Hjem Danmark En tur rundt på Frederiksberg

En tur rundt på Frederiksberg

+ praktisk information til dit besøg på Frederiksberg nederst på siden

Hvor Frederiksberg ligger i dag, var der i 1600-tallet marker så langt øjet rakte. Her lå landsbyen Solbjerg, som blev nedlagt i 1620 af Christian 4., der lagde jorden ind under kongens nyanlagte ladegård.

Området blev dog senere bortforpagtet og bl.a. givet til Amagers hollandske bønder. Det var Christian 2., der inviterede hollænderne til Danmark, hvor de havde stor succes med at dyrke grøntsager til kongen. Af flere grunde kunne bønderne ikke betale deres skatter i 1698, hvor jorden blev taget fra dem til brug for kongens nybyggeri.

I 1699 besluttede Frederik 4. at opføre Frederiksberg Slot, der dengang som nu er et smukt pejlemærke i bydelen. Sammen med den hyggelige have er det med til at give området luft og selvfølgelig bidrage til den mondæne atmosfære, der altid har været en del af Frederiksberg.

Bydelen skiller sig ud ved at være en selvstændig kommune og samtidig en del af København. Kommer man ikke fra området, kan det være svært at se, hvor Frederiksberg starter og slutter, men sådan er det bestemt ikke for de lokale. De er i den grad bevidste om, hvilken bydel de bor i.

1  Frederiksberg Slot og Have

Som nævnt besluttede Frederik 4. at opføre Frederiksberg Slot i 1699. Kongen havde været på rejse i Italien og Frankrig, hvor han blev inspireret til at opføre et lystslot med tilhørende barokhave.

Kongen gav det navnet Friederichs Berg, hvor ordet berg sandsynligvis kommer fra det tyske berg=bjerg. Slottet er nemlig opført på toppen af nutidens Valby Bakke, der dengang må have været et markant sted i landskabet.

Frederiksberg Slot er udvidet og ombygget af flere omgange, hvor især Frederik 6. har sat sit præg på have og bygninger. Hans svagelige enke, Dronning Marie, opholdt sig en del på Frederiksberg og hun var efter sigende også den sidste kongelige beboer på slottet.

Slottets tilhørende have består af både søer, kanaler, åbne plæner og endda et kinesisk tehus. Frederiksberg Have er helt forståeligt populær blandt de lokale, der her finder et tiltrængt fristed i storbyen. Mens haven har åbent for offentligheden, så blev slottet i 1868 overtaget af Hærens Officersskole, hvortil der ikke er adgang.

Frederiksberg Slot set fra haven

2  Søndermarken og Cisternerne

Søndermarken var oprindelig en del af Frederiksberg Slots have. Den blev anlagt i barokstil i 1730’erne, men omlagt igen i årene 1785-1788. Her gik man væk fra det barokke udtryk til en mere have- og parklignende arkitektur i romantisk stil.

Ligesom Frederiksberg Have har også Søndermarken et kinesisk hus, men der har været flere andre bygninger, som med tiden er gået til. Et af de mere kendte steder i parken er Kildegrotten, der blev anlagt ved en naturlig kilde, men som også var en del af datidens havearkitektur.

Adam Oehlenschläger havde sin gang i Søndermarken, og han nævnte Kildegrotten i et af sine digte. Et helligt sted, der dengang var omgærdet af mystik. I 1852 blev Søndermarken åbnet for offentligheden og siden har byens borgere brugt parken til bl.a. motion, demonstrationer og hyggelige sammenkomster, når vejret tillod det.

I dag deler den stærkt trafikerede Roskildevej Frederiksberg Have og Søndermarken, der på en eller anden måde virker som to helt forskellige steder. Mens Frederiksberg Have er lidt mondæn, så ligger Søndermarken delvist op af det gamle arbejderkvarter Valby.

Søndermarken er også er hjem for Cisternerne. Det gamle vandreservoir under jorden er omdannet til et udstilingssted for samtidskunst. Et spændende og historisk sted med arrangementer og udstillinger.

Lille del af Søndermarken med nedgangen til Cisternerne

3  Københavns Zoo

På toppen af Valby Bakke og engang en del af Frederiksberg Have ligger Københavns zoo, der hører til blandt Europas ældste. Haven blev grundlagt i 1859 og var dengang ganske lille. De første dyr talte bl.a. høns, ugler og en skildpadde.

Allerede i 1879 kom de første elefanter til haven, og det var samme år, som man også begyndte at udstille mennesker fra fjerne egne. Siden da er der sket meget i Københavns zoo, som også er kendt for sit vartegn – zootårnet, der er fra 1905 og inspireret af Eiffeltårnet.

Indgangen til Københavns Zoo og i baggrunden det karakteristiske tårn

4  De gamle familiehaver

Særligt for Frederiksberg er de såkaldte familiehaver. Det var oprindelig små huse, der blev bygget til medarbejderne på Frederiksberg Slot, som her tjente en skilling på at sælge varme drikke og senere øl og brændevin med tilladelse fra kongen.

Bevillingerne blev givet i slutningen af 1850’erne og gik i arv i lige linje. De små haver var et sted for den jævne borger, der her kunne finde ro og adspredelse – et oplagt og populært mål til en søndagsudflugt med familien.

I dag ligger der stadig en lille håndfuld familiehaver på Allégade – i Krøgers Have, MG Petersens Familiehave og Hansens Familiehave serveres der traditionel dansk mad i hyggelige omgivelser.

frederiksberg
M.G. Pedersens Familiehave

5  Storm P. Museet

I hjertet af Frederiksberg, præcis hvor Allégade, Pile Allé og Frederiksberg Allé møder hinanden ved runddelen, ligger Storm P. Museet. Som navnet antyder handler det om Robert Storm Petersen, der bl.a. var maler og forfatter, men som nok er bedst kendt for sine humoristiske tegneserier.

Du kan se Storm P.s malerier og mange sjove tegneserier, der måske så dagens lys i det originale arbejdsværelse, som også er den del af museet. Der er både faste og skiftende udstillinger på det, der nok er Danmarks sjoveste museum.

Storm P. Museet

6  Haveselskabets Have

Det Kgl. Danske Haveselskab (i dag Haveselskabet) grundlagde i 1882 en have på Frederiksberg. Her kan du gå på opdagelse i den såkaldte inspirationshave, der indeholder flere mindre haverum med hver deres særpræg. Haveselskabet er en almennyttig forening, der også udgiver magasinet HAVEN.

Udover den flotte have, hvor du bl.a. kan besøge vandhaven og rosenhaven og opleve bassiner og pavilloner, så ligger der også et par smukke historiske bygninger – f.eks. Brøndsalen fra 1880.

Haveselskabets Have har mange flotte haverum

7  Værnedamsvej

Frederiksberg mangler hverken spisesteder eller vandhuller. Kan du ikke helt bestemme dig for, om du er til tapas, fransk, fancy asiatisk eller bare vil nyde et glas vin, så slå et smut forbi Værnedamsvej, der superhot lige nu.

Den lille gade, der ligger mellem Frederiksberg Allé og Gl. Kongevej, er som en magnet på alt fra hipstere, kreative og de, der bare gerne vil være, hvor det sker. Værnedamsvej er ikke kun mad og drikke – gaden har også lidt shopping.

Værnedamsvej er et hipt sted

8  Landbohøjskolens Have

Endnu en oase på Frederiksberg (og i København for den sags skyld) er Landbohøjskolens Have. Grundlagt i 1858 – dengang langt uden for København, har haven fungeret som læringssted for bl.a. landmænd og skovbrugere. Der er gratis adgang til den fine have, der er populær hos de lokale.

Landbohøjskolens Have – en dejlig oase på Frederiksberg

9  Frederiksberg Kirke

Frederiksberg Kirkegård ligger ved runddelen centralt i bydelen. Her kan du opleve den lille kirke, der er opført fra 1732 til 1734. Frederiksberg Kirke er tegnet af franskmanden Felix Dusart og skiller sig markant ud ved at være ottekantet. Som en sjov lille detalje kan det nævnes, at Adam Oehlenschlägers far var kirkens første organist.

Har du fået lyst til selv at besøge Frederiksberg, så kan du finde praktisk information under billedet.
Frederiksbergs ottekantede kirke

Praktisk information til dit besøg på Frederiksberg

Du kommer nemt til Frederiksberg med metroen. Bydelen har flere stationer og er betjent af linje 1 og 2 (Frederiksberg og Forum St.) og linje 3 (Frederiksberg Allé St.).

Frederiksberg har et hav af spisesteder i alle prisklasser. I Haveselskabets Have ligger f.eks. Mielcke & Hurtigkarl, men du kan klikke ind på Early Bird for at se efter ledige borde og samtidig spare 1/3 af prisen på en lang række restauranter i København.

Der ligger kun få hoteller på Frederiksberg. Mest kendt er nok Scandic Falkoner, men du kan også se nærmere på Hotel Sct. Thomas på Frederiksberg Allé, og så er det selvfølgelig også muligt at bo i lejlighed – se mere her.

Nyttige links til dit ophold i København

• Hotel i København – Book med prisgaranti
• Flybilletter til København – Sammenlign priser her
• Restauranter i København – Få 1/3 skåret af prisen på toprestauranter
• Miniferie i København – Se tilbud her
• Tag bussen til København – Se alle ruter hos Flixbus
• Oplevelser i København – Se det store udvalg her
• Lej en bil til ferien – sammenlign priser her
• Vær forberedt på rejsen – Alt til rejseapoteket
• Bøger og rejseguides – Køb dem online her

Kort over København og Frederiksberg

Svar på indlæg

Please enter your comment!
Skriv venligst dit navn her