Hjem Europa Tre gode madsteder i København

Tre gode madsteder i København

0

Det er ingen hemmelighed, at København er blevet et trendy og populært madmekka. Her går man ikke kun ud at spise for at få stillet sulten, men også for at prøve nye smage og tilberedninger kreeret af innovative kokke.

Konceptet ny nordisk mad, der blev startet af 12 skandinaviske kokke har i den grad været med til at udvikle København som et paradis for madelskere. Konceptet har som mål at udbrede det nordiske køkken bl.a. med brug af lokale og sæsonbetonede råvarer.

Vi skal heller ikke glemme Noma, der flere gange er kåret til verdens bedste restaurant og det stadig stigende antal spisesteder i Michelinguiden, hvor Geranium i den seneste udgave har opnået tre stjerner.

Danskerne har fundet ud af, at italiensk mad er andet end pizza, og at en durumrulle fra den lokale grill kun er en brøkdel af det tyrkiske køkken. Vi rejser ud i verden og lærer nye retter at kende og finder ud af, hvordan maden egentlig skal smage.

Der er uden tvivl kommet et helt nyt fokus på mad i Danmark, og måske er det lige præcis det, det er forskellen fra dengang til nu. En holdning til, hvad vi putter i munden og hvad der kan lade sig gøre. Vi lader os ikke nøje, men går efter kvalitet.

Jo, der sker noget på madfronten i Danmark og i særdeleshed i København, hvor nye restauranter skyder op som paddehatte, og hvor du kan komme verden rundt på det gastronomiske landkort.

Tre af de steder i København, der ville være et særsyn for blot 15-20 år siden er Kødbyen, Torvehallerne KBH og Broens Gadekøkken. Steder, hvor du får god mad og som efter min mening er perfekte på varme sommerdage, hvor det summer af liv.

TorvehallerneKBH

Ved Israels Plads, hvor Københavns gamle grønttorv lå, åbnede TorvehallerneKBH i 2011. Her er ikke kun spisesteder, men også mulighed for at købe delikatesser og masser af friske råvarer som f.eks. ost, kød, fisk, frugt og grønt.

Det er lige præcis sådan et sted København har manglet, og det er vel ikke helt forkert, at det er den slags specialforretninger, der ikke kan overleve i byerne som nu findes i det skønne madmekka i hjertet af København.

Torvehallerne oser af kvalitet. Her er bl.a. lækre pølser, tapenader og olivenolier i god kvalitet. Du kan også finde lækkert bagværk, kaffepushere og selvfølgelig har hallerne sin egen vinbar. Og så er der alle de gode spisesteder, hvor der virkelig er noget for enhver smag.

Værd at fremhæve er f.eks. Hija de Sanchez – ejet af Rosio Sanchez, der tidligere var på Noma, men som i dag har åbnet egne spisesteder med tacos i verdensklasse. Jeg er også vild med Lê Lê’s vietnamesiske gadekøkken, men du finder også filialer af Gorms Pizza og Lasse Andersens Grød.

Som i et andet gadekøkken kan du plukke lidt fra de forskellige stader og spise en lækker treretters menu med forret, hovedret og dessert. Sidstnævnte kan bl.a. Is a Bella (der serverer hjemmelavet italiensk is) eller Grannys House ejet af Katrine Foged Thomsen kendt fra Bagedysten sørge for.

TorvehallerneKBH ligger ved Israels Plads centralt i København blot få meter fra Nørreport Metro og S-tog station.

Kødbyen

Også kaldet The Meatpacking District (for at tiltrække udenlandske turister), har Københavns gamle kødby forvandlet sig fra lager, slagtehal og engroshandel til et hipt sted at spise og drikke.

Københavns gamle kødby (kaldet den brune kødby) blev grundlagt i 1878 omkring den nuværende Øksnehal. I starten ar 1930’erne opførte man den hvide kødby i de bygninger, vi kender i dag. På daværende tidspunkt var det et af Københavns travleste steder, hvor store ladninger af slagtedyr dagligt kom til hallerne. Det anslås, at bl.a. 190.000 kalve og 350.000 svin blev slagtet her årligt.

Det var i 2005 Københavns Kommune besluttede at omdanne den gamle Kødby til erhvervsområde med fokus på bl.a. kød. Siden er det gået stærkt, og Kødbyen var allerede hip inden rejsebogsforlaget Lonely Planet i 2017 udnævnte Vesterbro (godt hjulpet på vej af Kødbyen) som en af verdens 10 mest coole bydele.

Der er stadig engroshandel og en stribe butikker med specialvarer i Kødbyen. Et af de steder, der kombinerer kødudsalg med restaurant er Fleisch, der også fungerer som bar. Andre bemærkelsesværdige spisesteder er Cocks & Cows, der fire gange har vundet prisen for byens bedste burger hos AOK, Hija de Sanchez med de lækre tacos og selvfølgelig Kul og Kødbyens Fiskebar, der har fået en Michelinstjerne.

Kødbyen med de lidt intetsigende hvide bygninger og til tider barske interiør er bestemt ikke Københavns hyggeligste sted, men her kan du både spise, sippe cocktails, smage hjemmebrygget øl og feste igennem. Uden at fornærme nogen, så er der flere steder ikke helt samme fokus på kvalitet som i Torvehallerne – vi er i hvert fald blevet skuffede et par gange.

Kødbyen ligger på Vesterbro og der er indgang fra bl.a. Halmtorvet/Sønder Boulevard ca. 10 minutters gang fra Københavns Hovedbanegård.

Broens Gadekøkken

Copenhagen Street Food på Papirøen (der nu er lukket) var de første til at bringe gadekøkkenet til København. Personligt var jeg ikke begejstret – måske fordi jeg sammenligner med de asiatiske gadekøkkener, hvor maden både er billig og original.

Sådan var det ikke på Copenhagen Street Food, der havde svært ved at håndtere den store succes. Det var sådan et sted, hvor man ikke blev set som kunde, men som særligt udvalgt til at få lov til at spise i staderne. Jeg er derfor spændt, da jeg besøger Broens Gadekøkken, der er et samarbejde mellem Noma og netop Copenhagen Street Food.

Lad mig bare slå fast, at Broens Gadekøkken er væsentlig hyggeligere og har bedre mad end Copenhagen Street Food. Stader, der er værd at tjekke er selvfølgelig Gasoline Grill, der blev noget nær verdensberømt, da det store businessmedie Bloomberg smed grillen på top 27-listen over verdens bedste burgersteder.

Hos Kejser Sausage laver man gourmet-hot dogs og Nørrebro-restauranten California Kitchen har også en stade ved Broens Gadekøkken. Til gode har jeg at prøve Mak-cik by IBUs spareribs – de ser afsindig lækre ud. I alt er her ca. 20 stader inklusive vinbar og steder, hvor du kan smage øl fra udvalgte mikrobryggerier.

Broens Gadekøkken ligger på Strandgade 95 på Amager. Fra Nyhavn er det blot en fem minutters gåtur via den nye Inderhavnsbro.

Svar på indlæg

Please enter your comment!
Skriv venligst dit navn her