Det er ingen hemmelighed, at København er blevet et trendy og populært madmekka. Her går man ikke kun ud at spise for at få stillet sulten, men også for at prøve nye smage og tilberedninger kreeret af innovative kokke.
Konceptet ny nordisk mad, der blev startet af 12 skandinaviske kokke, har i den grad været med til at udvikle København som et paradis for madelskere. Konceptet har som mål at udbrede det nordiske køkken bl.a. ved brug af lokale og sæsonbetonede råvarer.
Når det drejer sig om at sætte København på det gastronomiske landkort, så skal vi heller ikke glemme Noma, der flere gange er kåret til verdens bedste restaurant og det stadig stigende antal spisesteder i Michelinguiden, hvor Geranium i den seneste udgave har opnået tre stjerner.
Danskerne har fundet ud af, at italiensk mad er andet end pizza, og at en durumrulle fra den lokale grill kun er en brøkdel af det tyrkiske køkken. Vi rejser ud i verden og lærer nye retter at kende og finder ud af, hvordan maden egentlig skal smage.
Der er uden tvivl kommet et helt nyt fokus på mad i Danmark, og måske er det lige præcis det, det er forskellen fra dengang til nu. En holdning til, hvad vi putter i munden og hvad der kan lade sig gøre. Vi lader os ikke nøje, men går efter kvalitet.
Jo, der sker noget på madfronten i Danmark og i særdeleshed i København, hvor nye restauranter skyder op som paddehatte, og hvor du kan komme verden rundt på det gastronomiske landkort. Læs bare med herunder, hvor jeg præsenterer 11 meget forskellige spisesteder i næsten alle prisklasser.
1 FAMO
Italieneren Fabbio Mazzon åbnede sin første restaurant i Saxogade i 2005. Tanken var at give gæsterne en italiensk spiseoplevelse, der ikke kun handlede om mad og vin, men også stemning og atmosfære. Fabbio har tidligere arbejdet på Era Ora, hvor han sikrede restauranten en michelinstjerne. Han valgte at fortsætte som selvstændig med et helt nyt koncept: FAMO.
Det er en rigtig god spiseoplevelse Fabbio giver sine gæster. Han importerer selv de bedste specialiteter fra Italien og kombinerer dem med friske råvarer i sæson. Jeg havde absolut en god oplevelse på FAMO i Saxogade, hvor jeg fik serveret fire skønne retter ledsaget af gode vine. FAMO er et uformelt sted, der serverer lækker mad til en fair pris.
I dag har Fabbio flere andre restauranter rundt om i byen – f.eks. FAMO Carne og FAMO Metro. FAMO Saxo ligger på Saxogade 3.
2 Norrlyst
De første restauranter, der hoppede med på den nye nordiske bølge var forholdsvis dyre. Sådan er det heldigvis ikke i dag. Et af de restauranter, der serverer fremragende ny nordisk mad til en overkommelig pris er Norrlyst, hvor køkkenchef Emil Eshardt-Nielsen huserer.
Vi taler om fire lækre retter til 425 kr. Det er kvaliteten taget i betragtning virkelig value for money. Du kan vælge mellem to menuer: med eller uden kød. Norrlyst bruger udelukkende råvarer af høj kvalitet og helst så lokale som muligt. Vinmenu kan tilkøbes.
Frokostkortet består af et udvalg af smørrebrød, og du kan slutte af med dessert eller danske oste. Norrlyst ligger på Kompagnistræde 8 og har åbent fra mandag til lørdag.
3 Hija de Sanchez
Få spisesteder er blevet hypet så meget som Hija de Sanchez. Der er tale om populære tacojoints, som er ejet af Rosie Sanchez, der kom til Danmark for at arbejde på Noma. Hun opdagede hurtigt, at vi danskere ikke kendte meget til ægte mexicansk mad, og bl.a. det inspirerede Sanchez til at åbne de små spisesteder i Kødbyen og Torvehallerne.
Hija de Sanchez er kendt for sine hjemmelavede tortillas, der er lavet med egenimporterede majs fra Mexico. Desuden bruger man lokale og friske råvarer, som helst skal være økologiske.
Hija de Sanchez laver tacos til fem stjerner, men så er der lige prisen! 35- 40 kr. pr. taco er ganske enkelt rasende dyrt – også selvom du vælger comboløsningen tre tacos til 100 kr. Hija de Sanchez’ taquerias ligger i Kødbyen og i Torvehallerne.
4 Il Mattarello
En ret behøver ikke have mange ingredienser for at smage godt. Det er Il Mattarello i Torvehallerne et godt eksempel på. Her får du enkle pastaretter lavet med kærlighed. Der er ikke tale om en klassisk restaurant, men et sted hvor du sidder på høje stole ved disken. Når vejret er til det, er der også siddepladser udendørs.
Il Mattarello laver deres egen økologiske pasta, og det er grundstenen i de enkle retter, der er aldeles glimrende. Dog var pastaen i min carbonara til den hårde side, men der skal nok være nogle, der synes de skal være sådan. Min medspisers spaghetti med tomatsauce var til gengæld præcis som den skulle være.
Prisen er også helt i orden og ligger i niveauet 110-150 kr. for en ret, men lidt pudsigt, at der betales 10 kr. ekstra for et drys ost på toppen. Vil du have lidt af det samme, men foretrækker en klassisk restaurant, så besøg Terra, der har samme ejere som Il Mattarello.
5 Kulturtårnet
Det ene af de ikoniske brotårne på Knippelsbro, der forbinder Københavns centrum med Amager, er i dag omdannet til kulturhus. Et ganske lille et af slagsen vel at mærke, men her kan du bl.a. deltage i udstillinger og intimkoncerter.
Du kan også spise i Kulturtårnet. I løbet af sæsonen kommer flere pop up-restauranter forbi tårnet, hvor du kan spise god mad med fin udsigt over havneområdet og en række af Københavns historiske bygninger. Bordreservation er et must – se mere på Kulturtårnets hjemmeside. Kulturtårnet ligger på adressen Knippelsbro 2, 1400 København K.
6 Mother
I Kødbyen ligger Mother, der er berømt for sine pizzaer med surdejsbund. Det var fra begyndelsen et lidt hypet sted, der med sit enkle og til tider lidt rå udtryk gav associationer til London eller New York.
Pizzabundene er bestemt glimrende – selv jeg, der ellers aldrig spiser kanten på en pizza snupper lige et stykke mere. Til gengæld er der ikke altid styr på fyldet – jeg fornemmer, at det af og til går lige stærkt nok hos Mother. Der er andre ting på menukortet. F.eks. pasta, panini og et udvalg af antipasti – småretter til deling.
I weekenden tilbyder Mother en populær brunch. Restauranten har et fint vinkort, men du kan også få øl under eget navn brygget på gæren fra surdejen! Mother er et uformelt sted, der også har siddepladser udendørs, når vejret er til det. Mother ligger i Høkerboderne 9-15.
7 Hansens Gamle Familiehave
Så skal vi til noget helt andet. Til Frederiksberg og Hansens Gamle Familiehave, der har bespist københavnerne siden midten af 1800-tallet. De gamle familiehaver på Frederiksberg er et stykke danmarkshistorie, og Hansens Have er den ældste af dem alle.
Menukortet består af smørrebrød og klassiske retter som bl.a. bøffer, schnitzler, mørbradgryde og flæskesteg. Der er mulighed for at bestille det store kolde bord (min. 4 personer) og menuer sammensat af køkkenet. På Hansens Gamle Familiehave får du god gammeldags dansk mad i uformelle omgivelser. Restauranten ligger på Pile Allé 10-12 på Frederiksberg.
8 Wokshop
Generelt er det lidt af en skuffelse at spise asiatisk i Danmark. Der er dog få glimrende steder i København, hvor du også finder kæden Wokshop. Restauranten i Ny Adelgade er et uformelt sted med en indbydende indretning, der adskiller sig væsentligt fra de fleste af de thailandske restauranter i Danmark, jeg har besøgt. På en eller anden måde er den stilren med et touch af Østen.
Rigtig mange af de retter du kender fra din ferie i Thailand er også på menukoret hos Wokshop. Vi taler bl.a. om pad thai, tom yam og et pænt udvalg af curries. Maden er god og især er stedet en rigtig god deal til frokost. 75 kr. giver jeg for min røde karrypasta, og i forhold til prisniveauet i det øvrige København, er det virkelig value for money.
Wokshop skal absolut have min anbefaling. En snert af Thailand i Danmark, hvor du udover den glimrende mad også kan få øl som var vi i Asien – f.eks. Tiger og Singha. Wokshop ligger bl.a. i Ny Adelgade 6.
9 Gorm’s Pizza
Smag og oplevelsen af værdi for pengene er selvfølgelig forskellig fra person til person. Selv er jeg ikke synderlig begejstret for Gorms Pizza, men det er andre tilsyneladende. Gorm Wisweh har i hvert fald stor succes med sine pizzaer, der er kendetegnet ved sine ultratynde bunde lavet af koldhævet økologisk surdej.
Oven på bunden kan du vælge forskelligt slags fyld, og det er måske her, jeg har været uheldig den ene gang jeg har besøgt Gorms.
Køkkenet var ultranærige med fyldet, og min pizza var ikke i nærheden af at ligne dem, der bliver vist frem på hjemmeside og instagram. Og så er vi tilbage ved værdi for pengene – Gorms Pizza er i mine øjne alt for dyr i forhold til hvad man får. Gorm’s Pizza ligger bl.a. i Magstræde 16, Nyhavn 17 og i Torvehallerne.
10 Kontiki
Beliggenhed, beliggenhed, beliggenhed. Ejendomsmæglernes mantra når der skal sælges huse gælder også for bl.a. barer, hoteller og restauranter. Den udendørs Kontiki Bar, bygget i træ, ligger pragtfuldt i Københavns kanaler, og netop beliggenheden gør stedet til et godt valg til en frokost såvel som en drink eller et glas vin, når vejret er til det.
Maden er en slags Danmark møder Middelhavet. Tænk pesto, tapas, oliven og tagliatelle, men også sild, frikadeller og klassiske kødudskæringer. Menukortet skifter med årstiden, og der er fokus på økologi og bæredygtighed. Kontiki Bar ligger på adressen Takkelloftvej 31.
11 Halifax Burger
Tanken bag Halifax er at lave burgere med gode råvarer serveret i uformelle omgivelser. Generelt er der ikke noget at udsætte på kvaliteten, men prisen er absolut i den dyre ende. 105 kr. for min 150 g burger er bare for meget og hertil skal købes dip og tilbehør. Igen: det er dyrt – 36 kr. for en underkop fritter og 15 kr. for aioli og chipotlemayo! Det er det rene vanvid.
Halifax’ burgere har navne efter byer – f.eks. Zürich, Liverpool, Berlin, Biarritz og København. Ingredienserne varierer selvfølgelig, men du kan skifte bolletype og selv vælge størrelsen på bøffen, der også kan laves med kylling og i vegetarudgaver. Du kan også få burgerbowls og burger/burgermenu til børn på Halifax’ restauranter.
Min København-burger var med bl.a. tomat, aioli, chipotle, cheddar og syltede agurker. En glimrende burger, der desværre indeholdt et helt råt fed hvidløg – ikke så lækkert! Halifax Burger ligger bl.a. i Larsbjørnsstræde 9 og på Vesterbrogade 72.
Nyttige links til dit ophold i København
Flere oplevelser i København
København er proppet med oplevelser af enhver art. Kommer du fra provinsen og har nogle dage i hovedstaden, så vil jeg anbefale dig at læse indlægget København på 2 eller 3 dage – det skal du opleve.
En by af Københavns størrelse tiltrækker selvfølgelig en lang række events som koncerter, udstillinger og sportsbegivenheder. Hvad der sker under dit ophold, kan du se hos Visitcopenhagen.
Mad og drikke
København mangler ikke gode spisesteder. Du kan se mere i indlægget Tre gode madsteder i København, der tilbyder mad fra hele verden. Perfekt, hvis I er flere, der vil prøve noget forskelligt.
Som bekendt er prisniveauet på mad og drikke i København forholdsvis højt. Det er der heldigvis råd for. Jeg anbefaler at besøge Early Bird, hvor du kan få 1/3 skåret af prisen på en lang række toprestauranter.
Du kan også besøge Go Dream, der som regel tilbyder rigtig gode deals på madoplevelser i København – f.eks. på Michelinrestauranter.
Overnatning
Søger du overnatning i København, så kan du som altid finde et kæmpe udvalg på hotels.com og booking.com, der har de laveste priser.
Det er en god idé også at tjekke pakketilbud hos f.eks. Risskov Bilferie og Hotelspecials.dk, der ofte har nogle rigtig gode deals.