Hjem Sverige Malmø – på den anden side af Øresund

Malmø – på den anden side af Øresund

+ praktisk information til dit besøg i Malmø nederst på siden

Selvom Malmø ligger lige derovre på den anden side af Øresund, så har jeg aldrig været der. Til gengæld har jeg adskillige gange hørt om byen, der som regel gør sig bemærket i medierne ved kriminalitet og bandekonflikter.

Men mon ikke Malmø er så meget andet? Bevæbnet med kamera og et åbent sind er jeg nu på vej over Øresundsbroen for at gå på opdagelse i Sveriges tredjestørste by.

Malmøhus

“Et slot i Malmø – det har jeg aldrig hørt om om”, siger min svenske bekendte. Det har jeg heller ikke, så hvorfor ikke begynde vores rundtur ved Malmøhus Slot, der har direkte forbindelse til Danmark. Det er her, vi går rundt nu for at indfange historiens vingesus fra dengang Skåne var en del af det danske rige.

Det var Erik af Pommeren, der i 1434 opførte et fort her. Da Den Kongelige Danske Mønt flyttede til stedet blev fortet kaldt Møntergården. Kun en lille del af de oprindelige bygninger står tilbage, og udformningen af det nuværende Malmøhus er fra den ombygning som Christian 3. stod bag i årene 1537 til 1542.

malmø
Malmøhus, der er grundlagt af Erik af Pommeren

Det var her, man gik væk fra den klassiske middelalderarkitektur til fordel for den nye renæssancestil, hvor forsvar og beboelse blev adskilt.

De fire runde tårne indeholdt kanoner, der både fungerede som en del af rigets forsvar, men også som en trussel mod de skibe, der prøvede at undgå at betale Øresundstold som den danske konge tjente styrtende med penge på.

Da Skåne kom under den svenske krone i 1658 blev Malmøhus en yderst vigtig militær forpost. Bl.a. voldgraven og bastionerne blev tilføjet i denne periode, og det var en af årsagerne til, at svenskerne kunne holde den danske ærkefjende ude ved et angreb i 1677.

Som årene gik mistede Malmøhus sin betydning som militært anlæg. I slutningen af 1700-tallet blev det tidligere slot og fort brugt som fængsel. I 1870 raserede en brand, hvor en del bygninger blev ødelagt, men Malmøhus blev genopbygget og er i dag hjem for Malmø Museum og Malmø Kunstmuseum.

Vi tager selvfølgelig et kig i slotsgården og besøger museerne, der primært handler om natur og historie, men der er mange andre ting på programmet i de skiftende udstillinger.

malmø
Imponerende Turning Torso

Turning Torso

En af Malmøs nyere attraktioner er den såkaldte Turning Torso – et imponerende snoet højhus, der på vej op i skyerne synes at dreje om sin egen akse. På vej fra Malmøhus til byens gamle havneområde får vi hurtigt øje på den særprægede bygning, der på rekordtid er blevet berømt og indeholder lejligheder og konferencecenter.

Turning Torso skiller sig markant ud i en ucharmerende og atmosfæreforladt bydel, der minder alt for meget om vores egen Ørestad. Dvs. tomme gader og et hav af bygninger i alle mulige stilarter, der råber til hinanden. Heller ikke i Malmø har man formået at inddrage det gamle havneområde i den eksisterende by.

Det er den spanske arkitekt Santiago Calatrava, der har tegnet Turning Torso efter idé af Johnny Örbäck – den tidligere chef for HSB, som står bag projektet. Örbäck havde set en skulptur af et menneske kaldet Twisting Torso, som han præsenterede for Calatrava, der udover at være arkitekt også er skulptør.

Turning Torso stod færdig i 2005 og er med sine 54 etager og højde på 190 meter Skandinaviens højeste bygning. Højhuset er hurtigt blevet Malmøs vartegn og en populær attraktion. Vi ser adskillige busser med turister, som foreviger Turning Torso, der er helt perfekt til både selfies og et opslag på Instagram.

malmø
Stortorget – centrum i Malmøs gamle bydel

Malmøs gamle bydel

Åbne plader, Hyggelige gader og skønne huse fra en tid, der var engang. Den gamle bydel er Malmøs mest charmerende område, og her går vi i hælene på lokale og turister, der shopper eller spiser på en af de mange restauranter.

Stortorget er det naturlige centrum. En stor plads flankeret af herlige gamle huse med masser af udsmykninger og fine detaljer. I et af dem ligger apoteket Lejonet, der er opført i 1896 i nyrenæssancestil. Vi går indenfor og det er som at træde ind i en tidslomme fra dengang man gjorde noget ud af interiør og indretning.

Det siges, at Lejonapoteket i Malmø ved indvielsen var næsten lige så stort som det kejserlige apotek i Moskva. Bygherre var apoteker John Tesch, der som noget helt ekstraordinært forlangte en elevator fra butikken op til hans overdådige lejlighed.

Stortorget kan dateres tilbage til 1538, hvor borgmester Jørgen Kock påbegyndte arbejdet af det torv, der i mange hundrede år frem skulle blive Malmøs centrum. Her lå datidens rådhus og statuen af Kong Karl Gustav X, der som bekendt generobrede Skåne fra Danmark, står midt på pladsen.

malmø
Indenfor på det flotte apotek Lejonet

Malmøs gamle bydel kan nemt sammenlignes med en af Danmarks større og ældre byer. Torvet er centrum og herfra er der gågade med butikker og spisesteder på begge sider. Der er som regel også mindre sidegader, og det er via en af dem, vi kommer til Lilla Torget.

I første omgang er det dog ikke de charmerende bindingsværkshuse, der fanger vores opmærksomhed, men den lille træskomager. Jo, den slags findes åbenbart endnu – i hvert fald i Sverige. Hvor er det fantastisk, at der stadig er nogle, der holder fast i det gode gamle håndværk.

Som navnet antyder er Lilla Torget ikke særlig stor, men de gamle huse vidner om en tid, der var engang. Torvet er fra 1590, hvor det blev brugt som handelsplads. Mod øst lå fiskehandlerne, mod vest slagterne, mod syd bagerne og mod nord gadehandlerne. I dag er her stadig masser af liv i form af caféer og restauranter.

Lilla Torget er en lille afstikker fra den travle gågade Södergatan, der forbinder Stortorget med Gustav Adolf Torg. Torvet er opkaldt efter kong Gustav Adolf lV, der har haft stor indflydelse på den måde Malmø ser ud i dag.

I 1804 besluttede kongen at rive de gamle bymure ned for at udvide byen. Nye veje og bydele så dagens lys, og det var i disse år Gustav Adolf Torg blev etableret. I dag er det en af Malmøs største pladser med skulpturer, fontæner og små afgrænsede plæner.

Gamle charmerende huse på Lilla Torget

Via Kungsparken tilbage til Malmøhus

På mange måder ligner Malmø Danmark, men der er en væsentlig og afgørende forskel: prisniveauet. Det bliver lysende klart, da vi spiser en fremragende frokost på restaurant Atmosfär. 220 kr. betaler vi for et måltid, der i Danmark ville koste det dobbelte.

Vi har for en kort stund forladt den gamle bydel og er nu på vej tilbage til Malmøhus. Vi passerer endnu en af de små broer over kanalerne, der minder os om, at byens historiske centrum ligger på en ø. Til højre for os har vi den gamle kirkegård og til venstre Kungsparken, der er et af Malmøs skønne åndehuller.

Det samme er Malmøhus Slotshave. Et pragtfuldt og imponerende blomsterhav kommer os i møde, og ved den lille cafe er der en snert af kolonihavestemning. Slotshaven er ikke kun blomster, men også grøntsager og frugttræer. Det er et sted, hvor den skandinaviske sommer viser sig fra sin bedste side.

Det er også ved Slotshaven, vi kan se bagsiden af Malmøhus. Vores rundtur i Malmø er slut, og selvom jeg ikke helt vidste hvad jeg skulle forvente, så er jeg positivt overrasket.

Sveriges tredjestørste by ER andet end kriminalitet og bandekonflikter. F.eks. spændende historie, en charmerende gammel bydel og ikke mindst et superlavt prisniveau, der giver shoppere og madelskere rigtig meget for pengene.

Har du fået lyst til selv at besøge Malmø, så kan du finde praktisk information under billedet.
Masser af farvestrålende blomster i Slotshaven

Praktisk information til dit besøg i Malmø

Transport

Der er ca. 42 km fra København til Malmø. Det er forholdsvis dyrt at køre over Øresundsbroen, og bor du i Københavnsområdet kan det måske bedre betale sig at tage toget eller Flixbus. Begge kører fra Københavns Hovedbanegård til Malmø Centralstation, der ligger midt i byen ikke langt fra Stortorget.

Spisesteder

Malmø har en række glimrende restauranter, hvor du som nævnt får rigtig meget for pengene. Skal det være gourmet, så kan du vælge Årstiderna på Frans Suellsgatan. Her er køkkenet skandinavisk/svensk og du har mulighed for at prøve en nordisk menu.

Vi har også prøvet Atmosfär på Fersens Väg. Også her er køkkenet skandinavisk med et twist af fransk bistro.

Overnatning

Har du brug for overnatning i Malmø, så får disse hoteller gode anmeldelser og tilbyder mulighed for parkering:

Mayfair Hotel Tunneln
Clarion Hotel Malmø Live
Radisson Blu Hotel

Flere steder kan du også finde pakketilbud med f.eks. overnatning, måltider eller andet inkluderet – f.eks. hos Risskov Bilferie eller Hotelspecials.dk. Er I mange, så kan et feriehus ofte være den billigste løsning.

Husk

Tjek udenrigsministeriet rejsevejledning til Sverige inden du tager afsted – den finder du her. Mangler du noget til ferien? Find ud af det på rejsegear.dk, der har et stort udvalg af rejseudstyr.

Kort over Malmø

Hygge ved den sydlige kanal
Den lille skomager på Lilla Torg

Svar på indlæg

Please enter your comment!
Skriv venligst dit navn her