I hjertet af København ligger Rosenborg Slot, der især er kendt for at huse kronjuvelerne. Det er et mindre slot, men med stor betydning, som i dag byder på en fantastisk samling af originale effekter såvel som et spændende indblik i danmarkshistorien.
Oprindelig opførte Christian 4. et lysthus på stedet 1606, men med årene blev det til et rigtigt slot. Historien fortæller, at Christian 4. fandt det daværende Københavns Slot umoderne. Kongen ønskede en mere passende bolig og opførte derfor et mindre lysthus med tilhørende park udenfor voldene.
Christian 4. følte sig så godt tilpas, at hans nye hjem blev udvidet til det renæssanceslot, vi kender i dag. Det stod færdig i 1633 og blev brugt som bolig for de danske konger frem til 1710, hvor Frederik 4. omdannede slottet til et slags museum.
Rosenborg Slot i dag
Rosenborg Slot er opført i nederlandsk renæssancestil. Det siges, at kongen selv har haft en vis indflydelse på slottets arkitektur og udformning. Christian 4., der som bekendt lod mange af Københavns mest berømte bygninger opføre, havde stor interesse for byggekunst og deltog ivrigt i arbejdet.
Det lille lysthus havde oprindelig kun to etager, men blev siden udvidet i både højden og længden. Omkring 1620 blev bl.a. de karakteristiske spirtårne tilføjet sammen med den etage, hvor Riddersalen ligger i dag. Det var også på dette tidspunkt, at Christian 4. for første gang brugte navnet Rosenborg.
Måske fik han idéen til navnet efter den store have, der blev anlagt samtidig med lysthuset. Det var både en lyst- og nyttehave, hvor der udover frugt og grønt med stor sandsynlighed har været er betragteligt antal roser. Haven blev også brugt til aktiviteter som f.eks. ringridning.
Rundt om Rosenborg Slot blev der anlagt en voldgrav. Den har ikke været brugt som forsvar af slottet, men var en del af datidens mode. Kongen kunne åbne og lukke vindebroen fra sit soveværelse – en sjov detalje. Mindre sjov er historien om Christian 4.s kommende svigersøn Frans Rantzau, der faldt i voldgraven og druknede.
Foran slottet anlagde man et barokt haveanlæg ved det, som i dag er eksercerpladsen. Et 180 meter langt orangeri blev opført, og her opbevarede man træer og planter om vinteren.
I slutningen af 1700-tallet, hvor de danske konger ikke længere brugte Rosenborg, groede haven til og orangeriet forfaldt. Det blev ombygget og er nu indrettet som kaserne for Den Kgl. Livgarde.
I fodsporene på Christian 4.
Samlingen er i fire etager med bl.a. kronjuvelerne i kælderen, kongernes gemakker i stueetagen og på 1. sal og øverst den flotte riddersal, der både rummer særudstillinger og de berømte tronstole.
Første rum er også et af Rosenborgs vigtigste. Vinterstuen er fyldt med spændende effekter, og det var her Christian 4. lå lit de parade. Det var kongens private værelse, der også er et af slottets mest velbevarede.
Jeg ser de flotte paneler, det astronomiske ur og trækker på smilebåndet over de små lydkanaler i gulvet. Det Kongelige Kapel spillede i kælderen, og via kanalerne kunne kongen lytte til musikken.
Jeg stikker hovedet indenfor i det lille skrivestue, hvor interiøret ligesom i vinterstuen er fra begyndelsen af 1600-tallet. Sådan er det også med kongens soveværelse, hvor han havde adgang til toilet og badeværelse. Det var i dette rum Christian 4. døde i 1648.
Denne del af slottet var kongens gemakker. Jeg er nu på vej videre og kommer til Marmorgemakket, der fungerede som soveværelse for Kirsten Munk – Christian 4.s anden hustru som han fik 12 børn med. Det var Frederik 3., der i 1668 fik opsat kunstmarmor på væggene, som dengang var dyrere end ægte marmor.
Dronningens gemakker i Christian 4.s tid blev senere overtaget af de efterfølgende konger. Bl.a. i Kirsten Munks stue, der i dag kaldes Christian 5.s gemak, indrettede Frederik en slags suite som forrum til Marmorgemakket.
Riddersalen og kronjuvelerne
Desværre er 1. sal lukket af, så jeg fortsætter ad trapperne op til Riddersalen. Egentlig var det en dansesal, hvor der i en årrække blev holdt audienser. Allerede i 1690 blev salen moderniseret, og det var i den anledning, der blev plads til de 12 gobeliner, som illustrerer den danske sejr i skånske krig.
Lige nu er der en særudstilling om Christian 5. Det er 350 år siden, han besteg tronen, og Christian var den første, der arvede titlen fra sin far. Det er en fin udstilling, hvor fortællingen om hans hustru Charlotte Amalie er lige så spændende.
Jeg ser også geviret fra den kronhjort, som endte med at slå kongen ihjel. Den historie kan du læse mere om i indlægget Parforcejagtlandskabet i Nordsjælland.
Riddersalens største attraktion er selvfølgelig den berømte narhvalstrone. Det siges, at Frederik 3. fik inspiration til tronstolen fra historien om Kong Salomon. Det siges også, at man i gamle dage troede, at narhvalstanden kom fra en enhjørning.
Andre højdepunkter i riddersalen er de øvrige tronstole og de tre løver af sølv, der bevogter dem. De blev udført i årene 1665 til 1670 i København. Sølv var højeste mode på det tidspunkt, og langt ind i 1700-tallet blev der produceret masser af sølvmøbler – mange af dem kan ses i riddersalen.
Fra 2. sal står jeg nu i kælderen. Her ser jeg bl.a. vin, våben og smukke kreationer udført i materialer som rav og elfenben. Hovedattraktionen i Rosenborgs kælder er dog kronjuvelerne.
Der er ingen tvivl om de mange smykker og kroner er helt fantastiske, men præsentationen af dem er noget sølle. Jeg havde forventet lidt mere pling – hele udstillingen ser lidt trist og tarvelig ud. Lidt ærgerligt for de smukke og helt unikke effekter.
Den skuffende afslutning på mit besøg på Rosenborg Slot ændrer dog ikke på, at Christian 4.s yndlingsslot er et helt særligt sted. Et sted med masser af fantastisk historie, og jeg får et spændende indblik i livet dengang Rosenborg forvandlede sig fra lysthus til kongelig residens.
Har du fået lyst til selv at besøge Rosenborg Slot, så kan du finde praktisk information under billedet.
Praktisk information til dit besøg på Rosenborg Slot
Rosenborg Slot ligger på adressen Øster Voldgade 4a, 1350 København K. Du kan se mere om entrépriser og åbningstider på kongernessamling.dk.
Bemærk, at Rosenborg er en del af Parkmuseerne, hvor du kan købe én billet til seks museer og spare 50 %.
Rosenborg Slot har et hav at spændende effekter og store og små detaljer. Det kan i den grad betale sig at læse lidt om slottet inden dit besøg.
Du kan eventuelt følge med mobilt – der er et omfattende materiale på kongernessamling.dk.
Flere oplevelser i København
København er proppet med oplevelser af enhver art. Kommer du fra provinsen og har nogle dage i hovedstaden, så vil jeg anbefale dig at læse indlægget København på 2 eller 3 dage – det skal du opleve.
En by af Københavns størrelse tiltrækker selvfølgelig en lang række events som koncerter, udstillinger og sportsbegivenheder. Hvad der sker under dit ophold, kan du se hos Visitcopenhagen.
Mad og drikke
København mangler ikke gode spisesteder. Du kan se mere i indlæggene Spisesteder i København og Tre gode madsteder i København, hvor du kan få inspiration til hvor og hvad du skal spise i hovedstaden.
Som bekendt er prisniveauet på mad og drikke i København forholdsvis højt. Det er der heldigvis råd for. Jeg anbefaler at besøge Early Bird, hvor du kan få 1/3 skåret af prisen på en lang række toprestauranter.
Du kan også besøge Go Dream, der som regel tilbyder rigtig gode deals på madoplevelser i København – f.eks. på Michelinrestauranter.
Overnatning
Søger du overnatning i København, så kan du som altid finde et kæmpe udvalg på hotels.com og booking.com, der har de laveste priser.
Det er en god idé også at tjekke pakketilbud hos f.eks. Risskov Bilferie og Hotelspecials.dk, der ofte har nogle rigtig gode deals.