Hjem Sverige Halmstad – på besøg i Hallands hovedby

Halmstad – på besøg i Hallands hovedby

+ praktisk information til dit besøg i Halmstad nederst på siden

Der var engang. Dengang Danmark var et stort land og Halland var en del af riget. I Halmstad er der masser af spændende Danmarkshistorie, men byen er også strand, shopping og hyggeligt byliv langs floden og i den gamle bydel.

Jeg glæder mig til at udforske Hallands hovedby, som jeg besøgte første gang for mere end 30 år siden.

Floden Nissan løber lige gennem Halmstad. Ved den sydlige bred omkring centrum går jeg gennem Stationsparken og forbi det fine Sjömannshuset, som i gamle dage var en institution, der registrerede og holdt øje med skibsfarten i Sverige.

Langs flodbredden er der anlagt et parklignende område, som helt forståeligt er populært blandt de lokale. Lystbådene vugger i det rolige vand, og på den anden side af floden får jeg øje på de nye lejlighedsbyggerier, hvor glasfacaderne glimter om kap med solen.

Jeg får også øje på det gamle Slot, der vidner om Halmstads spændende historie. Det er her jeg træder ind i den gamle fæstningsby klar til at lære mere om Halmstad og danmarkshistorien.

Sjömannshuset ligger mellem Centralstationen og floden Nissan

Halmstad Slot og den danske indflydelse

I 1231 nævnte Valdemar Sejr byen i sin jordebog, som er en slags samling over kongens besiddelser. Dengang lå Halmstad et par kilometer længere mod nord i det område, der i dag er kendt som Övreby.

En kirke og et dominikanerkloster var med sikkerhed blandt de forholdsvis få bygninger, der fik mindre og mindre betydning efterhånden som byen flyttede til sin nuværende beliggenhed.

Da Kalmarunionen så dagens lys i 1397 blev det bestemt, at regenten over Norge, Sverige og Danmark skulle findes i Halmstad. Unionen var et forsøg på sammenhold og at skabe fred mellem de nordiske lande, der reelt var et kludetæppe af adelige, kongelige og gejstlige, som alle havde deres egen dagsorden.

Kalmarunionen var med andre ord alt andet end stabil. Selvom svenskerne i 1448 udråbte deres egen konge og den danske Frederik l afstod Sverige og dermed opløste unionen i 1524, så var det ikke slut med dansk indflydelse i Skåne, Halland og Blekinge.

Halmstad Slot opført af Christian 4.

I 1615 opførte Christian 4. Halmstad Slot, hvor jeg står nu. Den danske konge ønskede et værdigt residens, når han besøgte Halland og lod slottet bygge sammen med et fæstningsværk, som skulle beskytte byen.

Der er kun adgang til slottets gård, og det er lidt pudsigt, at det, der kunne være Halmstads største attraktion er lukket for offentligheden.

Få år efter at slottet stod færdig inviterede Christian 4. den svenske konge Gustav 2. på en ugelang festivitas på Halmstad Slot. En bemærkelsesværdig begivenhed da Danmark og Sverige i disse år kæmpede om de samme landområder og ikke ligefrem var venner.

Selvom Gustav 2. var dygtig på slagmarken, så blev det ikke ham, der besejrede danskerne i krig. Christian 4.s katastrofale ledelse af Danmark førte til fjendskab og en slunken pengekasse. Den danske konge måtte pantsætte Halland til svenskerne i 30 år ved fredsaftalen i Brömsebro.

Elendigheden var dog ikke slut. I 1676 stod slaget ved Halmstad (også kaldet slaget ved Fyllebro), hvor den danske hær blev besejret ved det, som skulle vise sig at blive den sidste krig om Halland, der aldrig kom tilbage på danske hænder.

Flere steder i byen kan man se de gamle kasematter

Den Gamle Bydel

Halmstads gamle bydel ligger inden for den fæstningsby, som Christian 4. opførte samtidig med slottet. I 1619, Samme år som den svenske konge Gustav 2. besøgte Halmstad, var byen udsat for en ødelæggende brand. Nye huse blev opført, men der er bemærkelsesværdigt få bygninger tilbage fra den tid.

Bydelen har dog stadig sine små perler og historiske bygninger. Ved Halmstad Slot er de gamle volde helt tydelige og flere steder ser jeg fæstningens kasematter, hvor soldaterne forskansede sig for fjendens angreb.

Den gamle fæstningsby havde fire porte. Tilbage står kun Nørre Port, der også fungerer som indgang til bydelens livsnerve Storgatan, som er en populær gågade med shopping og restauranter. Gaden har også en stribe historiske bygninger som f.eks. det gamle apotek i nummer 23.

Nørre Port er den eneste tilbageværende port ind til Halmstads gamle bydel

Storgatan ender i Stortorget, hvor den bombastiske St. Nikolai kirke troner. Kirken, der er opkaldt efter de søfarendes skytshelgen Sankt Nikolaus, blev opført i slutningen af 1400-tallet da byen rykkede fra Övraby til dens nuværende placering. Også St. Nikolai Kirke blev medtaget ved branden i 1619, men overlevede heldigvis.

På Kyrkogatan få meter fra kirken står jeg foran Brooktorpsgården, der er en af Halmstads ældste bygninger. Den oprindelige bygning er opført i midten af 1600-tallet, men det flotte bindingsværkshus man kan se i dag er sandsynligvis fra 1700-tallet.

Brooktorpsgården har en hyggelig gårdhave, hvor du kan nyde en kop kaffe og et stykke kage i den tilhørende café.

Ikke langt fra Brooktorpsgården går jeg op og ned ad gaderne Vallgatan og Hantverksgatan. Begge gader er brostensbelagte og har flere huse, der overlevede branden i 1619. Især Vallgatan er superhyggelig med små farvestrålende huse og masser af blomstrende stokroser. På det smalleste sted er Vallgatan blot halvanden meter bred.

Den hyggelige Vallgatan i den gamle bydel

Nissan og Prins Bertils Sti

Som nævnt løber floden Nissan lige gennem byen. Ved Halmstad Slot begynder Prins Bertils Sti, der følger floden mod vest ud til byens lystbådehavn og fine strand. Stien er i alt 18 km lang og fortsætter til Tylösand for at slutte ved Möllegård.

Langs flodbredden er der ren idyl. Vand gør bare noget ved miljø og atmosfære – her ved den nordlige del af floden er der godt nok opført nye lejligheder, men uden at vide, hvordan her så ud før, så skæmmer de ikke. Måske fordi Prins Bertil Sti er offentlig – alle har adgang til floden, og det giver området liv.

Stien er opkaldt efter Prins Bertil, der var bror til Dronning Ingrid. Han var hertug af Halland og prins af Sverige. Bertil giftede sig med den walisiske kvinde Lillian Davies, og det royale par tilbragte mange ferier i deres sommerhus ved Tylösand, der er et populært turistområde udenfor Halmstad.

Langs Prins Bertils Sti kommer jeg forbi en stribe seværdigheder, der er markeret med skilte. Inden rækken af nye lejligheder gør jeg stop ved den gamle spritfabrik (Kronebrænderiet) opført fra 1776 til 1778. Kongen forbød hjemmebrænderier for at få monopol på produktionen af alkohol, der var en betydelig indtægtskilde.

Restaurant Söderfamiljen ved floden

Halmstad har i flere hundrede år været en vigtig havne- og søfartsby. Ved Nissans udmunding lå et stenbrud, hvor man i 1800-tallet skaffede materialer til at anlægge en havn. Der er bl.a. den havn, der har været med til at gøre Halmstad til den by den er i dag.

Lige nu står jeg foran lystbådehavnen, der ligger overfor den larmende industrihavn på den anden side af floden. Så er der hyggeligere på Cafe Söderpiren, som ligger pragtfuldt ud til stranden. Selv her i september er der mange mennesker – i selskab med et måltid mad eller et glas vin nyder de den varmende sol.

Selv er jeg på vej tilbage til centrum og Centralstationen. Mit ophold i Halmstad er ved at være slut – det har været et hyggeligt bekendtskab, og Hallands hovedby er et glimrende valg til en miniferie eller et stop inden turen går videre til alt det andet Sverige har at byde på.

Har du fået lyst til selv at besøge Halmstad, så kan du finde praktisk information under billedet.
Café Söderspiren ligger ud til Halmstads fine strand

Praktisk information til dit besøg i Halmstad

Transport

Fra både Sjælland og Jylland er det nemt at komme til Halmstad. Fra Grenå kan du sejle med Stena Line til Halmstad – det tager kun 4½ time. Der er afgang dagligt.

Fra Sjælland kan du tage bil, bus eller tog. Egen bil er mest fleksibelt – kør via Øresundsbroen eller tag færgen fra Helsingør til Helsingborg.

Med Flixbus kan du tage bussen fra Københavns Hovedbanegård (Ingerslevgade) eller stå på i Helsingør.

Fra både Københavns Hovedbanegård og Helsingborg Centralstation, der ligger under jorden ved Knutpunkten, hvor færgen fra Helsingør lægger til, kan du tage Øresundstoget til Halmstad. Fra Helsingborg tager det blot en time, mens det er 20 minutter hurtigere (og lidt dyrere) med de svenske jernbaners expresstog.

Centralstationen i Halmstad ligger ca. 15 minutters gang fra den gamle bydel. Book billet på sj.se (også til Øresundstog). Du kan også købe billet i billetautomaterne på Københavns Hovedbanegård og Helsingborg Centralstation, hvilket er supernemt.

Spisesteder

Halmstad har et fint udvalg af spisesteder med mad fra det meste af verden. I den gamle bydel finder du bl.a. thai, sushi, tapas og italiensk.

Vegetarer, veganere, helsefreaks og den yngre generation søger til Drottning Kristina Passage, der ligger mellem Storgatan og Köpmansgatan. Her i den hyggelige passage ligger hippe Gastro Grön, men også Espresso House.

I det gamle apotek på Storgatan 23 ligger restauranten Hummër Grill & Bar, der bl.a. serverer store bøffer i et pænt og lidt mere mondænt miljø.

På Prins Bertil Stig kan du mænge dig med de lokale på Restaurant Söderfamiljen, hvor du har en skøn udsigt over floden. Ved stranden er Café Söderpiren et godt valg, men her er kun åbent til frokost.

Overnatning

Får du brug for overnatning, så har Halmstad overraskende mange muligheder. Ved stationen (ca. 15 minutters gang til den gamle bydel) ligger det historiske Grand Hotel fra 1905. Ved Nørre Port kan du bo på Hotel Mårtenson, der bliver brugt i serien Vores tid er nu, som på dansk hedder Familien Löwander.

Musikinteresserede kan se nærmere på Hotel Tylösand, der er ejet af Per Gessle fra popgruppen Roxette. Hotellet ligger ca. ni km fra Halmstad og har et tema om netop Roxette. Se alle overnatningssteder i Halmstad her.

Flere steder kan du også finde pakketilbud med f.eks. overnatning, måltider eller andet inkluderet – f.eks. hos Risskov Bilferie eller Hotelspecials.dk. Er I mange, så kan et feriehus ofte være den billigste løsning.

Husk

Tjek udenrigsministeriet rejsevejledning til Sverige inden du tager afsted – den finder du her. Mangler du noget til ferien? Find ud af det på rejsegear.dk, der har et stort udvalg af rejseudstyr.

Billeder fra Halmstad

Brooktorpsgården – et fint gammelt bindingsværkshus
Hyggelige huse i den gamle bydel
Det gamle kronebrænderi

Svar på indlæg

Please enter your comment!
Skriv venligst dit navn her