Skal sommerferien holdes i Danmark, så prøv Halsnæs. Hvor ligger det, tænker du måske, og det kan jeg godt forstå.
Det lille hjørne af Nordsjælland gør ikke meget væsen af sig, men det er her, du bl.a. finder badebyen Liseleje, Danmarks ældste industriby Frederiksværk og fremadstormende Hundested med den hyggelige havn.
Jeg bor selv i Halsnæs, der har rigtig meget at tilbyde turisterne. Måske kender du Liseleje og nordkystens fantastiske strande, men der er mere at komme efter.
Du finder f.eks. spændende industrihistorie i Frederiksværk, der via kanalen har forbindelse til Danmarks største sø Arresø, hvor store naturoplevelser venter.
Mere unik natur får du ved kystskrænterne i Kregme og St. Karlsminde, der blev dannet ved sidste istid. Her i det kuperede landskab har du mulighed for bl.a. at spotte sjældne planter og møde Danmarks eneste fugleedderkop.
Halsnæs er omgivet af vand. Arresø, Kattegat og Roskilde Fjord. Der er aldrig langt til sø og hav. Det giver et særligt lys og følelsen af storhed og sjælero. Kunstnerne valfarter til Halsnæs, hvor de finder ligesindede, inspiration og smukke motiver.
Du skulle også finde vej til Halsnæs – læs bare her, hvad du kan opleve i dette spændende hjørne af Nordsjælland.
Nordkysten – strandliv på første klasse
De fleste turister, der besøger Halsnæs kommer for strandene. Eller rettere: Stranden. Fra Asserbo forbi Melby til Liseleje er der ca. fire kilometer ubrudt sandstrand ud til kattegat, hvor du har alle muligheder for at få den perfekte badeferie.
Stranden er lavvandet, og de høje klitter kan både sørge for læ og privatliv. Omkring Liseleje er der rigtig mange mennesker på varme sommerdage, men langs kysten finder du masser af øde strandområder.
Jo, selvfølgelig er der andre strande i Halsnæs. Vest for Liseleje ligger en række strandafsnit, som faktisk er bedre end den mere berømte kyststrækning. F.eks. Nødebohuse og strandene ved Galgebjerg og Gråstenvej. En lille hemmelighed.
Frederiksværk – hyggeligt byliv og spændende danmarkshistorie
Halsnæs hovedby er Frederiksværk, der gemmer på masser af spændende historie. Det er Danmarks ældste industriby, der er berømt for sin store produktion af bl.a. krudt og kanoner.
I årene 1717 til 1719 gravede man den første kanal fra Arresø til Roskilde Fjord. Det var vandkraften fra den kanal, der gjorde det muligt at opføre et krudtværk og nogle år senere et kanonstøberi. Der blev også produceret knive, sabler og ammunition.
På Krudtværksmuseet kan du lære mere om fremstillingen af krudt, og rundt om i byen ligger en lang række bygninger, der havde tilknytning til datidens industri.
F.eks. Gjethuset, det store kanonstøberi, Arsenalet og Projektilmagasinet og selvfølgelig Skjoldborg, der blev opført i 1805 til englænderen Thomas English, som var valsemester på kobbervalseværket.
På en tur rundt i Frederiksværk (der arrangeres guidede rundture) vil du også se de hyggelige kanaler, der giver byen atmosfære. Du kan selvfølgelig også selv tage på opdagelse i Frederiksværk – se et forslag til en byrundtur her.
Kulturarvsstyrelsen har udpeget Frederiksværk som et af 25 industriminder i Danmark, og byen er endda optaget på listen European Route of Industrial Heritage over vigtig industriel kulturarv i Europa.
Hundested Havn – kreativitet, god mad og hyggeligt havnemiljø
Yderst på Halsnæs ligger Hundested, hvor man som noget helt unikt har formået at kombinere fiskeri- og industrihavnen med det glade liv blandt lystsejlere og sommerhusgæster.
Om sommeren er Hundested Havn det naturlige samlingspunkt – omkring lystbådehavnen kan I både spille minigolf, spise god mad og få store isvafler eller bare nyde den skønne atmosfære.
I kan også shoppe. På Kajgaden og yderst på Kulturkajen holder kunstnerne til. Her er åbne værksteder og masser af flot kunsthåndværk. Det er også her, I kan besøge den populære sandskulpturfestival, der ligesom Kunst på Beddingen er en årlig tilbagevendende begivenhed.
Men Hundested har mere at byde på. Et stenkast fra lystbådehavnen ligger den skønne strand Trekanten ud til Kattegat, og ved siden af i det kuperede landskab kan I besøge Skansen, Knud Rasmussens Hus og Spodsbjerg Fyr, hvorfra udsigten er helt formidabel.
Halsnæs smukke natur
Halsnæs er i høj grad også smuk natur. Her ligger Danmarks største sø Arresø, der har et rigt fugleliv. I kan bl.a. spotte ørne, isfugle, rørsangere og nattergale. Der er også sat bævere ud i søen, og de har skabt et fantastisk landskab bag Dronningholm Borgruin, der er fra Valdemar den Stores tid.
Langs kysten ud til Roskilde Fjord ligger dramatiske kystskrænter, der blev skabt ved sidste istid. Ved St. Karlsminde er der flere gravhøje og langs Bakkestien, der løber fra Frederiksværk til Lille Kregme, kan I støde på sjældne planter som f.eks. svalerod og tjærenellike.
Ved Grønnesse Skov kan I opleve dådyr, og er I heldige også kronhjort. Om foråret er skovbunden dækket af et tæppe af ramsløg – det er smukt, men så er der jo lige lugten…
Melby Overdrev og Asserbo Plantage støder op til Tisvilde Hegn. Til sammen er det et af Danmarks største skovområder. Her kan I bl.a. besøge Troldeskoven med de ejendommeligt krogede træer og ved selvsyn se, hvordan sandflugten i 1500-tallet skabte det unikke landskab.
Lynæs – surfspot og en stor lystbådehavn
Lynæs er en lille by med en stor lystbådehavn, der ligger smukt med udsigt til kystskrænterne i St. Karlsminde. Det er et maritimt miljø med masser af spændende historie.
Lynæs er et gammelt fiskerleje, hvor ishuset og barkehuset vidner om en aktiv havn med proviantering og bådebyggeri. Bl.a. fremstillede man her den berømte Lynæsjolle, der kan spores tilbage til omkring 1820.
Det ER bare vandet, der er i fokus i Lynæs. Byen har længe været et populært område blandt surfere, men Lynæs Surfcenter tilbyder også kajakkurser og er blevet et samlingspunkt for vandsportsentusiaster fra nær og fjern.
Bonus: Halsnæs er perfekt til cykel- og vandreture
Den smukke natur og de kuperede landskaber gør Halsnæs perfekt til både vandre- og cykelferie. Der er adskillige gode ruter, men for cyklister vil de etablerede ruter 40 og 47 nok være mest interessante.
Rute 47 går langs Kattegats kyst forbi bl.a. Tisvilde Hegn, Asserbo Plantage, Melby Overdrev, Liseleje, Hyllingebjerg og Kikhavn til Hundested.
Herfra kan du tage rute 40 (Fjordstien) forbi Lynæs, Sølager, Grønnesse Skov, Frederiksværk for at følge Bakkestien gennem Lille Kregme til Kregme mod syd.
Vandreruterne er utallige. Strø Bjerge, Arrenakke, Kattegatkysten og Bakkestien ud til fjorden for blot at nævne nogle. I kan bo på en af Halsnæs campingpladser undervejs eller mere primitivt i shelter. Prøv f.eks. den flydende shelter ved Hvide Klint.
Mere interesseret i Halsnæs?
Klik ind på min side Mit Halsnæs, hvor du finder guides og inspiration til ferien. Her kan du få et overblik over spisesteder, aktiviteter, seværdigheder og overnatningssteder.
Du kan også finde forslag til f.eks. Halsnæs for børn og aktiv ferie i halsnæs. Mit Halsnæs er forholdsvis ny og vil blive udvidet løbende.