Hjem Danmark Oplevelser i Køge

Oplevelser i Køge

Den gamle købstad er hyggelige gader og flotte bindingsværkshuse

køge
Kirkestræde er en af Køges hyggeligste gader

Hvornår Køge præcist blev grundlagt er uklart, men det har sandsynligvis været engang i 1100-tallet. Man ved med sikkerhed, at kongen Erik Menved gav byen købstadsrettigheder i 1288 i et forsøg på at tiltrække en del af den handel, der fulgte med det indbringende sildefiskeri i Øresund.

Købmænd fra nær og fjern med det magtfulde hanseforbund i spidsen drev primært handel på den svenske side af Øresund, men Erik Menved ønskede en bid af kagen og tilskyndede borgerne til at bosætte sig i Køge, hvor de fik fire års skattefrihed.

Køge hørte under bispen i Roskilde og var på det tidspunkt en befæstet by med volde. Det var i årene efter Køge udviklede den middelalderby, der er så tydelige spor efter i dag.

Mange af byens pragtfulde bindingsværkshuse er fra 1500-tallet og begyndelsen af 1600-tallet. I denne periode blomstrede Køge, der oplevede stigende handel og velstand.

Køge Å løber lige gennem byen

Køge var stærkt involveret i krigene mod svenskerne, der var med til at sætte en stopper for byens fremgang. I de såkaldte Gustav-krige, hvor Frederik 3. erklærede krig mod Sverige, erobrede Karl 10. Gustav store dele af Danmark før han slog lejr i Køge. Det var her danskerne blev tvunget til at forhandle Freden i Roskilde i 1658.

Få år efter, i 1677, blev Danmark og Sverige involveret i en europæisk konflikt på hver deres side. Selvom svenskerne blev slået ved det berømte søslag i Køge Bugt, så trak de sig sejrrigt ud af krigen. Det var ved Freden i Lund, Danmark mistede Skåne, Halland og Blekinge.

Efter forbedringer af havnen, der var sandet til i 1700-tallet, og senere etablering af jernbane og motorveje, er Køge i dag et trafikalt knudepunkt. En livlig og driftig by med et overraskende stort antal butikker, beværtninger og restauranter.

Det er selvfølgelig stadig den gamle bydel med de hyggelige brostensbelagte gader, der er centrum, men Køge synes at være i konstant udvikling. Ikke alt nybyggeri er lige kønt eller passer ind, men man må håbe, at både nuværende og kommende politikere vil passe godt på både huse og historie.

1  Køge Torv og Rådhuset

Torvet er Køges centrum. Med en størrelse på knap 10000 m² siges det at være et af Danmarks største torve fra middelalderen. Det blev ikke kun brugt som markedsplads, men også til offentlig afstraffelse – her stod kagen, en pæl eller støtte, hvor bl.a. tyve og prostituerede blev pisket af bødlen.

På Køge Torv finder du også den berømte statue af Frederik 7. fra 1869, som blev opført i anledning af 20 års dagen for Danmarks grundlov. I den ene ende, ved Nørregade, ligger byens flotte rådhus, der oprindelig er fra 1552, men facaden er af nyere dato.

Lige overfor, på hjørnet af Torvet og Nørregade, lå engang et hus, der var centrum for Køge Huskors. Her boede købmanden Hans Bartskær, der anklagede kvinden Johanne Thomes for at bedrive trolddom i hans hus. Det blev starten på en hekseproces, hvor mindst 15 kvinder blev brændt på bålet i perioden fra 1608 til 1615.

I dag er der heldigvis mere fredeligt på Køge Torv, der dengang som nu er byens naturlige samlingspunkt. Torvet er omringet af butikker og spisesteder, og hver onsdag og lørdag afholdes der marked – et sandt tilløbsstykke.

oplevelser i køge
Torvet i Køge er et af Danmarks største fra middelalderen

2  Køges bindingsværkshuse

Få byer har så mange flotte gamle bindingsværkshuse som Køge. Det er bare om at gå op og ned ad gaderne omkring torvet for at opleve de historiske huse. F.eks. Kirkestræde, Nørregade, Vestergade og Brogade.

På Kirkestræde ligger bl.a. Danmarks ældste bindingsværkshus, der er fra 1527. Det er ganske lille og blev brugt som udlejningshus – en såkaldt våning. En af lejerne var skindhandler Peter Lorentzen, der boede i det 20 m² store hus med sin kone og deres 10 børn.

Køge har mange andre flotte bindingsværkshuse. Hold øje med små og store detaljer på husene – f.eks. udskæringer, udsmykninger og indskrifter. Lige så vigtigt er det at vide lidt om det hus, man kommer forbi. De har alle en unik og spændende historie og hører til blandt de bedste oplevelser i Køge.

oplevelser i køge
Byens bindingsværkshuse – her Richters Gård – hører til de bedste oplevelser i Køge

3 Køge Å

Køge Å løber lige gennem byen og er med til at give en snert af landsbyidyl. Omkring Åen ligger flere interessante bygninger – f.eks. det lille tehus, der sandsynligvis er fra 1800-tallet og tilhørte købmandsgården ved siden af.

Vigtigst er nok Køge Bro, der lå ved en af datidens byporte. Den første bro blev opført i 1637, men den nuværende er fra 1802. Køge Bro leder ind til Torvet via Brogade, der har en håndfuld flotte bindingsværkshuse – f.eks. Køges længste bindingsværkshus (nr. 16) og Hugos Gård med den bemærkelsesværdige kælder fra middelalderen.

Fra Torvet ned mod åen lå i gamle dage en række købmandsgårde. Ved Torvet 19 kan du gå gennem porten til åen, hvor man har etableret det nyere område Torvebyen, der er et populært cafe- og shoppingområde.

Køge Bro over åen markerer indgangen til Brogade og Torvet

4  Køge Museum og Køgearkiverne

I en charmerende gammel købmandsgård fra 1619 ligger Køge Museum, som tilbyder formidling og udstillinger med historien i fokus. Der er både faste og skiftende udstillinger på museet, som genåbnede i 2015 efter en større renovering.

En af de faste udstillinger er historien om linjeskibet Dannebroge, der deltog i Slaget i Køge Bugt. Selvom det blev til dansk sejr, så led Dannebroge en voldsom skæbne. Skibet medbragte 15 ton krudt og hele 500 mand omkom, da Dannebroge sprang i luften.

På samme adresse som Køge Museum ligger Køgearkiverne, der omhandler byens spændende historie. Her er der adgang til masser af information om byen fra dens grundlæggelse til vore dage. Se mere om Køge Museum her.

oplevelser i køge
Køge Museum ligger i et flot gammelt bindingsværkshus

5  Sct. Nicolai Kirke

Umiddelbart ligner Sct. Nicolai Kirke om enhver anden dansk kirke. Den er dog væsentlig større og det 43 meter høje kirketårn kan ses fra nær og fjern. Tårnet kan dateres til omkring 1324 og er således en af byens ældste bygninger.

Køge kirke er opkaldt efter de søfarendes skytshelgen Sankt Nikolaus, der egentlig var biskop i Lykien (nuværende Tyrkiet), men som opnåede helgenstatus. Ikke kun for søens folk, men også før børnene – det er ham, der har lagt navn til historien om julemanden.

Indenfor er Sct. Nicolai Kirke fuld af store og små detaljer. Værd at bemærke er døbefonten og prædikestolen, der er fra henholdsvis 1613 og 1624. Som i andre kirker fra den tid, så er betydningsfulde borgere begravet i kirken – hold øje med gravstenene i gulvet.

Den fine Sct. Nicolai Kirke

6  Køge Havn

Køge Havn blev anlagt i begyndelsen af 1400-tallet ved åens udløb i bugten. I middelalderen var det en vigtig havn, der bragte velstand, men den sandede til i løbet af 1700-tallet og var medvirkende til, at byens handel gradvist faldt.

Efter udvidelser og forbedringer af havnen i midten af 1800-tallet tiltrak Køge et betydeligt antal industrivirksomheder inden for kemi, metal og trævarer. Kun et lille antal af havnens ældre huse er bevaret – de indeholder i dag barer, pubs og restauranter og er med til at give det lidt søvnige havneområde liv.

Mens der fortsat er industrihavn mod nord, så er man ved at udbygge den sydlige del, som bliver kaldt Søndre Havn. Et trist og sterilt område med dyre boliger, der kunne ligge hvor som helst i Danmark.

Kuttere i Køge Havn

7  KØS – Museum for kunst i det offentlige rum

På Nørregade overfor Sct. Nicolai Kirken ligger KØS, der er et museum, som er dedikeret til kunst i det offentlige rum. Museet har både faste og skiftende udstillinger, men arrangerer også events og kunstprojekter. KØS er en af de oplevelser i Køge, der ikke omhandler byens spændende historie. Se mere om Museet her.

KØS – Museet for kunst i det offentlige rum

8  Bronzestien og Grundtvigs grav

Blot 15 minutters gang fra centrum står du omgivet af mark og skov. Her ved Gammel Køgegaard kan du gå ad Bronzestien, der fører forbi fem gravhøje fra bronzealderen.

Stien kommer også forbi Grundvigs Grav. Den berømte digter og forfatter N.F.S. Grundtvig blev i 1851 gift med Marie Toft, der var datter af godsejeren på Gammel Køgegaard.

Efter Grundtvigs død blev han begravet på Claras Kirkegård få hundrede meter vest for godset. Der er ikke adgang til selve graven, men den kan dog ses gennem lågen.

Grundtvigs Grav

Praktisk information til dit besøg i Køge

Overnatning

Du kan vælge at bo i Køge, som har et mindre udvalg af overnatningssteder som f.eks. Centralhotellet, Hotel Niels Juel og Comwell Køge Strand.

Alternativt er der ikke langt til nogle af Sjællands populære ferieområder langs Køge Bugt, hvor du kan leje et sommerhus.

Du kan også se efter pakketilbud hos f.eks. Risskov Bilferie eller hotelspecials.dk, der ofte har nogle rigtig gode deals.

Flere oplevelser tæt på Køge

Vallø Slot

Det gamle middelalderslot med den fine udsigt har i generationer tilhørt adelen. Gå en tur i den flotte park og kig indenfor i slotsgården.

Stevns Klint

Imponerende Stevns Klint blev skabt for mere end 66 millioner år siden. Et imponerede landskab med fiskeler og dramatiske kystskrænter. Området byder også på spændende koldkrigshistorie. Læs mere om Stevns Klint.

Roskilde

Roskilde er en af Danmarks ældste byer. Her ligger en lang række gode seværdigheder med domkirken og Vikingeskibsmuseet som de mest kendte. Læs mere om Roskilde.

Kort over Køge