Hjem Danmark Stevns Klint – unik verdensarv på Sydsjælland

Stevns Klint – unik verdensarv på Sydsjælland

+ praktisk information til dit besøg ved Stevns Klint nederst på siden

stevns klint

Stevns Klint er ikke bare et geologisk vidunder, men også spændende koldkrigshistorie. Det smukke område på Sydsjælland er fuld af oplevelser og kræver flere dage, hvis du vil have det hele med.

Det er selvfølgelig muligt at besøge Stevns Klint på en dagsudflugt, men her er det en god idé at sætte sig lidt ind i, hvad præcis man vil opleve.

Tag med til Stevns Klint og få et overblik over seværdigheder og hvad du kan forvente. Nederst på siden er der masser af praktisk information til dit eget besøg ved klinten.

Stevns Klint

Planterne gik ud, økosystemet brød sammen og over halvdelen af jordens arter blev udslettet. For 65,5 millioner år siden ramte en asteroide jorden, og det fik katastrofale følger. Eksplosionen udløste jordskælv og tsunamier, mens et tykt lag støv lagde sig som en dyne i atmosfæren.

Det bedste sted i hele verden at se spor efter den voldsomme begivenhed er her ved Stevns Klint. Det såkaldte fiskeler fortæller om en afgørende periode i Jordens historie, og det har givet klinten en plads på UNESCOs verdensarvliste.

Forskere valfarter til Sydsjælland for at bliver klogere på begivenheden, men har du ligesom jeg ikke den store forstand på geologi, asteroider og fiskeler, så fortvivl ikke.

Trampestien følger stort set klinten fra Rødvig til Bøgeskov Havn

Stevns Klint er et utrolig smukt sted og selvom det bestemt kan anbefales at sætte sig lidt ind i, hvad der gør området så specielt, så er det bare om at nyde en fantastiske natur

Jeg har besøgt Stevns Klint flere gange, men af en eller anden grund aldrig ved Højerup. Indtil nu. Her ved den lille by ligger et af de mest spektakulære steder ved klinten. Gl. Højerup Kirke er sandsynligvis opført sidst i 1200-tallet, og dengang lå den et par hundrede meter inde i landet.

Langsomt gnavede havet sig ind i klinten – så meget, at kirken blev lukket i 1910 pga. fare for nedstyrtning. 18 år senere, i 1928, styrtede dele af kirken og kirkegården i havet. I dag er klinten omkring den resterende del af kirken sikret, og det giver mulighed for at stå på den lille balkon og næsten svæve ud over Stevns Klint.

Det er også ved Højerup, du har den bedste mulighed for at se fiskeleret. 100 meter syd for kirken kan du bruge kikkerten til at få øje på det på klinten. Ved siden af kikkerten er der lavet en lille boks med eksempler på fiskeleret – så ved du, hvad du skal kigge efter.

Højerup er et af de steder, hvor du kan gå ned på stranden. Det kan du også ved det nedlagte Holtug Kridtbrud, der gemmer på sjældne planter, men også dyr som stor vandsalamander og mulighed for at finde fossiler af bl.a. hajer og søpindsvin.

Stevns Klint er også imponerende fugleliv. Ved Mandehoved, der er et populært sted for naturfotografer, kan du se fugletræk og spotte sjældne arter. Især er Stevns Klint kendt for sine mange rovfugle, der bl.a. tæller høg, ørn og falk.

Dramatisk natur ved Stevns Klint

Koldkrigshistorien

Stevns Klint er ikke bare unik geologi og smuk natur. Lige præcis her lå flere militære anlæg, der både skulle overvåge fjenden og forsvare Danmark ved et eventuelt angreb.

Under den kolde krig var Sovjetunionen den store fjende, og det er således ikke tilfældigt, at det var her, forsvaret placerede sine anlæg. Danmark var yderste skanse mod øst, og på klinten højt oppe over Østersøen fulgte man nøje med i Warzawa-pagtens bevægelser.

Det bedste sted at høre mere om Danmarks forsvar og opgaver er på Koldkrigsmuseum Stevnsfort. Her kan du se militære køretøjer og en ægte missilbase, men hovedattraktionen er en tur ned i de underjordiske rum og gange, hvor guider kan fortælle spændende og hidtil ukendte historier om tiden under den kolde krig.

Ved Stevns Fyrcenter er der stadig spor efter det HAWK missilbatteri, der var en del af Københavns forsvar. Det gamle militæranlæg er i dag åbent for offentligheden og byder på en fast udstilling om Stevns Klint.

Også ved Mandehoved lidt længere mod nord er der spor efter den kolde krig. Her lå en radarstation og lidt længere inde i landet et batteri NIKE-raketter. Militærets gamle bygninger står der stadig – bl.a. et tårn, der nu er overtaget af fuglekiggere.

Stevns Klint – et fantastisk sted

Stevns Klint er en af få seværdigheder i Danmark på UNESCOs Verdensarvliste. Et unikt sted, der forståeligt nok tiltrækker en lang række forskellige besøgende fra hele verden. Geologer, vandrere, naturelskere, fuglespottere, historieinteresserede og alle dem, der rejser for at sætte kryds ved stederne på verdensarvlisten.

Selv har jeg som nævnt besøgt Stevns Klint en del gange. Det er et område, jeg aldrig rigtig bliver færdig med. Både naturen og koldkrigshistorien er noget helt for sig selv og værd at køre efter. Jeg kommer i hvert fald gerne tilbage.

Har du fået lyst til selv at besøge Stevns Klint, så lan du finde praktisk information under billedet.
stevns klint
Gammel radar ved Mandehoved

Praktisk information til dit besøg ved Stevns Klint

Stevns Klint dækker et større område fra Rødvig i syd til Bøgeskov Havn i nord. Hvor du vil opleve klinten er selvfølgelig helt op til dig. Bemærk dog, at Stevns Klint bliver markedsført som lige dele geologi og koldkrigshistorie.

Begge dele er superspændende, og selv hvis du kun vil opleve de vigtigste steder og seværdigheder, så er én dag ikke nok.

Besøg Stevns Klint

Hvordan besøger jeg Stevns Klint? Det spørgsmål sidder du måske med. Det gjorde jeg i hvert fald, da jeg skulle lave research til dette indlæg. Det er ikke nemt at lave en guide til et område, der er så stort som her.

Man er dog kommet rimeligt i mål. Især efter åbningen af Stevns Klint Experience – et nyt museum, der er et rigtig godt sted at starte. En anden vigtig side på stevnsklint.com er nok siden om parkering. Herfra kan du så overveje, hvordan du kommer rundt.

Som nævnt har jeg besøgt området nogle gange, og det er egentlig ganske nemt at se de forskellige seværdigheder.

At komme rundt ved Stevns Klint

Du kan komme rundt i området på flere måder. Mest nærliggende er det at køre fra sted til sted, men ved nogle seværdigheder er der kun få eller slet ingen parkeringspladser.

De mest energiske går ad trampestien, der stort set følger klinten fra Bøgeskov Havn i nord til Rødvig i syd. Når jeg skriver stort set, så er det fordi, at stien her og der tager en afstikker ind i landet. Primært fra fyrcentret op til Mandehoved, hvor man skal udenom Stevns Kalkbrud.

Også fra Mandehoved til Holtug Kridtbrud kommer man væk fra kysten, men det er en kortere tur. Det kan absolut anbefales, at gå ad trampestien fra nord til syd eller omvendt. Du kan så tage den såkaldte klintebus tilbage til dit udgangspunkt.

Klintebussen kører ca. tre gange i timen i begge retninger. Du kan stå af og hoppe på en anden bus som det passer dig. En fin måde at komme rundt og så er det tilmed gratis.

Du har også mulighed for at leje en cykel. Stevns Klint samarbejder med Donkey Republic, hvis app du kan downloade for at benytte dig af cyklerne.

Snup en overnatning eller to

Som nævnt er der oplevelser til flere dage ved Stevns Klint. Vælger du at snuppe en overnatning eller to, så er der kun ét rigtigt sted at bo: Stevns Klint Bed & Breakfast. Her bor du unikt blot få hundrede meter fra klinten og Gl. Højerup Kirke.

Ikke nok med at Stevns Klint Bed & Breakfast får gode anmeldelser, men du har et helt perfekt udgangspunkt for opleve Stevns Klint.

Andre muligheder for overnatning er at leje et sommerhus eller se efter pakketilbud hos f.eks. Risskov Bilferie.

Du kan også klikke ind på booking.com, der har et stort udvalg af overnatningssteder i området – f.eks. hoteller, lejligheder og bed & breakfast.

Balkon med udsigt i Gl. Højerup Kirke
Holtug Kridtbrud

Svar på indlæg

Please enter your comment!
Skriv venligst dit navn her