Hjem Europa Van Gogh Museet i Amsterdam

Van Gogh Museet i Amsterdam

Museet er en af Amsterdams største seværdigheder

Amsterdam er superpopulær til en miniferie eller et weekendophold. Den hollandske hovedstad ligger tæt på Danmark, og her finder du en lang række gode oplevelser.

En af dem er Van Gogh Museet, der hører til blandt Amsterdams største seværdigheder. Museet ligger centralt i byen ikke langt fra det store Rijksmuseum, som bestemt også kan anbefales.

Selvom min kunstviden er forholdsvis begrænset, så får jeg alligevel en masse ud af mit besøg på Van Gogh Museet.

Jeg lærer om teknik og stilarter, men det er også historien om en række samtidige impressionistiske kunstnere som Monét, Renoir, Gauguin og Cézanne, der i dag er verdensberømte og hvis værker, du også kan opleve på museet.

Van Gogh Museet i Amsterdam

Van Gogh – en syg og fattig kunstner

Van Gogh blev født i Holland i 1853. Oprindelig var han kunsthandler, og det siges, at det var efter en tur til London man første gang bemærkede den psykiske sygdom, der endte med at slå ham ihjel.

Da Van Gogh vendte tilbage til Holland begyndte han at studere teologi. Han forberedte sig til optagelsesprøven til teologistudiet på universitetet i Amsterdam, men dumpede.

Van Gogh flyttede senere hjem til sine forældre, og det var her han som 28-årig på opfordring af broderen Theo tog sine kunstneriske evner mere seriøst.

De første værker fra hjemlandet og senere Belgien og Paris er mørke og triste. Da Van Gogh senere flyttede til Provence i Frankrig, kommer der væsentlig mere farve på værkerne, som i mine øjne også bliver bedre.

Van Gogh er impressionist – dvs., at han malede det han så. På museet vil du dog også se en lang række selvportrætter. Engang troede man, at Van Gogh var selvhøjtidelig, men faktisk havde han ikke råd til at betale for en model og brugte derfor sig selv.

Det er også sjovt at se, hvordan mange lærreder er blevet genbrugt. Med ultraviolet lys kan man under malerierne se værker, der af en eller anden grund blev droppet.

Van Gogh havde ikke den store succes som kunstner. Han manglede åbenlyst selvtillid, og en kombination af hans psykiske sygdom og et heftigt alkoholmisbrug gjorde, at han ofte havnede i konflikter. Han var også fattig og kunne knap nok forsørge sig selv.

Van Gogh så Gauguin som et forbillede. Historien fortæller, at Gauguin opførte sig arrogant, og selvom de to kunstnere tilbragte en del tid sammen, så havde de et anstrengt forhold til hinanden.

Det var også konflikten med Gauguin, der fik Van Gogh til at skære en del af sit eget øre af. Episoden betød, at Gauguin og Van Gogh aldrig så hinanden igen, men dog skrev sammen.

Indenfor på Van Gogh Museet

Van Goghs død

Van Gogh var af og til indlagt på psykiatriske hospitaler. I maj 1889 efter et hospitalsophold fik han efterfølgende behandling af lægen Paul Gauchet, som Van Goghs bror Theo havde valgt.

Gauchet var nemlig kunstinteresseret, og Theo tænkte, at det kunne formilde Van Gogh, der var kendt som en besværlig patient. I begyndelsen ragede de to dog uklar med hinanden. “Han er mere syg en jeg er – eller i hvert fald lige så meget”, skulle Van Gogh have sagt.

Med tiden blev de dog så gode venner, at Van Gogh så Gauchet som en bror. Lægen var dog ikke i stand til at helbrede Van Gogh for hans voldsomme depression, og i juli 1890 skød han sig selv i brystet. Et skud som Van Gogh døde af 30 timer senere.

Van Gogh er begravet ved siden af sin bror Theo i byen Auvers-sur-Oise nord for Paris. Det var også her Van Gogh tilbragte den sidste tid, hvor han malede flere berømte malerier som Portæt af Paul Gauchet og Hvedemark med krager.

Van Gogh

Eftertiden

Gennem hele livet var broderen Theo en evig støtte for Van Gogh. Han var kunsthandler og hjalp ham både mentalt og økonomisk.

Det er tankevækkende, at Van Gogh aldrig fik den store succes, mens han levede. Det er dog en myte, at han kun solgte ét billede i hans levetid.

I dag hører Van Goghs malerier til blandt verdens dyreste – f.eks. portrættet af Paul Gauchet fra 1890, der blev solgt for lige over 160 millioner dollars hos auktionshuset Christie’s i New York.

Som et lille kuriosum kan nævnes, at Paul Gauchet havde flere andre kunstnere i behandling. Bl.a. Manet, Renoir, Pissaro og Cézanne. Da Gauchet døde i 1909 ejede han en af verdens største samlinger af impressionistiske kunstnere. En samling, der i dag ville være flere milliarder dollars værd.

Nej, kunst behøver bestemt ikke at være kedeligt. Hvert eneste billede har sin egen fortælling, og på Van Gogh Museet kan du blive klogere på en af de mest spændende og afgørende perioder i kunsthistorien.

Har du fået lyst til selv at besøge Van Gogh Museet i Amsterdam, så kan du finde praktisk information under billedet.
Van Gogh Museet ligger tæt på det ikoniske IAMSTERDAM skilt og Rijksmuseum, som du kan se bagved

Praktisk information til dit besøg på Van Gogh Museet

Van Gogh Museet ligger på adressen Museumplein 6. Det kan STÆRKT anbefales, at købe billetter på forhånd – museet er meget populært.

Det kan du gøre på Van Gogh Museets hjemmeside eller på f.eks. Tiqets. På Arteudland.dk kan du købe et Amsterdam Holland Pass med Van Gogh Museet inkluderet. Et fint alternativ, hvis du vil opleve mere af Amsterdam.

Med sporvogn kan du tage linjerne 2,5 og 12 og stå af på Van Baerlestraat. Herfra er der ca. fem minutters gang til Van Gogh Museet.

Overnatning

Vil du bo tæt på museet, så se nærmere på Hotel Fita, Hotel Aalders eller på Conservatorium Hotel, der alle får gode anmeldelser fra tidligere gæster.

Se mange flere hoteller på f.eks. hotels.com eller booking.com, der har det største udvalg og de billigste priser.

Husk

Tjek udenrigsministeriet rejsevejledning til Holland inden du tager afsted – den finder du her. Mangler du noget til ferien? Find ud af det på rejsegear.dk, der har et stort udvalg af rejseudstyr.

Svar på indlæg

Please enter your comment!
Skriv venligst dit navn her