Hjem Danmark Charmerende Nyhavn

Charmerende Nyhavn

+ praktisk information til dit besøg i Nyhavn nederst på siden

nyhavn
Det klassiske billede af Nyhavn

Det klassiske billede af Nyhavn i København er på en eller anden måde indbegrebet af Danmark. I hvert fald ifølge tusindvis af bloggere og instagrammere, der poster den ikoniske havnefront med de charmerende farverige huse, når de skal præsentere vores land.

Det kan godt være, at du tænker nå ja, sådan ser Danmark jo ud, men for udlændinge er et sted som Nyhavn bare helt specielt. Og man forstår det godt – i forhold til så mange andre større byer i verden, så ligner Nyhavn noget fra en eventyrfilm.

Rækken af farvestrålende huse på havnefronten er primært fra 1700-tallet. Nyhavn blev ikke ramt af Københavns store brande, og husene hører derfor til nogle af byens ældste.

Det gamle Nyhavn

Nyhavn er egentlig en kunstigt skabt kanal, der blev gravet af svenske krigsfanger i perioden 1671 til 1673. I gamle dage var der ikke megen charme ved Nyhavnskanalen, som den oprindelig blev kaldt. Det var en slags industrihavn med et rend af købmænd og arbejdere, der knoklede for deres løn.

Det ældste hus er fra 1681, men siden er der som bekendt skudt en hel række huse op på den såkaldte solside. Kanalens sydside var i høj grad domineret af Charlottenborg, hvis have i slutningen af 1700-tallet bl.a. blev brugt til at opføre nye bygninger.

Oprindelig hed det fine palæ Gyldenløves Palais efter Ulrik Christian Gyldenløve, der var generalløjtnant og et af Christian 4.s uægte børn. I år 1700 overtog dronning Charlotte Amalie palæet, som siden blev kaldt Charlottenborg.

På solsiden lå der efterhånden et betydeligt antal småhoteller, som primært husede søfolk. Det dannede grundlag for Nyhavn som forlystelseskvarter med beværtninger og letlevende piger.

nyhavn
Nyhavn er et populært sted om sommeren

I løbet af 1800-tallet blev Nyhavn primært anløbet af mindre skibe fra provinsen. De såkaldte paketbåde havde ikke kun gods med til hovedstaden, men også passagerer, der i høj grad indlogerede sig på de små hoteller langs kanalen.

Selvom skibene med tiden lagde til kaj andre steder i København, så var Nyhavn stadig sømændenes foretrukne sted. Det var her, de kunne slukke tørsten og møde prostituerede. Der har sandsynligvis ikke ligget bordeller i Nyhavn og det siges endda, at der på mange værtshuse var adgang forbudt for kvinder.

Nyhavn var også udgangspunkt for tusinder af udvandrere, der håbede på et bedre liv i Amerika. Mange af de store rederier havde kontorer i gaderne, og her kunne Nyhavns småhoteller og værtshuse passende bruges som tidsfordriv inden rejsen gik videre.

Tager du en kanalrundfart eller en guidet rundtur med start i Nyhavn, så vil du uden tvivl også høre historien om H.C. Andersen. Den verdensberømte digter og forfatter boede over en 20-års periode tre forskellige steder i Nyhavn. Først i nummer 20 og 67 og til sidst i nummer 18, der på det tidspunkt fungerede som pensionat.

nyhavn
Hygge på bolværket

Nyhavn i dag

I dag er Nyhavn en af Københavns mest populære seværdigheder. Sømænd og glædespiger er skiftet ud med en hær af turister og forretningsfolk, der har spenderbukserne på.

Nyhavn er absolut ikke det billigste sted at spise og få lidt at drikke, men du behøver ikke at besøge en af restauranterne for at opleve den fantastiske atmosfære – snup en høkerbajer på bolværket og lad livet passere forbi.

Udover husene, der er en attraktion i sig selv, så ligger der mange flotte træskibe i Nyhavn. De bliver passet og vedligeholdt på bedste vis og er med til at give kanalen atmosfære.

I starten af Nyhavn, ud mod Kgs. Nytorv, vil du se et stort anker, der er et mindesmærke for de ca. 1600 søfolk fra den danske handelsflåde, som mistede livet under 2. verdenskrig. Ankeret er fra 1857 og menes at stamme fra fregatten Fyn.

nyhavn
Spisestederne ligger på stribe i Nyhavn

Der skal nok være nogle, der synes, at Nyhavn er en turistfælde og et slags glansbillede af København, men opleve den hyggelige kanal, det skal du. Det er tilfældigvis også et sted med masser af historie, der risikerer at gå i glemmebogen, hvis vi allesammen vender Nyhavn ryggen.

Jo, vel er turisterne i overtal og vel er selfiestængerne fremme, men det gør jo ikke Nyhavns historie mindre interessant. Det er et stemningsfuldt sted og du kan samtidig besøge de mange gode seværdigheder lige ved siden af.

F.eks. Charlottenborg, Det Kgl. Teater og det nye skuespilhus, der ligger ved Ofelia Beach, hvor du kan tage en dukkert i havnen sammen med de lokale. Du skal selvfølgelig også prøve en kanalrundfart, og her er Nyhavn et rigtig godt udgangspunkt.

Har du fået lyst til selv at besøge Nyhavn, så kan du finde praktisk information under billedet.
Ud mod havnen er Nyhavn mere rolig

Praktisk information til dit besøg i Nyhavn

Nyhavn ligger centralt med masser af muligheder for overnatning og gode spisesteder. Det er som nævnt ikke det billigste sted at opholde sig, men du kommer nemt til dertil fra Københavns øvrige bydele med offentlig transport.

Tager du metroen står du af på Kgs. Nytorv Station. Herfra er der få hundrede meter til Nyhavn.

Vil du bo i området til en nogenlunde pris, så se nærmere på Hotel Bethel, der ligger lige ud til kanalen. Det gør 71 Nyhavn Hotel også, men til en helt anden pris. Til gengæld bor du i en charmerende gammel lagerbygning fra 1805.

Alternativt kan du se nærmere på Scandic Front, der ligger et stenkast fra Ofelia Beach. Hvor ellers kan du bo i centrum af København med mulighed for at snuppe en badetur i havet. Alle nævnte hoteller får selvfølgelig gode anmeldelser fra tidligere gæster.

I løbet af året er der flere arrangementer i Nyhavn. Julemarkedet er populært, men også Copenhagen Jazz Festival har som regel en scene ved ankeret.

I august er der sommermarked og en helt særlig og meget populær begivenhed er Sankt Hans Aften med musik og et flydende bål i kanalen.

Flere oplevelser i København

København er proppet med oplevelser af enhver art. Kommer du fra provinsen og har nogle dage i hovedstaden, så vil jeg anbefale dig at læse indlægget København på 2 eller 3 dage – det skal du opleve.

En by af Københavns størrelse tiltrækker selvfølgelig en lang række events som koncerter, udstillinger og sportsbegivenheder. Hvad der sker under dit ophold, kan du se hos Visitcopenhagen.

Mad og drikke

København mangler ikke gode spisesteder. Du kan se mere i indlæggene Spisesteder i København og Tre gode madsteder i København, hvor du kan få inspiration til hvor og hvad du skal spise i hovedstaden.

Som bekendt er prisniveauet på mad og drikke i København forholdsvis højt. Det er der heldigvis råd for. Jeg anbefaler at besøge Early Bird, hvor du kan få 1/3 skåret af prisen på en lang række toprestauranter.

Du kan også besøge Go Dream, der som regel tilbyder rigtig gode deals på madoplevelser i København – f.eks. på Michelinrestauranter.

Overnatning

Søger du overnatning i København, så kan du som altid finde et kæmpe udvalg på hotels.com og booking.com, der har de laveste priser.

Det er en god idé også at tjekke pakketilbud hos f.eks. Risskov Bilferie og Hotelspecials.dk, der ofte har nogle rigtig gode deals.

Kort over København

Svar på indlæg

Please enter your comment!
Skriv venligst dit navn her