor Kugler, der var hendes fars stedfortræder i virksomheden, købte til hende.

I 1944 bliver de otte jøder i annexet angivet og arresteret. Det er stadig uklart, hvem der har sladret, men om morgenen den 4. august blev de hentet af tyskerne og sendt i koncentrationslejre i Tyskland og Polen.

Anne Frank bliver sammen med sin søster og Auguste van Pels sendt til Bergen-Belsen, og den tragiske historie får en lige så tragisk slutning. Kun få uger før koncentrationslejren bliver befriet af engelske soldater, dør Anne Frank af tyfus.

Anne Frank House ligger på Westermarkt 20. Book billet i god tid på museets hjemmeside.

amsterdam guide
Indenfor på Hashmuseet

Hashmuseet

Mange forbinder Amsterdam med fri hash og coffeeshops, men teknisk set, så er hash ikke lovligt i Holland. Det er tilladt at besidde og købe/sælge op til fem gram hash – en lov, der blev indført i 1970’erne, fordi politiet var ved at drukne i hashrelaterede sager.

Da fem gram er maksimum, så siger det sig selv, at de mange coffeeshops er ulovlige. Men det ser myndighederne gennem fingrene med, så længe der ikke bliver solgt hårde stoffer, fortæller vores guide Charlie, da vi er på rundvisning på Hashmuseet.

Her lærer vi mere om hashplantens fortræffeligheder, og på museet er man ikke i tvivl: Hash skal naturligvis legaliseres. Det var Ben Dronkers, der i 1985 grundlagde museet, som senere blev udvidet med et galleri. I alt er der udstillet flere end 6000 effekter, der stort set alle er samlet af Ben Dronkers selv på hans rejser rundt i verden.

Du kan selv gå rundt på det lille museum eller få en rundvisning. Hashmuseet ligger på Oudezijds Achterburgwal 148.

Dam-pladsen

Dam-pladsen er Kanaldistriktets centrum. Her kan du bl.a. se det kongelige palads, der i sin tid blev opført som rådhus. Midt på pladsen står mindesmærket for faldne hollandske soldater under 2. verdenskrig.

Dam-pladsen er omringet af gågader med caféer, shopping og spisesteder. Det er et sted i Amsterdams bymidte, som du helt sikkert kommer forbi.

Gården ved Begijnhof

Begijnhof

Mange af Amsterdams historiske huse er i dag indrettet som lejligheder. Tidligere var det muligt at besøge de fleste af baggårdene, men lidt for nysgerrige turister har fået beboerne til at lukke dem af.

Ved Begijnhof er porten dog åben. I den charmerende baggård nyder vi stilheden og læser om historien, husene og den gamle kirke, der har ligget gemt her i århundreder. Du kan være heldig at porten er åben andre steder, men ellers prøv ved Begijnhof.

Jordaan

Ironisk nok, så er det tidligere fattige arbejderkvarter Joordan den nye hippe bydel i Amsterdam. Her ligger en lang række caféer, gallerier, designshops og gode spisesteder.

Jordaan er også hjem for Noordermarkt – et marked, der finder sted lørdag og mandag morgen. Noordermarkt er et slags udvidet loppemarked med bl.a. antikviteter, vintage, designerting og upcycling.

amsterdam guide
Red Light District – de røde lygters kvarter

Red Light District

Amsterdam er også berømt for sit Red Light District. Det siges, at de røde lamper skal tiltrække mændene, men de er nok mere tænkt som en service fra de mange prostituerede, der fylder gaderne bag Oude Kierk – den gamle kirke.

Nåh ja, pigerne står ikke i selve gaden, men i butiksvinduerne, hvor de poserer og gør sig til som enhver anden vare til salg. Red Light District i Amsterdam er et af de eneste steder i verden, hvor man kan se de ældgamle erhverv udført på den måde.

Prostitution blev lovliggjort i Holland i 1830, og i dag er miljøet under ordnede forhold. De prostituerede har egen fagforening og betaler skat. Fra tidlig morgen står der piger i vinduerne, som de lejer i op til otte timer af gangen.

I gaderne ligger også sexshops, men man kan også overvære frække shows. Langt de fleste besøgende er dog turister, der lige som os er mere end nysgerrige for at se det berømte kvarter med de røde lygter.

Gassan Diamonds

Amsterdam er også diamanternes by. Hos Gassan Diamonds kan du gøre som os: Tage en rundvisning i den over et hundrede år gamle familievirksomhed, der importerer, sliber og sælger diamanter.

Vi ser sliberiet, hvor en håndfuld mænd med stor præcision sliber bittesmå diamanter. Vi lærer lidt om, hvordan man vurderer de kostbare stene – vægten har naturligvis stor betydning – men det har farve, klarhed og slibning også.

Vi bliver budt indenfor i et lille kontor, hvor vi præsenteres for en række dyrebare diamanter. Det er bestemt ikke for at sælge bliver vi forsikret om, og vi er nok heller ikke den rette målgruppe, men jeg fornemmer dollartegn i øjnene hos vores guide, da en stor gruppe asiatiske turister træder ind ad døren.

Du kan selv besøge Gassan Diamonds, der ligger på Nieuwe Uilenburgerstraat 173-175. Se mere på gassan.com.

amsterdam guide
Diamantslibning hos Gassan Diamonds

Museumskwartier – orientering og oplevelser

Museumskvarteret ligger lige udenfor kanalerne. Her troner det store Rijksmuseum, men bydelen har også flere grønne områder.

Det er også her, du kan se de 12 store røde og hvide bogstaver, der danner ordet IAMAMSTERDAM og som er blevet et slags samlingspunkt og vartegn for byen. Her er fyldt med turister, der med eller uden selfiestang knipser løs med kameraet.

Rijksmuseum

Det store Rijksmuseum ligger i en smuk bygning fra 1885. Her kan du bl.a. se kunst, bøger og antikviteter og selvfølgelig lære mere om Hollands historie. Rijksmuseum har ca. 1 million genstande inklusive malerier af bl.a. Vermeer, Rembrandt og Van Gogh.

Museet har både faste og skiftende udstillinger og ligger på Museumstraat 1. Se mere på rijksmuseum.nl, hvor du også kan booke billetter.

Det ikoniske IAMSTERDAM med det store Rijksmuseum i baggrunden

Van Gogh Museet

Sorgen vil vare for evigt. Vincent van Goghs sidste ord inden han i en alder af blot 37 år trak vejret for sidste gang, var fuldt ud dækkende for at hans liv. Et liv, der står i skærende kontrast til hans eftermæle og enorme succes, som han aldrig nåede at opleve.

Van Gogh Museet i Amsterdam er stort, og foruden den berømte hollandske malers egne værker, så ser vi også billeder af bl.a. Paul Gauguin og Claude Monét. Alle har de haft stor indflydelse på den kunstneriske udvikling i Europa i slutningen af 1800-tallet, hvor ekspressionisterne tilførte malerkunsten en helt ny dimension.

Vincent van Gogh blev født i Holland i 1853. Allerede som barn holdt han af at male, og da han senere flyttede til Antwerpen, begyndte han at modtage malerundervisning.

Museet er opbygget nogenlunde kronologisk – på nederste etage ser vi værker fra hans første år i Holland, Belgien og Paris. Det er mørkt og dystert, og man fornemmer virkelig, at det er en mand i krise, der har lavet strøgene.

amsterdam guide
Indenfor på Van Gogh-museet

Van Gogh var hele sit liv en yderst fattig mand – han fik sjældent varm mad, og på et tidspunkt begyndte han at drikke absinth. Han var også psykisk syg – nogle mener han var maniodepressiv, andre at han levede i konstant angst. Han har lavet adskillige selvportrætter – ikke fordi han var særlig glad for at se sig selv, men fordi han ikke havde råd til modeller.

Vi er ikke i tvivl om, hvornår Van Gogh skifter det triste og grå Nordeuropa ud med Provence i Sydfrankrig. Billederne bliver gladere og vigtigst af alt, så begynder han at bruge væsentlig mere farve. Van Gogh var i hele sin levetid en ukendt kunstner, som stort set ingen vidste hvem var.

Han blev venner med den berømte maler Paul Gauguin, som Van Gogh beundrede. Men han var også frustreret over hans arrogance, og en dag gik det så vidt, at han truede Gauguin med et barberblad. Det var ved den episode, at Van Gogh skar en del af sit eget øre af.

Den 27. juli 1890 skød Van Gogh sig selv, men døde ikke. Hans bror, Theo, der var en evig støtte, ilede til Van Goghs hjem, hvor han i hele 29 timer var vidne til broderens dødskamp. Vincent van Goghs liv var trist og sørgeligt, og man kan ærgre sig over, at han ikke nåede at opleve bare en lille snert af berømmelse.

Museet ligger på Museumplein 6. Book billet i god tid online her. Du kan læse mere om Van Gogh og museet i indlægget Van Gogh Museet i Amsterdam.

Albert Kuyp-markedet

Oplevelser andre steder i Amsterdam

Albert Cuyp-markedet

På Albert Cuypstraat har der ligget marked i mere end 100 år. I begyndelsen var det blot et samlingssted for handlende, men det store kaos af mennesker, heste og trækvogne, fik myndighederne til at lukke gaden af og lave et marked, der havde åbent hver lørdag aften.

I dag har Albert Cuyp-markedet, opkaldt efter en 1600-tals maler, åbent i dagtimerne seks dage om ugen (lukket søndag). Her kan du bl.a. købe blomster og frugt og grønt, men der er også boder med ost, hvor en smagsprøve er obligatorisk inden man køber.

Markedet byder også på f.eks. chokolade ligesom der er mulighed for at købe snacks og forfriskninger. I alt skulle her være ca. 260 boder, og det gør det til et af Europas største markeder.

Albert Cuyp-markedet ligger på Albert Cuypstraat i bydelen De Pijp, der også kaldes for Amsterdams latinerkvarter.

Vondelpark

Lige uden for Kanaldistriktet og med Museumskwartier som nabo ligger den store Vondelpark. En oase i storbyen, der er et hit til både picnic, motion og solbadning. Vondelpark åbnede i 1865, og kort efter blev der rejst en statue af digteren Joost van den Vondel, der kom til at give navn til parken.

Smalle huse ved Spiegelgracht

Amsterdam – jeg kommer gerne igen

Amsterdam har gjort et godt indtryk. Så godt, at jeg skriver byen på listen over steder, der sagtens kan besøges igen. I hvert fald er jeg ikke helt færdig med at udforske byen, der har rigtig meget at byde på.

Vil du kun opleve Amsterdams største seværdigheder, så er 2-3 dage fint, men der er masser at opleve og især har Hollands hovedstad et imponerende antal museer.

Heldigvis ligger Amsterdam tæt på Danmark, og byen er helt perfekt til en miniferie eller weekendophold.

Herunder finder du min Amsterdam guide, hvor du kan læse mere om bl.a. transport og aktiviteter og få forslag til gode overnatningssteder. Du kan også finde nyttige links til din rejse.
Charmerende Amsterdam

Transport

Ind og ud

Fra både Billund og København kan du flyve direkte til Amsterdam med KLM. Flere lavprisselskaber har også ruter til Amsterdam fra København. Find og sammenlign flybilletter her.

Fra lufthavnen ind til centrum kan du tage en taxi (ca. 40 €) eller lufthavnsbussen. Du kan også hoppe på toget – turen koster kun 5 € og tager ca. 20 minutter. Alternativt kan du booke en lufthavnstransfer hjemmefra til en fast pris – her venter chaufføren på dig i lufthavnen.

Se mere om lufthavnstransfer i indlægget Fra Amsterdam lufthavn til centrum – sådan gør du.

Fra Danmark kan du køre til Amsterdam på én dag. Fra både Aarhus og København er der ca. 800 km. Med bus kan du se priser og afgange hos f.eks. Flixbus.

At komme rundt

Med friske ben kan man nemt gå til det meste i den gamle bydel. Amsterdam har også god offentlig transport – man kan købe billetter, der gælder i f.eks. 1 time, 3 timer, 24 timer osv. Det vil sige, at man kan stige af og på med samme billet. De fleste sporvogne har både en fører og en billetmand – sidstnævnte sidder midt i vognen.

Skal du bruge den offentlige transport meget, så kan du overveje at købe et Amsterdam City Card, der fås i forskellige versioner gældende fra 1-4 dage. Brug af offentlig transport er inkluderet i kortet, der også giver gratis adgang til en lang række seværdigheder.

Du kan også gøre som de lokale, cykle rundt i byen. Der er ikke så meget trafik, og i centrum er det som om, at cyklisterne har overtaget vejene. Lej en cykel eller tag med på en guidet cykeltur i Amsterdam.

Overnatning – forslag til hoteller

Amsterdam har overnatning for enhver smag og pengepung. Hyggeligst er det at bo i de gamle bydele, der gemmer på flere pensioner og guesthouses.

Har du bilen med til Amsterdam, så tjek om du har mulighed for at parkere ved dit hotel. Værd lige at være opmærksom på.

I min Amsterdam guide anbefaler jeg følgende overnatningssteder, der alle får rigtig gode anmeldelser af tidligere gæster. Læs mere herunder eller se det fulde udvalg på f.eks. booking.com eller hotels.com.

Cityhub Amsterdam

Budgetvenligt og meget populært overnatningssted i Amsterdam. Cityhub ligger i gåafstand til at hvad byen har at byde på. Værelserne er moderne indrettet, men har delt badeværelse. Der er gratis wifi og en lounge, hvor du kan møde andre rejsende. Se priser og billeder af Cityhub Amsterdam.

Motel One Amsterdam

Der er ikke tale om et motel i traditionel forstand, men til gengæld et rigtig godt hotel, der ofte kan bookes til en fantastisk pris. Her bor du moderne i den sydlige del af kanaldistriktet. Motel One får rigtig gode anmeldelser og tilbyder flere forskellige værelsestyper. Morgenmad kan tilkøbes. Se priser og billeder af Motel One.

Bed & Breakfast La Festa

Ganske lille overnatningssted med en familiær atmosfære. La Festa ligger tæt på Joordan og Anne Franks Hus. På værelserne finder du bl.a. tv, minibar, elkedel og gratis wifi. Morgenmad er tilgængelig. Se priser og billeder af Bed & Breakfast La Festa.

Sunflower Amsterdam

Endnu et meget lille overnatningssted, hvor man har følelsen af at bo privat. Sunflower ligger få minutters gang fra det historiske centrum og her bor du på moderne værelser med bl.a. tv, køleskab, køkkengrej og espressomaskine. Se priser og billeder af Sunflower Amsterdam.

The Hoxton

Virkelig lækkert 4-stjernet hotel, der ligger perfekt og som får topanmeldelser af tidligere gæster. Du kan vælge mellem flere forskellige værelsestyper, der bl.a. har tv, køleskab, pengeskab, gratis wifi og premium sengetøj. The Hoxton tilbyder desuden Bar/lounge og restaurant. Morgenmad kan tilkøbes. Se priser og billeder af The Hoxton.

Mad og drikke

Holland er ikke kendt for sit køkken, og det er med god grund. Pølser og kroketter synes at være hollændernes vigtigste bidrag til verdensgastronomien, men de senere år er der heldigvis sket noget med restaurantscenen i Amsterdam.

Som herhjemme hvor det nye nordiske køkken blev populært, er der også i Amsterdam kommet en ny bølge af kokke, der sætter pris på friske lokale råvarer og som nyfortolker de gamle klassiske retter.

Amsterdam har selvfølgelig masser af restauranter med mad fra hele verden og især sørger de indonesiske indvandrere for rigtig god mad fra deres hjemland.

Det er overraskende billigt at gå ud og spise. Spis hvad du kan eller tre retter for 12-15 € er ikke ualmindeligt at se på restauranterne. Mange af de bedre steder som kan være forholdsvis dyre om aftenen har ofte gode frokosttilbud. For inspiration til spisesteder kan du læse mere på Go Guides.

Aktiviteter og forlystelser

En by af Amsterdams størrelse tiltrækker året rundt masser af events og aktiviteter. Du kan klikke ind på iamsterdam.com for at se, hvad der sker under dit ophold i byen.

Nogle seværdigheder eller ture er meget populære – vil du sikre dig en billet, så er det en god idé at booke på forhånd, hvor du ofte springer køen over – se mere hos f.eks. Tiqets.

Museer i Amsterdam

Som nævnt har Amsterdam rigtig mange museer – udover de nævnte er her en håndfuld:

• Stedelijk Museum (moderne kunst)
• Foam (fotos)
• Neederlands Scheepwartmuseum (maritimt museum)
• Hermitage Amsterdam (filial af museet i St. Petersborg)
• Museum van Loon (hollandsk hus fra 17. århundrede)

Se også indlægget De 5 bedste museer i Amsterdam, der er mine forslag til, hvilke museer du skal prioritere.

Tulipaner og blomster

Fra marts til maj er der tulipanfestival i Amsterdam. Mest berømt er tulipanmarkerne ved Keukenhoff. Rejser du til Amsterdam på et andet tidspunkt, kan du altid gå forbi Bloemenmarkt, der ligger centralt i byen. Det siges at være verdens eneste flydende blomstermarked.

Besøg en coffeeshop

For nogle er et besøg på en coffeeshop et must at prøve i Amsterdam. Selvom myndighederne de senere år har prøvet at lukke eller i hvert fald gøre livet svært for byens mange coffeeshops, så findes de stadig i stort tal. Det er næsten som at træde ind i en almindelig café, hvor man på menukort kan se udvalget.

Da vi går rundt i Amsterdams gader, bliver vi hurtigt klar over, at hash er en del af hverdagen for mange af byens indbyggere. Af og til går vi ind i en hashtåge, og mennesker fra alle sociale lag kan ses med joints, mens de går på gaden.

Cykelture

Amsterdam er en rigtig god by at cykle. steder kan du leje cykler, men du kan også tage med på en guidet tur i byen (cykelturen fås også til børn og som private ture).

Praktisk information til din rejse

Godt at have styr på

Inden din rejse til Amsterdam er det en god idé at tjekke Udenrigsministeriets seneste rejsevejledning til Holland – den finder du her.

Husk også forsikringen – måske har du allerede en rejseforsikring inkluderet i dine øvrige forsikringer – hvis ikke, så kan du få et tilbud her.

Vejret i Amsterdam – bedste rejsetidspunkt

Vejret i Holland og Amsterdam minder meget om det vi har i Danmark. Sommeren er lun, hvor temperaturen som regel ligger over 20 °C. Vinteren er ofte lidt mildere end i Danmark – den næsten konstante vestenvind giver plusgrader, og der falder ikke helt så meget sne.

Sidst på foråret er et glimrende tidspunkt at besøge Amsterdam – her er vejret fint og du kan lige nå at opleve tulipanfestivalen.

Øvrigt

Mangler du noget til ferien? Find ud af det på rejsegear.dk, der har et stort udvalg af rejseudstyr.

Hos f.eks. Saxo kan du udover almindelige bøger også finde et stort udvalg af e- og lydbøger og rejseguides.

Kort over Amsterdam

I min Amsterdam guide finder du selvfølgelig også et kort over byen, hvor jeg har markeret bydele og alle nævnte steder som seværdigheder og hoteller.

Svar på indlæg

Please enter your comment!
Skriv venligst dit navn her