Hjem Sverige Lund – et besøg i den hyggelige universitetsby

Lund – et besøg i den hyggelige universitetsby

Lund er en god oplevelse og har masser af spændende historie

Her er sket store og vigtige ting. Det er jeg slet ikke i tvivl om, da jeg går gennem byen, hvor de fine gamle bygninger vidner om en tid, der var engang.

I Lund dominerer det berømte universitet, men den hyggelige svenske by har også andre spændende seværdigheder – f.eks. katedralen, den botaniske have og de herlige brostensbelagte gader.

Det er en halvkølig formiddag i Lund. Her i oktober er byen pakket ind i smukke efterårsfarver, og mange andre steder ville gaderne ligge øde hen. Sådan er det ikke her. Det store universitet sørger for en livlig og ungdommelig atmosfære, hvor de studerende sidder på caféerne eller kommer cyklende gennem byen.

Lund har en aura af noget stort. På trods af størrelsen fornemmer jeg tydeligt en international atmosfære, der sammen med den spændende historie gør byen til noget særligt. Jeg glæder mig til at tage på opdagelse i den hyggelige universitetsby, hvor oplevelserne står i kø.

Kungshuset fra 1584 var Frederik 2. residens i Lund

Lund – en gammel by

Som i Halmstad støder jeg også i Lund ind i masser af danmarkshistorie. Byen blev sandsynligvis grundlagt af Knud den Store i 1020 som erstatning for nærliggende Opager, der lå udsat for fjendtlige angreb. 40 år senere fik Lund sin første biskop, og i begyndelsen af 1100-tallet blev byen hjem for ærkebiskoppen i Skandinavien.

Lund var en betydningsfuld by, som i en kort periode også var Danmarks hovedstad. Erik Emune, der var i krig med Kong Niels om den danske trone, gik i forbund med ærkebiskoppen i Lund og blev allieret med den tyske Kejser Lothar. Kejseren sendte militær hjælp til Erik, der trak sig sejrrigt ud af Slaget ved Fodevig i Skåne.

Erik Emune blev hyldet som konge på Leerbecks Høj ved Lund, der nu blev anset som Danmarks magtcentrum. Selvom Lund med tiden mistede indflydelse og mere magt rykkede til Malmø, så beholdt byen sin status som religiøst knudepunkt.

Hovedbygningen på Lund Universitet (Universitetshuset)

Skåne og dermed Lund blev svensk ved Freden i Roskilde i 1658. Danmark blev tvunget til at indgå en fredsaftale med svenskerne for at undgå det totale nederlag. Den svenske konge Karl 10. var dog ikke tilfreds med resultatet og genoptog krigen for at indtage Danmark og Norge.

Svenskerne mødte stor modstand, og da Karl 10. pludselig døde, gik de stridende parter tilbage til forhandlingsbordet, hvor en ny fredsaftale, Freden i København, blev underskrevet i 1660.

Få år efter blev Danmark og Sverige involveret i en europæisk konflikt på hver deres side. Svenskerne, der var allierede med sejrherren Frankrig, fik ved Freden i Lund i 1679 gennemført, at bestemmelserne i Freden i København stod ved magt. Skåne, Halland og Blekinge var endegyldigt på svenske hænder.

Lunds universitet blev grundlagt i 1666 og har lige siden været med til at sætte byen på verdenskortet. Det tilhørende sygehus, den gode infrastruktur og nærheden til Øresundsregionen har senere bidraget til at skabe en by i konstant vækst.

Det flotte bibliotek på Lund Universitet

Lundagård og Lund Universitet

Lunds berømte universitet ligger i området Lundagård centralt i byen. Det er et parklignende område grundlagt i 1745, men endnu tidligere var det her biskoppen boede.

Allerede i 1425 anlagde franciskanermunke et akademi i Lund, der af mange anses som en forløber for universitetet. Det var biskoppen Peder Winstrup, der kom med idéen til et universitet, som efter Freden i København skulle vise, at Skåne var svensk og byens indbyggere uafhængige af Danmark.

I de første år foregik undervisningen i katedralen, men da universitetet fik overdraget Lundagård i 1688, flyttede det ind i Kungshuset, som Peder Winstrup havde købt 28 år tidligere.

Kungshuset er fra 1584 og var oprindelig Kong Frederik 2.s residens i Lund. Det er en pragtfuld bygning i renæssancestil, der i dag ligger mellem katedralen og Universitetspladsen, som blev grundlagt i 1745 og redesignet i 1882 af arkitekten Carl Hårleman.

Del af studenterhuset

Samme år stod den flotte hvide universitetsbygning færdig. Den er tegnet af Hugo Zetterwall og er pladsens mest markante bygning. Den er også selve symbolet på Lunds Universitet. Hvert år når Magnoliatræerne springer ud samles studenterkoret på universitetsbygningens trapper for at byde foråret velkommen.

På universitetsområdet ligger mange flotte bygninger med hver deres historie. F.eks. Studenterhuset (AF-borgen), som ligger overfor universitetsbygningen, men et af højdepunkterne er det smukke bibliotek, der er et af Sveriges største.

Biblioteket blev grundlagt sammen med universitetet, men er siden udvidet betydeligt, og den nuværende og meget flotte bygning er fra 1907.

Det er ganske enkelt en fornøjelse at gå rundt i Lundagård, der gemmer på så meget historie og så smukke bygninger. Her og der står skilte, der fortæller om universitetet og det gør bare en tur rundt på området endnu mere interessant.

Lunds enorme katedral

Lund Katedral

Lunds enorme katedral vidner om byens religiøse betydning gennem århundreder. Oprindelig var det en katolsk kirke bygget i romansk/italiensk stil, hvor ærkebiskoppen over Skandinavien havde sæde. Katedralen stod færdig i 1145 og bliver betragtet som en en af Sveriges ældste stenbygninger.

Rundt om lå en række andre bygninger, der servicerede kirken og biskoppen. Kun det gamle bibliotek, Liberiet, eksisterer endnu og ligger klods op af katedralen. Som med mange andre gamle bygninger har også Lund Katedral været udsat for brande, udvidelser og ombygninger. Alt sammen noget, der har ændret på dens udseende.

En af de mest bemærkelsesværdige begivenheder i katedralens historie fandt sted i 1385 da Margrete l rejste i Skåne. Sønnen Oluf døde pludselig som 17-årig, men inden Margrete bragte liget tilbage til Sorø Kloster, begravede hun hans hjerte midt i Lund Katedral.

Lige nu står jeg foran indgangen til den imponerende katedral. Desværre er der koncert, men jeg ville gerne have oplevet skulpturerne, det astronomiske ur fra den sene middelalder, den over syv meter brede altertavle fra 1398 og alle de andre fantastiske store og små detaljer, der gemmer sig i katedralen. Det må blive en anden gang.

Det gamle museum i den botaniske have

Lunds Botaniske Have

Lunds universitet dominerer byen og er den absolut vigtigste seværdighed, men i mine øjne er den smukke botaniske have en lige så stor oplevelse. Haven kan spores tilbage til 1690, hvor den lå i Lundagård på det nuværende universitetsområde.

To gange, i 1700-tallet og i 1840 løb man tør for penge, hvor både haven og de tilhørende bygninger forfaldt. Det fik en af universitetets botaniske professorer til at foreslå en ny botanisk have udenfor bymuren.

Det er her jeg går rundt nu blandt farvestrålede blomster, krydderurter og smukke velholdte haveanlæg. Der er Hele 7000 forskellige plantearter i den skønne oase, der helt forståeligt tiltrækker både lokale og turister.

I gamle dage tilhørte den botaniske have det medicinske fakultet, og selvom den stadig bliver brugt til forskning, så er hovedformålet at formidle viden om botanik og naturvidenskab.

Jeg kan ikke rigtig blive færdig med den flotte have. Der er hele tiden noget nyt at kigge på. Det store stenbedsanlæg, de medicinske urter og så er der det hyggelige område ved drivhuset og caféen, hvor træerne spejler sig smukt i den lille sø.

I ruinerne ved Drottens Kirkeruin

Drottens Kirkeruin

En af Lunds mere specielle seværdigheder er Drottens Kirkeruin. I gamle dage lå byen under nutidens gadeplan, og her gemmer sig bl.a. spor efter flere kirker fra det 11. århundrede.

Oprindelig lå en af Skånes ældste trækirker her. Den er sandsynligvis fra år 990 og blev opført af Svend Tveskæg, der som bekendt erobrede England. Tveskæg opførte et Trefoldighedskloster, hvor han skulle begraves. Da han døde i den engelske by York blev han begravet, men senere ført til Trefoldighedsklostret.

Hvor præcis det har ligger er uklart. Ifølge eksperter kan der kun være tale om enten Lund, Hedeby eller Roskilde. Sidstnævnte er ikke særlig sandsynligt, men Svend Tveskæg kan til gengæld være begravet i trækirken i Lund, hvor arkæologer i 1980’erne fandt to tomme krypter, som ret sikkert har indeholdt de jordiske rester fra vigtige personer.

Trækirken blev erstattet af en stenkirke, der stod færdig omkring år 1050. Det er her, jeg står nu og kigger på et stykke fantastisk Danmarkshistorie. Ruinområdet er ikke særlig stort, men kan umiddelbart være svært at overskue. Heldigvis er der rigtig god information om de gamle kirker og deres historie.

Det specielle ved Drottens Kirkeruin er, at der kun er adgang via den italienske restaurant, som ligger på Kattesund 6A. Tidligere gjorde man ikke meget for at vise vej, men i dag er der et stort skilt ved indgangen. Det kan virke underligt at gå gennem en restaurant for at komme ned under jorden, men sådan er det altså her.

Stortorget i centrum af Lund

Lund – en hyggelig og spændende by

Jeg er helt vild med Lund, der bliver ved med at overraske. Her er så meget at kigge på, og overalt støder jeg ind i spændende historie. F.eks. ved Allehelgens Kirke, der blev indviet i 1891 og ligger ved gamle dages nordlige bygrænse, hvor Slaget ved Skåne fandt sted.

Rundt om i byen stopper jeg op ved adskillige flotte bygninger, der har noget med universitet at gøre, og mellem Lundagård og den botaniske have nyder jeg de herlige brostensbelagte gader omkring Adelgatan. Her ligger de fine gamle bindingsværkshuse på række, og de er nabo til det populære friluftsmuseum Kulturen.

Selvom Lund er nem at udforske til fods, så er der rigeligt med oplevelser. De ligger tæt og hverken en eller to dage er nok for at se det hele. Slet ikke, hvis du også skal shoppe i de hyggelige gader omkring Stortorget, hvor du også finder en række glimrende spisesteder. Jo, der er al mulig grund til at besøge den hyggelige universitetsby Lund.

Har du fået lyst til selv at besøge Lund, så kan du finde praktisk information under billedet.
Lund har mange hyggelige brostensbelagte gader

Praktisk information til dit besøg i Lund

Transport

Med bil kommer du til Lund over Øresundsbroen. Via E20 er der ca. 35 km, når du er kørt af broen. Lige så nemt er det med Øresundstog fra København. Her er rejsetiden ca. 55 minutter, og der er afgang hvert 20. minut i dagtimerne.

Som nævnt kan Lunds gamle bydel og dermed de fleste seværdigheder opleves til fods.

Overnatning

På trods af byens størrelse har Lund et stort antal overnatningssteder, der selvfølgelig servicerer turisterne, men i lige så høj grad universitetet.

Mange af de store hotelkæder er repræsenteret – f.eks. Radisson Blu Hotel, Scandic Star, Best Western Plus Hotell Nordic Lund og Clarion Collection Hotel Planetstaden, der alle får rigtig gode anmeldelser. Se hele det store udvalg af hoteller i Lund her.

Mad og drikke

Også når det gælder spisesteder er Lund utrolig alsidig. Du kan komme verden rundt gastronomisk – f.eks. kan du spise italiensk, japansk, libanesisk, thailandsk og selvfølgelig svensk/nordisk.

Prisniveauet på restauranterne i Sverige er yderst rimeligt og et sted, hvor du får rigtig meget for pengene.

Andre oplevelser

Udover Lunds mange historiske seværdigheder, så har byen også en stribe gode museer – f.eks. Lunds Konsthall, Historiska Museet og The Museum of Sketches.

Nyttige links til din rejse til Lund

• Hotel i Lund – Book med prisgaranti
• Miniferie eller weekendophold i Lund – Se tilbud her
• Busbilletter til Lund – Se afgange og priser her
• Lej en bil på rejsen – Sammenlign priser her
• Vær forberedt på rejsen – Alt til rejseapoteket
• Bøger og rejseguides – Køb dem online her
• Husk rejseforsikring – Få tilbud her
• Udenrigsministeriets rejsevejledning – Find den her

Kort over Lund

Svar på indlæg

Please enter your comment!
Skriv venligst dit navn her